FrSky Taranis - druhé pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
lubo1
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Taranis - druhé pokračování

#496 Příspěvek od lubo1 »

m.fuka píše:LUBO, BRILANTNÍ, DĚKUJI. 8O

Určite sa to dá zjednodušiť - ale keď to funguje, tak to neriešim. Pri motorovom lete to hlási výšku pri 50m, 100m
Nad 100m každých 25m výšky. Pri vypnutom motore tuším každých 20m...
L1 - motorový let
L16 - hlásenie pod 100m bez motora každých 10m
L19 - pri spínači SB k sebe je hlásenie vypnuté....
už si to presne nepametám.....
Dnes by som urobil virtualny spínač cez LUAScript....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
m.fuka

#497 Příspěvek od m.fuka »

Jasný, takhle mi to vyhovuje. Dík. Opět si mi potvrdil že s Taranisem není nic nemožné. Moje modelářské letopočty se začali dělit na "Před Taranisem" a "Po Taranisu" :D
Marena
Kontaktovat uživatele:

#498 Příspěvek od Marena »

lubo1 píše:Hodnota 12,6 je nespravna - nastav 13,2V
Príjmač meria do 3,3V. Máš tam delič 1/4 - range nastavíš ako hodnotu
3,3 * 4 = 13,2V

To bude to co mi unika. Diky
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od lubo1 »

Marena píše:
To bude to co mi unika. Diky

Aby som vysvetlil......
Príjmač meria od 0 do 3,3V. Tých 3,3 je maximum.....
Ak dáš odposový delič 1:4 - ide tam štvrtinové napetie... vysielač zatiaľ o tom nevie...
vysvetlíš mu to tak, že nastavíš 4x 3,3 = 13,2.....
Môžeš použiť aj delič 1:5 - potom vo vysielači nastavíš 3,3 x 5 = 16,5V... Ak tam pripojíš trojčlánok - zobrazí ti to správne 12,6 V, ale s menšou presnosťou ... a maximálne napetie bude 16,5V
kozlik327

#500 Příspěvek od kozlik327 »

Lze nastavit výchylky, např.směrovky ,aby chodily jen na jednu stranu?To znamená při vychýlení páky vysílače vlevo i v vpravo chodila směrovka jen od středu např.vlevo?Dnes se mi to stalo u létání s akrobatem, po zapnutí zkouška zběžně zahýbání servy potom následoval let, ale nějak se mi chování éra nezdálo tak jsem přistál.Na zemi jsem zjistil,že ať pohnu pákou směrovky na kterou stranu chci,tak chodí jen vlevo.Ta šipka mezi hodnotami výchylek se změnila na znaménko - a šipka se ukázala jen při výchylce vlevo.Moc jsem po tom nepátral model vymazal a nastavil znovu OK.Tak nevím ,kde se stala chyba?
kozlik327

#501 Příspěvek od kozlik327 »

Je pravdou,že jsem před letem změnil spínač plynu z SF na SG ,ale to je na 3 kanálu.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#502 Příspěvek od RCStudio »

Krivkou...
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
kozlik327

#503 Příspěvek od kozlik327 »

jo to bude ono,na to jsem zapomněl ! Dík. :)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#504 Příspěvek od juraj.jurej »

Aké je najlepšie riešenie, čidlo (a kde kupujete) na meranie napätia pohonného aku. s Rx 8XR? Je rozdiel pri novej verzii softu v prijímači. (vychytávky)
FrSky Tandem X20
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#505 Příspěvek od mirek100 »

Buď Smart port senzor FAS, nebo senzor s displejem, který měří i jednotlivé články, nebo toto: http://www.alofthobbies.com/x8r2analog.html. Mám to koupené do nového modelu, ale zatím jsem to ještě nezapojil a nevyzkoušel.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#506 Příspěvek od juraj.jurej »

Nepredávajú to aj inde, ako na alofth...? (senzor)
FrSky Tandem X20
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#507 Příspěvek od mirek100 »

Asi se to dá sehnat i na jiných zahraničních e-shopech, v tuzemsku nejspíš ne. U nás seženeš ale všechny smart čidla.
Drondys

#508 Příspěvek od Drondys »

juraj.jurej píše:Aké je najlepšie riešenie, čidlo (a kde kupujete) na meranie napätia pohonného aku. s Rx 8XR?... Nepredávajú to aj inde, ako na alofth...? (senzor)

Senzory FAS jsou obecně zastaralé a pro připojení k přijímači X8R vyžadují navíc rozhraní jímž je Vario se Smart portem. K přijímači X8R jsou vhodnější zejména senzory připojitelné přímo ke Smart portu přijímače.

V ČR jsou k mání viz odkazy níže. Odkazovaný prodejce v ČR posílá i do SR jak je uvedeno viz tento odkaz a zde se vyskytuje pod nickem janekx.

Pro měření jen celkového napětí aku bez měření jednotlivých článků lze použít senzor FBVS-01 přičemž k přijímači X8R se připojí FrSky smartport - UART převodník typ B, který současně poskytuje dva analogové porty a na jeden z nich nebo na každý zvlášť lze připojit FBVS-01. Propojením kontaktních plošek S1/S2 k zemi na zmíněném převodníku se aktivují příslušné analogové vstupy A1/A2 a lze na ně pak připojit FBVS-01 a měřit napětí. FBVS-01 se připojuje k přijímači X8R přes zmíněný převodník a na straně lipolky se připojuje na celkové napětí tj. například napojením přímo na silový konektor nebo na krajní piny na balančním konektoru.

Senzor FLVSS, který měří nejen celkové napětí palubní lipolky, ale i napětí jednotlivých článků v rozsahu od 2S to 6S. Tento senzor nepotřebuje převodník a připojuje se přímo na Smart port přijímače X8R a na straně lipolky přímo na její balanční konektor.

Dále pak proudové senzory FCS-40A pro odběry do 40A a FCS-150A pro odběry do 150A. Senzor FCS-150A je díky tomu, že interně používá hall sondu přesnější i při odběrech do 10 A než senzor FCS-40A, který používá jen odporový bočník a má obecně horší kompenzaci i z hlediska tepelné závislosti. Tyto senzory rovněž nepotřebují převodník a připojují se přímo na Smart port přijímače X8R. FCS-40A se zapojuje kontaktně mezi aku a model tj. jedna strana označená + BAT - se připojí na silový konektor od aku a druhá strana označená + ESC - je výstup pro model obvykle přívod k regulátoru. FCS-150A se zapojuje bezkontaktně tím, že se silový vodič + vedoucí mezi aku a regulátorem provlékne středovým otvorem senzoru přičemž šipka na kruhové části seznoru by měla ukazovat na ESC jak je uvedeno u toho senzoru na obrázku. FCS-150A umožňuje provést interní kalibraci senzoru tlačítkem na kraji plošňáku senzoru jak je popsáno na již uvedeném odkazu.

Na straně Taranisu se z proudových odběrů vypočítává i spotřeba v mAh a lze si na to pak nastavit nějaké hlasové hlášení apod. Sledování spotřeby v mAh je obecně přesnější i spolehlivější než měření napětí. Je třeba si uvědomit, že měření napětí je více závislé na konkrétním odběru a kondici lipolky a je z něj za provozu mnohem hůř odhadnutelná aktuální úroveň vybití než je to u měření odběru proudu a s přepočtem na spotřebu v mAh.

Optimální je hlídat si napětí krizové úrovně pomocí senzoru FLVSS tj. za provozu hlásit pokles kteréhokoli z článků lipolky pod cca 3,3V a současně primárně sledovat odběr proudu senzorem FCS-40A nebo FCS-150A s přepočtem na spotřebu v mAh v Taranisu přičemž si hlídat, aby se z lipolky nevybíjelo více než cca 80% jmenovité kapacity. Takže pokud se startuje s plně nabitou lipolkou kupříkladu 2200 mAh tak jít na přistání raději v předstihu třeba už když bude vybito okolo 75% tj. u zmíněné lipolky cca 1650 mAh.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#509 Příspěvek od RCStudio »

Udelal jsem jedno videjko na tema anteny a umisteni. Technicke aspekty veci jsou tam brany jen okrajove, ale doufam, ze i tak to bude pro pochopeni problematiky dostacujici.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C05WtxyTXvI[/youtube]
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#510 Příspěvek od lubo1 »

Tak som si objednal novú hračku - FRsky 150A merač prúdu FCS-150A.
Mohol by byť trošku menší, ale čo už.....
DSC00108.JPG

Samotná elektronika je relatívne malá, ale veľká je "cievka"....
DSC00109.JPG

Samotná inštalácia je jednoduchá. Prevlečieme cez stred cievky plusový kábel od akumulátora v smere šipky a prepojíme smartport. To je celá inštalácia.
DSC00105.JPG

V menu telemetrie nastavíme na telemetrickom paneli položku Curr a tým máme hotové nastavenie.
Teraz to už len našlapať do trupu.....
DSC00102.JPG
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“