Napájení reglu (a motoru) ze síť.zdroje při zkouškách ??

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
rakos
Kontaktovat uživatele:

Napájení reglu (a motoru) ze síť.zdroje při zkouškách ??

#1 Příspěvek od rakos »

Zdravim, - co tomu řikáte? Sice v návodech většinou před napájením ze síť.zdroje varují, ale....
Představuju si zdroj 11,5 V asi 500W (trafo pro halogeny) za tím 50 Amper můstek usměrňovací a kapacity, "co se vejde do krabice" asi 50 000 mikroFarad.
Nechce se mi trápit baterie při zkouškách motorů a hledání optimální sestavy
motor - vrtule či motor - lodní vrtule(samozřejmě ve vaně)
Kdyby těch 11,5 V na trafu bylo moc, není problém napětí snížit, o volt či dva...
Nedávno jsem tu psal o stavbě zařízení na měření tahu....
Tak co myslíte, pujde to ?
Robertek
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Robertek »

Proč to řešit když jde o napětí do 12V, vzal bych normálná autobaterku a máš jistotu že to bude fungovat v pohodě, stabilní napětí, nic netrápíš a kapacity máš habaděj, Jiná věc by byla kdybys chtěl přesně simulovat napětí nějakých accu abys měl měření stejný jako u klasických baterek. ale pokud ti de o zdroj v rozmezí 11-12V tak bych šáhl po autobaterce (dost modelářů elektroleců doma nějakou má a když ne tak nejsou zas tak hrozně drahý, nebo vymontuj z auta)

Já mám doma 65Ah asi za litr a používám jí převážně na nabíjení.
rakos
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od rakos »

No to máš úplně pravdu, to já jen že sem takovej elektrickej kutil :D
jinak mám pod stolem i staniční NiFe baterii 120 Ah kde si mužu simulovat i počet článků... takže o baterce to až tak neni. Súpíš jestli je to z tý sýtě v podstatě možný... dík za odpověď...
rakos
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od rakos »

ježiši to sem debil....síííítě...to byl překlep hroznej ... :oops:
FlyerMan

#5 Příspěvek od FlyerMan »

rakos píše:ježiši to sem debil....síííítě...to byl překlep hroznej ... :oops:

Mozne to teoreticky je, ale hodne zavisi na konstrukci daneho zdroje, zda je schopen zpracovat zpetne proudove razy (spicky), ktere jak znamo regl produkuje a popravuje take nektere LiPol ... lepe pouzit ten aku, a je vysoce pravdepodobne, ze se vse bude chovat jak ma :wink:
Robertek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Robertek »

No hele já sem taky takovej kutil a znám na tohle jednoduchý řešneí, kup si menší gelovej akumulátor (ten to taky zvládne) zastav si ho do pěkný krabičky pěkně s vývodama a pak si řikej jakej sis udělal parádní zdroj.

Co oči nevidí, to mozek netuší.

Jinak ten tvůj zdroj, tam bych dal ještě nějakou ochranu proti zvýšení napětí, například nějakej "vybíječ" se zenerkou kde si nastavíš jaký napětí je ok a kde už to má požírat (kůli rázům). Takhle sem tehdá stavěl adaptér na zdroj aby mohla moje nabíječka vybíjet, no ale nakonec sem si radši koupil autobaterii. Jinak taky sem občas viděl dávat za zdroj nějakej menší accu jako "kondenzátor".
rakos
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od rakos »

No ty "zpětný rázy" je asi myšleno napěťové, to slyším poprve :( jasně že v tom zdroji by to nebyl problém ošetřit. Ale pak v modelu je to asi dost blbý pro ty baterky, jak píše FlyerMan. To snad je lepší nevědět, co se v tom celym systému děje :)
Ale co se týče toho gelovýho aku, s tim bych moc nesouhlasil, (pokud by neměl aspoň přes dvacet Ah) protože ten nemá moc rád velký proudy, rychle ubývá použitelná kapacita.
To když už tak raději auto aku , třeba jen 40 Ah za ani né tisícku a je vystaráno.
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Tak nevim, ale JETI treba v navodu pro regulatory tridy ADVANCE pise, ze se pro napajeni NESMI pouzivat jakykoliv sitovy zdroj. Nak
Robertek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Robertek »

No já myslel tak 20Ah,,, Oni nejsou zas tak velký, já mám jeden takovej na chatě v přenosnym startovacim boxu do auta a funguje celkem bezproblémově.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od dusi »

rakos píše:ježiši to sem debil....síííítě...to byl překlep hroznej ... :oops:

Vlastní příspěvky máš možnost upravit, je to lepší,než psát další s opravou :idea:
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
rakos
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od rakos »

to Nak : no právě...ale tak by taky mohli napsat PROČ nepoužívat. Vždyť dobře vyhlazenej zdroj by neměl být problém snad. Potažmo i trochu zvlněnej....jestli třeba nějaká interference kmotočtů? zbytek síťového a spínacího v reglu ?? ....čert ví....

Tak jsem ještě vyzkoušel tu upravu příspěvku :wink: dobrý :idea:
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od JerryK »

I kdyby to fungovalo, tak k čemu je to dobrý? Vyzkoušet, jestli se ten motor točí?
rakos
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od rakos »

to : JerryK - no mám spoustu motorů např. do lodi, od 400 přes 500 a 600 a pak ještě nějakej "velikej" tak k nim připasovat vrtuli do lodi (sorry, tady lodě neprobíráme)
A pak několik stříďáků a teprve se chystám s nima do letadla, tak nějaký testy tahu s různýmá vrtulema a tak. Zatím byly jen žhavíci.
Musim se přiznat, že zatím spíš laboruju s tou elektrikou v dílně, což mě momentálně víc baví, než pospíchat na letiště s tim. Takže asi tak :?
los_carlos

#14 Příspěvek od los_carlos »

Netušil jsem, že se to nemá/nesmí. Zrovna minulý týden jsem testoval nový motor. Po vybití pohonné baterie jsem regulátor připojil na 12V z PC zdroje (dává 11,9V) a jel jsem na to skoro hodinu. Všechno v pohodě. Asi si raději pořídím autobaterii :wink:
JerryK
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JerryK »

Po připojení na baterii to bude všechno jinak. Tvrdost baterek, pokles napětí při zatížení... Testovat pohony, má podle mě smysl přesně v té sestavě co budou v letadle (lodi). Toť můj názor.
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“