Coptery v hledáčku ÚCL

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tks
Kontaktovat uživatele:

Re: Coptery v hledáčku ÚCL

#76 Příspěvek od tks »

Tweetter píše:Ještě že čtu občas vaši rcmanii. Chtěl jsem začít modelařit, respektive létat a vím, že bude lepší, když zůstanu u kola. Při létání by mohl vedle mě stát tajný z UCL a do smrti bych platil. Děkuji, nechci.

A při jízdě na kole nemusíš dodržovat předpisy?

Rozdíl je jen v tom, že kolo je tu už sto let a dopravní pravidla všichni vnímáme jako normální součást života.
Kdežto ta technika, o které se tu diskutuje, je nová a proto se tedy nějaká základní pravidla musí teprve postupně utvořit. Jak by to dopadlo, kdyby všichni na silnici jezdili podle "zdravého" (= svého) rozumu?
Naposledy upravil(a) tks dne ned 02.03.2014 7:49, celkem upraveno 1 x.
ROZSYP.CZ - Web o modelech letadel v rozsypu
Už sem nechodím, jsem na mailu, viz můj web.
Marek_Km

#77 Příspěvek od Marek_Km »

Mně to přijde opravdu trochu na hlavu. To je jak možnost používat auta bez řidičáku. Pak ho zpětně požadovat a k tomu platit poplatky. By mně zajímalo, kde ve světě mají takové nařízení. Nakonec by to dopadlo tak, že ti zodpovědní by si to vyřízení teda se skřípěním zubů pořídili, zaplatili poplatky a ti nezodpovědní a hazardující by stejně na vše kašlali a lítali by si stejně tak, jak lítali doposud.
Co se týká Failsafe u Phantoma (například) tak ta jde kdykoliv přerušit a převzít řízení zpět přepnutím do řežimu Atti. A jak bylo popsáno, jde (zatím) v Naza asistentovi nastavit buď návrat do startovní pozice, nebo sednutí na zem. A nebo je lepší ty GPS moduly vymontovat a v případě ztráty signálu to radši nechat odplachtit do neznáma? :roll:
U letadel, případně vrtulníků se nikomu nestalo, že mu ten model uletěl do neznáma?
A co prodejci těchto koptér? Informují nakupující o tom, že to nesmějí bez povolení používat? :roll:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od jyrry »

Marek_Km píše:.... To je jak možnost používat auta bez řidičáku. Pak ho zpětně požadovat a k tomu platit poplatky. By mně zajímalo, kde ve světě mají takové nařízení. ....

To je všude na světě... Když se auta objevila, řídil a stavěl si každý jak chtěl. Po prvních průserech to začalo - běžec s praporkem před autem, povolení k řízení, povolení ke stavbě... A každému tento vývoj přijde v pořádku. Není v tom ale trochu analogie?
jyrry.webnode.cz
zdzd

#79 Příspěvek od zdzd »

Marek_Km píše:U letadel, případně vrtulníků se nikomu nestalo, že mu ten model uletěl do neznáma?

V případě správně nastaveného FS ne. A správné nastavení = vypnout motor, vysunout brzdy pokud jsou a jít k zemi.

http://zd.wwwcity.cz/zd/Failsafe.htm
AR1
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od AR1 »

Vlasta2 píše:
. Mimochodem, jak lze lítat a přitom nelítat nad nikým a nad ničím :)

Vlasta

A co myslíš ty.

