Jak to vlastně funguje - dotazy úplného začátečníka
Re: Jak to vlastně funguje - dotazy úplného začátečníka
To mě taky napadlo, udělat to přes jeden konektor. Samozřejmě začnu tím, že vyhodím rozvodnou desku a spájím dráty od reglů natvrdo do kupy, ačkoliv tohle řešení se mi líbí míň, tak ušetřená váha bude přes 150g.
Bohužel, včera mi přistávání (mode LAND) zešílela APM2.5 deska a hexa sebou práskla ze tří metrů na zem. prasknul frame, takže jsem zase na začátku. Jestli se někdo vyznáte v logách, mohl byste mi pomoci rozluštit, proč se to stalo?
Bohužel, včera mi přistávání (mode LAND) zešílela APM2.5 deska a hexa sebou práskla ze tří metrů na zem. prasknul frame, takže jsem zase na začátku. Jestli se někdo vyznáte v logách, mohl byste mi pomoci rozluštit, proč se to stalo?
Y6b, upravený rám HY-800,
nezik píše:Bohužel, včera mi přistávání (mode LAND) zešílela APM2.5 deska a hexa sebou práskla ze tří metrů na zem. prasknul frame, takže jsem zase na začátku. Jestli se někdo vyznáte v logách, mohl byste mi pomoci rozluštit, proč se to stalo?
Pošli mi to, zkusím se na to podívat.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
TGY 9X, OSD, FPV
Torm píše:Pošli mi to, zkusím se na to podívat.
Tak už jsem se v tom zorientoval. stáhnul jsem si pouze telemetry log a ne flight log. Tam jsem přišel na to, že jsem si na kanál 6 dal nastavení PID's dle návodu a omylem jsem si je za letu přeštěloval
Každopádně nové díly jsou již doma a hexa opět v provozu.
Podělím se o zkušenosti po půl roce:
Po zkouškách, několika pádech a konzultacích jsem kompletně změnil filozofii. Flat-hexa jsem změnil na Y6b, ramena pokrácena o cca 6cm, místo T-Motor 2216-12 přišli 3110-16, vrtule 13x4.0 vyměněny za 11x5.5 a baterie posílena z 3S na 4S.
Stroj je nyní neuvěřitelně stabilní a poslušný s default PIDs (ardupilot 3.1.3), konečně si to lítání užívám, místo abych byl furt ve stresu, co to zas provede. Hover time 13min.
Snad to začátečníkům pomůže.
Po zkouškách, několika pádech a konzultacích jsem kompletně změnil filozofii. Flat-hexa jsem změnil na Y6b, ramena pokrácena o cca 6cm, místo T-Motor 2216-12 přišli 3110-16, vrtule 13x4.0 vyměněny za 11x5.5 a baterie posílena z 3S na 4S.
Stroj je nyní neuvěřitelně stabilní a poslušný s default PIDs (ardupilot 3.1.3), konečně si to lítání užívám, místo abych byl furt ve stresu, co to zas provede. Hover time 13min.
Snad to začátečníkům pomůže.
ZATAHOVACÍ PODVOZEK coptéra
máte nějaké odkazy ??
hlavně né za cenu 5 tisíc apod.
na coptéru velikost 550-700, nebo koupím ....
dík
hlavně né za cenu 5 tisíc apod.
na coptéru velikost 550-700, nebo koupím ....
dík
nádhera....inzerce přemístěna do pojednání o motorech,prasklém rameni, vrtulích apod. větší blbost jsem nenašel
vedete to tu dobře. tady je to zbytečná ztráta času
zdar
vymaž prosím moji registraci
vedete to tu dobře. tady je to zbytečná ztráta času
zdar
vymaž prosím moji registraci
Kde sehnat potřebné informace?
Zdravím Vás, nechci Vás tady na foru zatěžovat hloupejma otázkama, které bych si měl nastudovat předem sám jako začátečník. Ale chtěl bych se Vás zeptat, na nějaké dobré české stránky kde mi spoustu ZÁKLADNÍCH věcí osvětlí a kde si mohu nastudovat různé zkratky atd. Protože jak si mám tady na foru něco najít, když nerozumím spoustě zkratkám a pojmům které používáte.
Chtěl bych si zakoupit nějaký hexacopter ale jak tak tápu v těch tématech tak vlastně ani nevím na co mám koukat a co bych popřípadě využil a co ne...
Přeci jen, jestli bych se Vás touto cestou nemohl zeptat na hrstku trapných otázek?
1. Dá se zabudovat do hexacopteru třeba nějaký "tachometr", výškoměr, a taky nějakej měřák vzdálenosti?
2. Mají vysílače v sobě zabudované nějaké čidlo které Vám ukazuje na displeji stav baterie Vašeho letounu?
3. Jak přesně funguje GPS a kompas v hexacopteru? Je k tomu potřeba i jiné příslušenství aby to vše fungovalo na 100% , myslím tím notebook nebo tablet atd.?
4. Do jaké výšky se dá doletět s hexacopterem?
5. Kolika kanálový vysílač by měl být na hexacopter? Četl jsem průměr okolo 8 kanálů ale někdo psal i 12 kanálů? Kolik teda?
