Oprava pračky a přepě'tové ochrany

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jakas
Kontaktovat uživatele:

Oprava pračky a přepě'tové ochrany

#1 Příspěvek od jakas »

Prosím o radu tipy u dvou problémů.
1. Pračka nám začala dělat divné zvuky po otevřeni, se zjistilo, že šroub držící nahon bubnu se kosek pod hlavou vlivem vady materiálu zlomil. Jak nejlepe vyšroubovat zbytek šroubu. Zavit je vyřezan v hliníku tak se bojim aby to neprasklo. Napadlo mě vyvrtat do prostřed díru a zalepit do ní epoxidem šroub nebo stary imbus, otazka zdali by to vydrželo. viz http://jakas.rajce.idnes.cz/Pracka

2. Mam tuto přepěťovou ochranu už nejaky ten rok a zapínám jí jenom , když potřebuji a vlivem toho mi odešel vypínač. Při snaze vymyslet zdali by se dal vyměnit jsem narazil na problém při rozdělávání 4 šrouby měli normálni křížovou hlavu a 4 mají nejakou speciální a jelikož jsou zapuštěné je tam h... vidět :-) . Nesetkla jse s tím někdo?
JosefSvejk

Re: Oprava pračky a přepě'tové ochrany

#2 Příspěvek od JosefSvejk »

V nejbližším autoservisu si půjč vytahovák zalomených šroubů.
Ten "bezpečnostní" šroubek by bylo třeba vidět, používá se víc druhů. Například takový ten dělený obyčejný šlic nebo "něco" s kolíčkem v ose šroubku...
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od arda1 »

Tam máš opravdu hliníkovou hřídel? 8O Radek
ICQ 638556901
Shorty

#4 Příspěvek od Shorty »

To nebude hřídel, ale to velký kolo řemenice.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
JosefSvejk

#5 Příspěvek od JosefSvejk »

Chápu to tak, že chce vytáhnout (vyšroubovat) běžný ocelový šroub, který se zalomil v hliníkovém tělese. Možná je to Al unašeč bubnu, který je nalisovaný na ocelovém hřídeli.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
malé zvíře

#6 Příspěvek od malé zvíře »

Ad 1: podle průměru šroubu sehnat příslušný vytahovák (nevím jestli ti ho někdo půjčí ,ale stojí to pár desetikorun); vyvrtat díru a vytáhnout.

Ad 2: tuhle věc neznám, ale pokud neseženeš potřebný šroub/klíč tak odvrtat hlavičku a zbytek šroubu vytáhnout kombinačkama a potom nahradit normálními samořeznými šrouby.

T.
Last one alive, lock the door!
Shorty

#7 Příspěvek od Shorty »

Teď jsem kouknul na tu ochranu. Měl jsem doma to samý a vypinač mi odešel dost brzo taky. Ty šrouby jsem dostal ven šroubovákem s hodně ostrou hranou a dost fest jsem tlačil proti. Ty šrouby mají jen takový klínky místo drážky. Zašroubovat jdou a ven to klouže po tom klínku. Prubni jak to píšu. Byla to dřina, ale ven jsem je dostal.
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
jakas
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jakas »

Shorty píše:Teď jsem kouknul na tu ochranu. Měl jsem doma to samý a vypinač mi odešel dost brzo taky. Ty šrouby jsem dostal ven šroubovákem s hodně ostrou hranou a dost fest jsem tlačil proti. Ty šrouby mají jen takový klínky místo drážky. Zašroubovat jdou a ven to klouže po tom klínku. Prubni jak to píšu. Byla to dřina, ale ven jsem je dostal.

moc dík tak rozděláno. Chce to trpělivost ale jde to. Ještě jsem se chtěl zeptat to dps vevnitř nedrží žádné šrouby, ale jen přiletovaný ten vypínač chápu to spravně?

tak zitra si skočím pro vytahovak a dám vědět výsledek. Všem dík za rady.

Honza
Lark

#9 Příspěvek od Lark »

Ten vypínač do přepěťovky mají třeba tady:
http://www.gme.cz/p-r13112a-b-p631-241
VTjr

#10 Příspěvek od VTjr »

S vytahováky na vyšroubováni ocelových šroubů z AL-slitinových těles nemám moc dobré zkušenosti. :cry: Nebo s vytahováky obecně. :x Problém je totiž v tom, že svým zatočeným jehlanovitým tvarem ty torza zalomených šroubů roztahují do stran a pokud je závit zkorodovaný nebo zapečený (v blocích motorů například), tak situaci spíš ještě zhorší.
Mnohem lepší způsob jak vytáhnout zalomený šroub je použití šestihranu z imbusového klíče. Konec šestihranu se obrousí naplocho tak, aby měl ostré hrany. Do zalomeného šroubu se vyvrtá nejprve plytký otvor o průměru vnejší opsané kružnice toho šestihranu (čili například u 4mm imbusu je to 4,4mm) do hloubku stačí i 1 až 2mm. Dál se pokračuje vrtákem menšího průměru, o 1 až 2 desetiny větším, než je ten jmenovitý rozměr šestihranu (tedy u 4mm imbusu dejme tomu 4,2mm) do věší hloubky. Větší průměr pak slouží jako vodící, na vystředění, a do toho menšího se 6-hran narazí kladivem. Jelikož je z kvalitního zušlechtěného materiálu (musí to být ale opravdu z klíče, ne jakýkoli 6-hran z bláta), ta ostrými hranami obrazí do menšího otvoru drážky, přičemž neroztáhne to torzo. No a pak stačí na ten 6-hran nasadit příslušný nástavec a zalomený šroub vytočit ven. Na tenhle účel se dá obětovat i Torx-nástavec, ale zase zabrousit tak aby byly ostré hrany.
Tenhle způsob je osvědčený na několika blocích motoru aut a i na rezavých ramenech přední nápravy, kde klasické vytahováky naprosto selhaly.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“