ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1846 Příspěvek od Woita »

Hurrrá! :D
Mám vyuzlení (šťastné) té peripetie s kopterou, řešili jsme zde okolo 26.10 - 1.11, pro připomenutí:
Koptera se za určitých okolností klopila doprava dozadu, občas se nechtěla zvednout ze země. Měnil jsem ŘJ, regly, flashoval, ...

Takže řešení: Prohodil jsem vzájemně oba motory úhlopříčně PZ<->LP a klopilo to (hurrá!) doleva dopředu!!! Takže jasný motor! Vymontoval jsem ho a vše vypadalo O.K. Magnety vypadají silně, ložiska v super stavu..... to je divné.....
Pak jsem zkusil rukou otočit vrtulí a přitom držet motor za tělo. A bylo jasno: Povolený červík, co drží hřídelku!!! Jsou tam červíky dokonce dva (SunnySky2212/kV980), a oba byly povolené. :idea: Takže se to chovalo jako třecí spojka, slabou sílu to bylo schopné dát, ale jak se po tom chtělo trochu víc (to bylo třeba to přidání směrovkou doleva), tak to začalo prokluzovat a už bylo neštěstí na světě!

Je tedy vyřešeno, a ještě jednou chci poděkovat všem, kteří se mi snažili (opravdu intenzivně) pomoci!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1847 Příspěvek od Ancistrus01 »

Woita píše:Takže řešení: Prohodil jsem vzájemně oba motory úhlopříčně PZ<->LP a klopilo to (hurrá!) doleva dopředu!!! Takže jasný motor! Vymontoval jsem ho a vše vypadalo O.K. Magnety vypadají silně, ložiska v super stavu..... to je divné.....
Pak jsem zkusil rukou otočit vrtulí a přitom držet motor za tělo. A bylo jasno: Povolený červík, co drží hřídelku!!! Jsou tam červíky dokonce dva (SunnySky2212/kV980), a oba byly povolené. :idea: Takže se to chovalo jako třecí spojka, slabou sílu to bylo schopné dát, ale jak se po tom chtělo trochu víc (to bylo třeba to přidání směrovkou doleva), tak to začalo prokluzovat a už bylo neštěstí na světě!

Tak to je paráda!
Něco podobného se jednou stalo mě, ale s vrtulí na letadle... To by mě za nic nenapadlo, že tohle bude podobný případ :oops:
j.s

#1848 Příspěvek od j.s »

Asek píše:Tak tomu nerozumím. Zkoušel jsi při vypnutém vysílači zapnout přijímač a krátce stisknout bindovací tlačítko na přijímači? Pak by si přijímač měl zapamatovat hodnotu šířky pulsu - v tomto případě žádný puls není a přijímač při výpadku vysílače na výstupy nic nepošle. To nic dorazí do APMka, APM vyhodnotí, že nic je méně než těch 9??, což je hranice pro spuštění FS a spustí ho.
Nebo jsem tvůj dotaz špatně pochopil?

Ano, zkoušel, ale touto metodou jsem vůbec neuspěl. Já chápu, že to takhle má fungovat, ale prostě mi to tohle nedělá. Teď jak to vím? Jak to prakticky ověřim? Já myslim že tak, že v Mission planneru když dáš radio calibration, tak tam vidíš PWM pro jednotlivé kanály a PWM CH3 ti má při vypnutí vysílačky klesnout na nižší hodnotu než když je vysílačka zapnutá a plyn máš v nulové pozici, což mě se neděje.
Proto jsem použil první metodu bindování, u které je ale třeba použít výchylku CH3 > 100% THR, aby jsi následně mohl létat s CH3 100% THR (protože příklad: CH3 100% THR = 1000 PWM; CH3 90% THR = 1100 PWM; CH3 125% THR = 750 PWM), takže si nastavíš například výchylku na 110% zmáčkneš F/S tlačítko na přijímači a nastaví se ti nějaké PWM, které bude nižší než při výchylce 100%, které budeš normálně létat. Čímž se dostáváme k tomu, na co jsem se ptal na začátku. Proč mi nefungují e-limits v Turnigy 9XR, resp tam je nastavit můžu, ale v APM je 100-125% beze změny, takže aby mi FS fungovalo, musím ho nabindovat při CH3 100% THR, což je nižší PWM než při CH3 90% THR, na které jsem donucen létat a předpokládám, že se tím ochuzuji o 10% výkonu.

Vim je to zamotaný (příklady jsou teoretické a PWM neodpovídá skutečnosti, ale orientačně se takhle mění a to je duležité).

Woita píše:Hurrrá! :D
Je tedy vyřešeno

To jsem rád a gratuluji!
X650F, Sunnysky, Afro, Graupner 11x5, APM, Pixhawk
Jose1
Kontaktovat uživatele:

#1849 Příspěvek od Jose1 »

.....jaký je rozdíl mezi APM V2.5 a V2.6.....kdo ví a poví...?
j.s

#1850 Příspěvek od j.s »

APM 2.6 nemá na desce kompas a předpokládá se využití externího, kvůli rušení.
skiner

#1851 Příspěvek od skiner »

Z APM 2.5 sa da lahko spravit 2.6 prerusenim cesticky ku kompasu. Moje APM 2.6 uz malo tuto cesticku prerusenu ale kompas mam fyzicky na doske.
Přílohy
APMCompassModification[1].jpg
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1852 Příspěvek od jamesgsf »

Takže dnešní bádání jak nastavit controlu pitch pro brushless gimbal přes ppm signál v apm2.6. Výstup do řídící desky gimbalu a kanál 11 v apm (to jsou ty z boku). Přejít do nastaveni gimbalu Pitch v MP a tam nastavit ch11 a vstup 8(to mám já nastaveno ve vysilacce -přepínač ovlivnovanej potenciometrem) angle -90 a 0, případně zreverzovat. Důležité nezapinat stabilizaci pro tuto osu. A už to funguje, tak to třeba někomu pomůže já nad tím dneska seděl celé dopoledne.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
j.s

#1853 Příspěvek od j.s »

Asek píše:Tak tomu nerozumím. Zkoušel jsi při vypnutém vysílači zapnout přijímač a krátce stisknout bindovací tlačítko na přijímači? Pak by si přijímač měl zapamatovat hodnotu šířky pulsu - v tomto případě žádný puls není a přijímač při výpadku vysílače na výstupy nic nepošle. To nic dorazí do APMka, APM vyhodnotí, že nic je méně než těch 9??, což je hranice pro spuštění FS a spustí ho.
Nebo jsem tvůj dotaz špatně pochopil?

