Graupner MX-12 Hott

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
MarthiR

Re: Nastavení brdících klapek Graupner MX 12 Hott

#286 Příspěvek od MarthiR »

Počkej, sice ti přesně neporadím ale jak můžeš dát Y kabel do dvou kanalu ?

Takže máš jistě 6 kanálový přijimač a klasika, levé a pravé křidelko,výškovka,směrovka a plyn. takže propojíš Y kabelem dve serva od klapek a do 6 nebo 5 kanalu zapojíš Y kabel.

Neznám jak to je ve vysílačce ale nemáš tam funkci Flaperon? nebo Flap?
Řekl bych že budeš potřebovat MIX takže bych zkusil jit do mixu a namixovat to tam protože u klapek se mixuje ještě trošku výškovky ale věřím že ti někdo poradi kdo měl nebo má tuhle vysílačku.
Naposledy upravil(a) MarthiR dne stř 16.07.2014 21:46, celkem upraveno 1 x.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od jyrry »

Mám za to že to je dost přesně a detailně popsané v návodu včetně obrázků. U Mx-20 (mám) určitě, divil bych se kdyby u Mx-12 ne.
jyrry.webnode.cz
Marek81

#288 Příspěvek od Marek81 »

jyrry píše:Mám za to že to je dost přesně a detailně popsané v návodu včetně obrázků. U Mx-20 (mám) určitě, divil bych se kdyby u Mx-12 ne.

Mohl bych znát přesneji co v manuáku hledat? V těch výrazech nejsem tak zběhlý. Děkuji
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#289 Příspěvek od jyrry »

http://www.graupner.de/fileadmin/downlo ... 722_gb.pdf
vezmi to od str. 21
Jak konkrétně máš uspořádání křídla? Na tom záleží, co se pak dá nastavit. Dej foto, odkaz...
jyrry.webnode.cz
Marek81

#290 Příspěvek od Marek81 »

jyrry píše:http://www.graupner.de/fileadmin/downloadcenter/anleitungen/20070223100619_4722_gb.pdf
vezmi to od str. 21
Jak konkrétně máš uspořádání křídla? Na tom záleží, co se pak dá nastavit. Dej foto, odkaz...

Děkuji. Jde o model Gama 2 100 http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=60968
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#291 Příspěvek od jyrry »

str. 41, nastavit "Wing Type" na "Flaperon", křidélka budou samostatně na výstupech přijímače "AILE" a "FLAP(AUX1)"
klapky pak budou na V-kabelu ve výstupu "GEAR", na ten musíš volným mixem přesměrovat ovládání klapek. Pozor na polohu jejich serv...
jyrry.webnode.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#292 Příspěvek od jyrry »

Nebo, to bude jednodušší, necháš křidélka na V-kabelu v AILE a serva klapek dáš na V-kabel do FLP(AUX1). Pak ale nepoužiješ křidélka nahoru s klapkami proti jako brzdy.
jyrry.webnode.cz
Marek81

#293 Příspěvek od Marek81 »

jyrry píše:Nebo, to bude jednodušší, necháš křidélka na V-kabelu v AILE a serva klapek dáš na V-kabel do FLP(AUX1). Pak ale nepoužiješ křidélka nahoru s klapkami proti jako brzdy.

Díky za vyčerpávající odpověď i čas. Moc mi to pomohlo.
Marek
Marek81

#294 Příspěvek od Marek81 »

jyrry píše:Nebo, to bude jednodušší, necháš křidélka na V-kabelu v AILE a serva klapek dáš na V-kabel do FLP(AUX1). Pak ale nepoužiješ křidélka nahoru s klapkami proti jako brzdy.

Tak jsem se k tomu konečně dostal. Bohužel MX 12 má jiné menu než MX16 nebo MX 20. Sice mám manuál, ale je opravdu zmatečný.

Jeětě EDIT:
asi jsem na to přišel. Na klapky směrem dolů, jako brzdy, se musí nastavit 2 mixy. Na jeden to prostě nešlape. Aspoň jsem nepřišel na to jak. Jednomu mixu přiřadím dejme tomu Na displeji následovně:
| S | Ar (kanál 2) | Switch1 | -> |

Druhému mixu nastavím následovně:
| Ar | 6 (kanál 6) | Switch 1 | ->

Tím pádem chodí obě křidélka současně a křidélka fungují jako klapky.
Nepodařilo se mi přijít na to jakým jiným způsobem by to šlo. Kdyby to šlo přes V kabel, prosím o radu jak na to. Tohle je po 18 letech mé nové rádio a jsme z něj opravdu zmatený. Včetně manuálu.
Lark

Re: Graupner MX-12 Hott

#295 Příspěvek od Lark »

Pokud chceš křidélka používat i jako klapky, nebo brzdy, tak to přes "Y" kabel nejde. Každé servo musí být na samostatném kanálu.
kesi
Kontaktovat uživatele:

#296 Příspěvek od kesi »

petsild píše:Chyba je hned u zdroje, jestli jsi neudělal update firmware, tak bych neváhal a přehrál.

Poslušně hlásím firmware upgrade úspěšně proveden, ale když najedu v menu vysílačky do servo disp, tak zjišťuji, že směrovka je stále NEaktivní! :cry:

Co jsem zase zvrtal? Nebo je opravdu chyba v rádiu?
Lark

#297 Příspěvek od Lark »

Kde jsi vzal tu citaci? Jinak z toho popisu lze zjistit jen, že jsi udělal aktualizaci. Popiš jaký máš navolený typ modelu.
kesi
Kontaktovat uživatele:

#298 Příspěvek od kesi »

Je to pokračování z tohoto vlákna: viewtopic.php?f=17&t=6953&start=1005

V simulátoru Phoenix mi pořád nešla směrovka, hledal jsem tedy chybu v kalibraci, nastavení apod., nakonec jsem zjistil, že chyba je jinde.
Jak už jsem uvedl v menu servo disp se nehýbe směrovka, je neaktivní či jak to napsat a tudíž mi nemůže fungovat ani v Phoenixu, tamní kalibrace ji také vůbec neukáže/neviděla. Model, na kterém bych to vyzkoušel je na cestě, doma už nic na čem bych to vyzkoušel, nemám. A stejně by to pravděpodobně nefungovalo, když ji neukazuje ani vysílačka v servo disp.

Typ modelu aero, název Phoenix, mód 2, ocasní plochy normal. Potřebuju zjistit, kde je chyba.

Edit: změna módu provedena odborně v modelářském obchodě Satria Olomouc.
Lark

#299 Příspěvek od Lark »

Zkusil bych zkontrolovat kalibrování ovladačů TX ve skrytém menu. Dostaneš se do něj podržením levých šipek nahoru a dolu, a pak stisknout SET na pravém ovladači a skoč na položku "STICK CALI." Po zkalibrování ovladačů si potom stiskem levých šipek levá+pravá se dostaneš do zobrazení kanálů a zkontroluj jestli ovladače chodí v celém rozsahu.
kesi
Kontaktovat uživatele:

#300 Příspěvek od kesi »

Přesně tak! Jsem jelito! Kalibrace mě napadla, ale říkal jsem si: "... to kua přece není důvod, proč by směrovka nešla vůbec…". Na začátku jsem měl s kalibrací problém, ale kniply fungovaly. Teď už asi vím, co jsem při kalibraci zvrtal. :roll: Nyní už vše funguje jak má.

Snad jsem alespoň všechny zúčastněné na konec pobavil. Už i přítelkyně si ze mě utahuje, ale mám radost!! :D
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“