HV serva provozované na 5,5V
Re: HV serva provozované na 5,5V
Právě kontroluju 2s LiFe A123, nabil jsem a teď vybíjím, abych zjistil jakou mají kapacitu. Přijdou do kámošova T-Rexe 700, takže je chci zkontrolovat, aby byl sichr.
Vybíjím nabíječkou, je vybito nyní 1650 mAh, a oba články mají 3,15V.
Do kolika V bych to měl vybít? Nabíječka mi nabídla 2,0V. Jak jsem se někde dočetl, LiFe se mohou vybít až na 2,0V. Nechci je zbytečně trápit, ale zase na druhou stranu mě zajímá ta kapacita. Do kolika V bych to tedy měl nechat? Jaká je bezpečná hranice abych články nepoškodil?
Edit: Odpovím si sám:
Do 1750 mAh měly oba vybíjené články stejně, okolo 3,15V. Pak jeden článek začal padat poměrně rychle, druhý držel.
Skončil jsem při 1830mAh, 3,05V a 2,28V. Takže si řeklo samo, kdy nabíjení ukončit - ten jeden článek začal rychle padat, pod 2V by to mělo během pár vteřin. Teď je nabíjím, a kouknu kolik mAh se do toho natluče.
Vybíjím nabíječkou, je vybito nyní 1650 mAh, a oba články mají 3,15V.
Do kolika V bych to měl vybít? Nabíječka mi nabídla 2,0V. Jak jsem se někde dočetl, LiFe se mohou vybít až na 2,0V. Nechci je zbytečně trápit, ale zase na druhou stranu mě zajímá ta kapacita. Do kolika V bych to tedy měl nechat? Jaká je bezpečná hranice abych články nepoškodil?
Edit: Odpovím si sám:
Do 1750 mAh měly oba vybíjené články stejně, okolo 3,15V. Pak jeden článek začal padat poměrně rychle, druhý držel.
Skončil jsem při 1830mAh, 3,05V a 2,28V. Takže si řeklo samo, kdy nabíjení ukončit - ten jeden článek začal rychle padat, pod 2V by to mělo během pár vteřin. Teď je nabíjím, a kouknu kolik mAh se do toho natluče.
Naposledy upravil(a) Woita dne úte 14.10.2014 15:38, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Woita píše:Právě kontroluju 2s LiFe A123, nabil jsem a teď vybíjím... Do kolika V bych to měl vybít? Nabíječka mi nabídla 2,0V. Jak jsem se někde dočetl, LiFe se mohou vybít až na 2,0V. Nechci je zbytečně trápit, ale zase na druhou stranu mě zajímá ta kapacita. Do kolika V bych to tedy měl nechat? Jaká je bezpečná hranice abych články nepoškodil?
Návod k A123 viz tento odkaz. Vybíjení se doporučuje ukončit při cca 2,8 V na článek. Jít až na 2V na článek je riziko, protože to je hranice možného nevratného poškození A123 článků.
Woita píše:Skončil jsem při 1830mAh, 3,05V a 2,28V.
Tak můžeš doufat, že se to jednorázové vybití až na 2,28V na tom druhém článku nějak negativně do budoucna nepodepsalo. Do budoucna by asi bylo lepší raději nevybíjet až tak hluboko.
- bonis
- Kontaktovat uživatele:
Nevybijim pod 3V.
Obecne si rad nechavam rezervu.
Obecne si rad nechavam rezervu.
LA700, Logo 550SX, MiniProtos 4S, Gaui NX4, Ricco, miniHquad
Futaba, Spirit, iCharger
Futaba, Spirit, iCharger
Díky za odkaz, prostuduju!
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
Tak jsem otestoval na nějakém čínském servotesteru serva na 6,6V vs 5,6V a tady jsou výsledky.
Testovací prostředí pro 6,6V:
* Okolní teplota: 21C
* Doba testování: cca 20 minut
* Zátěž serva: Bez zátěže
Výsledky:
* Align DS610 - 48C na nejteplejším místě
* Align DS650 - 36C na nejteplejším místě
Je také nutné vzít v potaz, že servo je za letu trochu (trochu více) ofukováno, ale zase je pořád pod nějakou zátěží...
Pro kompletnost:
Testovací prostředí pro 5,6V:
* Okolní teplota: 23C
Výsledky:
* Align DS610 - 33C na nejteplejším místě
* Align DS650 - 28C na nejteplejším místě
Jinak na cykliku půjdou asi tyto serva:
http://www.savoxusa.com/Savox_SC1267MG_ ... 1267sg.htm
- fungují od 4,8 až 7,2V, za rozumnou cenu (1650Kč/ks) a to je přesně to, co hledám
Roman
Testovací prostředí pro 6,6V:
* Okolní teplota: 21C
Výsledky:
* Align DS610 - 48C na nejteplejším místě
* Align DS650 - 36C na nejteplejším místě
Je také nutné vzít v potaz, že servo je za letu trochu (trochu více) ofukováno, ale zase je pořád pod nějakou zátěží...
