Oprava Sky Scout (Elapor)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
sodekcz

Oprava Sky Scout (Elapor)

#1 Příspěvek od sodekcz »

Ahoj,
moje činy se Scoutem zřejmě o malinko předcházejí moje znalosti. Snažím se, aby to bylo naopak ale pro začátečníka je to docela nářez. Byť je každá akce předcházena poměrně intenzivním studiem, následuje akce samotná, výsledek nejistý. Spousta dalšího hledání a nakonec zmatek v palici, než se to nějak usadí.

Začátečnickou chybou jsem o víkendu poslal Scouta na čumák. Zjistil jsem, že je to vcelku běžné (u jiných ekvivalentů jako ES, Beta atd...). Mnozí měli čumák v daleko horším stavu, často se to podařilo teplem a nějakým lepidlem opravit. Nenašel jsem zatím obrázek, že by někdo čumák skoro netknul a ustřihl křídly motor i s držákem křídel. Odneslo to zejména motorové lože, co současně drží křídla. Nemaje o víkendu k dispozici internet, pokusil jsem se to slepit CA bez aktivátoru. Do druhého dne jsem čekal a šel "létat". Druhý den byl trošku úspěšnější. "Polétal" jsem a vylétal aku, dá-li se to zoufalé snažení tak nazvat. Na zem i do vzduchu jsem šel cíleně vícekrát, více i méně úspěšněji. Ale bez vyloženého pádu. Mladší synek mi asistoval a když viděl, jak se mi klepou klepeta, tak konstatoval, že zatím zůstane u auta. Lepená část nakonec opět povolila ve stejném místě, tentokrát bez nějakého brutálního pádu. Zkrátka to řídkým CAčkem od Pelikana bez aktivátoru zřejmě moc nedrželo. Nebo i malé drcnutí už stačilo k tomu, aby to znovu odpadlo. Při druhém povolení to potom ještě částečně odneslo křídlo, kde se vykousnul kousek Elaporu. Ten se mi nepodařilo najít. Stejně tak nemám bublinky z ocasu, kde mi to sekla vrtule. Abych to bědování dokončil - zvlnila se mi u středu křídla tím tahem nebo tlakem odtoková hrana. Čumák je opticky lehce hnutý, z mého laického pohledu snad skoro až ten poslední problém. Elektronika včetně pák na servech se zdá být mými pokusy netknutá.

Protože mám teď hokej kolem všech modelářských lepidel, aktivátorů a neaktivátorů, postupů při lepení a koupání v horké lázni, prosím o pomoc se třemi modelovými příklady :

1. půjde ještě opravit tělo, když už bylo lepeno CA bez aktivace a znovu povolilo (viz obrázek)? Jak a čím to zkusit slepit podruhé?

2. jak vyplnit a čím lepit díru v křídle? Na kosmetiku si moc hrát nepotřebuji. Žádné "rezervní" bublinky zatím nikde nemám. (viz obrázek)

3. jak doplnit a čím dolepit rýhy v ocase, když opět bublinky nemám (dá se třeba kousek koupit nebo nečím nahradit?)

4. předpokládám, že lehce otočený čumák a zvlněnou odtokovou hranu jednoho křídla zkusím prohnat tepelnou lázní a že si to sedne.

Podotýkám, že druhé tělo bez elektroniky mám na cestě, v tom není až takový problém (možná jsem se unáhlil, málo studoval možnosti oprav, málo hledal odpadlé bublinky atd ....). Zatím bych ho rád nechal v šuplíku. Je nás doma víc, chci se "to" naučit a co nejdéle vydržet se stávajícím. A vyvarovat se tak opakování drahé zkušenosti.

Mimochodem, když jsem si včera drze dovolil tady na fóru jako začátečník poradit kolegovi LC12 se zapojením a drobným nastavením DX7 (už to chodí, problém nebyl párování ale celkové zapojení a částečně programování DX7) a viděl při tom stav jeho Bety, tak si říkám, že to s tím Scoutem :arrow: HROME musí nějak jít 8)

Děkuji za každou konstruktivní radu

Radek
Přílohy
vrypy na ocase
vrypy na ocase
vykousnuté křídlo
vykousnuté křídlo
motor
motor
horní část a čumák
horní část a čumák
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Oprava Sky Scout (Elapor)

#2 Příspěvek od arda1 »

Pro odřezky EPP si skoč k Reichardovi máš to koukám "za rohem" - Radek
ICQ 638556901
Marena
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Marena »

Já lepím buť CA s aktivátorem nebo Purexem. Záleží na velikosti a na lomu a kde to je.
Purex hodně vypění, chce to s ním opatrně a je vidět, ale zase se vecpe do každé škvírky a drží fest. Lepil jsem s ním třebas zlomenej ocas vejpůl.
S CA mám buť řídké (dobře zateče do škvíry, když je někde něco jen nalomené) nebo střední ( slepit k sobě třebas zlomenou VOP).

