FrSky Taranis - první pokračování

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
Efi55

Re: FrSky Taranis - pokračování

#241 Příspěvek od Efi55 »

Takže už komunikuje Taranis s PC.Vzal som druhý PC na ktorom bol Windowos 7.Na prvom bol Windows XP.Ale ak zapíšem data-modely na SD kartu tak sa mi rozhasí celý vysielač.Nabehne angličtina a prepíšu sa nastavenia rádia.Kde robím chybu.Poraďte prosím.
Problém vyriešený.Treba nastaviť alebo prepísať "Obecné nastavenia".
Naposledy upravil(a) Efi55 dne ned 10.08.2014 12:00, celkem upraveno 1 x.
vojbarz

#242 Příspěvek od vojbarz »

Drondys píše:Ne to je nesmysl. Čidlo FCS-40A je a má být zapojeno z hlediska silových vodičů a z hlediska měření proudu uvnitř obvodu mezi ESC a AKU v podstatě do série se zátěží viz obrázek. Pokud bys čidlo zapojil mimo obvod tak by nic neměřilo a pokud bys ho zapojil paralelně k AKU tak by to byl zkrat.

zapfcs40.jpg

To, že má čidlo FCS-40A silové konektory po obou stranách a zapojují se do něj tedy oba vodiče jak na straně AKU tak i na straně ESC je z pohledu výše uvedeného zapojení trochu matoucí, ale je potřeba si uvědomit, že jeden z vodičů je defacto pouze průchozí zatímco druhý vede přes senzor pro účely měření proudu.

Predpokladam, ze FCS-40A meri proud pomoci ubytku napeti na odporu (velmi male hodnoty). Tento odpor bude pravdepodobne pripojen na plus, minus bude prodratovane.

No a ted k tomu deleni proudu - predpokladam, ze myslenka byla takova, ze plus pujde jedno z cidla a druhe rovnou z baterky. Tady se jedna o paralelni zapojeni odporu o nejake male hodnote (cidlo) a o "nulove" hodnote (kabel ma taky nejaky odpor). No a vysledkem bude to, ze cele to bude mit nejaky odpor a ubytek napeti a z toho i proud a ten se rozdeli tak, ze to bude vyrazne v neprospech proudoveho cidla.

Kdybychom znali hodnoty odporu, tak by se to dalo i spocitat. Staci si najit vzorecek U=RI a pak R=R1*R2/(R1+R2). Take vime, ze celkove napeti na paralelnim zapojeni se rovna napeti na jednotlivych odporech, tedy U=U1=U2. A pro proud plati I=I1+I2. Takze z vysledneho ubytku napeti si I1 a I2 spocitame.

No a ted prakticky priklad - predpokladejme, ze odpor v cidle ma R1=0,5 ohmu a kabel bude mit treba o rad min, tedy R2=0,05 ohmu. Vysledny odpor bude R=0,04545454545454545454545454545455 ohmu. Pri odberu proudu 50A na paralelnim zapojeni bude ubytek napeti U=2,2727272727272727272727272727273 V. Z toho vyplyva, ze proud cidlem je I1=4,5454545454545454545454545454545 A a proud dratem je I2=45,454545454545454545454545454545 A.

Uff, ze skoly jsem uz pekne dlouho, ale toto je ucivo stredni skoly, tak na tom snad neni co zkazit :) Snad to je pochopitelne.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#243 Příspěvek od RCStudio »

Nuze k detailum o FCS-150A
Zda se FCS-150A posila ciste jen proud.
Spotrebu cnsp pocita sam Taranis, nebot po odpojeni FCS-150A z smartportu tzn jeho uplne vypnuti ukazoval T stale 2.2A a vesele pocital spotrebu dal, po opetovnem zapojeni doslo ihned k uprave na aktualni hodnotu.
Vykon powr se pocita take v T a je to z proudu a zdroje napeti ktery je oznacen jako zdroj napeti na strabnce telemetrie tzn v pripade FLVSS Cells

Muslim ze FCS-40A funguje stejne jen navic meri napeti a o ostatni se stara T.

To me privadi k myslence ze v tomto pripade by se dalo udelat ovlivneni vypoctu spotreby nejakym koeficientem, tzn by si kazdy mohl upravit a vyladit spotrebu na svoje baterie a tak se priblizit vice k spotrebe sve sestavy.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
Drondys

#244 Příspěvek od Drondys »

Také je možné, že je tam senzor založený na hall efektu. Podobný byl použit ve starším proudovém čidlu Frsky FAS-100. Nicméně vodič procházející hall senzorem bude tak jako tvořit v podstatě odpor. Takže to rozdělení pomocí paralelně zapojeného vodiče by mělo být možné. Bude vhodné prozkoumat jak je to uvnitř FSC-40A konkrétně zapojeno a případně si to dobře přeměřit nějakým přesnějším ohmetrem.

Podobný návrh ovšem spočívající v paralelním zapojení dvou nebo případně i více senzorů FSC-40A je zmíněn v dispusi přímo na webu Frsky viz tento odkaz. Je tam ovšem upozornění na to, že v takovém případě mohou i relativně malé rozdíly v přechodových odporech na konektorech způsobovat chyby v měření. Takže v případě paralelního zapojení vodiče bych ten paralelní vodič doporučoval k senzoru raději rovnou připájet napevno.
Drondys

#245 Příspěvek od Drondys »

janekx píše:Muslim ze FCS-40A funguje stejne jen navic meri napeti a o ostatni se stara T.

