Lupenková pila - stavba

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Lupenková pila - stavba

#46 Příspěvek od jyrry »

VTjr píše:... ramena jsou v podstatě páky, jejichž konce taky opisují kružnicové oblouky. I když tohle, si myslím, by se dalo zanedbat...

Myslím že zanedbat určitě ne. Naopak - tohle je dle mně právě ten první důležitý kinematický fígl uplatněný na této pilce :-)
Pokud by obě ramena byla stejně dlouhá, pilka (list) by byla stále kolmo ke stolku a její pohyb ve směru řezání by se silně lišil podle rozsahu kývání (ve které části kružnice by se ramena pohybovala) a i v tom rozsahu by byl proměnlivý (list by šel proti materiálu, do řezu nebo naopak od něj)
Tady je ale dolní rameno kratší a list v určitém rozsahu jede dolů téměř lineárně a simuluje tím pohyb obdobný jako má pásovka - list nejede dopředu proti materiálu ani před ním neustupuje - záběr je jen takový, jak moc kráječ tlačí na materiál a jak moc je list "předkloněný" (předřez jako u kmitacích pilek) - to u pásovky není a být nemusí - do řezu nastupují stále další a další zuby). Ovšem to zkrácení se nesmí přehnat, pilka pak jede dolů více předkloněná a zabírá víc než zuby poberou... Musí být vykloněná jen tolik aby to zuby pobraly a aby vzniklý "předřez" umožnil plynulý posun materiálu v době kdy list jede nahoru... Ani ta klikovka nesmí být moc velká aby se ten lichoběžník pohyboval v optimálním rozsahu.
Poloha kliky má vliv hlavně na průběh rychlostí v různých fázích pohybu, trajektorii listu ovlivní hlavně zdvihem, rozsahem kde se to všechno pohybuje.
Tak nějak si to myslím (a tak nějak jsem si to malinko prokreslil :-) )
jyrry.webnode.cz
VTjr

#47 Příspěvek od VTjr »

Jyrry, máš samozřejmě pravdu, z tohodle hlediska ty poloměry, i když jsou velké, hrají významnou roli.
Asi jsem se špatně vyjádřil, ale to mi bylo jasné od začátku. Já jsem se však soustědil na tu otázku změn rychlosti pohybu nahoru/dolů,v livu posunu osy otáčení kliky vůči ose pohybu pilky (dotyčnici oblouku spodního ramena, abych byl zcela přesný) a z toho hlediska to myslím zanedbat lze. Protože kinematika pohybu pilky je jedna věc a způsob pohonu druhá. Excentr je totiž jen jedna z možností, (samozřejmě nejjednodušší a nejlevnější) ale mohl by tam být například lineární krokový elektromotor, pneumatický válec, ... a j. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

Ještě jeden specifický aspekt tato konstrukce s paralelogramem má. Zkuste někdo pokoumat jak to dopadne když to někdo bude chtít postavit a použít pro "klasické" tenké lupínkové pilky které se upínají sevřením mezi 2 destičky = nemají dírku pro ty čepy co tam vidíme... :wink:
jyrry.webnode.cz
steno1883

#49 Příspěvek od steno1883 »

Jedno je přátelé jisté. Ten, kdo v dobách dávno minulých plánek nakreslil, byl člověk hodně znalý a všechny výšeuvedené teoretické úvahy měl pod palcem. Stačí si pilku postavit podle plánu a to delší horní rameno tam bude, budou tam i otvory v upínkách pro zavedení pilového listu a pilka bude řezat, jestli se líbí, nebo ne. Přitom je úplně jedno, jestli je na trhu sto nebo dvěstě profesionálních konstrukcí a jestli lupenkovým pilkám odzvonilo nebo neodzvonilo.
VTjr

#50 Příspěvek od VTjr »

100% souhlas!
:wink:
V mém prvním příspěvku, kde jsem vyslovil pochybnost zda má v dnešní době smysl něco takového stavět, jsem rozhodně neměl v úmyslu zpochybnit kvalitu té konstrukce.
hashpi
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od hashpi »

Jyrry, podle té knihy, co jsem stavil já tak tam je upínání klasické tenké pilky do kleštin. Na staré komunistické pilky to fungovalo skvěle. Taky to hezky řezalo s kulatými pilkami, které maji zuby po obvodě. Zkoušel jsem nyní i jemné pilky Excel velikost 1 a 2, ale u nich uz je o proti ručnímu řezání větší spotřeba asi o 60 % a často se lámou. Mám v plánu ještě přikoupit silnější a taky pilky co jsem teď viděl v Uni Hobby a vyzkoušet i ty.
2952

