Je tu nějaký akvarista

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

Re: Je tu nějaký akvarista

#16 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahá, krmím každý den...
Osazení rostlin je zajímavé z toho důvodu že jsem se bavil s paní z pěstírny a říkala že vyzkoušíme to co se chytne...
Rybičky -
6ks parmička nádherná
2ks Neonka modrá
1ks Neonka červená
1ks Ancistrus
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Nakadah »

Sladkovodni akvarium je hlavne o rostlinach, ty ryby tam uz jsou jenom dekorace. Aby dobre fungovalo musi ti dobre slapat rostlinny ekosystem a ryby ti v nem nesmi delat moc velky "bordel". Pokud teda nemas akvarium Malawi/Tanganika. Jsem takovy dlouholety amater, ale vzdycky sem se potykal s osvetlenim. Drahy zarivky xxxGLO nefungovaly. Obycejny co se daji koupit taky staly za prd a rostlinam to nesvedcilo. Pak sem nejak nasel trubice Juwal, zkombinoval warm a cold typ a uz je to konecne dobre. Jenze to vydrzi kratce a po pul roce sou trubice na vyhozeni. V praci ted zkousime LED trubice, proste jako zarivka ale uvnitr jsou LED moduly a zvenku difuzor. Chci to vyzkouset. Rostlinky se mi osvedcily jenom tri druhy - Kabomba karolinska, Sipatkovec Bleherove a Zakruticha obrovska. Ten Sipatkovec mam doma uz mnoho let, od dob prvniho akvarka (Echinodorus). Kabomba je klasika, hrozne rychle roste a dobre odstranuje z vody odpadni latky po rybach. Zakruticha roste o neco pomaleji ale dela peknou dekoraci a ryby se maji kde schovat. Narocnejsi rostlinky jsou uz o tom, jake podminky dokaze akvarista vytvorit. Treba takova Kalatka mrizkovana uz je opravdu vyzva.

A posledni vec, big problem ktery sem nikdy poradne nevyresil je tvorba ras. Tvorily se i kdyz krasne rostly kabomby, hnusne zelene vlaknite rasy. laboroval sem s osvetlenim, s krmenim pro ryby. S poctem ryb. Dokonce se tvorily i bez ryb. Kamaradovi se kuprikladu netvorily a to mel ryb plne akvarium. Asi nejaka kletba. Nak
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Nakadah »

Ancistrus> pockej az ti ten Ancistrus poradne vyroste :D to bude radosti. Ta moje 30cm mrcha nez konecne posla na seslost vekem umela delat pekny binec. Nak
robotmz

#19 Příspěvek od robotmz »

tie neónky sú trošku náročné a máš ich v smiešnom počte.
Aby prosperovali, musí ich byť viac a vtedy sa dostaví aj ten "efekt" z nich.
Rybičky, ktoré chodia v hájiku mať osobitne je blbosť.
S tými rastlinami to má logiku. Časom budeš dokupovať alebo pestovať iba tie, ktoré budú prosperovať. Ak ti niektorá vyhynie a dokonca viac kusov, nemá zmysel ich ďalej kupovať.

Ak ti vyhynú tie neónky, kúp kardinálky. Sú živé, pekné a takmer nesmrteľné. Keď sme sa sťahovali s rodičmi do domu, tak umreli ako posledné, až keď zamrzlo akvárium. 10 stupňová voda im nerobí problém.
Ináč nikto tu nespomenul teplotu, čo je veľmi výrazný faktor, hlavne na ryby.
O každej rybe si naštuduj aký teplotný rozsah znáša, ale zase never všetkému.
Ja som sa takto použil pri LABEU, kde sa doporučuje veľmi častá čiastočná výmena vody, takže som čakal, že mi hneď uhynie.
A čuduj sa, že to bola najstaršia ryba v akváriu, kde napr. nenáročná gurama žltá, modrá, perleťová nemala dlhú životnosť, podobne aj prísavka thajská, ale tá potrebuje väčší priestor.
jmjm

#20 Příspěvek od jmjm »