Bylo normální, že se lítá na letišti tj nad ničím co by mohlo být poškozeno, nebo na různých kopcích a svazích nebo prostě nad polem, kde pád modelu způsobil pouze své zničení a maximálně pošlapání porostu toho pole při hledání modelu.
Pamatuju, jak mi jednou vzal vítr neovladatelný model nad vesnici, kde taky spadl a jak jsem ho se staženou prdelí šel hledat. A jak jsem byl sakra štastnej, že to odnesl jen model, dokonce mi v tu chvíli bylo úplně jedno, že je po modelu, hlavně že se nic jiného nestalo. A to to byl první let modelu, tenkrát 7čl NiCD.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
ananas

#81 Příspěvek od ananas »

ikdyž předpisy by asi měli dodávat s modely prodejci... já si myslím že většina ani neví že nějaké předpisy jsou.. :-) a někteří trobové z měst stejně nad lidma budou lítat protože řeknou "a kde s tím jako mám jít" :-D mě by to teda nenapadlo.. a i to neznaméná že se může něco stát.. ikdyž budu 5km od vesnice když se copter zblázní doletí tam jako nic.. asi ještě pořídím kulovnici abych ji mohl popřípadě sestřelit :-D nebo přivázat ke špagátu :-D
sice se naza už asi počítá do UAW le co naplat prodávat ji nebudu tak se aspoň budu snažit problémům předcházet..
JosefSvejk

#82 Příspěvek od JosefSvejk »

Jenže problém je v tom, že většina lidí si koptéry nepořizuje pro takové to lítání nad hlavou, na které jsme zvyklí z modelářských letišť. Podívejte se na většinu diskuzních příspěvků začátečníků: Chci si koupit nebo postavit pětikilový copter, na něj pověsit DSLR. Jsem úplný začátečník, nic o modelařině a hlavně elektronice nevím, ale strašně mě to chytlo. Myslíte, že záměrem tohoto začátečníka je dělat snímky pole, louky, lesa?
A FS, který okamžitě odstaví motory při ztrátě signálu z vysílače u pětikilového copteru nad hlavami např. nic netušících diváků na nějakém koncertu, rozhodně potom nepovažuji za ideální řešení.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
zdekar

#83 Příspěvek od zdekar »

zdzd píše:To zcela jistě není bezpečnostní důvod. To je sabotáž, protože to po zpáteční cestě může trefit cokoliv. Bezpečnostní proces pro model se ztrátou spojení je vypnout motory a jít k zemi tam kde je.

To co ty považuješ za bezpečnostní důvod je prachsprostá snaha ochránit peněženku majitele i za cenu možných škod komukoliv.

Tak s nímhle tedy zásadně nesouhlasím. Představ si že lítáš s koptérou někde nad polem na viditelnou vzdálenost, ale seš za hranicí svahu a nevidíš na zem a nevidíš, že tam jde chlap se psem na procházku. Najednou ztratíš spojení...
- Pokud by to bylo jak říkáš, tak se ta koptéra se zrychlením 9.81m/s může tomu chlapovi zřítit na hlavu - tohle vůbec bezpečný není.
- Naopak bezpečný je to, pokud buď sama doletí zpět (jelikož podle pravidel lítáš na přímou viditelnost a tedy žádná překážka nemá v návratové cestě co dělat) anebo se zapnutými motory bezpečně dosedne na zem (v automatickém režimu) a pak se vypne.

Pokud by náhodou do cesty té vracející se/přistávající/padající koptéry někdo vlezl, co myslíš že by pro něj bylo lepší (bezpečnější)?
- nad hlavou mu pomalu k zemi sedá model (vrtule jsou slyšet dost z dálky)
- od někud se k němu sune model (opět vrtule jsou slyšet)
- tiše na něj něco padá z výšky

já bych si tedy jednoznačně vybral ty první 2 možnosti, jelikož mám dost velkou šanci uhnout. Vypnutí motoru by šlo jedině u letadla a kruhovým letem dosednou na zem. U koptéry/vrtulníku pomalu dosednout se zapnutými motory - pokud to řídící jednotka umožňuje.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
JMalik

#84 Příspěvek od JMalik »

zdzd píše:.......Bezpečnost není o zachraňování modelu. Bezpečnost je o tom, jak neřízený model co nejdříve a předvídatelně uklidit z oblohy.

