Známé problémy různých rádií

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Re: Známé problémy různých rádií

#31 Příspěvek od Woita »

holmer83> Máš k dispozici originální vysílací modul? Že bys to s ním vyzkoušel. Pokud to dělá i s ním, je to na reklamaci vysílačky. O takové závadě jsem nikdy neslyšel, to nebude nějaký bug, ale závada. Asi bych na tvém místě vyzkoušel znovu nahrát FW, jestli se to nespraví.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
VTjr

#32 Příspěvek od VTjr »

Na vysílači Futaba T10CG se mi těsně po skončení záruky najednou zničeho-nic objevil tmavý flek nepravidelné velikosti cca 2x3mm. :cry: Mechanickou příčinu vylučuji, skutečně na vysílač dávám velký pozor, je neustále zasazen v pultíku a přenáším ho i s ním v plastovém kufříku vystlaném molitany. Dokonce jsem z toho displeje jen teprve nedávno sundal ochrannou PE fólii. Opravit se to samozřejmě dá asi jen výměnou celé LCD zobrazovací jednotky. Počítám, že taková oprava ve Futaba servisu by asi byla dost drahá. :roll: Proto to zatím to neřeším, dá se s tím totiž existovat a ten tmavý flek nemá tendenci se zvětšovat nebo měnit tvar. Každopádně táhle závada je patrně jen ojedinělý případ (ne vlastnost) - spíš věc záruky, ale smůla že se to stalo trochu později. :(

Další nectnost, co se projevuje, je soustavné vysouvání joysticku ovládání menu ven. Jakoby ta plastová páčka měla tendenci slézat dolu ze skutečného křížového spínače na desce. To pak začne špatně reagovat na stranová sepnutí. Stačí ale jen zatlačit na místo a všechno je zas dočasně Ok, protože po nějakém čase zas leze ven i když ten joystick téměř nepoužívám. Neporadíte někdo nějaký fígl jak tomu zamezit? :?:

Ale jinak jsem s vysílačem po 3 letech provozu spokojený.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
kouba159
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od kouba159 »

VTjr píše:Na vysílači Futaba T10CG se mi těsně po skončení záruky najednou zničeho-nic objevil tmavý flek nepravidelné velikosti cca 2x3mm.

Možná si ho vystavil na delší dobu přímo do slunce to LCD nemá rádo. Na zrcadlovce mi ten flek zmizel až za 3 měsíce.
Jaroslav Kuba
jabber:kouba159@jabber.cz
Lark

#34 Příspěvek od Lark »

Takový flek se mi objevil na displeji multimetru, když jsem ho zapoměl v autě při velkém mrazu. Po ohřátí na topení se nepatrně zmenšil, a tak to zůstalo několik let. Asi po šesti letech se najednou sám od sebe zmenšil, že už není skoro znát.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Jindra_S »

MarthiR píše:DX7s Stráta signálu a to i 50 metru od modelu
Použit přijimač AR9110 a 3 stalelity přesto následovál výpadek signálu
Další DX5 a přijimač orange ¨výpadek taktéž po cca 5 startech necelích 30 metru.
DX7s Při dolitaní je potřeba vypnout vysílačku a né jen přijimač, přepne se do parovacího modu při opětovném zapojení přijimače

V tomto vlákně by pravděpodobně měly být opakovatelné zkušenosti, nikoliv závady konkrétního kusu - IMHO ty první dva výpadky tu nepatří (pokud to samozřejmě není pravidlo - pokud na DX7S vezmu Orange, pak je dosah menší než 50 m)

K tomu párování po vypnutí DX7S je nějaký speciální důvod? V návodu uvádějí standardní mačkání trainer tlačítka a párování pomocí bind plugu. Můžeš, prosím, blíže popsat, jak se to dá nasimulovat?
-
kroxigor

#36 Příspěvek od kroxigor »

Aurora 9X
- nelze resetovat časovač INTEG-T (v menu se resetuje, ale na hlavním display dál běží původní hodnota)
- nekomunikuje s HPP-22 nelze ukládat nastavení modelů do PC
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
MarthiR

#37 Příspěvek od MarthiR »

Jindra_S
Patří tam oba je to celková věc že spektrum má potíže z dosahem a Dx7s měl přijimač AR 9110 a řekněme si upřimě že cena toho přijimače je necelích 5000!