Takže, která rostlina ti jde nejlépe, tu si nastuduj a dohledej rostliny ze stejného biotopu, těmi osázej akvárium a ostatních se prostě zbav. Hlídej si pH a množství detritu který zůstává v písku i když třeba odkaluješ dosti usilovně. Někdy detrit pokud se hodně nahromadí může způsobovat "hnití" rostlin od kořenů, napřed začínají hynout rostliny a s odstupem času pak i ryby.
robotmz

#21 Příspěvek od robotmz »

Nakadah píše:Ancistrus> pockej az ti ten Ancistrus poradne vyroste :D to bude radosti. Ta moje 30cm mrcha nez konecne posla na seslost vekem umela delat pekny binec. Nak

Ryby majú jedinečnú schopnosť, že svoju veľkosť vo fázi rastu prispôsobujú veľkosti prostredia. Neviem, či túto "moc" má ešte iný živočích ako ryby.

Takže ak dáš ancistrusa do malého akvária, nikdy nevyrastie do veľkosti ako by vyrástol v oveľa väčšom akváriu.
Napr. prísavka thajská v 200 l akváriu NIKDY nedosiahne veľkosti ako keby vyrastala v 600 l akváriu.
Treba brať do úvahy ale fakt, že veľká ryba do malého akvária nepatrí.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Ancistrus01 »

jmjm píše:Takže, která rostlina ti jde nejlépe, tu si nastuduj a dohledej rostliny ze stejného biotopu, těmi osázej akvárium a ostatních se prostě zbav. Hlídej si pH a množství detritu který zůstává v písku i když třeba odkaluješ dosti usilovně. Někdy detrit pokud se hodně nahromadí může způsobovat "hnití" rostlin od kořenů, napřed začínají hynout rostliny a s odstupem času pak i ryby.

Děkuji všem ale toto sem si myslel že bude taky řešení a to řešení se mi líbí :)
Pak by šli i rybičky upravit na ten biom...

Pudu sem dávat postupně informace jak se daří... :)
robotmz

#23 Příspěvek od robotmz »

jmjm píše:Takže, která rostlina ti jde nejlépe, tu si nastuduj a dohledej rostliny ze stejného biotopu, těmi osázej akvárium a ostatních se prostě zbav. Hlídej si pH a množství detritu který zůstává v písku i když třeba odkaluješ dosti usilovně. Někdy detrit pokud se hodně nahromadí může způsobovat "hnití" rostlin od kořenů, napřed začínají hynout rostliny a s odstupem času pak i ryby.

Ostatné nech nechá "dožiť".
Ináč na akvaristike je najúžasnejšia vec, že človek si prejde všetkým možným aj nemožným, rôznymi technológiami, chémiou, elektronikou, ale keď príjde na to, čo v konkrétnej nádrži s konkrétnou technológiou chovať a pestovať, tak potom už netreba riešiť nič, pretože ak sa darí, tak najpresnejší merač "na všetko" je vlastné OKO.
Som si prešiel rozbormi vody a podobne, ale upravovať niečo donekonečna nemá zmysel, proste to musí ísť samo bez chémie.

ancistrus01 - ak máš možnosť, hoď sem foto ako to vypadá v tvojom akváriu....
... len by som podotkol, že akvárium aj po čistení musí obsahovať živú kultúru, takže až niekoho nenapadne vyčistiť napr. filter mydlom, alebo jarou.....
- no a akváriová voda NIKDY nesmie zapáchať, vždy to musí byť cítiť ako napr. hlina, žiadne výrazné zápachy. Čuchom to sem-tam kontrolujem.
Už druhý krát sa mi stalo že na vrchu sa mi vytvoril povlak, dokonca na hladine začalo niečo zelené rásť /plávajúca riasa/, ktorá takmer znemožnila priechod svetla na rastliny.
Myslel som, že začína šichta, dovolenka, čistenie. Akosi nebol čas a za 2 mesiace si akvárium poradilo samo, riasy zmizli, na hladine povlak žiaden.
Zistil som, že mi tam dcérka naliala trošku mlieka z krabičky.
Človek by neveril, čo dokáže štamprlík mlieka....
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od vojta mansfeld »

Ancistrus01 píše:1ks Ancistrus

Jo takhle, já si lámal hlavu proč si takhle říkáš, je to podle tý ryby? :D
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od kofejn »

