Uletěl mi copter - ale proč?

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Uletěl mi copter - ale proč?

#46 Příspěvek od Drondys »

graup15 píše:Není lepší mít jedno, ale předimenzované ovládání?

Není. Lepší je mít zálohu v podobě druhého nezávislého spojení, ale nemusí to být spojení pro plnohodnotné ovládání se vším všudy. Stačí klidně jen nějaký jednoduchý jednokanálový a jednosměrný přenos pro aktivaci systému ukončení letu a ten naopak může být výkonnější třeba v pásmu 869,400 až 869,650 MHz 865 MHz s výkonem až 500 mW ne pro stálé spojení, ale jen pro aktivaci systému ukončení letu na nějaký zakódovaný povel apod. Takto koncipovaný systém ukončení letu by mělo být možné aktivovat ručně nezávislým vysílačem na větší vzdálenost než bude vzdálenost pro plnohodnotné řízení. Takže i kdyby se palubní řídící jednotka závislá na prvním spojení vymkla kontrole a nereagovala na žádné řídící povely a prostě letěla pryč tak bude mít pilot dost času na to, aby jako poslední možnost jak zabránit úletu použil nezávislý systém ukončení letu. Podobně pokud dojde třeba k poruše přijímače prvního spojení a řídící jednotka se bude vracet v automatickém režimu RTH, ale po cestě se vyskytne neočekávaná překážka tak má pilot možnost opět použít nezávislý systém ukončení letu a ukončit tak RTH let.

graup15 píše:Nějak si nedovedu představit to..ukončení letu. To jako ,vypne motory a zřítí se někde na vesnici?

Obecně se nemá létat v místech kde by pád mohl něco poškodit nebo někoho zranit. Takže nad vesnící nebo nad městem ne. Pokud to spadne někam na pole, do lesa apod. tak to tolik nevadí. Dalším vylepšením může být třeba padákový systém, ale není to nezbytné tj. v krizové situaci prostě může stačit jen volný pád a nemotat se nad vesnicí nebo městem.

graup15 píše:Podle mně,čím víc udělátek bude na palubě,tím víc a dřív se to může podělat. Méně vybavení se i líp kontroluje.

To platí v rámci složitosti jednoho systému. Pokud jsou tam dva nezávislé systémy tak bude vždy menší pavděpodobnost, že se podělají dva nezávislé systémy současně než jeden byť předimenzovaný. Navíc jak už jsem zmínil výše ten druhý záložní systém může být mnohem jednodušší než ten hlavní řídící.

graup15 píše:Taky jsem zažil,že mi na trošičku větší vzdálenosti vypadlo na chviličku ovládání (asi na 5km daleko a zpúsobil to Mobius co ruší na 433),nechce to paniku. Okamžitá otočka domů a pak zjišťovat co to zpúsobilo. Ale kdyby tam byl nějaký bazmek co ukončí let, tak to hledám po lesích ještě dneska.

Druhé spojení se systémem ukončení letu nemusí znamenat, že se aktivuje samo, ale že ho může aktivovat pilot pokud selže první spojení a nedaří se mu ho třeba ani opakovaně obnovit a koptéra se sama navrací, ale letí pryč. Nebo v případě, že první spojení není funkční a koptéra se sama vrací na RTH, ale náhle se přiblíží nějaká neočekávaná překážka jako nízko letící vrtulník apod. tak tímto pilot může koptéru co nejrychleji uzemnit samozřejmě pokud v daný okamžik nemá kontrolu nad letem prostřednictvím prvního spojení, které by k tomu jinak mohl použít. Pokud má navíc z paluby informace o aktuální GPS poloze tak může mít pozici a následně si pro něj zajít podle GPS navigace.
OK2BUH

#47 Příspěvek od OK2BUH »

K tomuto účelu by byl nejvhodnější GSM modul kvůli neomezenému dosahu. Potřebná akce by se volila SMSkami. Např. VRAT SE - SPADNI - VYBUCHNI. Pouze to číslo bychom museli zatajit před zlomyslnými kamarády. :)
Drondys