Pokud jsi to lepil a povolilo to, tak bylo něco špatně. I CA drží fest. Asi ten aktivátor.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

No hlavně nebrat od Pelikána ty jeho kurxxfixy a koupit pořádnej vteřiňák- Radek
ICQ 638556901
kroxigor

#5 Příspěvek od kroxigor »

Já to lepím obyč "Peckalepem" a drží to, ale chce to aktivátor.
Podle mě to opravit půjde celkem lehce.
Chybějící materiál lze dopěnit Purexem, vodou a lakýrnickou páskou.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Litmark

#6 Příspěvek od Litmark »

ad 1. Jde to, ale tentokrát s aktivátorem :-). Na jednu lepenou plochu patří CA, na drouhou nastříkat aktivátor a následně přidržet k sobě.

ad 2. Spodní a odtoková hrana křídla se podlepí papírovou páskou, do vzniklého "bazénku" nalít trochu PUREXU a zastříkat rozprašovačem s obyčejnou vodou. PUREX vypění a přebytek se odřízně ostrým nožem.

ad 3. Ten stejný postup, nakapat do rýh PUREX a postříkat.

ad 4. Čumák, popř. křídlo namočit na půl minuty do horké vody, stačí z rychlovarné konvice, a následně rychle vyhladit vzniklou "husí kůži" hladkou stranou příborového nože.

Nebo: zaskoč do modelářské prodejny pro rezervní bublinky.

A na závěr : PUREX, CA s aktivátorem a pásku musíš mít doma v šuplíku neustále pokud lítáš s EPP modely.

Takže pokud nemáš, zase skoč do modelářské prodejny:-)

Přeju hodně zdaru do začátku, ono se to časem poddá a budeš to mít jako hodně velkou zábavu.
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Bartn »

Já používám na lepení EPP a podobných materiálů UHU Por (lepidlo na tvrdé pěny). Vytvoří velmi kvalitní a pružný spoj. Lepidlem se namažou obě plochy, po cca 10- 15 minutách se spojí a pevně přitlačí k sobě. Na tento úkon je však pouze jeden pokus. Pevnosti se dosáhne po 24 hodinách. Podle mého názoru spoj vytvořený CA je křehký (proto možná zlom v tom samém místě).
Chybějící části pokud nejsou velké a nejsou nosné bych nahradil PE.
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kocispavel »

Ahoj,

já teda lepím bez aktivátoru řídkým vteřiňákem. Na mě je někdy až moc rychlý.
A purex jsem koupil v prodejně pro stolaře, flaška 3/4 litru a pěnil jsem s tím asi 2,5 roku.
Akorát je důležité vždy před uzavřením vytlačit z flašky vzduch.

Pavel
František Jeřábek

#9 Příspěvek od František Jeřábek »

Ahoj :))
Elapor dobře lepí přímo ten jejich předraženej originální MULTIPLEX ZACKI ELAPOR... U Reicharda stojí tuším kolem 120ti korun, ale drží... S aktivátorem opatrně, spoje jsou po něm takový křehký... Koupání v horké vodě není špatná věc, jen se potom nelekni, z elaporu vylezou kuličky a je takovej hrbolatej :)) Spravil jsem takhle trup z FunCuba :)) jinak kdyby ta rýha nebyla moc velká, mám dobrou zkušenost s tmelem z mikrobalonů, je to poměrně velká krabice, a dá se použít na hodně materiálů... ještě jí zaručeně využiješ :D nebo se taky dá u Reicharda koupit za pár kaček epp deska, ze které to vyřežeš, upravíš vlepíš a zarovnáš buďto mikrobruskou, nebo dobrým "šmirglpapírem" :)) Hodně štěstí při opravě, sám teď opravuju Filipa po selhání elektroniky ;)
Filip 400 Sport TII; Multiplex FunCub;ACROMaster;Robbe Parabolic(úp);Parkzone Corsair;Graupner MX-20
bitovod

#10 Příspěvek od bitovod »

sodekcz píše:Zkrátka to řídkým CAčkem od Pelikana bez aktivátoru zřejmě moc nedrželo.

Teda co je moc, to je moc - v jedný takhle krátký větě napsat hned dvě chyby :) (pro rejpaly - "řídkým" a "od Pelikána")

CA není špatné, problém je, že když lepíš bublikny, bez nějakého zdrsnění se nemá moc kde chytit, kuličky nejsou pórézní a na tomhle povrchu nedrží úplně ideálně, má snahu se odloupávat. Chce to trochu zdrsnit (co já vím, 80 smirek), pak bych tam nasázel něco, čím bych to sešil (bambusová párátka, kousky uhlíkových tyček a podobně), ty tyčky omatlat v CA (osobně raději středním, řídký sice lépe zateče, ale případné malé mezery hůře vyplní), zapíchat do jedné půlky trosek, nechat chytnout, CA omatlat i druhou stranu a čumící kousky párátek a celé to spasovat. Naopak tady bude pomalejší CA výhodou, aktivátor netřeba. Prolejt CA, postahovat páskou (místo špendlíků a svorek pouzívám obyč. malířskou papírovou maskovací pásku), nechat zatvrdnout (tím myslím zatvrdnout, ne to namáhat po dvou minutách - uvnitř, kde bude toho CA hodně, to bude tvrdnout klidně i dvě hodiny). Podle fotek to vypadá, že ta plocha pod motorem je fakt mrňavá, tam to bez vyztužení moc držet nebude.

