Přepěťová ochrana
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Přepěťová ochrana
Vzhledem k tomu, že každou chvíli práská kolem nějaká bouřka, tak jen čekám kdy to doma odse.e nějaká elektronika. Máte někdo konkrétní zkušenost s nějakým typem přepěťové ochrany? UPS? Jedná se mi o TV, HIFI, satelit, PC.....
Má to vůbec nějaký smysl? Díky všem za pomoc a názor.
popř tip na konkrétní hardware!
Má to vůbec nějaký smysl? Díky všem za pomoc a názor.
popř tip na konkrétní hardware!
Naposledy upravil(a) Doctor2 dne stř 30.07.2014 20:33, celkem upraveno 1 x.
Discus2 3,2m, EXTRA 330L 2,4m + DL50, FunJet 2x, ZOOM XXL
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
HELI: MINITITAN E325, T-REX 550 3gx
Re: Přepěťová ochrana
Určitě to smysl má. Od doby co nám křáplo do vedení a odešel mi tuner, KV vysílač a základnovka telefonu, většinu elektroniky mám chráněnou. Pokud řápne přímo do přívodu, tak to asi stejně nepomůže, ale někdy stačí i velké přepětí a na to je to dobré. PC mám chráněné UPS, která má ochranu i pro síťovou linku a TV, tuner a DVD-rekordér mám chráněné průchozí zásuvkou, která má přepěťovku i pro anténu. Když to tříská opravdu blízko, tak dražší věci radši odpojuju.
- gardenroute
Všechnu elektroniku doma mám na UPSkach a ochranach od APC. Nedokazu si představit, ze bych neměl. Ma to smysl samozřejmě.
Dobře zkušenosti s modelovou radou APC CyberForce (BackUPS)...různé výkony. Maji USB konektivitu pro připojení k PC a NAS (mám Synology), RJ45 (RJ11) porty i např. pro DSL konektivitu, pres kterou může něco prilezt z telefonní linky.... A dobře to podrží citlivé spínané zdroje. Baterie vymenne za provozu.
Dobře zkušenosti s modelovou radou APC CyberForce (BackUPS)...různé výkony. Maji USB konektivitu pro připojení k PC a NAS (mám Synology), RJ45 (RJ11) porty i např. pro DSL konektivitu, pres kterou může něco prilezt z telefonní linky.... A dobře to podrží citlivé spínané zdroje. Baterie vymenne za provozu.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Přepěťová ochrana
Taky mam doma UPS od APC, pouze na konektivitu internetu, zalozni disk, NAS a dockiny pro Ipady. Ostatni mam chrane pojistkou.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Nikdo není poražený, my všichni jsme vítězné spermie.
Asperatus, Robin, Nimbus, Extra, F3K aj.
Asperatus, Robin, Nimbus, Extra, F3K aj.
dobrá ochrana stojí docela ranec, cca. od 4000,- a víc...
http://www.stereovision.cz/stereovision ... MD06-EU-SP
http://www.stereovision.cz/stereovision ... MD06-EU-SP
Pravdou je ze ochrana za tisicovku je spise psychicka ochrana, ja mam MonsterPower HTS2600 a muzu doporucit.
Krom nahlych razu filtruje i od ruseni a pri vypadku proudu odfiltruje i razy pri znovuzapojeni. Mam jej leta....
Krom nahlych razu filtruje i od ruseni a pri vypadku proudu odfiltruje i razy pri znovuzapojeni. Mam jej leta....
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
BackUPS je tzv spinaci UPS (offline) ta neni moc vhodna pro filtrovani ale postaci pro vypadky, take je pouzivam za tu cenu... , lepsi v tomto pripade je SmartUPS protoze je online...
Jan Janekx Urbanek
Prepetova ochrana pokud nejaka tak pouze UPS. Ta to od bourky tak nejak pochyti. Ale pokud to myslite vazne tak musi byt chranen cely barak to znamena stupen A, B a C
Chtel jsem to resit v baraku pouze tou ochranou B a nekde bych si dal i C a revizakem mi bylo receno, ze pokud nedam i A za docela hodne penez tak je mi to beztak k nicemu.
Prej je to tak ze
A - Pochyti i blesky a vyboje v okoli domu co by mohlo prilezt jinak nez pres privod elektriny. Je propojena i s hromosvodem
B - Je zarazena pred jisticem a chrani to co prileze pouze po privodu
C - Je zarazena primo do zasuvky a chrani navic to co by se indukovalo napriklad na dratech ve zdech domacnosti.
Tak ze mi pripada schudna ochrana bud pouze C a nebo kompletni A,B,C
C lze vyresit prave tou UPS.
Ono bokud by to trisklo nekde do anteny a proslo to pres draty az k UPS tak ta to asi neprezije a zasuvky vyskacou ze zdi, ale aspon to neodrovna el. co je za ni.
Nejlepsi ochrana je pokud je bourka primo hoooodne blizko tak to vyhazet z elektriky a odpojit anteny.
Chtel jsem to resit v baraku pouze tou ochranou B a nekde bych si dal i C a revizakem mi bylo receno, ze pokud nedam i A za docela hodne penez tak je mi to beztak k nicemu.
