jio píše:
Mám dům ze siporexu (dnes Ytong) Zároveň jsem začal mít potíže s průduškami. Na očekávanou poznámku "Měl jsi více větrat" hned odpovím. Větralo se a intenzivně.
Až mě to přestalo bavit a RWE mi nabídla uhrazení 50% ceny oken, tak jsem nechal vyměnit okna za plastové. Od té doby (6 let) se sice plíseň občas vyskytne, ale není to už invaze jak tomu bylo dříve. Stačí na ni i přípravky bez chlóru.
Já bych ti neřekl, že máš víc větrat. Věřím, že kombinace původních oken resp jejich tepelně izolační vlastnosti spojené s těsněním na rámu vytvořila podmínky pro plíseň.
Přiznám se, že než jsem začal u oken dělat, tak jsem v tom neviděl vědu - no co, vokno. Jenže okno je poměrně důležitou součástí stavby a svévolné změny nevedou vždy k lepšímu.
Dnes jsem byl na montovaném domě - okna původní, zatepleno 5cm polystyrenem. Ptám se, proč zrovna 5cm? Nevěděli. Máte projekt? Ne. Tak jak jste na to přišli? Někdo nám to poradil. Ten někdo byl předpokládám spoluopilec v hospodě. Ty lidi bez jakýchkoli znalostí o tepelně izolačních vlastnostech jejich konstrukce, o prostupech tepla, vlhka, rosným bodu nevěděli vůbec nic. Přesto to udělali.
A už tu nebudu tohle téma zasírat. Nahlasím si to v práci jako přesčas