Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: Motor AXI 2203/46 má jen tři upevňovací ramínka.

#46 Příspěvek od jyrry »

Honza.V píše:... a to už vám nevadí ...

viewtopic.php?f=10&t=66884
jyrry.webnode.cz
Honza.V

#47 Příspěvek od Honza.V »

I přes všechny tyto úpravy to stále nebude dokonale pevné a stále bude EPP gumovitější než upevnění motoru.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od jyrry »

Honza.V píše:I přes všechny tyto úpravy ...

No jo, ale vysvětli to autorovi :-)
Prostě ho to tak uspokojuje, má dobrý pocit že pro to něco udělal a je to.
Já taky kolikrát dělám různé zbytečnosti, v jiných oblastech, protože si to myslím že to k něčemu je.... :-)
jyrry.webnode.cz
Zápotocký88

#49 Příspěvek od Zápotocký88 »

Honza.V píše:I přes všechny tyto úpravy to stále nebude dokonale pevné a stále bude EPP gumovitější než upevnění motoru.

Kroucení EPP modelů za letu mi samozřejmě vadí. Zpevňováním a vylepšováním EPP modelů se zabývám delší dobu a některé výsledky jsou na už zmíněném odkazu viewtopic.php?f=10&t=66884
protože s vyztuženým letadlem se snáze létá a pomůže to více lidem, kteří se chtějí učit nebo zdokonalovat v 3D lítání. Doporučuju každému, aby to zkusil, bude překvapen a nadšen. Určitě to není zbytečné.

Vychylování motoru uchyceného za tři body po 90st. na kříži dodaném výrobcem modelu mi ale taky vadí. Vím, že se s tím dá lítat a leckdo to možná nepozná, protože vůči kroucení celého modelu to skutečně není rozhodující. Ale je to úplně zbytečné přidávání dalšího nedefinovatelného vlivu při letu. Nebo to musí modelář nějak vyřešit.

Dovolím si malou kalkulaci:
Když upevním motor se třemi ramínky na kříž z překližky tl. 1mm dodaný výrobcem modelu, tak to nestačí, kříž je příliš slabý EPP pruží a motor se vyklápí. Kříž tl. 1mm váží 1 gram a já ho musím zesílit - udělat nový např. z překližky 3mm, tzn. váha se zvýší na 3g, tj o 2g oproti kříži dodanému výrobcem. Ale 1mm překližka vyhoví, když by měl motor 4 ramínka. Zde by bylo zvýšení váhy jen 0,03g - čtvrté ramínko plus 0,1g - šroubek.
Naposledy upravil(a) Zápotocký88 dne čtv 16.10.2014 15:14, celkem upraveno 1 x.
BARTOSS.cz

#50 Příspěvek od BARTOSS.cz »

No asi létaš moc brutální 3D já mám AXI na epp jen přilepené vteřinákem a misto třech šroubků jen vlepené uhlíky. Drží to jako čert... Z trojky překlišky mám motor domek na benzín 50ccm. 3d je hlavně o váze. Když nechceš aby se to kroutilo co použít třeba depron 6mm.
Zápotocký88

#51 Příspěvek od Zápotocký88 »

Depron je fajn, ale je křehký a při i malých haváriích praská. Je hladký a pokud nemá letadlo brzdičky, tak je moc rychlé při sestupných manévrech. Orientuju se na EPP. To se dá vyztužit téměř bez zvýšení váhy tak, že se letadlo blíží tuhostí depronu a přitom si zachovává odolnost při pádu.
BARTOSS.cz

#52 Příspěvek od BARTOSS.cz »

No brzdy se používají jen na f3p na 3d ne!!!
Zápotocký88

#53 Příspěvek od Zápotocký88 »

BARTOSS.cz píše:No brzdy se používají jen na f3p na 3d ne!!!

Nepsal jsem o soutěžních kategoriích, ale o materiálu modelů. Depronový model je hladký a když ho někdo chce zpomalit, použije přídavné brzdičky. Model z EPP, který je hrubý, brzdí celým povrchem. Nesoutěžím a létám 3D obraty i s letadlem s brzdičkami :) .
Naposledy upravil(a) Zápotocký88 dne pát 17.10.2014 12:57, celkem upraveno 1 x.
Zápotocký88

#54 Příspěvek od Zápotocký88 »

BARTOSS.cz píše:No asi létaš moc brutální 3D já mám AXI na epp jen přilepené vteřinákem a misto třech šroubků jen vlepené uhlíky. Drží to jako čert... Z trojky překlišky mám motor domek na benzín 50ccm. 3d je hlavně o váze. Když nechceš aby se to kroutilo co použít třeba depron 6mm.

Věřím, že přilepený motor na uhlíkách drží. Ale je to náročné na přesnost a je asi problém nastavovat vyosení u přilepeného motoru. Výrobci stavebnic toto řešení, pokud vím, nepoužívají.
Motorový domek z 3mm překližky na 50ccm motor je asi dostatečně pevný. Jde o prostorovou konstrukci, která má mnohonásobně větší tuhost, než jen samotná plochá překližka. Ale i kdybych zesílil v shora uvedené kalkulaci 1mm překližku jen na 2mm u kříže pro upevnění motoru, stejně přidám skoro jeden gram oproti motoru se 4 ramínky a křížem z 1mm překližky.