To některým nevysvětlíš.
Jeden ti na to řekne, že z pole to vletí do lidí, další chytrák bude meditovat nad tím , že ve městě se to bude při ztrátě signálu vracet zpátky 3 kiláky kudy to přiletělo.......
Prostě vzít k tomu jiný přístup. Letí to kde nemá ? ( ve městě, proti autům na silnici.....) Sundavat to prakem, kamenem, brokovnicí, kulometem,.... a ty blby řezat klackem.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
zdzd

#85 Příspěvek od zdzd »

zdekar píše:Tak s nímhle tedy zásadně nesouhlasím. Představ si že lítáš s koptérou někde nad polem na viditelnou vzdálenost, ale seš za hranicí svahu a nevidíš na zem a nevidíš, že tam jde chlap se psem na procházku. Najednou ztratíš spojení...
- Pokud by to bylo jak říkáš, tak se ta koptéra se zrychlením 9.81m/s může tomu chlapovi zřítit na hlavu - tohle vůbec bezpečný není.
- Naopak bezpečný je to, pokud buď sama doletí zpět (jelikož podle pravidel lítáš na přímou viditelnost a tedy žádná překážka nemá v návratové cestě co dělat) anebo se zapnutými motory bezpečně dosedne na zem (v automatickém režimu) a pak se vypne.

Pokud by náhodou do cesty té vracející se/přistávající/padající koptéry někdo vlezl, co myslíš že by pro něj bylo lepší (bezpečnější)?
- nad hlavou mu pomalu k zemi sedá model (vrtule jsou slyšet dost z dálky)
- od někud se k němu sune model (opět vrtule jsou slyšet)
- tiše na něj něco padá z výšky

já bych si tedy jednoznačně vybral ty první 2 možnosti, jelikož mám dost velkou šanci uhnout. Vypnutí motoru by šlo jedině u letadla a kruhovým letem dosednou na zem. U koptéry/vrtulníku pomalu dosednout se zapnutými motory - pokud to řídící jednotka umožňuje.

Tvé argumenty jsou zcela mimo, protože se odvolávají zase jen na nepřijatelné věci. Žádný model nemá co dělat nad místy, která nejsou pod kontrolou.

A pokud předvídatelně spadne, ohrožuje metr čtvereční a je i jakási šance uhnout. Pokud někam letí, ohrožuje všechno po celé trase.

Vždycky mne fascinuje, jak jsou lidi schopni zarytě obhajovat zcela neobhajitelné...
zdekar

#86 Příspěvek od zdekar »

JMalik píše:Prostě vzít k tomu jiný přístup. Letí to kde nemá ? ( ve městě, proti autům na silnici.....) Sundavat to prakem, kamenem, brokovnicí, kulometem,.... a ty blby řezat klackem.

Letí to klidně a bezpečně kde nemá do doby než to nějakej blbec trefí prakem a pak to spadne mezi lidi? Tak to by bylo fakt super!
Tohle rozhodně není řešení. Když někdo jede třeba na motorce lesem, kde nemá co dělat, tak ho taky sejmeš brokovnicí?
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
JMalik

#87 Příspěvek od JMalik »

zdekar píše:Letí to klidně a bezpečně kde nemá do doby než to nějakej blbec trefí prakem a pak to spadne mezi lidi? Tak to by bylo fakt super!
Tohle rozhodně není řešení.

To je řešení a pokud to budu sundavat, tak si určitě dořeším kam to spadne, abych se k tomu dostal a rozšlapal to. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
zdekar

#88 Příspěvek od zdekar »

zdzd píše:Tvé argumenty jsou zcela mimo, protože se odvolávají zase jen na nepřijatelné věci. Žádný model nemá co dělat nad místy, která nejsou pod kontrolou.

A pokud předvídatelně spadne, ohrožuje metr čtvereční a je i jakási šance uhnout. Pokud někam letí, ohrožuje všechno po celé trase.

Vždycky mne fascinuje, jak jsou lidi schopni zarytě obhajovat zcela neobhajitelné...