Prej je to tak ze
A - Pochyti i blesky a vyboje v okoli domu co by mohlo prilezt jinak nez pres privod elektriny. Je propojena i s hromosvodem
B - Je zarazena pred jisticem a chrani to co prileze pouze po privodu
C - Je zarazena primo do zasuvky a chrani navic to co by se indukovalo napriklad na dratech ve zdech domacnosti.
Tak ze mi pripada schudna ochrana bud pouze C a nebo kompletni A,B,C
C lze vyresit prave tou UPS.
Ono bokud by to trisklo nekde do anteny a proslo to pres draty az k UPS tak ta to asi neprezije a zasuvky vyskacou ze zdi, ale aspon to neodrovna el. co je za ni.
Nejlepsi ochrana je pokud je bourka primo hoooodne blizko tak to vyhazet z elektriky a odpojit anteny.
-
Smartyn34
- Kontaktovat uživatele:
hates píše:Prepetova ochrana pokud nejaka tak pouze UPS. Ta to od bourky tak nejak pochyti. Ale pokud to myslite vazne tak musi byt chranen cely barak to znamena stupen A, B a C
Představ si že tě to v kvalitním provedení bude stát několik desítek tisíc a ani tak nemáš vyhráno. Navíc pravděpodobnost že ti uhodí blesk do chalupy je malá. Dle mně se tato investice nevyplatí.
Na veškerou elektroniku v obýváku mám hlavní vypínač, taktéž počítač. Když jdu spát, cvaknu a mám klid.
To cvakani vypinace neni uplne vhodne. Vem si ze vetsina zarizeni (pokud jsou novejsi) jsou uspane ale po ethernetu komunikuji se zesikem, DLNA, itunes atd. Muze se to pak rozpadnout. Navic to prehnane vypinani a zapinani zdrojum ublizuje vic jak teoreticka moznost blesku.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně ta malá mezera mezi kontakty vypínače nepředstavuje pro blesk žádnou překážku.
OK2WY
Presne o tom mluvim. Pokud to chci, tak udelam silenou ochranu ve vysledku za hromadu penez.
Kdyz jsem si v baraku instaloval kompletni el. diskutoval jsem prave toto s revizakem a ten sam rikal, ze jsou to v RD zbytecne vyhozene penize.
Jedine co ted budu poradne chranit a doporucili to jak elektrikari tak i instalateri, je plynovy kotel se solarem. Tam si mam dat nejakou UPS (je to jako ochrana C). Je to prej i z duvodu blbeho vypadku el. na delsi dobu pres den, aby behali cerpadla a neprehrival se mi v lete pri vypadku solarni okruh.
No a zaver je takovy ze pokud bych mel A, B i C a nahodou do baraku prastil blesk tak minimalne cela ochrana typu A je na vymenu a odserou to vetsinou i ochrany B. Je pravda ze potom to neodserou napriklad jistice cca 50ks a zasuvky.
Kdyz jsem si v baraku instaloval kompletni el. diskutoval jsem prave toto s revizakem a ten sam rikal, ze jsou to v RD zbytecne vyhozene penize.
Jedine co ted budu poradne chranit a doporucili to jak elektrikari tak i instalateri, je plynovy kotel se solarem. Tam si mam dat nejakou UPS (je to jako ochrana C). Je to prej i z duvodu blbeho vypadku el. na delsi dobu pres den, aby behali cerpadla a neprehrival se mi v lete pri vypadku solarni okruh.
No a zaver je takovy ze pokud bych mel A, B i C a nahodou do baraku prastil blesk tak minimalne cela ochrana typu A je na vymenu a odserou to vetsinou i ochrany B. Je pravda ze potom to neodserou napriklad jistice cca 50ks a zasuvky.
Dle mého elektrikáře nestačí mít přepěťovou ochranu D (přímo v zásuvvce nebo modul alá prodlužka). Je třeba mít na rozvodnici A,B,C.
Na přímý úder do domu/hromosvodu, ale prý stejně nepomůže spotřebičům nic. V tu chvíli se hraje o nemovitost a o elektroinstalaci samotnou.
Osobní zkušenost nemám, jen papouškuji.
Jako důležité bych viděl pohlídat si kromě přepětí z el. sítě různé antény a Wifiny. Často je vidět Wifi připojené přímo na domě na jímací tyč hromosvodu (když se ještě dělaly poctivé tlusté tyče) nebo je UTP,nebo anténní rozvod vedený po fasádě souběžně s hromosvodem.
Na přímý úder do domu/hromosvodu, ale prý stejně nepomůže spotřebičům nic. V tu chvíli se hraje o nemovitost a o elektroinstalaci samotnou.
Osobní zkušenost nemám, jen papouškuji.
Jako důležité bych viděl pohlídat si kromě přepětí z el. sítě různé antény a Wifiny. Často je vidět Wifi připojené přímo na domě na jímací tyč hromosvodu (když se ještě dělaly poctivé tlusté tyče) nebo je UTP,nebo anténní rozvod vedený po fasádě souběžně s hromosvodem.