Tak jsem se dnes dostal ke coptéře a zkusil to znovu nastavit tou klasickou "no signal" metodou a zase mi FS nefungoval, tak jsem si řekl že to přenastavím zpátky aby zase fungoval a že budu lítat na 90% plynu a ejhle, FS taky nefungoval, resp. se mi spustil ale zároveň se diarmovali motory a nepomohl ani přesun coptéry(to aby si jednotka myslel, že letím). No a tím jsem zjistil, že jsem svůj problém naprosto špatně analyzoval. Disarm a tedy nefunkční FS je v případě, že nemám gps fix.

Takže momentálně se to má tak že:
FS je nabindován "no signal" metodou, jak to maj klasicky zřejmě všichni, nebo drtivá většina z Vás, je nastaven na RTL a pokud mám GPS fix, tak FS funguje bezvadně ve všech letových módech.
Pokud ale GPS fix ztratím (což se při letu klidně může stát), tak v tu chvíli by měl FS fungovat tak, že místo RTL se spustí LAND, což se i spustí a v MS mi to vypíše FAILSAFE, ale disarmují se motory.
To je špatně a je to hloupost, takhle to fungovat nemá ani podle ardupilot.com
copter.ardupilot.com píše:Return-to-Launch (RTL) if the vehicle has a GPS lock and is more than 2 meters from the home position
LAND if the vehicle has:
no GPS lock OR
is within 2 meters of home OR
the FS_THR_ENABLE parameter is set to “Enabled Always Land”

Mohl by mi to teda někdo otestovat u sebe, jestli se mu při nastaveném FS na RTL disarmují motory při spuštění FS bez GPS fixu?
Předem moc děkuji.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1854 Příspěvek od Woita »

j.s píše:.....
Mohl by mi to teda někdo otestovat u sebe, jestli se mu při nastaveném FS na RTL disarmují motory při spuštění FS bez GPS fixu?
Předem moc děkuji.

Já jednou lítal bez zapojené GPS (tedy ona mi nějak blbnula, tak jsem jí odpojil na letišti, že si tedy jen tak zalítám bez GPS. No co čert nechtěl, pustil jsem se dál než jsem chtěl, ulítla mi za horizont, kde ztratila signál z RC soupravy, a vzorově přistála, a na zemi pak vypnula motory. Když jsem k ní pak přišel (po čtvrt hodině, až jsme celé pole objeli autem), jen jsem odarmoval a letělo to. Byl z toho pěkný záznam z kamery (tenkrát na ní bylo úplně nové Gočko - poprvé ve vzduchu). Nepřistávala bez té GPSky kolmo dolů, ale pěkně šikmo jí snášel vítr.

Koukni tady, je to to první video pod fotkama.
j.s

#1855 Příspěvek od j.s »

Joo, to jsem vlastně viděl, tak pokud neni na vině novější fw v apm, tak nevim, je to prostě rozbitý.
Díky Woito :)
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1856 Příspěvek od Woita »

OK :D
Ta příhoda byla někdy začátkem ledna 2014, takže byl tam tehdejší FW.
skiner

#1857 Příspěvek od skiner »

j.s píše:Mohl by mi to teda někdo otestovat u sebe, jestli se mu při nastaveném FS na RTL disarmují motory při spuštění FS bez GPS fixu?
Předem moc děkuji.

Mam nahrany fw 3.2 ale este som nebol lietat. FS mam nastaveny na RTL a na zemi pri vypnuti vysielacky a bez GPS lock sa aktivuje LAND.
skiner

#1858 Příspěvek od skiner »

Ja by som mal otazku ohladne barometra. Je normalne, ked v klude skacu hodnoty az do 1,5m a potom zase na 0 do minusu ? Mam pocit, ze ten problem ktory som tu davnejsie popisoval ked sa koptera spravala divne bolo kvoli barometru, pretoze v stabilize sa spravala este normalne.
Dalsia vec je, ze sa v 3.2 nemozem dostat do konzoly, stale tam vypisuje nejake nezmysli. Ked dam naspat v3.1.5, tak s konzolou nie je problem.
Přílohy
konzola.jpg
j.s

#1859 Příspěvek od j.s »

já mám 3.1.5 a mě se na zemi rovnou disarmují motory a FS se nezapíná jak s GPS fixem tak bez a tak by to i mělo být.. ovšem bez GPS fixu mi při simulovaném letu už FS sepne, ale zároveň se stále disarmují motory... takže kdyby k té situaci opravdu došlo při letu, tak by coptéra spadla... Počkám ještě jestli napíše někdo s fw 3.1.5 jak mu to funguje, nechce se mi zbytečně přehrávat firmware.
azrael

#1860 Příspěvek od azrael »

Apmko v 3.2ke uz konzolu (cli) nepodporuje pre nedostatok pamati.
DJI F330 (KK 2.1.5), Tarot 680Pro (X8 mod, Pixhawk)
FrSky Taranis, X8R
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“