Napájení reglu (a motoru) ze síť.zdroje při zkouškách ??
Napájení reglu (a motoru) ze síť.zdroje při zkouškách ??
Zdravim, - co tomu řikáte? Sice v návodech většinou před napájením ze síť.zdroje varují, ale....
Představuju si zdroj 11,5 V asi 500W (trafo pro halogeny) za tím 50 Amper můstek usměrňovací a kapacity, "co se vejde do krabice" asi 50 000 mikroFarad.
Nechce se mi trápit baterie při zkouškách motorů a hledání optimální sestavy
motor - vrtule či motor - lodní vrtule(samozřejmě ve vaně)
Kdyby těch 11,5 V na trafu bylo moc, není problém napětí snížit, o volt či dva...
Nedávno jsem tu psal o stavbě zařízení na měření tahu....
Tak co myslíte, pujde to ?
Představuju si zdroj 11,5 V asi 500W (trafo pro halogeny) za tím 50 Amper můstek usměrňovací a kapacity, "co se vejde do krabice" asi 50 000 mikroFarad.
Nechce se mi trápit baterie při zkouškách motorů a hledání optimální sestavy
motor - vrtule či motor - lodní vrtule(samozřejmě ve vaně)
Kdyby těch 11,5 V na trafu bylo moc, není problém napětí snížit, o volt či dva...
Nedávno jsem tu psal o stavbě zařízení na měření tahu....
Tak co myslíte, pujde to ?
Proč to řešit když jde o napětí do 12V, vzal bych normálná autobaterku a máš jistotu že to bude fungovat v pohodě, stabilní napětí, nic netrápíš a kapacity máš habaděj, Jiná věc by byla kdybys chtěl přesně simulovat napětí nějakých accu abys měl měření stejný jako u klasických baterek. ale pokud ti de o zdroj v rozmezí 11-12V tak bych šáhl po autobaterce (dost modelářů elektroleců doma nějakou má a když ne tak nejsou zas tak hrozně drahý, nebo vymontuj z auta)
Já mám doma 65Ah asi za litr a používám jí převážně na nabíjení.
Já mám doma 65Ah asi za litr a používám jí převážně na nabíjení.
rakos píše:ježiši to sem debil....síííítě...to byl překlep hroznej ...
Mozne to teoreticky je, ale hodne zavisi na konstrukci daneho zdroje, zda je schopen zpracovat zpetne proudove razy (spicky), ktere jak znamo regl produkuje a popravuje take nektere LiPol ... lepe pouzit ten aku, a je vysoce pravdepodobne, ze se vse bude chovat jak ma
No hele já sem taky takovej kutil a znám na tohle jednoduchý řešneí, kup si menší gelovej akumulátor (ten to taky zvládne) zastav si ho do pěkný krabičky pěkně s vývodama a pak si řikej jakej sis udělal parádní zdroj.
Co oči nevidí, to mozek netuší.
Jinak ten tvůj zdroj, tam bych dal ještě nějakou ochranu proti zvýšení napětí, například nějakej "vybíječ" se zenerkou kde si nastavíš jaký napětí je ok a kde už to má požírat (kůli rázům). Takhle sem tehdá stavěl adaptér na zdroj aby mohla moje nabíječka vybíjet, no ale nakonec sem si radši koupil autobaterii. Jinak taky sem občas viděl dávat za zdroj nějakej menší accu jako "kondenzátor".
Co oči nevidí, to mozek netuší.
Jinak ten tvůj zdroj, tam bych dal ještě nějakou ochranu proti zvýšení napětí, například nějakej "vybíječ" se zenerkou kde si nastavíš jaký napětí je ok a kde už to má požírat (kůli rázům). Takhle sem tehdá stavěl adaptér na zdroj aby mohla moje nabíječka vybíjet, no ale nakonec sem si radši koupil autobaterii. Jinak taky sem občas viděl dávat za zdroj nějakej menší accu jako "kondenzátor".
No ty "zpětný rázy" je asi myšleno napěťové, to slyším poprve
jasně že v tom zdroji by to nebyl problém ošetřit. Ale pak v modelu je to asi dost blbý pro ty baterky, jak píše FlyerMan. To snad je lepší nevědět, co se v tom celym systému děje
Ale co se týče toho gelovýho aku, s tim bych moc nesouhlasil, (pokud by neměl aspoň přes dvacet Ah) protože ten nemá moc rád velký proudy, rychle ubývá použitelná kapacita.
To když už tak raději auto aku , třeba jen 40 Ah za ani né tisícku a je vystaráno.
Ale co se týče toho gelovýho aku, s tim bych moc nesouhlasil, (pokud by neměl aspoň přes dvacet Ah) protože ten nemá moc rád velký proudy, rychle ubývá použitelná kapacita.
To když už tak raději auto aku , třeba jen 40 Ah za ani né tisícku a je vystaráno.
to : JerryK - no mám spoustu motorů např. do lodi, od 400 přes 500 a 600 a pak ještě nějakej "velikej" tak k nim připasovat vrtuli do lodi (sorry, tady lodě neprobíráme)
A pak několik stříďáků a teprve se chystám s nima do letadla, tak nějaký testy tahu s různýmá vrtulema a tak. Zatím byly jen žhavíci.
Musim se přiznat, že zatím spíš laboruju s tou elektrikou v dílně, což mě momentálně víc baví, než pospíchat na letiště s tim. Takže asi tak
A pak několik stříďáků a teprve se chystám s nima do letadla, tak nějaký testy tahu s různýmá vrtulema a tak. Zatím byly jen žhavíci.
Musim se přiznat, že zatím spíš laboruju s tou elektrikou v dílně, což mě momentálně víc baví, než pospíchat na letiště s tim. Takže asi tak
- los_carlos