Ancistrus01 píše:Paráda děkuji takže:

Máme doma dva roky akvárko trojúhelníkového tvaru. 80litrů. Z prvopočátku se tam nedařilo rostlinkám a po konzultaci s jednou paní doporučila zvýšit intenzitu osvětlení z původních 15W na 30W na nějaký čas to zabralo ale opět to vypadá že některé rostlinky uhnívají-
Potom máme vnitřní filtr v akvárku funguje výborně ale je docela velký a zabírá místo a je to pěst na oko.
Z toho vychází několik dotazů a žádostí o pomoc.
1) Kolik watů osvětlení je potřeba k tomu aby se středně zarostlému akvárku dařilo.

2) Momentálně používám dvě 15W zářivky, ale protože to hrozně topí rád bych to nahradil LED pásky. (alespoň jednu zářivku) Mám možnost je sehnat velice levně a specifikace je taková: 4,8W na 1 metr, světelný tok: 240-280 lumenů/metr, vyzařovací úhel 120°. Barva studeně bílá nebo teple bílá. Je možnost nahradit jednu zářivku nějakou délkou těchto pásků?

3) Filtr: Rád bych ho celý přesunul do skříně pod akvárko (místa dost) -> Tak mě napadá jestli původní filtr (více komorový - 3 komory) zaizolovat silikonem a jen ho z akvárka vyndat nebo koupit filtr vnější?

4) V případě nákupu vnějšího filtru, jaký by jste mi doporučili na 80 litrové akvárko?

5) Rád bych do akvárka nainstaloval CO2 (kvůli rostlinám) ale vůbec nemám představu co to obnáší, kolik bublinek do akvárka dávkovat, jak to dávkovat a kde shánět CO2? Případně jestli to má nějaký význam :)

6) Ještě se mi moc líbí když je pozadí akvárka černé - rostlinky vytváří úžasný kontrast, ale nevím jestli obarvit sklo nebo použít nějakou černou desku. (při konstrukci by to nebyl problém udělat)

Při osvětlení je dobré dodržet 15lm/l čistého objemu (nádrž běžných rozměrů) a i pod obyčejnými bílými pasky to rostlo docela dobře, žel po půl roce odešly. Používal jsem 14.4W/m čipy 5050 odstín teplá bílá (foto z té doby je tady: https://rybicky.net/fotogalerie.php?sek ... 79&sl=9840 ). Teď 1/2 roku svítím pomocí Cree XT-E a ty furt drží :-) (aktuální foto: https://rybicky.net/fotogalerie.php?sek ... 7&vse=1000 )
CO2 má smysl u hodně osvětlených nádrží, je dobré, aby bylo limitujícím faktorem světlo a ne nedostatek CO2. Pak je zaděláno na řasy.
Dodržovat biotop u kytek či živočichů nutné není, je ale třeba dbát aby měli podobné požadavky na parametry vody (teplotu, ph, tvrdost).
https://rybicky.net/atlasrostlin/hledat/
Ty rybicky.net jsou fajn, tam je spousta informací ke studiu. Když jsem před rokem a půl začínal, doporučil mi je švíco.

P.S.: Nebyl si nakupovat v Kostelní Lhotě u Hořánků? Slyšel jsem stejnou větu :D . Vydrželo všechno.
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
pepin

#26 Příspěvek od pepin »

používáte do filtru ty živé kultury?, já teda nemám akvárko, ale na balkoně v paneláku jezírko, dřív jsem se o to vcelku staral--právě doplnoval nějaký ty brebery co mají žít ve filtru a i v letním vejsmahu voda jako křištálová studánka, žádný řasy, poslední dobou už to jen spíš dopouštím vodou a přez léto opravdu zápasím s řasama, letos mi i odešli kosatce, tak se tomu budu muset asi na jaře zase trochu zavěnovat :(
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Ancistrus01 »

Nene, v Jaroměři v pěstírně :) a breberky nedávám ;)
BambiSpP
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od BambiSpP »

za mě jestli muzu radit kup tady ten filtr mam s nimi dobrou skusenost http://www.levnaakvaristika.cz/jbl-greenline-e401/5668
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“