Tuhost konstrukce motoru se 4 ramínky se dá využít pro zpevnění modelu zejména z EPP. Když se 4 ramínka připevní na 4 desky trupu modelu na slabý přídavný kříž, nebo i bez příd. kříže, spojí se prostřednictvím motoru části trupu letadla mechanicky k sobě a zvýší se tuhost přední části modelu zejména v krutu. Je to (trochu) jako u samonosné karoserie aut. Dříve se dělal u aut pevný a těžký rám a s karoserií se počítalo jako s jedním z dílů, které musí rám nést. S tuhostí karoserie se nepočítalo. Pak se začala využívat tuhost vlastní karoserie, rám z aut vymizel a snížila se váha aut.
PetrD

#55 Příspěvek od PetrD »

Ten příklad s karosérií je poněkud mimo. Ty nemáš ani tuhou samonosnou karoserii ani tuhý rám, máš gumovou karosérii z EPP vyztuženou gumovým křížem z 1mm překližky a chceš tento nedostatek modelu odstranit pomocí pevného spojení s křížem motoru.
Kříž z 1mm laminálu by měl hmotnost nepatrně vyšší (nebo stejnou, pokud by se vhodně odlehčil) a přitom mnohem vyšší tuhost, ale výrobce modelu se bohužel rozhodl ušetřit několik korun na nesprávném místě... :roll:
Zápotocký88

#56 Příspěvek od Zápotocký88 »

Já to s tou karoserií myslím tak, že tuhost (karoserie) je v motoru a pokud má ten motor 4 ramínka, dá se jeho tuhost využít ke zpevnění letadla a snížení váhy nebo odstranění motorové přepážky (rámu auta).
BARTOSS.cz

#57 Příspěvek od BARTOSS.cz »

No jestli toho nechceš moc od epp... Na přesné létání to není a na 3d to kroucení tak nevadí.... Nejsem žadnej super pilot ale deset gramů na tak malém letadle je hodně znát.. Tak neřeš kroucení a létej a létej a letej...
Zápotocký88

#58 Příspěvek od Zápotocký88 »

S tím nesouhlasím, že kroucení letadla není na 3D tak znát. Kroucení letadla vadí při jakémkoliv létání. Zvlášť těm, kteří se to učí, nebo se zdokonalují. Vyztužené letadlo prospěje všem. Pořád se všechno vyvíjí a i u EPP letadel se objevují nové metody, jak kroucení omezit. Souhlasím, že 10 gramů je hodně znát u malého letadla, jen nevím o jakých deseti gramech je řeč. Zpevnění a úpravy, které jsem popsal v dříve zmíněném odkazu, se dají udělat tak, že se váha modelu ještě sníží oproti řešení navrženému výrobcem.
Ale vraťme se k tématu, to je upevnění motoru AXI jen za 3 ramínka. Nedalo mi to a udělal jsem pokus se sklolaminátovým křížem dodávaným jiným výrobcem ve stavebnicích 80cm deskových modelů (viz fotka). Motor zatížený 300g se v místě chybějícího ramínka odkláněl od sklolaminátového lože asi o 0,5mm. Tím se mění jeho vychýlení. Je to možná málo vůči jiným vlivům při letu, ale je to úplně zbytečné.
Motor chycený třemi šroubky po 90st se vychyluje i na sklolaminátu tl. 8,0mm.JPG
BARTOSS.cz

#59 Příspěvek od BARTOSS.cz »

Ty máš asi dost času :lol: jednoduchá rada... Přilep ten motor vteřinákem na šroubky kašli zbytečná váha :D
REX

#60 Příspěvek od REX »

Zápotocký88 píše:S tím nesouhlasím, že kroucení letadla není na 3D tak znát. Kroucení letadla vadí při jakémkoliv létání. Zvlášť těm, kteří se to učí, nebo se zdokonalují. Vyztužené letadlo prospěje všem. Pořád se všechno vyvíjí a i u EPP letadel se objevují nové metody, jak kroucení omezit. Souhlasím, že 10 gramů je hodně znát u malého letadla, jen nevím o jakých deseti gramech je řeč. Zpevnění a úpravy, které jsem popsal v dříve zmíněném odkazu, se dají udělat tak, že se váha modelu ještě sníží oproti řešení navrženému výrobcem.
Ale vraťme se k tématu, to je upevnění motoru AXI jen za 3 ramínka. Nedalo mi to a udělal jsem pokus se sklolaminátovým křížem dodávaným jiným výrobcem ve stavebnicích 80cm deskových modelů (viz fotka). Motor zatížený 300g se v místě chybějícího ramínka odkláněl od sklolaminátového lože asi o 0,5mm. Tím se mění jeho vychýlení. Je to možná málo vůči jiným vlivům při letu, ale je to úplně zbytečné.
Motor chycený třemi šroubky po 90st se vychyluje i na sklolaminátu tl. 8,0mm.JPG

Ty vo.e to někoho napadnou chujoviny :lol: :lol: :lol:
Hele a když sis dal takovou práci s přípravkem na uchycení, vyndání motoru z letadla, zavěšení plechovky, vyfocení, tak to máš asi opravdu spousty volného času!!!
A když už si to teda vyfotil, tak proč není vyfocený detail jak se to o 0,5mm vychyluje??? Ale lépe natočit jak to je bez zatížení OK a potom se to uhne. Ty to vymyslíš a dáš si s tím práci....
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“