Programovatelné termostatické hlavice

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
coro

Re: Programovatelné termostatické hlavice

#16 Příspěvek od coro »

BoŠ píše:Dopadl jsem stejně, měl jsem http://www.elektrobock.cz/cs/digitalni-termostaticka-hlavice/product.html?id=267, teď jsem vrátil mechanické. Výhoda elektronických byla v tom, že jednou za týden projely ventil.

Pridám sa, ja som menil digi Honeywell HR20 za mechanické (ale ony aj tie mechanické majú teplotnú reguláciu nejakým tepelne rozťažným valčekom).
Rozdiel u mňa je, že dobre nastavený mechanický drží teplotu relatívne konštantnú a tie digitálne stále pridávali a uberali takže to pocitovo fakt hodne kolísalo..

Navyše možnosť nastaviť kedy kde má byť teplo síce znie zaujímavo, ale museli by sa pozavierať dvere a to u nás nie je reálne - takže ak sa napríklad cez deň nekúrilo v spálni, ťahal odtiaľ akurát tak studený vzduch na nohy po celom byte kde sa kúrilo o to viac....
JosefSvejk

#17 Příspěvek od JosefSvejk »

mhabr píše:Kdo myslíš, že vyhraje -

Ano, přesně tak funguje "inteligentní dům" i u nás. :lol:

A k těm procentům: Z těch pohádek už jsem dávno vyrostl. Když nám dělali nabídku na zateplení domu, tak pan inženýr na schůzi tak dlouho počítal, až mu vyšla úspora 110%. A vloni jsem já osobně na topení (plynem) ušetřil kolem 50% díky mírné zimě. Tak jak mám spočítat úsporu při statistice za 3 roky? :roll:
Lark

#18 Příspěvek od Lark »

Taky po žádné hyper regulaci netoužím. Při způsobu obývání bytu, kdy pořád někdo někam courá by se ta regulace asi zbláznila. :D Mám jenom mechanické hlavice a těm pohádkám o úsporách taky moc nevěřím. Zateplení baráku samozřejmě ztráty zmenší, ale topíme podle požadované pohody a jen podle venkovní teploty upravuju jeden poťák na kotli. Ze začátku jsem taky jančil s programovatelným termostatem, ale pak jsem zjistil, že ovládání kotle termostatem vypíná i čerpadlo, takže se přestane vrtět voda v radiátorech a teplota v některých místrnostech hodně kolísá, protože výkon radiátorů není úplně vvážený. Teď mi čerpadlo jede pořád a kotel zapíná podle teploty vody a zjistil jsem, že mi to tak vyhovuje.
Hora
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Hora »

Moje možná zkreslená představa byla taková, že od cca 8:00 do 13:00 "většinou" nikdo doma není krom křečka a ten se přikryje pilinami, tak můžu jít s teplotou dolů, ale to nikoho na mechanické hlavici udělat nedonutím :) Ale potřebuji i mít možnost tenhle režim rychle změnit, protože to "většinou" se občas naruší ta silnější a zimovřivější polovička. Proto bych bral i tu dálkovou správu.
Toro 300 (TELINK), Mustang P51-D (ŠAD model), Blade MCX, MiniQuadcopter (3D tisk) s KK2.1
JosefSvejk

#20 Příspěvek od JosefSvejk »

I na té jednoduché el. hlavici máš tlačítko pro přepnutí režimů den/noc. Takže, pokud ti stačí dvě teploty, tak nepotřebuješ žádnou dálkovou správu. Jednoduše zmáčkneš čudlík na hlavici a máš z noci den :) .
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Celeron »