To není mimo, to je ukázka jedné z možných situací. Model nad polem, kde nevidíš vše 360° pod ním je celkem normální situace, zvlášť když stojíš na kopci. Podle Murphyho zákonů když spadne tak něco trefí, stejně tak jako když se letadlem trefíš jediný strom široko daleko. Pokud má ale šanci přistát, tak následky na obou stranách budou menší...holt ale někteří lidi tady nechtějí chápat a mají bohužel jinak nastavený "zdravý" rozum.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
jio

#89 Příspěvek od jio »

zdekar: To se zd nemůže stát. On létá už jen s vrtulníky a na to, že model může při viditelnosti zalítnout za horizont tak nějak zapomněl. Podle něj teď každý model lítá jen na rovině a v krychli 100x100x300m a když to nesplňuje, tak nemá ve vzduchu co pohledávat...
Drondys

#90 Příspěvek od Drondys »

Vlasta2 píše:- každá takováto sestava dnes umí automatický návrat na místo startu při ztrátě spojení (RC)...Podle úředníků to je asi lepší, protože bezpečnost především...

Z bezpečnostních důvodů je ze strany ÚCL preferováno failsafe, které odstaví motory a v případě multikoptery například vyhodí padák, na kterém se model pozvolna snese k zemi. Za letu je pak vhodné provozovat model v takové výšce, aby systém byl účinný tj. ne příliš blízko zemi. Systémy zabezpečující vystřelení a rychlejší rozprostření padáku např. s využitím CO2 umožňují bezpečnou aktivací už při letech ve výšce okolo 30 m.

Ani toto samozřejmě není naprosto dokonalé, ale je to považováno za přijatelné bez nutnosti povolení od ÚCL.

Pokud někdo chce mít systém, který neodstavuje motory a pokračuje nějakým způsobem v automaticky řízném letu či přistávání pak to je z hlediska ÚCL považováno za více nebezpečné a je vyžadováno povolení od ÚCL, které zahrnuje registraci modelu i pilota a označení modelu přiděleným znakem, podle kterého pak ÚCL lehce identifikuje provozovatele, který je odpovědný v případě incidentu nebo havárie.

Pokud jde o létaní nad obydleními oblastmi tak tam platí pro bezpilotní letadla dost přísná omezení v tom smyslu, že bezpilotní letadlo se, s výjimkou kdy ÚCL povolí jinak, nesmí:

- v průběhu vzletu a přistání přiblížit k jakékoliv osobě jiné než jeho pilot na horizontální vzdálenost menší než 50 m;

- za letu přiblížit k jakékoliv osobě, prostředku nebo stavbě, které nejsou součástí předmětného provozu, na horizontální vzdálenost menší než 100 m;

- za letu přiblížit k jakémukoliv hustě osídlenému prostoru na horizontální vzdálenost menší než 150 m.

Pro modely do 20 kg to platí jako doporučení, ale to neznamená, že pokud pilot modelu bude poletovat nad obydleními oblastmi, tak že proti němu nemůže být vznesena žaloba o obecném ohrožení a bude-li prokázáno, že model byl blíže než ve výše zmíněných vzdálenostech tak to rozhodně nebude bráno jako polehčující okolnost.

Vlasta2 píše:- rád bych věděl, proč mám něco dělat ilegálně, tajně a možná i šifrovaně budu za letu posílat na koptéru nějaký data, abych mohl tvrdit, že je neposílám. Hergot proč ?Všude kolem to jde...

Předně je vhodné se spíš vyvarovat létání nad obydlenými oblastmi, protože v tomto ohledu se v EU situace přiostřuje. Kupříkladu ve Francii viz tento článek o provozovateli multikoptéry, který natáčel z multikoptérou nad hustě obydlenými oblastmi a i když při tom nedošlo ke škodě ani k ublížení na zdraví tak na něj zrovna nedávno byla podobná žaloba o obecném ohrožení a jak je zmíněno v tom článku tak několik dalších podobných případů s rizikem vysokých pokut či dokonce odnětí svobody již je ve Francii v řízení.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“