Graupner MX-12 Hott
- MarthiR
Re: Nastavení brdících klapek Graupner MX 12 Hott
Počkej, sice ti přesně neporadím ale jak můžeš dát Y kabel do dvou kanalu ?
Takže máš jistě 6 kanálový přijimač a klasika, levé a pravé křidelko,výškovka,směrovka a plyn. takže propojíš Y kabelem dve serva od klapek a do 6 nebo 5 kanalu zapojíš Y kabel.
Neznám jak to je ve vysílačce ale nemáš tam funkci Flaperon? nebo Flap?
Řekl bych že budeš potřebovat MIX takže bych zkusil jit do mixu a namixovat to tam protože u klapek se mixuje ještě trošku výškovky ale věřím že ti někdo poradi kdo měl nebo má tuhle vysílačku.
Takže máš jistě 6 kanálový přijimač a klasika, levé a pravé křidelko,výškovka,směrovka a plyn. takže propojíš Y kabelem dve serva od klapek a do 6 nebo 5 kanalu zapojíš Y kabel.
Neznám jak to je ve vysílačce ale nemáš tam funkci Flaperon? nebo Flap?
Řekl bych že budeš potřebovat MIX takže bych zkusil jit do mixu a namixovat to tam protože u klapek se mixuje ještě trošku výškovky ale věřím že ti někdo poradi kdo měl nebo má tuhle vysílačku.
Naposledy upravil(a) MarthiR dne stř 16.07.2014 21:46, celkem upraveno 1 x.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Mám za to že to je dost přesně a detailně popsané v návodu včetně obrázků. U Mx-20 (mám) určitě, divil bych se kdyby u Mx-12 ne.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Mám za to že to je dost přesně a detailně popsané v návodu včetně obrázků. U Mx-20 (mám) určitě, divil bych se kdyby u Mx-12 ne.
Mohl bych znát přesneji co v manuáku hledat? V těch výrazech nejsem tak zběhlý. Děkuji
http://www.graupner.de/fileadmin/downlo ... 722_gb.pdf
vezmi to od str. 21
Jak konkrétně máš uspořádání křídla? Na tom záleží, co se pak dá nastavit. Dej foto, odkaz...
vezmi to od str. 21
Jak konkrétně máš uspořádání křídla? Na tom záleží, co se pak dá nastavit. Dej foto, odkaz...
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:http://www.graupner.de/fileadmin/downloadcenter/anleitungen/20070223100619_4722_gb.pdf
vezmi to od str. 21
Děkuji. Jde o model Gama 2 100 http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=60968
str. 41, nastavit "Wing Type" na "Flaperon", křidélka budou samostatně na výstupech přijímače "AILE" a "FLAP(AUX1)"
klapky pak budou na V-kabelu ve výstupu "GEAR", na ten musíš volným mixem přesměrovat ovládání klapek. Pozor na polohu jejich serv...
klapky pak budou na V-kabelu ve výstupu "GEAR", na ten musíš volným mixem přesměrovat ovládání klapek. Pozor na polohu jejich serv...
jyrry.webnode.cz
Nebo, to bude jednodušší, necháš křidélka na V-kabelu v AILE a serva klapek dáš na V-kabel do FLP(AUX1). Pak ale nepoužiješ křidélka nahoru s klapkami proti jako brzdy.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Nebo, to bude jednodušší, necháš křidélka na V-kabelu v AILE a serva klapek dáš na V-kabel do FLP(AUX1). Pak ale nepoužiješ křidélka nahoru s klapkami proti jako brzdy.
Díky za vyčerpávající odpověď i čas. Moc mi to pomohlo.
Marek
jyrry píše:Nebo, to bude jednodušší, necháš křidélka na V-kabelu v AILE a serva klapek dáš na V-kabel do FLP(AUX1). Pak ale nepoužiješ křidélka nahoru s klapkami proti jako brzdy.
Tak jsem se k tomu konečně dostal. Bohužel MX 12 má jiné menu než MX16 nebo MX 20. Sice mám manuál, ale je opravdu zmatečný.