6. Nedej bože kdybych si opravdu sehnal hexacopter a začal s ním i natáčet a lítat. Hrozí mi nějaký postih od Policie za ohrožování a třeba omezování soukromí nebo tak něco? Může se s modelem létat v zastavěné a obydlené oblasti?
7. Musím vlastnit nějaké pojištění? Třeba pro případ pádu na nějaký automobil atd.?
Moc se omlouvám, jestli Vás těmito otázkami nějak zatěžuji ale tohle je ta moje zatím velká neznámá kterou se mi nechce hledat protože si myslím, že bych to z části ani nevyhledat protože takové otázky mohu mít snad jen já.
Budu moc rád za každou odpověd. Děkuji
Chtěl bych si zakoupit nějaký hexacopter ale jak tak tápu v těch tématech tak vlastně ani nevím na co mám koukat a co bych popřípadě využil a co ne...
Přeci jen, jestli bych se Vás touto cestou nemohl zeptat na hrstku trapných otázek?
1. Dá se zabudovat do hexacopteru třeba nějaký "tachometr", výškoměr, a taky nějakej měřák vzdálenosti?
2. Mají vysílače v sobě zabudované nějaké čidlo které Vám ukazuje na displeji stav baterie Vašeho letounu?
3. Jak přesně funguje GPS a kompas v hexacopteru? Je k tomu potřeba i jiné příslušenství aby to vše fungovalo na 100% , myslím tím notebook nebo tablet atd.?
4. Do jaké výšky se dá doletět s hexacopterem?
5. Kolika kanálový vysílač by měl být na hexacopter? Četl jsem průměr okolo 8 kanálů ale někdo psal i 12 kanálů? Kolik teda?
6. Nedej bože kdybych si opravdu sehnal hexacopter a začal s ním i natáčet a lítat. Hrozí mi nějaký postih od Policie za ohrožování a třeba omezování soukromí nebo tak něco? Může se s modelem létat v zastavěné a obydlené oblasti?
7. Musím vlastnit nějaké pojištění? Třeba pro případ pádu na nějaký automobil atd.?
Moc se omlouvám, jestli Vás těmito otázkami nějak zatěžuji ale tohle je ta moje zatím velká neznámá kterou se mi nechce hledat protože si myslím, že bych to z části ani nevyhledat protože takové otázky mohu mít snad jen já.
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kde sehnat potřebné informace?
Podle těch otázek bych ti doporučil pořídit malý lehký a levný quadcopter a s tím se seznámit a pak postupovat dál. Stručně se dá skoro na všechno odpovědět že "ano"
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Re: Kde sehnat potřebné informace?
Když já Ti rozumím jak to myslíš ale já jsem takovej, že mi příjde "zbytečně" drahé kupovat něco co mi stejně nevydrží a budu to prodávat. Taky jsem názoru, že to chce nejprve něco nastudovat a pak kupovat. Ale zase si myslím, že když už to člověk má doma, tak už také víc o čem se mluví. Kdežto takhle jsem ještě nic neviděl a v plno věcech ani nevím o čem se lidi baví a jak to vypadá. Teorie je dobrá věc ale myslím si, že praxe je ta důležitější. Bohužel možná pro mě ale nechce se mi kupovat nějaký "lacinější" model abych se na něm naučil a za půl roku prodal a sháněl něco dražšího na úrovni.
Jinak koukám, že jich v hangáru máš taky mraky...
Tiše závidím...
Jinak koukám, že jich v hangáru máš taky mraky...
Jakým způsobem se coptéra točí kolem svislé osy.
Jak se ovládají vrtulníky vím, a deptá mě, že si nedovedu představit, jak coptéra točí kolem svislé osy. Je to asi směšně jednoduché, napoví někdo nebo odkáže kde to je?
Re: Jakým způsobem se coptéra točí kolem svislé osy.
Je tam několik vrtulí, dejme tomu 4. Dvě se točí doleva a dvě doprava. Takže dvě se zpozdí, dvě se zrychlí a tím pádem vznikne otáčivý moment.
U trikopter je to trochu jinak - tam se zadní vrtule natáčí do boku servem, tam je to pak jasné.
U trikopter je to trochu jinak - tam se zadní vrtule natáčí do boku servem, tam je to pak jasné.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
U kvadroptéry se vždy diagonální vrtule točí stejně. Pokud je potřeba se otáčet jedním směrem, zvýší se otáčky jedné diagonály a sníží druhé. Princip je pak stejný jako u koaxiálního vrtulníku.
Mám hračku vrtulníček - 2 vrtule nad sebou. Tam je točením (domnívám se) tím, že se jedna vrtule zpomalý a druhá zrychlý. (točí se každá opačným směrem). Tím hračka nestoupá ani neklesá, jen se točí ve svislé ose, jedním nebo druhým směrem. Ale protože vrtule jsou na jedné ose hračka se ani nenaklápí žádným směrem. Ale u koptéry nejsou na jedné ose, tak proč to nevyvolává naklápění?
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
- JosefSvejk
Naklápění to nevyvolá, protože obě vrtule, které jsou proti sobě se zase točí stejně rychle (i když třeba rychleji než ostatní dvě). Tím pádem to nevyvolá klopivý moment.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.