Jedinný, co je na trhu použitelný na programovatelný řízení hlavic radiátorů, a co mám odzkoušený že opravdu dobře funguje je Ethaterm. Na rozdíl od všech dalších systémů, který fungujou na principu ohřívaní kapaliny v komůrce a převodem rozpínání kapaliny na tyčku ventilu má Ethaterm motorový servo (stejnej princip jako modelářský). Systémy s ohříváním kapaliny v komůrce musí neustále cyklovat zapínání a vypínání topnýho odporu aby udržely průtok požadovaný regulací. Proto taky kolísá teplota místnosti protože je tam problém s hysterezí a reakcí regulace. Servo v Etathermu nakrokuje v 256 krocích a zůstane stát, vypne se a hlavně přesně ví, kde je a jak je tedy otevřený či zavřený ventil. Při regulaci udělá několik kroků na některou stranu a pak se zase vypne. Všechny hlavice jsou propojeny paralelně jen dvoudrátem a pak jdou do regulace. Tenhle systém dokonce dokáže zpacifikovat i špatně průtokově navržený systém topení. Nevýhodou je, že ty serva občas zabzučí. Žádná pakárna s baterkama, ta propojovací zběrnice je klidně zvonkovej drát, SYKFY nebo pásek, co se používal na rozhlas po drátě.
Dělá se to už možná 20 let. Na trhu budou asi i lokální digitální servohlavice ale protože s Etathermem naprostá spokojenost, tak nový věci nezkoumám.
Jirka
coro

#22 Příspěvek od coro »

Ten honewell mal tiež normálne servo, tj ozubený prevod, a vôbec mu to nepomohlo. Naopak, myslím si že keby mal okrem serva ktoré by hýbal len podľa časového plánu na (možno časom naučené a zapamätané ale to nemusí byť možné) fixné polohy, a nechal zbytok na mechanickej (tepelnorozťažnej) regulácii, ešte by bol namontovaný.
Takto je v šuflíku.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Celeron »

Tak to musel být vadnej. Jak jsem psal, ty serva Ethatermu jedou od r 1996 úplně v pohodě a naprosta spokojenost. Po teplotní změně z pohodový teploty 21 na útlum 19 a naopak jsou schopný bez regulačního překmitu změnit teplotu v běžným baráku asi za 1-1,5 hodiny. A ustálenou teplotu místnosti pokud nejsou venkovní vlivy (okno, dveře, courání lidí a průvan) teplotu udrží na 0,2st. Má to brácha na baráku, měl jsem tam týdení teplotní logger a tak vím přesně, co to v reálu umí.
Jirka
dt

#24 Příspěvek od dt »

mhabr píše:1. Nevím, kde se bere ona kalkulovaná úspora 20% a více.

To je samozřejmě nesmysl. Já jsem s automatizací (mám elektrobock) zhruba na stejné spotřebě (plusminus procenta mohou být lehce i chyba měření), ale s podstatně větším pocitovým tepelným komfortem. Mohu si například dovolit vytopit koupelny na podstatně vyšší teplotu když je potřeba, mohu topení zapínat vzdáleně před příjezdem z dovolené (do té doby je nastavené na 15 stupňů), mohu vzdáleně měnit teploty nebo celý program apod.
A manželku jsem přesvědčil lehce. Obecný pokyn je "do topení negabej, jestli je ti zima, tak mi řekni". Horko mi říkat nemusí, páč to ona otevře okno a o tom se dozvím automaticky.
BoŠ

#25 Příspěvek od BoŠ »

mhabr píše:Ano, ale ...

Já mám již několik let instalované zónové řízení s bezdrátovými hlavicemi, prostorovými sensory, atd.
1. Nevím, kde se bere ona kalkulovaná úspora 20% a více. Tvrdí to prakticky každý výrobce, projektant i prodejce, ale mě osobně se nepodařilo dosáhnout úspory větší, než pár jednotek procent (což je vzhledem k výkyvům v počasí na úrovni statistické chyby).
2. Jak máš, gardenroute, ošetřeno to, co se mi stává prakticky neustále - systém tvrdí, že více topit netřeba, protože je teplo až dost, já mám na sobě jen trenky a potím se jak kůň po Velké pardubické, ale manželka má teplé ponožky, přes sebe deku a neustále hrabe do nastavení systému, protože je jí zima?
Kdo myslíš, že vyhraje - já se svým inteligentním domem, nebo manželka s ovládací krabičkou v ruce? :-)

Tak to je přesně ono!!! :D :D
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
BoŠ

#26 Příspěvek od BoŠ »