#48 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:K tomuto účelu by byl nejvhodnější GSM modul kvůli neomezenému dosahu. Potřebná akce by se volila SMSkami. Např. VRAT SE - SPADNI - VYBUCHNI. Pouze to číslo bychom museli zatajit před zlomyslnými kamarády. :)

GSM pokrytí taky není 100% a navíc aktivace toho systému ukončení letu má být prováděna v přímém dohledu pilota, takže nějaký extrémní dosah není potřeba.
graup15

#49 Příspěvek od graup15 »

OK2BUH píše:K tomuto účelu by byl nejvhodnější GSM modul kvůli neomezenému dosahu. Potřebná akce by se volila SMSkami. Např. VRAT SE - SPADNI - VYBUCHNI. Pouze to číslo bychom museli zatajit před zlomyslnými kamarády. :)

:-) :-) :-) poslední příkaz VYHLEDEJ TCHYNI A NAVEĎ NA CIL :-) :-)
gardenroute

#50 Příspěvek od gardenroute »

Rozhodně bych GSM nepovažoval za něco s "...neomezeným dosahem a spolehlivostí (!)...", proto také používám záchranný systém pro vyhledávání, který není na GSM závislý. A ostatně chápu, že pro mnoho pilotů bude GSM dostatečné (já jsem dost často létal, létám a budu létat v místech bez jakéhokoliv GSM pokrytí), bohužel když náhodou dojde k nějakému flyaway, a není to jako ve většině případů pilotova chyba, jedná se většinou o zmatenou řídící jednotku, takže by to muselo být něco, co okamžitě "cuttne" např. hlavní přívod od baterie (nemá smysl nějaké další FS apod.), a něco takového má za následek okamžitý neřízený pád, což ne vždy je přijatelné (a to nejen s ohledem na letadlo)... :(
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
coro

#51 Příspěvek od coro »

OK2BUH píše:Nechápu v čem máte rozpor.
...
Takže univerzální návod co je nejlepší neexistuje, záleží na situaci.

Každopádne sa vrátim k úvodu vlákna a zopakujem že stúpať do nevidím v stave bez signálu je od toho čo to programoval jednoducho blbé.
Navyše by som si trúfol povedať že len posledný stav motorov to nedržalo, lebo to by sa po chvíli muselo vychýliť do strany a možno preklopiť -on zjavne držal rovinu a stúpal.. Takže vôbec nesledoval či na vstupe signál je a bral staré hodnoty akože posledné čo prišli, nevadilo mu že dávno - t.j. programátor na to doslova "hodil bobek".

Keby ste povedali že nech teda bez signálu len drží výšku tam kde je, žeby mal pilot šancu nejak obnoviť signál skorej ako dojdu baterky, ok, to nie je až tak nebezpečné ani to nie je nič zložité, to mohol byť továrenský "default".. Nič to na stave nezhoršuje.

Pomalý zostup sa niekomu môže zdať nebezpečný lebo možno to bude na futbale nad plnou tribunou ľudí a nie je vhodné pomaly tam klesnúť so zapnutými motormi.. Takisto nie je rozumné hneď všetko vypnúť a padnúť na niekoho ako ten kameňlebo je možné že výpadok je krátkodobý.. ok,..
Tak nech je tam kde je, kým môže.. Raz ale dojde baterka.
Lebo to stúpanie nebezpečné je, práve preto že ten kameň čo potom padne z neba tým získava príliš veľa energie..

