moje činy se Scoutem zřejmě o malinko předcházejí moje znalosti. Snažím se, aby to bylo naopak ale pro začátečníka je to docela nářez. Byť je každá akce předcházena poměrně intenzivním studiem, následuje akce samotná, výsledek nejistý. Spousta dalšího hledání a nakonec zmatek v palici, než se to nějak usadí.
Začátečnickou chybou jsem o víkendu poslal Scouta na čumák. Zjistil jsem, že je to vcelku běžné (u jiných ekvivalentů jako ES, Beta atd...). Mnozí měli čumák v daleko horším stavu, často se to podařilo teplem a nějakým lepidlem opravit. Nenašel jsem zatím obrázek, že by někdo čumák skoro netknul a ustřihl křídly motor i s držákem křídel. Odneslo to zejména motorové lože, co současně drží křídla. Nemaje o víkendu k dispozici internet, pokusil jsem se to slepit CA bez aktivátoru. Do druhého dne jsem čekal a šel "létat". Druhý den byl trošku úspěšnější. "Polétal" jsem a vylétal aku, dá-li se to zoufalé snažení tak nazvat. Na zem i do vzduchu jsem šel cíleně vícekrát, více i méně úspěšněji. Ale bez vyloženého pádu. Mladší synek mi asistoval a když viděl, jak se mi klepou klepeta, tak konstatoval, že zatím zůstane u auta. Lepená část nakonec opět povolila ve stejném místě, tentokrát bez nějakého brutálního pádu. Zkrátka to řídkým CAčkem od Pelikana bez aktivátoru zřejmě moc nedrželo. Nebo i malé drcnutí už stačilo k tomu, aby to znovu odpadlo. Při druhém povolení to potom ještě částečně odneslo křídlo, kde se vykousnul kousek Elaporu. Ten se mi nepodařilo najít. Stejně tak nemám bublinky z ocasu, kde mi to sekla vrtule. Abych to bědování dokončil - zvlnila se mi u středu křídla tím tahem nebo tlakem odtoková hrana. Čumák je opticky lehce hnutý, z mého laického pohledu snad skoro až ten poslední problém. Elektronika včetně pák na servech se zdá být mými pokusy netknutá.
Protože mám teď hokej kolem všech modelářských lepidel, aktivátorů a neaktivátorů, postupů při lepení a koupání v horké lázni, prosím o pomoc se třemi modelovými příklady :
1. půjde ještě opravit tělo, když už bylo lepeno CA bez aktivace a znovu povolilo (viz obrázek)? Jak a čím to zkusit slepit podruhé?
2. jak vyplnit a čím lepit díru v křídle? Na kosmetiku si moc hrát nepotřebuji. Žádné "rezervní" bublinky zatím nikde nemám. (viz obrázek)
3. jak doplnit a čím dolepit rýhy v ocase, když opět bublinky nemám (dá se třeba kousek koupit nebo nečím nahradit?)
4. předpokládám, že lehce otočený čumák a zvlněnou odtokovou hranu jednoho křídla zkusím prohnat tepelnou lázní a že si to sedne.
Podotýkám, že druhé tělo bez elektroniky mám na cestě, v tom není až takový problém (možná jsem se unáhlil, málo studoval možnosti oprav, málo hledal odpadlé bublinky atd ....). Zatím bych ho rád nechal v šuplíku. Je nás doma víc, chci se "to" naučit a co nejdéle vydržet se stávajícím. A vyvarovat se tak opakování drahé zkušenosti.
Mimochodem, když jsem si včera drze dovolil tady na fóru jako začátečník poradit kolegovi LC12 se zapojením a drobným nastavením DX7 (už to chodí, problém nebyl párování ale celkové zapojení a částečně programování DX7) a viděl při tom stav jeho Bety, tak si říkám, že to s tím Scoutem
Děkuji za každou konstruktivní radu
Radek