#52 Příspěvek od 2952 »

jyrry píše:Ještě jeden specifický aspekt tato konstrukce s paralelogramem má. Zkuste někdo pokoumat jak to dopadne když to někdo bude chtít postavit a použít pro "klasické" tenké lupínkové pilky které se upínají sevřením mezi 2 destičky = nemají dírku pro ty čepy co tam vidíme... :wink:

Máš pravdu.. Tenké pilky se upínají přes kleštinu.. Zatím jsem neudělal. :)
2952

#53 Příspěvek od 2952 »

Někdo tu pochyboval o tom, co lze řezat ..tak překližku tl . 40 mm to umí :)

Co se týká upínají tenkých pilek pro ruční rám ... Kleštinu jsem nedělal . Použil jsem se strojní pilky část s čepy a plátek k nim připájel cínem :)a drží :)
Přílohy
image.jpg
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od mirek100 »

dudaj píše:Myslím, že v dnešní době nemá v dílně takováto pilka význam.
Řeže se s ní poměrně nepřesně, tlusté materiály nelze.
http://www.cncshop.cz/frezy_c frézka 626 třeba průměr 1,6.
projížděl jsem s ní 5 mm překližku ručně...
Prostě si myslím, že lupenkovým pilkám už odzvonilo...

Opravdu je možné vodit frézku materiálem ručně? Nemá snahu pořád někam uhýbat kvůli tomu, že se točí?
VTjr

#55 Příspěvek od VTjr »

Má, ale chce to jistý cvik a dá se s tím žít. Taky dost záleží od otáček a průměu frézy.
Každopádně je to dobré pouze tam, kde jde především o operativnost, ale na přesnosti zas tolik nezáleží. Např různé vylehčovací otvory s nefunkčními obvody, které dělat pilkou je vzhledem k nutnosti neustálého rozebírání dost neefektivní. Ale nakonec i k řezání sebelepší pilkou je nutno se vycvičit - ona sama po čáře taky nepůjde a podle mých zkušeností vždy má snahu někam mírně uhýbat. Když jde o přesnost, tak jedině pilka ruční nebo CNC fréza. :wink:
PH

#56 Příspěvek od PH »

V podstatě podle mě jde o to, že chci něco postavit, udělat a ulehčit si občas práci. Já beru modelařinu osobně jako koníčka hlavně pro potěšení a odreagování od každodenních starostí. A vůbec už asi nejde o to, zda něco vyříznu strojní lupenkovou pilku, spodní či horní frézku nebo CNC. Jde o to, že mě to baví a k svojí činnosti nepotřebuji a asi potřebovat nebudu nějaké CNC stroje. Modelaření jako hoby a práce v domácích kutilských podmínkách pěstuje zručnost, trpělivost atd.
Proto si myslím, že uživatel 2952 ze svého výrobku má jednak radost i vnitřní uspokojení a pro jeho kutilství a modelařinu mu to 100% stačí. Toť můj názor.
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
hashpi
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od hashpi »

S tímhle s tebou naprosto souhlasím :wink: .Tohle je ta pravá, stará dobrá modelařina.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jyrry »

A jéje, zase kastováníčko...
A co když má někdo jako koníčka stavbu a provozování kutilských NC mašinek? Taky je zatratitelný když to není ta pravá echt modelařina? Dejte s tím pokoj, s tím určováním kdo je a kdo není pravověrný...
VŠECHNO JSOU TO NAŠE HRAČKY !!!
jyrry.webnode.cz
sergio

#59 Příspěvek od sergio »

Osobně obdivuji oba ,,tábory,, ti co dokážou vyrobit model z prkenka od beden na ovoce za pomoci pilky lepidla a papiru. A ti co dokážou doma sestrojit cnc frezku za pomoci komponent z bazarů a rad od kamradů. Osobně bych nedělal rozdil mezi tim kdo vše poctivě dělá ručně a tim kdo si to vyrobi na domaci frézce. Tico řežou rucně tak to trvá než se to všechno vyřeže vyvrtá a dobrousí , ale zase ,,neztráceli,, dlouhé hodiny a větší finančni obnos stavbou cnc frezky. Ti druzi naopak vlozili spoustu hodin a peněz na začátku a teď si už jen uživají stavbu modelu odlehčenou o tuto činost s pilkou a smirglem. Myslim že spokojeni jsou obě ,,skupiny,, protože každý si to dělá tak, jak ho baví a umí. Rozhodně bych netvrdil že jedno je dobře a druhé špatně.
PH

#60 Příspěvek od PH »

No tak dobře, ale stejně mám takový pocit, když se dá téměř všechno koupit, že se stejně dostáváme na stranu komerčního spotřebitele. Asi tak. :|
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
Odpovědět

Zpět na „Dílna“