Jak to vlastně funguje - dotazy úplného začátečníka
Jak to vlastně funguje - dotazy úplného začátečníka
Dobrý den,
jelikož je stránek na webu mnoho a já jsem se v tom ztratil, prosím o nakopnutí správným směrem.
Předpokládám, že čím víc vrtulí, tím je stroj za letu stabilnější, má větší nosnost a menší dolet (samozřejmě v závislosti na akumulátoru)
Jestli jsem to dobře pochopil, tak nižší otáčky vrtulí opět zvyšují dolet a snižují vibrace stroje.
Jak se tedy má člověk správně zorientovat v nabídce? Zkoušel jsem přes eCalc různé kombinace motorů a vrtulí a vycházela poměrně rozdílná čísla, co se doby letu týče.
Moje představa je létání s GoPro, tudíž žádné acro, spíš maximální doba letu a stabilita ve větším větru do cca 10m/s
DJI F550
deska 433Mhz ArduFlyer UAV GPS Flight Control System
vysílač: Nejvíc se mi asi líbí FlySky FSTH9B 2.4GHZ 9CH a k němu přidat telemetrii FRSKY DJT COMBO 2,4GHZ 8-CH
ESC asi podle motorů a vrtule, to bych rád požádal o radu.
Díky za odpovědi.
jelikož je stránek na webu mnoho a já jsem se v tom ztratil, prosím o nakopnutí správným směrem.
Předpokládám, že čím víc vrtulí, tím je stroj za letu stabilnější, má větší nosnost a menší dolet (samozřejmě v závislosti na akumulátoru)
Jestli jsem to dobře pochopil, tak nižší otáčky vrtulí opět zvyšují dolet a snižují vibrace stroje.
Jak se tedy má člověk správně zorientovat v nabídce? Zkoušel jsem přes eCalc různé kombinace motorů a vrtulí a vycházela poměrně rozdílná čísla, co se doby letu týče.
Moje představa je létání s GoPro, tudíž žádné acro, spíš maximální doba letu a stabilita ve větším větru do cca 10m/s
DJI F550
deska 433Mhz ArduFlyer UAV GPS Flight Control System
vysílač: Nejvíc se mi asi líbí FlySky FSTH9B 2.4GHZ 9CH a k němu přidat telemetrii FRSKY DJT COMBO 2,4GHZ 8-CH
Díky za odpovědi.
Y6b, upravený rám HY-800,
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak to vlastně funguje - dotazy úplného začátečníka
nezik píše:vysílač: Nejvíc se mi asi líbí FlySky FSTH9B 2.4GHZ 9CH a k němu přidat telemetrii FRSKY DJT COMBO 2,4GHZ 8-CH
Díky za odpovědi.
No, vysílač závisí na ceně modelu-nevím jak budeš mít drahý, po stránce vysílačů ti taky moc neporadím, zatím lítám s Cadetem
PS: mohl by jsi dodat že se ptáš na quadcopter (aspoň napiš že na to co vypadá jako vrtulník s více vrtulema, my budeme vědět)
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
jDíky za odpověď,
já se spíš ptal obecně, protože jsem nikde nenašel popsaný výhody quad vs. hex
Našel jsem zajímavý hex, viz odkaz, proto zjišťuji podrobnosti, jestli koupit ten set z bazaru či se pokusit sestavit vlastní stroj.
já se spíš ptal obecně, protože jsem nikde nenašel popsaný výhody quad vs. hex
Našel jsem zajímavý hex, viz odkaz, proto zjišťuji podrobnosti, jestli koupit ten set z bazaru či se pokusit sestavit vlastní stroj.
čao. Já jsem nedávno dodělal Hexu a už je to moje druhá koptéra tak doufám, že malinko vím. Pokud půjdeš na levnější komponenty počítej víc práce a nějaký to samostatný dodělávání atd. Drahá věc má lepší materiál a trošku zpracování. Aby se to dalo používat spolehlivě a nemusel jsi pokaždé řešit odpadlý kabel atd, je třeba opravdu všechno ověřit a zkusit co když atd. Já jsem šel cestou levnější a většího odporu. Manuální blbosti mě baví. Stavěl jsem davidovu tricopteru (rcexplorer.se) Má dokonalý návody a i bez znalosti angličtiny by se snad daly použít. Spousta dobrých tipů a triků. Na hexu jsem zpracoval tri tzn:
motory 6x DT750
vrtule 12x4,7"
baterky 2x 2200mAh 25C (2 pípáky)
rám X650 s upravenýma držákama na motory (origo snad nikdy dobře nesedí)
regulatory 6x red brick 20A
a hlavní Crius AIO Pro v2
a pocitově? tri byla na kk2 bez akcelerometru jenom s gyrama. Crius je šílenej rozdíl. Skoro se to nedá rozbít (!skoro
) stabilní tak, že druhý let jsem položil vysílačku na zem (bez vyvážených a vystředěných vrtulí). Hlavně odstranění yaw serva (výhoda už od quadu) udělalo dost. Čím méně mechanických částí tím lépe (imho).
Nějak jsem se rozkecal. Jestli budeš mít ještě zájem o něco tak napiš
motory 6x DT750
vrtule 12x4,7"
baterky 2x 2200mAh 25C (2 pípáky)
rám X650 s upravenýma držákama na motory (origo snad nikdy dobře nesedí)
regulatory 6x red brick 20A
a hlavní Crius AIO Pro v2
a pocitově? tri byla na kk2 bez akcelerometru jenom s gyrama. Crius je šílenej rozdíl. Skoro se to nedá rozbít (!skoro
Nějak jsem se rozkecal. Jestli budeš mít ještě zájem o něco tak napiš
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
vojta mansfeld>
Záleží jaké záběry s GoPro hodláš pořizovat. Na akčnější divočejší video se hodí quadcoptéry ve stylu TBS Discovery nebo QAV400(500). Pokud chceš spíš klidnější video a pohrát si se stabilizací (gimbal) tak pak bych se přiklonil k Hexacoptéře, třeba něco jako ta DJI550 nebo podobný stroj v rozměru 50cm až 70cm a snažit se o co nejlehčí konstrukci a osazení. Už tu bylo dost popsáno, a vidim že to máš blízko tak se přijeď podivat sem: http://www.facebook.com/coptermeeting info je i tady: viewtopic.php?f=12&t=57012 a tady: http://www.latraxa.cz/
Záleží jaké záběry s GoPro hodláš pořizovat. Na akčnější divočejší video se hodí quadcoptéry ve stylu TBS Discovery nebo QAV400(500). Pokud chceš spíš klidnější video a pohrát si se stabilizací (gimbal) tak pak bych se přiklonil k Hexacoptéře, třeba něco jako ta DJI550 nebo podobný stroj v rozměru 50cm až 70cm a snažit se o co nejlehčí konstrukci a osazení. Už tu bylo dost popsáno, a vidim že to máš blízko tak se přijeď podivat sem: http://www.facebook.com/coptermeeting info je i tady: viewtopic.php?f=12&t=57012 a tady: http://www.latraxa.cz/
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Díky za rady.
Nakonec vyhrála hexa DJI F550, viz odkaz v prvním příspěvku. Doplněná o ArduPilot 2.5. Motory zatím nechám původní, páč už takhle jde o dost solidní investici.
Edit: co tyhle motory: T-Motor MT2212 750KV po kupě s vrtulemi APC 10x4.7. Podle eCalc to vychází výkonově nejlíp.
EDIT2: uf to je věcí. na eCalc je ještě nabídka vrtulí Aeronaut Camcarbon a u nich je možnost nastavení stupňů od +7° do -7°. ale nikde nemůžu najít co to znamená. Protože s variantou 0° je doba letu 13.1 min a při -7° 21.7min v mixed.
Nakonec vyhrála hexa DJI F550, viz odkaz v prvním příspěvku. Doplněná o ArduPilot 2.5. Motory zatím nechám původní, páč už takhle jde o dost solidní investici.
Edit: co tyhle motory: T-Motor MT2212 750KV po kupě s vrtulemi APC 10x4.7. Podle eCalc to vychází výkonově nejlíp.
EDIT2: uf to je věcí. na eCalc je ještě nabídka vrtulí Aeronaut Camcarbon a u nich je možnost nastavení stupňů od +7° do -7°. ale nikde nemůžu najít co to znamená. Protože s variantou 0° je doba letu 13.1 min a při -7° 21.7min v mixed.
Naposledy upravil(a) nezik dne stř 08.05.2013 21:45, celkem upraveno 1 x.
K desetipalcovým vrtulím bych preferoval motor s KV tak 900-1000. Pokud to teda budeš provozovat na 3S. Motory s KV 750 bych už asi krmil baterkou 4S.
Troll píše:K desetipalcovým vrtulím bych preferoval motor s KV tak 900-1000. Pokud to teda budeš provozovat na 3S. Motory s KV 750 bych už asi krmil baterkou 4S.
aha, já se řídil eCalc a tam mi ten motor vychází s 3S. 4S už hlásí max. power over the limit of the motor.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Nechápem čo má voľba vysielača spoločné s cenou modelu a čo má vôbec cena hentoho a tamtoho spoločné s voľbou toho čo sa mi páči, čo mi vyhovuje, čomu sa chcem venovať, atď... Koptéry zatiaľ nie sú predmetom môjho záujmu, takže v tom nemám prehľad, ale vysielač vyberaj podľa všeobecne známych a na RC manii miliónkrát opakovaných kritérií, nie podľa tohto nezmyslu.vojta mansfeld píše:...No, vysílač závisí na ceně modelu...
předpokládám, že bylo myšleno, že to závisí na ceně modelu toho vysílače. a cena vysílače se do celkové ceny může promítnou poměrně zásadně. Samozřejmě nepředpokládám, že vysílač za 1k bude fungovat stejně jako ten za 10k, ale spíš je na delší debatu zda jít do Furnigy nebo rovnou do FlySky, když cenový rozdíl není tak velký a podle toho co jsem četl tak kvalita je úplně někde jinde.
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
maroslong píše:Nechápem čo má voľba vysielača spoločné s cenou modelu a čo má vôbec cena hentoho a tamtoho spoločné s voľbou toho čo sa mi páči, čo mi vyhovuje, čomu sa chcem venovať, atď... Koptéry zatiaľ nie sú predmetom môjho záujmu, takže v tom nemám prehľad, ale vysielač vyberaj podľa všeobecne známych a na RC manii miliónkrát opakovaných kritérií, nie podľa tohto nezmyslu.
O tomhle jsem se nechtěl hádat a ani nebudu, myslel jsem to tak že Hexu, která má na palubě GoPro za 8000 a v nejmenším samotný stroj by stál dalších 8 tak to bych třeba já s Turnigy neřídil a Flysky si člověk (jen můj názor) moc nepomůže. Ale třeba když cena modelu je 3 tácy i s kamerou, prostě celek a je potřeba mít hodně funkcí na vysílači tak proč na takovej vozembouch kupovat rádio za 20 000 že? Ale konec jen jsem to objasnil, na tohle by odpovídali další a další a zas by se tu lidi hádali do krve, poraďte mu vybavení vysílač ať koupí podle sebe nebo navštíví jiné vlákno...
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
No to je slovo do pranice, díky. Tak a teď proč ne FlySky? všude čtu, že je to super, že se to dá snadno přeprogramovat na opensurce SW a pak je to bomba. Budu rád, když mě vyvedete z omylu a nasměrujete, protože přesně, nechce se mi rozsekat hračku za 20k, jen kvůli tomu, že jsem si koupil blbej vysílač.
nezik píše:No to je slovo do pranice, díky. Tak a teď proč ne FlySky? všude čtu, že je to super, že se to dá snadno přeprogramovat na opensurce SW a pak je to bomba. Budu rád, když mě vyvedete z omylu a nasměrujete, protože přesně, nechce se mi rozsekat hračku za 20k, jen kvůli tomu, že jsem si koupil blbej vysílač.
Přečti si viz tento odkaz.
Raději si počkej na nový Frsky Taranis viz tento odkaz, který by měl být v prodeji během příštího měsíce. S tím nemusíš nic bastlit, protože Frsky Taranis již obsahuje telemetrii i open source FW a má i hlasový výstup. Celkově by to mělo být podstatně kvalitnější rádio než Turnigy/Flysky.
Osobně mám Turnigy 9X a funguje naprosto bez problémů. To samozřejmě neznamená, že někdo jiný nemůže mít kus, který problémy má. Žádné rádio nezaručí, že nemůže dojít k poruše. K poruchám dochází i u značkovějších rádií než je Turnigy/Flysky.
Pro daný model i z hlediska lepšího výhledu do budoucna bych ovšem doručil jít raději do Frsky Taranis.
Rozhodnout se musíš samozřejmě jen ty sám. To rozhodnutí za tebe nikdo neudělá.
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Hele, ještě takhle, tohle psal RiMr: . "Když za mnou někdo přijde, že na základě mnou uvedených informací, soupravou T9x ovládaným desetikilovým obrem načudil do mateřské školky na vycházce, nebo T-Rexem 600 naporcoval sousedce pudla, ať nečeká nic jiného než že mu řeknu že je jelito a že by se měl nechat zavřít do blázince,POKUD S TÍMTO RÁDIEM OVLÁDÁ TAKOVÉTO MODELY!" Já jen osobně-můj názor bych teda hexu za 20 000 neřídil, no řekni sám, když máš dvacet táců na hexu, nemáš o tři litry navíc na POŘÁDNEJ vysílač? Prostě je to tak: TGY v sobě má čínský součástky, všechno navazuje na všechno-rádio je poruchová věc, já mám s těmihle věcmi své zkušeností, náhlé vypnutí vysílače atd. a ono je to stejná hudba, rádia téhle kategorie... Nevím jak to vysvětlit dobře, ale prostě rádio je základ, rádio je důležitější než samotný model, do modelu můžeš dát levná serva ale kupovat levné rádio se asi nevyplácí... S TGY nemám zkušenosti ale podle toho co jsem slyšel ti tohle můžu říct. Turnigy je, ať se to líbí nebo ne poruchová, Na modely které lítám teď (teprv začínám) bych jí dal, ale věř že do svého postaveného modelu bych jí nedal ani za nic, lidi tohle svádí na ruce což je většinou pravda u začátečníků, ale ono se stává že si letíš, hýbeš kniply a ono nic, stává se že tyhle věci zamrzají atd. Ale odpovídám jen protože jsi se ptal, nereagujte na můj příspěvek, každý na tohle má úplně jiný názor! A tohle je tedy jen ten můj. Rádio kvalitní má zpravidla méně funkcí, ale myslím že i to na hexu stačí a o tak moc dražší to není v porovnání s rizikem které můžeš s turnigy způsobit. A takhle pro lidi co tvrdí že Turnigy není poruchová: možná opravdu není, ale rozhodně jsou i kvalitnější vysílače-když bude mít drahý stroj je dobré mít jistotu. A jde i pocit-k čemu ti je lítat s turnigy když budš vynervovanej a budeš se bát že ti odejde, není lepší lítat s kvalitním a osvědčeným rádiem a mít jistotu a ničeho se nebát? Toť vše. Hawk!
Tak o TGY jsem neuvažoval, páč jsem četl ty články do RiMRa, proto jsem chtěl jít do FlySky, jakožto do originálu. Milerád si dám poradit, páč nabídka je širší než široká a jako začátečníkoj se mi v tom blbě orientuje, protože každej výrobce tvrdí, že ta jeho záležitost je nej. radši si 14dní počkám a koupím něco prověřenýho, abych měl pak při lítání klid. Zatím piluju ovládání s trénigáčem maličkým.