Celeron píše:Jedinný, co je na trhu použitelný na programovatelný řízení hlavic radiátorů, a co mám odzkoušený že opravdu dobře funguje je Ethaterm. Na rozdíl od všech dalších systémů, který fungujou na principu ohřívaní kapaliny v komůrce a převodem rozpínání kapaliny na tyčku ventilu má Ethaterm motorový servo (stejnej princip jako modelářský). Systémy s ohříváním kapaliny v komůrce musí neustále cyklovat zapínání a vypínání topnýho odporu aby udržely průtok požadovaný regulací. Proto taky kolísá teplota místnosti protože je tam problém s hysterezí a reakcí regulace. Servo v Etathermu nakrokuje v 256 krocích a zůstane stát, vypne se a hlavně přesně ví, kde je a jak je tedy otevřený či zavřený ventil. Při regulaci udělá několik kroků na některou stranu a pak se zase vypne. Všechny hlavice jsou propojeny paralelně jen dvoudrátem a pak jdou do regulace. Tenhle systém dokonce dokáže zpacifikovat i špatně průtokově navržený systém topení. Nevýhodou je, že ty serva občas zabzučí. Žádná pakárna s baterkama, ta propojovací zběrnice je klidně zvonkovej drát, SYKFY nebo pásek, co se používal na rozhlas po drátě.
Dělá se to už možná 20 let. Na trhu budou asi i lokální digitální servohlavice ale protože s Etathermem naprostá spokojenost, tak nový věci nezkoumám.
Jirka

Elektrobock má taky servo.
Jinak v případě, že rodinka kompletně vypadne na dopoledne z domu, a večer vyrazí spát zhruba ve stejnou dobu, tak se dá cosi naprogramovat, ale v případě, že polovička se v bytě vyskytuje nepravidelně, a vzhledem k ženskému vnímání pocitu tepla jsou v současné době regulační hlavice v krabici.
Na chalupě mám dálkové ovládání topení přes GSM, takže chalupu běžně temperuji, a před plánovaným pobytem dálkově měním nastavení termostatu. Pak přijedeme s rodinkou, a manželka přepíná termostat do manuálu.... :D
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
mhabr

#27 Příspěvek od mhabr »

dt píše:[quote="mhabr"]1. Nevím, kde se bere ona kalkulovaná úspora 20% a více.

To je samozřejmě nesmysl. Já jsem s automatizací (mám elektrobock) zhruba na stejné spotřebě (plusminus procenta mohou být lehce i chyba měření), ale s podstatně větším pocitovým tepelným komfortem. Mohu si například dovolit vytopit koupelny na podstatně vyšší teplotu když je potřeba, mohu topení zapínat vzdáleně před příjezdem z dovolené (do té doby je nastavené na 15 stupňů), mohu vzdáleně měnit teploty nebo celý program apod.
A manželku jsem přesvědčil lehce. Obecný pokyn je "do topení negabej, jestli je ti zima, tak mi řekni". Horko mi říkat nemusí, páč to ona otevře okno a o tom se dozvím automaticky.[/quote]
Tak to u nás nefunguje, protože komfortní prostorová teplota podle moji manželky se nebezpečně přibližuje 28 st. Celsia a na tolik já systém nikdy dobrovolně nenastavim. Nikdy jsem neslyšel stížnost, že je moc teplo a to ani v těch pár letních tropických dnech.
dt

#28 Příspěvek od dt »

mhabr píše:Tak to u nás nefunguje, protože komfortní prostorová teplota podle moji manželky se nebezpečně přibližuje 28 st. Celsia a na tolik já systém nikdy dobrovolně nenastavim. Nikdy jsem neslyšel stížnost, že je moc teplo a to ani v těch pár letních tropických dnech.

Proto jsem psal "jestli je ti zima, tak mi řekni", protože ona pak přijde, že je jí zima, tak já můžu odpovědět "ale tam je už teď 24 stupňů a já chodím v trenkách, takže máš na výběr - buď přidáme a já si sundám trenky, nebo necháme tak a ty si vezmeš svetr". Většinou to končí tím svetrem. :wink:
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Tak to u nás je to naopak. Já mám teplo rád tak 23°C a manželka by klidně mohla bydlet pod mostem. :lol: Pořád by jen větrala. :x
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od TomasC »

Tohle by mě moc zajímalo. Zkoumal jsem to a moc mě bateriové moduly neoslovily. Ale tahat ke všemu drát je fakt otrava.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“