Pád nastal 50 metru (Dálka) v 7 metrové víšce kdy model šel na přistaní vše se odehrálo tak rychle že model šel na záda a pak se poručel do země. Než se to stalo si kolega všimnul že má mrtvo v oblasti telemetrie.
Samodřejmě se vše zkoušelo a vylučovací metodou sme došli že Dx7s má vážný problém z dosahem a pozor tohle není jediný připad kdy byl roznesen model na spektrum !

Nasimulovat to jde lehce. Přiklad. Elektrika EPP lítej po dolítaní nechej TX zapnutou a vlož novou baterku, přijimač začne blikat toho sme si všimnuli až po dalším pádu

To že Orange je šmejd víme ale teď je nová verze kde by tohle mělo být OK a jak sem psal po 5 startu bum najednou a přesně jako po kopíraku z Dx7S (neřidil , model šel na zada a bum)
Hodně lidi které sem mohl a měl tu čest poznat házelo a to doslova Spektrum do popelnice a byly nahrazeny.. Víc se ktomu nebudu vyjadřovat tady žešíme jejich neduhy a závady a já sem je schledal jako závadu.
Orange byl použit u Dx5 prvně číst než psat

Závěrem chci říct že já nejsem odpuce zádné značky ale spektrum bych si do baraku nedal.A pokud vám ostatním spektrum funguje je to jen a jen dobře protože ta bezmoc když nemůžete nic dělat a model se řiti nekontrolovatelně někam musí být hrozná ať už je to jakákoliv značka a znova opakuji že vysílačka je dobrá taková která funguje. (jak řiká náš kolega)
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od TomasC »

pepin píše:O vysílačích Graupner 22 mc jsem čet, že se rozjíždí kalibrace a musí se zaslat na překalibrování...

Tuhle závadu u Graupner MC-22 potvrzuji. Rozjetí kalibrace bylo VELMI otravné. Při přepnutí dvojitých výchylek se v neutrálu pohla serva.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Jindra_S »

Pokud mělo více DX7s tento problém, pak to tu opravdu patří (V okolí jsem u DX5 - DX8 nezaznamenal, ale to taky nic neznamená). Cena přijímače nebo vysílače v tom samozřejmě taky nehraje roli - ztráta ovládání je pokaždé nepříjemná.

K tomu spuštění bindovacího módu - opravdu se jednalo o bindovací režim (=přijímač čeká na vysílačku v bindovacím režimu) nebo jen o blikání přijímače? Protože tím způsobem, který popisuješ lítám zcela běžně (měním baterie a vysílač je zapnutý) a skutečně, pokud vysílač nevypnu, tak přijímač bliká, nicméně to znamená, že po připojení napájení vysílač vysílá na stejných kanálech jako minule.
-
VTjr

#40 Příspěvek od VTjr »

kouba159 píše:Možná si ho vystavil na delší dobu přímo do slunce to LCD nemá rádo. Na zrcadlovce mi ten flek zmizel až za 3 měsíce.

To samozřejmě vyloučit nemůžu, ale spíš je to málo pravděpodobné. Protože zrovna minulý i tenhle víkend jsem létal i v absolutně nejslunečnějším počasí, vysílač byl furt venku, několik hodin když ne na prsou, tak položen v trávě a flek se ani nerozrostl ani nepřibyly nové. :?
Lark píše:Takový flek se mi objevil na displeji multimetru, když jsem ho zapomněl v autě při velkém mrazu. Po ohřátí na topení se nepatrně zmenšil, a tak to zůstalo několik let. Asi po šesti letech se najednou sám od sebe zmenšil, že už není skoro znát.

To spíš, protože létám často i v zimě i v 5 až 10° mrazech (pokud moc nefouká a jsem schopen udržet knipl). :roll:
Nejhorší je, že já vlastně ani nevím kdy a v jaké souvislosti se to stalo. Prostě jednou jsem otevřel kufřík a byl tam flek. 8O
Ale stejně, jako Tobě na multimetru, se mi zdá, že se pomalinku ztrácí. Tak snad časem zmizí úplně. :)
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
coro

#41 Příspěvek od coro »

Jindra_S píše:...nebo jen o blikání přijímače? Protože tím způsobem, který popisuješ lítám zcela běžně (měním baterie a vysílač je zapnutý) a skutečně, pokud vysílač nevypnu, tak přijímač bliká, nicméně to znamená, že po připojení napájení vysílač vysílá na stejných kanálech jako minule.

OT: znamená to že došlo od posledného zapnutia vysielača k resetu príjmača.
Čo má podľa výrobcu indikovať problém s BEC či napájaním - ale v podstate v reále to indikuje aj zblbnutie niektorých ich príjmačov z interných dôvodov aj keby boli napájané priamo z Temelína, čo bolo niekde dokonca natočené zavesené na youtube (priamo príjmačovky-príjmač a bez serva čo by mohlo napätie zraziť).
Tohto výrobcu nepovažujem za použiteľného práve pre počet hlásených výpadkov NIEKTORÝCH TYPOV príjmačov. To že pravdepodobne existujú aj príjmače Spektrum čo zrejme nepadajú tak bežne, naráža podľa mňa na ich cenu, lebo pri ich zarátaní nepovažujem za použiteľný pomer vlastností DX5,6,7 a tej celkovej ceny.
mgx

#42 Příspěvek od mgx »

coro pise spravne, takisto som to na prijimacoch pozoroval. blikanie prijimaca znamena vypadok napajania alebo jeho pokles pod pouzitelnu uroven - je to informacia pre pilota. po pridani kondenzatora k BECu sa mi to uz nestavalo.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Jindra_S »

coro píše:OT: znamená to že došlo od posledného zapnutia vysielača k resetu príjmača.

Ano souhlas, tak by se to taky dalo popsat. Vypnutí přijímače vytažením baterie je speciální případ. Dalším je chvilkový pokles napětí pod určitou mez.

coro píše:ale v podstate v reále to indikuje aj zblbnutie niektorých ich príjmačov z interných dôvodov aj keby boli napájané priamo z Temelína, čo bolo niekde dokonca natočené zavesené na youtube (priamo príjmačovky-príjmač a bez serva čo by mohlo napätie zraziť).
...
Tohto výrobcu nepovažujem za použiteľného práve pre počet hlásených výpadkov NIEKTORÝCH TYPOV príjmačov.

Tak třeba výčet těch přijímačů by tady do tohoto vlákna patřil, ať případní zájemci vědí, čeho se vyvarovat.
-
HonzaS

#44 Příspěvek od HonzaS »

TomasC píše:Tuhle závadu u Graupner MC-22 potvrzuji. Rozjetí kalibrace bylo VELMI otravné. Při přepnutí dvojitých výchylek se v neutrálu pohla serva.

Ale je rozdíl jestli se rozjedou jen středy, nebo celý rozsah (jak psal pepin - max 14% výchylka). Středy byly tím, že potenciometry byly lepený takovou divnou gumou... a pootočily se. Stačilo je podle servomonitoru srovnat a pojistit (třeba kapičkou epoxidu nebo CA) - bylo to rychlejší než to zabalit a jít s tím na poštu.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Peca
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Peca »

Taky jsem zrovna v rozhodování, jestli ty trimy nechat vyměnit preventivně rovnou všechny, nebo jen ten jeden nefunkční...

servis Futaba:

Ivo Marhoun
Horova 9
35201 Aš
Tel.: 351120162[/quote]

Moc děkuju za kontakt :wink:
Futaba T8FG
Taranis X9D
Duo Discus,Discus,Pilatus B4,Fox,Proxima II,Long Shot 3,Ka-6e,L-13 Blaník
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“