Já když jsem stavěl pro holku EasyStara, tak jsem motor montoval na laminátovou destičku, která prochází trupem až hluboko pod křídlo, právě z důvodu, že jsem moc nevěřil té pěně při případném nárazu, takže tuhle část mám vyztuženou docela slušně (destička, resp. kus kuprextitu, hustě dírkovaná, vlepováno purexem).

Co se týká těch šrámů od vrtule - zkusil bych páru nebo horkou vodu (parní čistič ideální, voda z rychlovarky použitelná), pokud je ten materiál jen vymačkaný, tak vyleze, nebo aspoň něco z něj, zbytek třeba zatmelit (onetime - sádrový šlehaný tmel).

Kde materiál chybí (křídlo), tak holt nezbyde, než nějaký dodat - taky mám někde "záplatu", ale moc jsem to neřešil - záplata je z polystyrenu, přilepená nějakou disperzí na dřevo (ale protikus je do hranata vyřízlý, takže kuličky EPP jsou otevřené a to lepidlo se mělo čeho chytnout a kam zatéct), druhá varianta je to po vyřezání napřesno přilepit Styrolepem (tohle lepidlo mám moc rád, jen děsně snadno vysychá v lahvičce - snad ještě ani jednu jsem nespotřeboval celou a metyl, kterým by to naředit snad šlo, doma nemám). Po přilepení a zaschnutí obrousit a otmelit, pokud to chceš řešit, případně jen obrousit a přelepit nějakým hezkým, veselým čtverečkem barevné lepicí pásky, tapety nebo potahové fólie. Ono to letadlo těch šrámů ještě získá dost a dost, moc bych se s tím nepáral...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
rasil
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od rasil »

Ahoj, bublinky lepím obdobou UHU Por - "Porex ceys". Nakupuji v Oby tapetách - je určeno na lepení polystyrenových lišt a obdobných doplňků. Je řidší oproti UHU Poru, bezbarvé, stačí nanést jen na jednu plochu a lehce pění. Je bez zápachu nebo vůně :D .
Pokud to jde poškozený díl zesiluji při opravě kouskem uhlíkové tyčky nebo trubičky. Abys je do bublinek dostal je nutné díly předvrtat zaostřeným drátem do kola. U větších průměru používám na vrtání díly výsuvné antény. Tyhle tenkostěnné trubičky snadno odříznou přebytečný materiál a jde to rychle.
Život je cesta, a cesta je "Když se jde"
rasil
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od rasil »

sodekcz

#13 Příspěvek od sodekcz »

Byl by ten PorexCeys vhodný i na slepení dvou půlek celého nového těla, stejně jako UHUPor? Vzhledem k různým zkušenostem zde popsaným soudím, že jestli CA s aktivátorem nebo nějaké UHU, případně kombinace Purex + na kraje CA je v téhle kategorii +- jedno? Resp. nenašel jsem žádné extra výhody či nevýhody, které by mi něco z toho vyloučily.

Jinak děkuji za všechny předchozí příspěvky.

Čumák jsem vykoupal, docela se srovnal. Husí kůže zatlačena zpět. Je to trošku vidět ale v rámci zásahu spokojenost. Snažil jsem se vrátit zpět i mírně hnutou část u kabiny. Jak moc se to povedlo není na trupu zatím vidět. To bude lépe vidět až na kolmo zapojím křídla.

Včera jsem se snažil nachystat a usadit párátkové spojky. Pravda, není to až tak banální záležitost, aby díly na páratkách sedly zpět co nejlépe. Tam mám nějaké nedostatky. Nechtěl jsem to "párátkovat" úplně skrz až z venku. Navíc v tom profilu je relativně málo místa na výztuhy. Trošku se bojím, že při případné další ráně, což se může stát, to pak půjde ven komplet a už nebude co lepit....

Dnes zkusím horní část slepit, zřejmě CA Zaki s aktivátorem. Podle toho, jak se mi to povede uvidím, jak moc budu schopen tohle tělo ještě trápit.

Křídlo zkusím vyvložkovat kusem nového materiálu (u Reicharda k mání bez problému), podle výsledku bych se pak ještě potrápil se sekanci na ocase. Kdyby se mi to nedařilo vyvložkovat, pak bych zkusil chybějící část vypěnit.
rasil
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od rasil »

Tímto lepidlem jsem dával dohromady ne jen EasyStar, ale i vče na FunCub a Dogfighter. Dokonce jsem ho s úspěchem použil i zde: http://www.rasil.info/model/pzkpfw38/pzkpfw38.htm. U tohoto tanku používám s úspěchem předlepení hliníkových dílů k sobě před vrtáním a nýtováním.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od arda1 »

Kluci jen taková "drobná" připomínka http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1. ... tec=278161 - bach ana to - Radek
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“