Jeětě EDIT:
asi jsem na to přišel. Na klapky směrem dolů, jako brzdy, se musí nastavit 2 mixy. Na jeden to prostě nešlape. Aspoň jsem nepřišel na to jak. Jednomu mixu přiřadím dejme tomu Na displeji následovně:
| S | Ar (kanál 2) | Switch1 | -> |
Druhému mixu nastavím následovně:
| Ar | 6 (kanál 6) | Switch 1 | ->
Tím pádem chodí obě křidélka současně a křidélka fungují jako klapky.
Nepodařilo se mi přijít na to jakým jiným způsobem by to šlo. Kdyby to šlo přes V kabel, prosím o radu jak na to. Tohle je po 18 letech mé nové rádio a jsme z něj opravdu zmatený. Včetně manuálu.
Re: Graupner MX-12 Hott
Pokud chceš křidélka používat i jako klapky, nebo brzdy, tak to přes "Y" kabel nejde. Každé servo musí být na samostatném kanálu.
petsild píše:Chyba je hned u zdroje, jestli jsi neudělal update firmware, tak bych neváhal a přehrál.
Poslušně hlásím firmware upgrade úspěšně proveden, ale když najedu v menu vysílačky do servo disp, tak zjišťuji, že směrovka je stále NEaktivní!
Co jsem zase zvrtal? Nebo je opravdu chyba v rádiu?
Kde jsi vzal tu citaci? Jinak z toho popisu lze zjistit jen, že jsi udělal aktualizaci. Popiš jaký máš navolený typ modelu.
Je to pokračování z tohoto vlákna: viewtopic.php?f=17&t=6953&start=1005
V simulátoru Phoenix mi pořád nešla směrovka, hledal jsem tedy chybu v kalibraci, nastavení apod., nakonec jsem zjistil, že chyba je jinde.
Jak už jsem uvedl v menu servo disp se nehýbe směrovka, je neaktivní či jak to napsat a tudíž mi nemůže fungovat ani v Phoenixu, tamní kalibrace ji také vůbec neukáže/neviděla. Model, na kterém bych to vyzkoušel je na cestě, doma už nic na čem bych to vyzkoušel, nemám. A stejně by to pravděpodobně nefungovalo, když ji neukazuje ani vysílačka v servo disp.
Typ modelu aero, název Phoenix, mód 2, ocasní plochy normal. Potřebuju zjistit, kde je chyba.
Edit: změna módu provedena odborně v modelářském obchodě Satria Olomouc.
V simulátoru Phoenix mi pořád nešla směrovka, hledal jsem tedy chybu v kalibraci, nastavení apod., nakonec jsem zjistil, že chyba je jinde.
Jak už jsem uvedl v menu servo disp se nehýbe směrovka, je neaktivní či jak to napsat a tudíž mi nemůže fungovat ani v Phoenixu, tamní kalibrace ji také vůbec neukáže/neviděla. Model, na kterém bych to vyzkoušel je na cestě, doma už nic na čem bych to vyzkoušel, nemám. A stejně by to pravděpodobně nefungovalo, když ji neukazuje ani vysílačka v servo disp.
Typ modelu aero, název Phoenix, mód 2, ocasní plochy normal. Potřebuju zjistit, kde je chyba.
Edit: změna módu provedena odborně v modelářském obchodě Satria Olomouc.
Zkusil bych zkontrolovat kalibrování ovladačů TX ve skrytém menu. Dostaneš se do něj podržením levých šipek nahoru a dolu, a pak stisknout SET na pravém ovladači a skoč na položku "STICK CALI." Po zkalibrování ovladačů si potom stiskem levých šipek levá+pravá se dostaneš do zobrazení kanálů a zkontroluj jestli ovladače chodí v celém rozsahu.
Přesně tak! Jsem jelito! Kalibrace mě napadla, ale říkal jsem si: "... to kua přece není důvod, proč by směrovka nešla vůbec…". Na začátku jsem měl s kalibrací problém, ale kniply fungovaly. Teď už asi vím, co jsem při kalibraci zvrtal.
Nyní už vše funguje jak má.
Snad jsem alespoň všechny zúčastněné na konec pobavil. Už i přítelkyně si ze mě utahuje, ale mám radost!!
Snad jsem alespoň všechny zúčastněné na konec pobavil. Už i přítelkyně si ze mě utahuje, ale mám radost!!