Pro kompletnost:
Testovací prostředí pro 5,6V:
* Okolní teplota: 23C
Výsledky:
* Align DS610 - 33C na nejteplejším místě
* Align DS650 - 28C na nejteplejším místě
Jinak na cykliku půjdou asi tyto serva:
http://www.savoxusa.com/Savox_SC1267MG_ ... 1267sg.htm
- fungují od 4,8 až 7,2V, za rozumnou cenu (1650Kč/ks) a to je přesně to, co hledám
Roman
T-Rex 470LP; Logo 600SX; T-Rex 700 Gasser + Hanson 300
- DaveLister
Mě na Gaíkovi chcíply už dvě Align vrtulkový serva (DS525) provozované na 2s LiFe. Vydržely jenom pár letů. Vždycky na vrtulce, na plynu OK. Na jednom se ulomila hřídel motoru, na druhým odešla fáze motoru. Osobně bych se nebál teploty serva, ale spíš právě motoru, kterej na todle napětí nebude dimenzován. Na cyklice mám DS515 a ty to zvládaj v pohodě.
Tolik teda moje zkušenost, už bych ne-HV vrtulkový servo na LiFe napřímo nedával, na cykliku klidně, tam nejsou tak namáhaný.
Tolik teda moje zkušenost, už bych ne-HV vrtulkový servo na LiFe napřímo nedával, na cykliku klidně, tam nejsou tak namáhaný.
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Netvrdim, ze je tohle zrovna tvuj pripad, ale rychle vrtulkove servo se da znicit vcelku pohodlne.
Staci velky zisk gyra. Problem je, ze to, ze u rychleho serva ani nemusis videt pregyrovani/kmitani. Jen je to obcas slyset.
Staci velky zisk gyra. Problem je, ze to, ze u rychleho serva ani nemusis videt pregyrovani/kmitani. Jen je to obcas slyset.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
DaveLister píše:Tolik teda moje zkušenost, už bych ne-HV vrtulkový servo na LiFe napřímo nedával, na cykliku klidně, tam nejsou tak namáhaný.
No, já bych ne-HV serva na 2S LiFe nedával vůbec, kord když jedno vyjde na víc jak litr.
-
Mad_Box
- Kontaktovat uživatele:
A na 6V BECu ty DS525 fungují bez problémů? Nemůže to být spíše problém serva jako takového které konkrétně v té NX4 bude trpět od vibrací apod. Případně bych při obavách strčil před vrtulkové servo diodu.
Mám zkušenost s BLS451, Align 610,650 (+ odpovídající Savoxy) že na 2s LiFe fungují naprosto bez problémů a za letu se napětí pohybuje právě okolo 6V
BLS451 snášejí dokonce napájení 2s LiPol ale to je jen na vlastní riziko.
To SlezY83: To testování serv jsi prováděl na jakém zdroji napětí?
Mám zkušenost s BLS451, Align 610,650 (+ odpovídající Savoxy) že na 2s LiFe fungují naprosto bez problémů a za letu se napětí pohybuje právě okolo 6V
BLS451 snášejí dokonce napájení 2s LiPol ale to je jen na vlastní riziko.
To SlezY83: To testování serv jsi prováděl na jakém zdroji napětí?
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Testovací prostředí 6,6V
- servotester připojen přímo na baterii a napětí měřeno na voltmetru - viz foto.
Testovací prostředí 5,6V
- jsem testoval tak, že jsem napájel z 4XAA NiMh + podpořeno nabíječkou v režimu zdroje (samotná nabíječka neuregulovala špičky - její regulační smyčka je moc pomalá na nějaké rychlé změny a při pokusu o udržení napětí pak házela chyby - vyrovnávací baterie tomu pomohly) a opět měřeno na voltmertu.
V tomto případě napětí oscilovalo mezi cca 5,5V a 5,7V.
Roman
- servotester připojen přímo na baterii a napětí měřeno na voltmetru - viz foto.
Testovací prostředí 5,6V
- jsem testoval tak, že jsem napájel z 4XAA NiMh + podpořeno nabíječkou v režimu zdroje (samotná nabíječka neuregulovala špičky - její regulační smyčka je moc pomalá na nějaké rychlé změny a při pokusu o udržení napětí pak házela chyby - vyrovnávací baterie tomu pomohly) a opět měřeno na voltmertu.
V tomto případě napětí oscilovalo mezi cca 5,5V a 5,7V.
Roman
T-Rex 470LP; Logo 600SX; T-Rex 700 Gasser + Hanson 300
- DaveLister
pkotatko píše:Netvrdim, ze je tohle zrovna tvuj pripad, ale rychle vrtulkove servo se da znicit vcelku pohodlne.
Nemyslím že jsem to měl přegyrované, ale jinak souhlas..
Mad_Box píše:A na 6V BECu ty DS525 fungují bez problémů? Nemůže to být spíše problém serva jako takového které konkrétně v té NX4 bude trpět od vibrací apod. Případně bych při obavách strčil před vrtulkové servo diodu.
Nevím, koupil jsem jenom dvě a když mi došli, přešel jsem na jinou značku
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG