DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom pokračování

#781 Příspěvek od Marek_Km »

Petře video se mi líbilo, ostatně jako všechna tvoje. Nebýt to tak z ruky, tak jsem se 100% zúčastnil. Moraváci nic podobného nechystají?
tomi79rv

#782 Příspěvek od tomi79rv »

gardenroute: ďakujem že som si mohol pozrieť video. Veľa ľudí len natočí zábery a maximálne si to zostrihá a prípadne si tam doloží nejakú pesničku. Pokladám to za dobrý nápad ak sa niečo povie aj o nastavení gopro kamery alebo postprodukcii. Ak nie tu tak v nejakom inom vlákne... Ja som od začiatku točil v Protune móde, ale bohužiaľ len neskôr som si uvedomil, že to treba upravovať. Pri renderovaní je tiež dobré vedieť aké nastavenia použiť, aby video nestrácalo svoju kvalitu. Pre niekoho sú to bežné poznatky pre niekoho nie...
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
crossfirej

Re: DJI - F302 Phantom FC40 5,8GHz

#783 Příspěvek od crossfirej »

Cau. Také F302 - FC40 vážně zvažuji. Máte ho někdo a jaké zkušenosti s ním máte? Velmi mě zajímá jak je to s lítáním v mírném větru? Mám 2 mesice Galaxy Visitor 2 (v mode2) a ten i kdyz bych zvladnul korigovat ve větru tak nemá sílu třeba proti větru letět (litat doma me nebavi) . Také jsem nikde v popisu nevidel jestli ma uz v cene ten drzak na smartfoun na pripevneni k Rc vysílači .. .

Doporučili by jste ho (F302 - FC40) pro uplneho zacatecníka? Samozrejme vím že Phantom 2 je uz vyrazne lepsí ale FC40 by mohla pro moje "hraní" stačit

VELICE RAD BYCH PRED ZAKOUPENIM HO NEKDE VIDEL V PRAKTICKEM LETU -- JSTE NEKDO PROSIM Z BRNA ..ABYCH SE MOHL KOUKNOUT V PRAXI, PRIPADNE PROBRAT CO UMI ? DEKUJI
Coptera Traxxas Aton, Letadlo BETA 1400 .
gardenroute

#784 Příspěvek od gardenroute »

FC40 je jen modifikace P1ky, bylo by dobré svůj dotaz dát do vlákna o Phantomech, která žijí.
Obecně se nedá říci, že by P2 byl nějak "výrazně lepší" než P1 (resp. FC40), jak jsi napsal, je to spíše přirozená evoluce. P2 má některé výhody, které ovšem nejsou výhodou pro každého. Určitě je dobrý delší dolet (letový čas), nicméně časy přes 15 minut jsou pro běžnou videotvorbu nevyužitelné, a smart baterie je unikátní a drahá.
Dobře vytuněný P1 může létat kolem 9-10 minut s AUW 1200 g a baterií 2700-2800mAh, tj. v "plné palbě" (gimbal Zenmuse, GoPro, iOSD, FPV...)
FC40 je takový bastl, spíše někde na pomezí mezi P1 a Vision, má obrácené frekvence, přenos obrazu přes WiFi, je to tedy obtížně dále rozšiřitelné... Proto se také moc dobře neprodávají, ta kamerka není žádný zázrak, a samozřejmě žádná stabilizace. Vůbec bych to nesrovnával s P2, je to prostě jiný koncept...
Pokud tedy nechceš pořídit P2, osobně bych spíše doporučil koupit např. starší kompletně vybavenou P1ku, dají se sehnat ve velmi dobrém stavu a záruce, vždyť jsou na trhu cca 1 rok :) .
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Marek_Km

#785 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše:Dobře vytuněný P1 může létat kolem 9-10 minut s AUW 1200 g a baterií 2700-2800mAh, tj. v "plné palbě" (gimbal Zenmuse, GoPro, iOSD, FPV...)

Tak tak, nebo jsou tu ještě tuningy v podobě upraveného vnitřku pro dvě aku 2,2 Ah. S dvěma novými levnými Zippy 2,2 Ah (paralelně spojenými) a při vzletové hmotnosti cca 1350 g (BL gimbal, FPV, OSD, 2 kamerky...) překonávám při běžném poletování 14 minut. Maximální spokojenost :)
tabbert

#786 Příspěvek od tabbert »

Jsem začátečník a snažím se nastudovat, než si pořídím Phantoma, co nejvíce informaci. A teď mne trošku zarazilo:
gardenroute píše:FC40 je takový bastl, spíše někde na pomezí mezi P1 a Vision, má obrácené frekvence, přenos obrazu přes WiFi, je to tedy obtížně dále rozšiřitelné... Proto se také moc dobře neprodávají, ta kamerka není žádný zázrak, a samozřejmě žádná stabilizace. Vůbec bych to nesrovnával s P2, je to prostě jiný koncept...

co je tedy potom nejnovější a nejdražší verze: DJI - F315 PHANTOM 2 VISION+, kde pokud chápu správně jsou také obrácené frekvence? Měl jsem za to, že právě s ohledem na rušení modelu se technologie ubírá právě tímto směrem, kdy ovládání s ohledem na menší pravděpodobnost rušení přecházi na RC soupravyu v pásmu 5.8GHz.
Právě díky tomu to mému pocitu a současně díky tomu, že jsem co se týká létání nováček a nechci hned ze startu nacpat do modelu 30 000 a pak ho někde rozbít, uvažuji o koupi "DJI - F302 PHANTOM FC40". Samozřejmě by se mi moc líbilo mít draka se supr kamerou a 3osym gimbálem, ale to snad časem.

gardenroute píše:Pokud tedy nechceš pořídit P2, osobně bych spíše doporučil koupit např. starší kompletně vybavenou P1ku, dají se sehnat ve velmi dobrém stavu a záruce, vždyť jsou na trhu cca 1 rok :) .

Co máš na mysli "kompletně vybavenou"
Mi se navíc na P1 líbí ta nezávislost na drahých bateriich, kdy když někam vyrážím, tak si s sebou vezmu do batohu klidně 6 ks pohonných akumulátor LiPol 3S 11,1 V 2200 mAh a zalétám si více než s jednou 5200 mAh v P2. Možná to vidím špatně, ale v tomhle mi přijde P1 na 5.8GHz lepší než P2 na 2.4GHz. Ale jak píšu jsem v tom laik jen čtu co kde najdu.
Chápu, že přijdu o nějaké vymoženosti co má již P2 díky novým bateriím.
Dokážete mi pro mou úvahu, někdo zkušený, přesněji specifikovat o co přesně přijdu?
Díky, určitě jsem se nechtěl těmi mými písmeny nikoho dotknout, jen jsem napsal jak to vnímám a rád se nechám vyvézt z omylu.
gardenroute

#787 Příspěvek od gardenroute »

tabbert píše:co je tedy potom nejnovější a nejdražší verze: DJI - F315 PHANTOM 2 VISION+, kde pokud chápu správně jsou také obrácené frekvence? Měl jsem za to, že právě s ohledem na rušení modelu se technologie ubírá právě tímto směrem, kdy ovládání s ohledem na menší pravděpodobnost rušení přecházi na RC soupravyu v pásmu 5.8GHz.
Vision2+ je stroj postaveny na konceptu P2, vybaveny pomerne dobrou kamerou (mj. RAW), vhodnou hlavne pro fotografovani. Na rozdil od te na P1 ve verzi FC40. Samozrejme také s otocenymi frekvencemi...
tabbert píše:Co máš na mysli "kompletně vybavenou"
To je kompletni zaletany stroj s gimbalem, OSD a prip. i kamerou a další výbavou ci avionikou... S veskerym prislusenstvim, které budes muset vymyslet, pracne shanet, znova nakupovat. Myslim, ze budou i dobře koupitelne GP kamery, nova v4 bude zanedlouho, takze 3ky budou za dobre ceny. Vsechno to obvykle není vic jak 1 rok stare, takze kupuješ kvalitni, ale přitom cenove dostupne reseni na nauceni se, a později muze investovat do nového...
tabbert píše:Mi se navíc na P1 líbí ta nezávislost na drahých bateriich, kdy když někam vyrážím, tak si s sebou vezmu do batohu klidně 6 ks pohonných akumulátor LiPol 3S 11,1 V 2200 mAh a zalétám si více než s jednou 5200 mAh v P2. Možná to vidím špatně, ale v tomhle mi přijde P1 na 5.8GHz lepší než P2 na 2.4GHz. Ale jak píšu jsem v tom laik jen čtu co kde najdu.
V tom jsem s tebou zajedno, chytra baterie není nic pro me, ačkoliv me to asi nemine. Ale opravdu pro praci videografa ci fotografa je opravdu lepsi mit vice mensich baterii, nez tu drahou 5400 mAH obludu, která je diky vestavene elektronice i zranitelna, a také si jiz zacinaji objevovat pady Phantomu po jejím kolapsu (to u beznych LiPo není obvykle)...
Nicmene s temi otocenym frekvencemi nesouhlasim, muze to byt věci nazoru, nicmene pro toho, kdo chce systém dále rozvijet, upgradovat ci menit to není to spravne reseni.

Mozna by bylo dobře si ujasnit cil toho reseni, zda-li je prioritou toceni videa, ci fotografovani, a zda-li chci hotove instantni reseni, ci to chci dále nejak modifikovat a upravovat, vylepsovat.
tabbert

#788 Příspěvek od tabbert »

Mohl bych Vás co už máte s Phantomem zkušenost poprosit o rozdíly mezi 1 a 2 co se týká software? Je pro oba stejný? Umí oba modely stejné kousky, zajímalo by mne třeba jaký má vliv elektronika v baterii u P2 na funkce kolem letu.
Návrat Phantoma v případě zjištění malé kapacity baterie na místo vzletu je asi jen u P2 díky inteligentní elektronice baterie, P1 to asi neumí, tam je třeba si dobu letu asi hlídat, ne? Jak se zachová P1 když si neuhlídám dobu letu, přistane sám? kam přistane rovně dolů nebo se bude vracet. (Vlahovič to testoval na P2, ale co udělá P1?
Ještě něco dalšího rozdílného?
Prosím zkuste mne do toho malinko zasvětit. Díky
gardenroute

#789 Příspěvek od gardenroute »

tabbert píše:Mohl bych Vás co už máte s Phantomem zkušenost poprosit o rozdíly mezi 1 a 2 co se týká software? Je pro oba stejný? Umí oba modely stejné kousky, zajímalo by mne třeba jaký má vliv elektronika v baterii u P2 na funkce kolem letu.
Návrat Phantoma v případě zjištění malé kapacity baterie na místo vzletu je asi jen u P2 díky inteligentní elektronice baterie, P1 to asi neumí, tam je třeba si dobu letu asi hlídat, ne? Jak se zachová P1 když si neuhlídám dobu letu, přistane sám? kam přistane rovně dolů nebo se bude vracet. (Vlahovič to testoval na P2, ale co udělá P1?...
Měl by jsi si před koupí toho či onoho opravdu projet všechna hlavní vlákna kolem Phantomu, je to v češtině, a málokterý stroj je tady tak dobře dokumentován. Měl by jsi v tom potom více jasno.
Některé otázky jsem Ti zodpovídal již částečně v předch. odpovědích

- oba stroje používají v podstatě stejnou řídící jednotku se stejnými stabilizačními algoritmy (tj. NAZA s obdobným firmware), a v podstatě stejný konfig. software. letově jsou stroje totožné, P2 je ale o tu velkou baterii těžší, takže má o něco horší letové vlastnosti

- oba modely umí stejné kousky, elektronika u P2 baterií nemá nic společného s letem (vyjma jeho prodloužení, to má ale na svědomí větší kapacita a ne ta elektronika) a jeho řízením

- RTH (funkce Return To Home) nemá NIC společného s chytrou baterií, je to vlastnost/funkce řídící jednotky NAZA, která se používá i v jiných koptérách, ať už továrních, nebo stavěných

- zjištění napětí pro automat. nouzové přistání (ve 2 levelech) je opět funkcí NAZA, a nemá nic společného s chytrou baterií - každé multirotor letadlo s jednotkou NAZA takto nouzově přistane při poklesu napětí LiPo pod určitou úroveň

- "chytrá" baterie u P2 umí navíc jen zobrazit přibližnou zbývající kapacitu baterie i v iOSD (to je dobrá věc), na rozdíl od stand. NAZA funkce, která zobrazí "jen" napětí, což ale obvykle každému zkušenějšímu pilotovi vystačí

- když si nepohlídáš dobu letu a stav baterií (doporučuji hlídat v iOSD, přídavnými "minutkami" na TX, pípákem na Phantomovi, a samozřejmě LED indikaci přímo na Phantomovi), tak záleží na letové výšce, protože jakmile to spadne pod LEVEL2, začne Phantom klesat, rovně dolů :) , jako každý stroj s NAZA

- Phantom 2 je založen na stejném letovém autopilotu jako P1, letově je to totožné, rozdíly jsou spíše kosmetické (skoro žádné podstatné), pominu-li větší baterii, šroubovací vrtule (je to výhoda?, asi ne) byly už i u pozdních variant P1 (pokud si to někdo úmyslně nevyměnil), jsou tam rozdíly v RC, novější stroje mají diverzitní Rx, USB konfiguraci pro Tx (obojí už také měli i pozdní P1ky) atd...

- některé věci ve firmare, běžné u P1 (např. GeoFence a podpora Datalinku) se do P2 dostaly teprve nedávno, některé naopak (a zaplať pánbůh za to) jako jsou bezpečné zóny jsou zatím jen v P2ce

- dnes jsem se dozvěděl, že i 3D gimbal H3-3D je podporován u P1, dokonce bez externí GCU, umí ho i prý upgrade board, který jsme si někteří do P1 dávali (GCU a PMU v2 je on-board)
tabbert

#790 Příspěvek od tabbert »

Díky moc za info. TAKHLE NĚJAK JSEM TO I VNÍMAL, MÁM UŽ NĚCO PŘEČTENO, JEN DÍKY TOMU, ŽE JSEM SE S PHANTOMEM JEŠTĚ NEMĚL MOŽNOST SETKAT NAŽIVO, jsem si nebyl jist zda si to co jsem se dočetl vysvětluji správně.
Už jsem objednal 302 pro začátek, přijde mi, že kdybych pak chtěl měnit třeba za P2, tak ani tak při prodeji neuletím na ceně jakou u těch nejdražších modelů,
I když si spíše předpokládám, že budu pomalu sám dovybavovat. Raději beru nový se zárukami a cenově momentálně přijatelný s tím, že každý měsíc si budu moci udělat radost a něco dovybavit ;-).
Udělal jsem už dříve chybu v tom, že jsem se ulakotil a koupil si kameru AEE místo Go-Pro, protože mne ani vesnu nenapadly souvislosti s kompaktibilitou, kterou teď řeším (a to ne jen v souvislosti s PHANTOMEM). Nechám ji ženě na motorku a budu muset koupit i Go-Pro ;-) )
Ještě jeden dotaz, má smysl dávat na P1 vrtule z P2? Také jsem o tom dost četl a neudělal jsem si jednoznačný názor, ale dost o tom uvažuji.
gardenroute

#791 Příspěvek od gardenroute »

tabbert píše:...MÁM UŽ NĚCO PŘEČTENO...Už jsem objednal 302 pro začátek, přijde mi, že kdybych pak chtěl měnit třeba za P2...Ještě jeden dotaz, má smysl dávat na P1 vrtule z P2? Také jsem o tom dost četl a neudělal jsem si jednoznačný názor, ale dost o tom uvažuji.
Bylo tomu (těm vrtulím) tady na hlavním i sesterských vláknech věnováno mnoho a mnoho stran i testů, takže zopakuji. Samozřejmě, že to smysl má, naopak design 9443 vrtulí, který přišel s Vision a později i na P2 se ukázal jako velmi účinný a výkonný, a po instalaci na P1 to dělá doslova zázraky, např. v mém případě se let prodloužil z nějakých cca 5.5-6 min (AUW 1200g) na až 7.5-8.5 minuty. To je pouze s výměnou vrtulí doslova zázračný výsledek. Podotýkám, že s motory Antigravity!

Pro mnoho lidí může být u FC40 zásadní problém 5.8GHz pro ovládání, to je nestandard, a navíc kupuješ k tomu zbytečně nic moc kameru... Pro ten výcvik či trénink by opravdu bylo lepší použít nějaký starší stroj, ale ta cena je zas dobrá, za tu by jsi to nesehnal ve verzi P1 + plná výbava...
off
Kontaktovat uživatele:

#792 Příspěvek od off »

tabbert píše:Ještě jeden dotaz, má smysl dávat na P1 vrtule z P2? Také jsem o tom dost četl a neudělal jsem si jednoznačný názor, ale dost o tom uvažuji.

Rozhodně ano, je to jeden z nejjednodušších a nejefektivnějších upgradů P1. Chce to ale pokud možno orig. DJI. Klony také existují, ale ne všechny jsou podařené, je třeba vybrat osvědčené.

EDIT: aha - zase pozdě :-)
gardenroute

#793 Příspěvek od gardenroute »

Ehhh...asi jen o 1/2 hodky :mrgreen:
crossfirej

#794 Příspěvek od crossfirej »

Chci se prosím zaptat:

V nabídkách firem ho vidím bez označení ovladani MODE. Někde jsem četl, že v krabici vzdy je vždy MODE2 (plyn nalevo) a teprve pokud někdo chce MODE1 tak se to jednoduše přestavuje? Tento MODE2 (plyn nalevo) bych chtěl .

DJI Phantom F302 FC40 jsou různé verze s ohledem s datumem výroby ? Myslim jestli kdyz uvidím někde v regále tento kousek tak jestli kdyz tam treba leží delší dobu a tedy je jiz "Zastaralý" kus nebo jestli pak lze vše jednoduse pomocí USB aktualizovat? Jako že bych třeba podle výrobního čísla nebo něčeho na krabici poznal ze je to "nevhodný kus".

Jak Dlouho vydrží létat (bezné visení, lítání nahoru dolu a visení, a létání sem a tam ) FC40 (F302) na standartni baterii (2200mAh) a příkoupit original nebo neoriginal další akku (rozdil je 50 Kč - 649 nebo 699) ?

Kdyz bych F302 někde "ztratil" bude mě vysílat (na smart phone) nějaká data o poloze nebo cokoliv (podle čeho se da poznat jit doleva doprava aspon na těch 200 metrů atd ?

Jak je to v ČR (a připadně v Rakousku) s legislativou - povolením provozu létání DJI PHANTOM a natáčení a co již při NEKOMERČNÍM POUŽITÍ nelze bez povolení a zkoušek .

Natáčet videa z pohledu ptáků je velmi zajímavé a pro začátek bude stačit (bez stabilizace), mohla kamerka FC40 byt aspon FULL HD !!!!!

Máte někdo prosím CZECH návod v PDF od Phantom F302 FC40 abych mohl nastudovat před definitivním rozhodnutím jestli zakoupit, už je to přece větší investice. Ale z Phantom jsem podle toho co jsem četl a viděl videa z FC40 nadšen. Ale za ty peníze už se dá koupit mnoho jiných RC hraček co lítají, ale chci něco co mě bude pomáhat formou autopilota a také něco co bude stabilizováno ve větru (Galaxy Visitor 2 je venku nepoužitelný a při sebemenším větýrku už ani nedokáže prti nemu letět) .

Děkuji moc za odpovědi.

Poznámka moderátora: NE!! Autorská práva na RCmanii neporušujeme.
Naposledy upravil(a) crossfirej dne úte 24.06.2014 0:13, celkem upraveno 1 x.
Coptera Traxxas Aton, Letadlo BETA 1400 .
gardenroute

#795 Příspěvek od gardenroute »

crossfirej píše:Chci se prosím zaptat: DJI Phantom F302 FC40 jsou různé verze s ohledem s datumem výroby ? Myslim jestli kdyz uvidím někde v regále tento kousek tak jestli kdyz tam treba leží delší dobu a tedy je jiz "Zastaralý" kus nebo jestli pak lze vše jednoduse pomocí USB aktualizovat? ....
Ježiš chlapi, co se to tu začíná objevovat ? Phantom je letadlo, a je třeba se s ním naučit létat a také se správně chovat (předletová příprava, pravidla správného chování, např. zde), není to prvoplánově nějaký mobilní telefon s novějším či starším software. Tak se na to tak dívejte :?

Doporučuji silně (a jistě nejen já) všem nováčků, než začnou podobnými dotazy "plnit" zdejší forum, aby si poctivě pročetli a prostudovali toto (i jeho hodně důležitou první již uzamčenou část). Najdete tam tuny a tuny informací, které se tady (a vedlejších vláknech k novějším verzím) omílají pořád dokola :wink:

Všechny Phantomy mají v podstatě stejné řídící jednotky, stejný princip letu, firmware si můžete kdykoliv upgradovat.
crossfirej píše:Jako že bych třeba podle výrobního čísla nebo něčeho na krabici poznal ze je to "nevhodný kus".
Nesmysl, je to letadlo ( :!: ), jestli je špatné nebo dobré poznáš podle toho jak létá, není to opakuji mobilní telefon ( :?: :!: )
crossfirej píše:- Jak Dlouho vydrží létat (bezné visení, lítání nahoru dolu a visení, a létání sem a tam ) FC40 (F302) na standartni baterii (2200mAh) a příkoupit original nebo neoriginal další akku (rozdil je 50 Kč - 649 nebo 699) ?
- Kdyz bych F302 někde "ztratil" bude mě vysílat (na smart phone) nějaká data o poloze nebo cokoliv (podle čeho se da poznat jit doleva doprava aspon na těch 200 metrů atd ?
- Jak je to v ČR (a připadně v Rakousku) s legislativou - povolením provozu létání DJI PHANTOM a natáčení a co již při NEKOMERČNÍM POUŽITÍ nelze bez povolení a zkoušek .
Všechno toto najdeš na foru, použij tuto chytrou funkci. Tyto věci se tu řeší již přes rok. Rádi Vám jistě všichni zde poradíme, ale je nutné aby jste měli základní znalosti, orientovali se v tom, a nepsali o tom jako nějakých hračkách či příslušenství k mobilům. Tím nemyslím zrovna ve všem tohoto pisatele, podobné příspěvky se tady a vedle nějak začínají množit... A v Rakousku bych to nezkoušel :wink:
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“