To me privadi k myslence ze v tomto pripade by se dalo udelat ovlivneni vypoctu spotreby nejakym koeficientem, tzn by si kazdy mohl upravit a vyladit spotrebu na svoje baterie a tak se priblizit vice k spotrebe sve sestavy.

V nastavení telemetrie v Taranisu pro zvolený model by se k tomu dala použít položka FAS Offset.

Pokud se však spotřeba v mAh počítá pouze na straně Taranisu tak to se obávám, že ty výpočty budou značně nepřesné a ani nějaký koeficient tomu moc nepomůže jelikož komunikace o ty hodnoty je vůči reálným změnám proudu dost pomalá. Takže pokud nebude odběr v modelu relativně hodně stabilní pak bude docházet k výraznějším chybám, které se budou v čase měnit v závislosti na četnosti a rozsahu změn odebíraného proudu tj. stanovit v takovém případě vhodný koeficient, který by to vykompenzoval bude zřejmě problém.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od RCStudio »

To je offset na A a ne na vypocet mAh cim by se kompenzovaly vypocty
Jan Janekx Urbanek
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#247 Příspěvek od RCStudio »

Ostatne kdyz ke zmene dochazi cca jednou za sekundu mozna casteji bude pri delsim mereni docela presny
Jan Janekx Urbanek
demonak

#248 Příspěvek od demonak »

Také přispěji poznatkem ať se pořád jen nevyptávám :lol:
Testnul jsem Taranise Yak 54 1,9m motor DLE 30ccm váha 5,7kg přijímač X8R antény po stranách,podélně s trupem.Premiéra jak pro sestavu,tak i pro éro.V průběhu záletu jsem nezpozoroval žádné problémy či hlášky ze strany aparatury.Jen při přistávání zhruba ve výšce 2-3m,vzdálenost cca 100m se ozvala jednou hláška ,,slabý signál''.Ve vysílači se zobrazila hodnota nejnižšího RSSI 46...tak snad dobrý....
Testoval jsem i přijímače D4R-II v elektrách vzdálenost asi 300m antény podél trupu,jedna dopředu a jedna dozadu...nejnižší RSSI 62,tak se mi zdá,že ty malé potvory mají lepší příjem než X8R s tišťákama....Takže za mne Frsky Taranis,dobrá volba i když jsem ze začátku moc nevěřil...zbytek ukáže čas....
macil

#249 Příspěvek od macil »

demonak píše:... antény po stranách,podélně s trupem....Jen při přistávání zhruba ve výšce 2-3m,vzdálenost cca 100m se ozvala jednou hláška ,,slabý signál''.Ve vysílači se zobrazila hodnota nejnižšího RSSI 46...

Nie je sa čo čudovať. Pravdepodobne si letel viacmenej priamo na seba, takže si bol v ose antén prijímača.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#250 Příspěvek od RCStudio »

Proto doporucuji tu kombinaci anten na 90 stupnu tim se vykryje nejvice beznych polarizaci...
Jan Janekx Urbanek
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#251 Příspěvek od lubo1 »

demonak píše:Také přispěji poznatkem ať se pořád jen nevyptávám :lol:
Testnul jsem Taranise Yak 54 1,9m motor DLE 30ccm váha 5,7kg přijímač X8R antény po stranách,podélně s trupem..
...

Antény musia byť kolmo na seba...... Ak jedna je na minime - druhá na maxime.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od mirek100 »

Minulý týden jsem aktualizoval FW ve variu. Po několika hodinách létání musím říct, že je to opravdu velká změna. Žádné špičky 4500 metrů nebo podobné nesmysly, max. dosažená výška zobrazená vysílačem sedí, v Companion je graf vertikální rychlosti konečně ke koukání, fakt spokojenost.

Mám jeden dotaz: jde nastavit vario ve vysílači tak, aby pískalo jen při stoupání a při klesání bylo potichu? Vyzkoušel jsem už kdeco, ale píská pořád.
demonak

#253 Příspěvek od demonak »

Neptal jsem se,jak mají být umístěné antény,to vím.Ale někdy to nejde dost dobře dodržet,aby byly v pravém úhlu.Jen jsem vložil svůj poznatek,jak se věci mají v praxi.
Je pravda,že jsem při přistání letěl jakoby na sebe a signál byl nejslabší.Jen se mi zdá,že X8R je na signál více citlivý,než výše citovaný přijímač D4R-II a to tam ty antény mám doslova jak se mi to hodilo a vyšlo.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od lubo1 »

Keď som mal problém s dosahom, hľadal som neaké info o umiestnení antén. Našiel som vcelku zaujímavý test dosahu pri rôznom smerovaní antén.....
Bohužiaľ, neviem odkiaľ som článok stiahol, takže sa za zverejnenie vopred ospravedlňujem......
Snáď niekomu pomôže... snáď sa autor neurazí....
Přílohy
test dosahu.jpg
http://lubo111.rajce.idnes.cz
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#255 Příspěvek od RCStudio »

Tusim ze to vypracoval Mirek
Jan Janekx Urbanek
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“