Najviac sa mi páči MartyTorx, ako by si hneď radšej kúpil Hitec :-) :-)
graup15

#52 Příspěvek od graup15 »

re Drondys

Takže bych to vyřešil tak. Na létání při přímé viditelnosti a na 2,4GHz ovládání (bez boosteru) baterka do 1000mAh...pak nehrozí odlet daleko,pohon umře za max minutu :-)
Drondys

#53 Příspěvek od Drondys »

gardenroute píše:...když náhodou dojde k nějakému flyaway, a není to jako ve většině případů pilotova chyba, jedná se většinou o zmatenou řídící jednotku, takže by to muselo být něco, co okamžitě "cuttne" např. hlavní přívod od baterie (nemá smysl nějaké další FS apod.), a něco takového má za následek okamžitý neřízený pád, což ne vždy je přijatelné (a to nejen s ohledem na letadlo)... :(

Jak už zde bylo zmíněno nemělo by se létat v místech kde by to mohlo vadit. Může tam navíc být doplněn podle možností třeba padákový systém. V nízké výšce podle okolností pak v krizové situaci pilot zvolí třeba aktivací jen volného pádu jelikož by padákový systém nebyl účinný. Ve vyšších výškách zas zvolí třeba aktivaci toho padákového systému. Odstavení napájení hlavního pohonu by mělo být taktéž součástí toho systému ukončení letu.

Nemá smysl se tady přesvědčovat o tom, že může nastat případ, který to nepokryje. Samozřejmě, že může. Nikdy to nebude zcela 100%, ale o tom to přece není. Je lepší udělat víc pro to, aby se pravděpodobnost průseru v podobě neřízeného úletu nebo třeba kolize při automatickém RTH návratu snížila.
Drondys

#54 Příspěvek od Drondys »

graup15 píše:Takže bych to vyřešil tak. Na létání při přímé viditelnosti a na 2,4GHz ovládání (bez boosteru) baterka do 1000mAh...pak nehrozí odlet daleko,pohon umře za max minutu :-)

Pokud doba letu bude okolo minuty tak to v podstatě ani nemá smysl startovat. To už si můžeš nechat koptéru rovnou jen jako těžítko na stůl. :lol:
OK2BUH

#55 Příspěvek od OK2BUH »

@coro V tomto případě to nebyla chyba programátorů Multiwii, ale majitele, neměl aktivní failsafe. Když dám do Googlu vyhledat "multiwii flyaway" tak to nenajde nic. Když dám "naza flyaway" tak to najde 1670 případů. Ale to nemusí být objektivní, většina případů bude asi rukama.
Drondys

#56 Příspěvek od Drondys »

OK2BUH píše:@coro V tomto případě to nebyla chyba programátorů Multiwii, ale majitele, neměl aktivní failsafe.

Matlos zmínil, že nebylo failsafe zapnuté, ale nezmínil zda to bylo způsobeno tím, že ho explicitně sám vypnul a nebo zda to bylo už implitně vypnuté aniž to on sám vypínal a coro tím měl zřejmě na mysli to, že by to mělo být implicitně připraveno tak, aby failsafe bylo zapnuté. Pokud by tedy Multiwii bylo s implicitně zapnutým failsafe a Matlos by si ho teprve následně sám explicitně vypnul pak to byla jeho chyba. Pokud však měl Matlos Multiwii už implicitně s vypnutým failsafe aniž by ho sám vypínal pak je to chyba, kterou měl na mysli coro.
JosefSvejk

#57 Příspěvek od JosefSvejk »

Implicitně, explicitně :? . Musím přiznat, že se v tom nějak motám.. :roll:
Drondys

#58 Příspěvek od Drondys »

JosefSvejk píše:Implicitně, explicitně :? . Musím přiznat, že se v tom nějak motám.. :roll:

Podstatné je zda když to koupil tak zda to bylo s již nahraným firmware, které již mělo aktivované failsafe nebo ne tj. zda bylo aktivované failsafe implicitním stavem nebo ne.
OK2BUH

#59 Příspěvek od OK2BUH »

Já když jsem tu desku koupil, tak byla implicitně prázdná, protože se do ní dá nahrát Multiwii nebo MegapirateNG. Předpokládá se, že člověk si o tom něco přečte jinak by to do vzduchu nedostal. To failsafe je tam vymyšleno tak aby fungovalo i těm co nemají GPS. Prostě šup dolů a po chvíli zaarmovat motory.
macil

#60 Příspěvek od macil »

Žiadna verzia MultiWii nemá implicitne aktivovaný failsafe. Je to z dôvodu, ktorý spomína kolega o príspevok vyššie.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“