Přepěťová ochrana

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Bedan

Re: Přepěťová ochrana

#16 Příspěvek od Bedan »

Doma i na chalupě mám prepetovku od APC. Na chalupě filtruju i kutilske snahy sousedů se stroji domácí výroby s podivnou elektrickou části :-)
A na TV anténe na chalupě mám bleskojistku .

Po zkušenostech s budováním mikrovlnných spojů jsem zvolil tuhle kombinaci.
Pokud bych chránil napájení PC a dalších prvků, pak má smysl on-line UPS a pokud běží aplikace jako třebas NAS , pak i s napojením a nastaveným řízeným shutdownem .
Roli má taky poměr cena-výkon :-)
tks
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od tks »

To ty domácí spotřebiče máte asi fakt rádi, když jim někteří věnujete takovou péči. :-)
Viděl jsem barák po zásahu bleskem a z omítky vyskákaly dráty. Nevěřím tomu, že nějaké UPS či ochrana do zásuvky by to přežila.
Asi jediná možnost je nemít to vůbec připojené do zásuvky. A pro jistotu trvale, člověk neví dne ani hodiny, kdy něco udeří. ;-)
Naposledy upravil(a) tks dne čtv 31.07.2014 11:19, celkem upraveno 1 x.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
frontier
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od frontier »

Jen tak pro upřesnění: Když už se blesk rozhodne že zavítá k Vám domů po síti, tak žádná ochrana nikomu nepomůže, to je prostě smůla, nejlepší řešení je odpojit zařízení od sítě!
Cserv

#19 Příspěvek od Cserv »

Omlouvám se, že je to trochu mimo OT: Ale co se stane, když blesk zasáhne do vedený vysokého napětí? Myslím eletrické vedení, který jsou pod napětí několik KV. To se spálí celé město? Či jen Trafostanice?
Graupner MX-12 HoTT, Beta 1400, Funcub 1400, T-Rex 450Pro
hates

#20 Příspěvek od hates »

ve vetsine pripadu to odsere trafostanice. ale ta je proti tomu prave chranena a uz by to nemela pustit dale. Maximalne budete mit nejake spicky na vedeni a tam to z vetsi casti podchyti hlavni jistic, nebo tam je prave ta prepetova ochrana, ktera to nepusti k vam.
Sofin

#21 Příspěvek od Sofin »

frontier píše:Jen tak pro upřesnění: Když už se blesk rozhodne že zavítá k Vám domů po síti, tak žádná ochrana nikomu nepomůže, to je prostě smůla, nejlepší řešení je odpojit zařízení od sítě!

To bych tak jistě netvrdil. Kvalitní ochrana by měla zvládnout zachytit přímý úder blesku do vedení u domu, i za cenu vlastního zničení. Ale musí to být minimálně něco takové:
http://www.prepetova-ochrana.cz/kombinovany-svodic-prepeti-ds254vg300g-tt-31razeni-citel-p-92.html

A v kombinaci s dalšími svodiči typu 3 poblíž spotřebičů. Je to docela věda správně navrhnout, když jsem se o to zajímal, tak jsem nakonec došel do stádia, že bych musel vytrhat celou elektroinstalaci a předělat ji podle představ výrobců ochran :D ale pořád mi vrtá v hlavě ta krabička z odkazu a jednou ji asi do hlavního rozvaděče pořídím...
hates

#22 Příspěvek od hates »

ono jde o to ze bez teto krabicky mate vlatne zem uzemnenou na hromosvod. ze skrine. Musi to tak byt pokud mate hromosvod. Pokud tuto krabicku zaradite do rozvadece a filtruje to to co by prislo z hromosvodu a opacne to co by prislo ze site tak preda na hromosvod. ALespon jsem to tak pochopil.

Nicmene pokud to chytne blesk tak se prinejmensim meni cela ta draha ptakovina. Je to prave ta ochrana typu A.

Podle me ma cenu tyto zarizeni vkladat do rozvadece v pripade kdy cely dum je na chytre instalaci a potom tam je pripojeno hodne drahych modulu. pro ovladani vsech moznych ptakovin.
santa999

#23 Příspěvek od santa999 »

Přímo do rozvaděče vrazit B+C+D a je klid. Pokud to chceš mít komplet tak ještě na anténu. Ale aby to za něco stálo je do toho pořeba vrazit aspoň 15is+
Vím co říkám živím se výrobou rozvaděčů :wink:
Takový ty svodiče do zásuvek jsou k ničemu, jen vyhozené peníze.
Vlasta2

#24 Příspěvek od Vlasta2 »

skutečná přepěťová ochrana je dost věda a není to zrovna levná záležitost. První důležitá věc je, jestli to je pro byt nebo pro barák (rodinný) . Pak je důležité, jak je veden přívod do objektu (v případě baráku) vzduch/země. Od toho se odvíjí jak to nejlépe a řekněme, elegantně udělat. Často je barák jednodušší než byt. Druhá možnost je mít u každé zásuvku, včetně lednice, pračky a dalších věcí, krabičku přepěťové ochrany, která ti možná zajistí ochranu ..... :)
Vlasta2

#25 Příspěvek od Vlasta2 »

santa999 píše:Přímo do rozvaděče vrazit B+C+D a je klid. Pokud to chceš mít komplet tak ještě na anténu. Ale aby to za něco stálo je do toho pořeba vrazit aspoň 15is+
Vím co říkám živím se výrobou rozvaděčů :wink:
Takový ty svodiče do zásuvek jsou k ničemu, jen vyhozené peníze.

souhlas....přepěťové ventily v rozvaděči jsou dobré řešení, jediný problém je uzemnění, myslím kvalitní. To že má někdo hromosvod (na baráku) ještě neznamená, že je opravdu kvalitně uzemněný. Přepětí se dá pustit do země jenom když je kudy .....
Používám Dehn ventily, ale ta cena .... :)
santa999

#26 Příspěvek od santa999 »

Dehn, Hakel.... to je docela jedno, já osobně používám Schrack ale to jen proto že tam kupuji všechno s velkou slevou :wink:
Hlavně neee žadný kombíky ale každej stupeň zvlášť.
Ticcino

#27 Příspěvek od Ticcino »

Kdysi se hromadně šířila rada, že stačí udělat na přívodním kabelu uzel.
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od H1N1 »

Ta rada je i v pripade neotehotneni:-) uzel na pe....:-D
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“