Výběr levného motoru do F5B

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr levného motoru do F5B

#76 Příspěvek od Doktor »

Zba píše:Tak predpokladam ze odber budu drzet kolem 50 amper, takze 1kw zatim nehrozi. Tak uz fakt nevim, co vybrat. Jelikoz motor nebudu moc zatezovat, tak mi tech 10 dolaru navic do 3648 prijde zbytecnost.Ale pokud bude 3648 na 3S oproti 3548 o tolik vykonejsi, tak asi nebude jina moznost.S tema kv jsem to spatne pochopil.Mam tedy vybrat verzi s nizsimi kv, i kdyz puvodne budu litat na 3S?

Ten 3648-850 nebude na 3S asi nijak výkonější jak ten 3548-1100. Když na tom budou výkonem stejně, tak už je jenom ten 3648 lepší v tom, že ti ten výkon poskytne na nižších otáčkách a tedy s vyšším točivým momentem = větší vrtule s větším poměrným stoupáním a tudíž vrtule s vyšší účinností a tedy celý pohon bude pracovat s vyšší účinností. Další výhoda toho 3648-850 příde v době, kdy se rozhodneš přejít na 4S. S jeho KV při napájení 4S nebudeš mít problém s plastovejma vrtulema. Tady prostě vrtule 12" drží a ještě se netrhají. Tuhle kombinaci tu asi používá už vícero lidí a žádnej problém s příkonem 1kW. Když to uděláš třeba s NTM 3548-900, tak už problém mít budeš. S tim D3548 asi taky. A že ta červeno-černá (modrá) řada se fakt povedla ti můžu deklarovat i já tím, že do 137g 3639 (4S) pouštim víc jak 1kW příkonu a do 3648 1,75kW (6S). Pokud bys tohle pokoušel se zlaťákem, tak mi věř že narazíš.

Když tu TomasC nakousnul LEOMOTION, tak ty motory TGY "R&B" by šlo nazvat TGYMOTION! :D
Zba
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Zba »

Tak si necham poradit.Asi objedname oba.3548 1100kv a 3648 850kv a podle toho, ktery bude lepsi pak jeden prodame a koupime druhy typ.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Doktor »

Hlavně nezapomeň na to, že pohonnou jednotku tvoří motor spolu s vrtulí. A budeš porovnávat dva celkem rozdílné motory (KV900 vs. 1100). Takže nemůžeš použít na oba motory stejné vrtule. Jedinný způsob jak zjistit jak na tom který motor je, je změřit oba motory na standu a procpat to třeba skrze DC. V reálu to budeš zjišťovat celkem obtížně, protože i dobrej motor se nechá krásně zabít nevhodně zvolenou vrtulí a naopak. Musel bys oba pohony postavit na srovnatelnou rychlost letu abys vůbec mohl dojít k nějakému soudu a pak to stejně ve vzduchu nějak poměřit.
JMalik

#79 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:Hlavně nezapomeň na to, že pohonnou jednotku tvoří motor spolu s vrtulí. A budeš porovnávat dva celkem rozdílné motory (KV900 vs. 1100). Takže nemůžeš použít na oba motory stejné vrtule. Jedinný způsob jak zjistit jak na tom který motor je, je změřit oba motory na standu .............

Asi z minulosti tušíš, že nejsem zrovna nadšencem těhle statických měření vrtulí a motorů.
V tomto případě úplně vylučuji, že by se tohle metodou dobral k použitelným výsledkům, protože na to, jak s tím chce létat, by tam měly vycházet aspoň lehce podčtvercové vrtule ( skutečné F5B létá samozřejmě na čtvercových a nadčtvercových). Takže si nedovedu dost dobře představit na co bude měřit statický tah na vrtuli s urvanýma proudnicema na prkně ve svěráku.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
BambiSpP
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od BambiSpP »

To bych neřek jak se může strhnout diskuze kvůli motoru za 30 dolarů,myslim že rad už dostal dost a furt si tu prosazuje zlatý,napadá mě jen jedna věc a to že čeká až mu ho nikdo schválý,pak řeší 10 dolarů a na konec napíše že koupí oba-nechápu to.
ps sory už mi to nedalo nebo si děláš z nás kozi
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Zba
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od Zba »

BambiSpP píše:To bych neřek jak se může strhnout diskuze kvůli motoru za 30 dolarů,myslim že rad už dostal dost a furt si tu prosazuje zlatý,napadá mě jen jedna věc a to že čeká až mu ho nikdo schválý,pak řeší 10 dolarů a na konec napíše že koupí oba-nechápu to.
ps sory už mi to nedalo nebo si děláš z nás kozi

No my máme s kamarádem stejný stroj, takže to bude do dvou. Nevím, proč by mohly probíhat diskuze jen o motorech za tisíce. Zlatý jsem prosazoval díky mým dobrým zkušenostem a také proto, že jsem četl 3648 jako 3548.Tak zklidni hormon : neřek,myslim, schválý, sory, kozi
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Doktor »

JMalik píše:Asi z minulosti tušíš, že nejsem zrovna nadšencem těhle statických měření vrtulí a motorů.
V tomto případě úplně vylučuji, že by se tohle metodou dobral k použitelným výsledkům, protože na to, jak s tím chce létat, by tam měly vycházet aspoň lehce podčtvercové vrtule ( skutečné F5B létá samozřejmě na čtvercových a nadčtvercových). Takže si nedovedu dost dobře představit na co bude měřit statický tah na vrtuli s urvanýma proudnicema na prkně ve svěráku.
Statický tah měřit nemusí neb vůbec nikoho nezajímá. Smyslem měření motoru je získat výkonovou charakteristiku motoru a né vrtule. :wink:
JMalik

#83 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:Smyslem měření motoru je získat výkonovou charakteristiku motoru a né vrtule. :wink:

To mu bude v tomto případě k čemu dobré?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od Doktor »

Asi jediný dostupný způsob jak zjistit zda je na napětí 3S výkonější TGY 3648-850 či TGY D3548/4-1100.
A na základě takto získané charakteristiky je možné zvolit cca optimální velikost vrtule s ohledem na samotný výkon motoru a jeho účinnost, a tedy možný použitelný bezpečný ztrátový příkon který motor s ohledem na danou aplikaci použití ještě snese bez trvalého poškození.
JMalik

#85 Příspěvek od JMalik »

Doktor píše:Asi jediný dostupný způsob jak zjistit zda je na napětí 3S výkonější TGY 3648-850 či TGY D3548/4-1100.
A na základě takto získané charakteristiky je možné zvolit cca optimální velikost vrtule s ohledem na samotný výkon motoru a jeho účinnost, a tedy možný použitelný bezpečný ztrátový příkon který motor s ohledem na danou aplikaci použití ještě snese bez trvalého poškození.

To si vůbec nedovedu představit, jak budeš určovat takhle max. přípustné zatížení pro impulsní provoz. Podívej se na motory co se sem standartně používají a jsou od toho výkonové charakteristiky, kolik to má dovolené zatížení a jaký příkon tam ve skutečnosti v tomhle provozu je.
Myslím, že třeba ten NEU co tam mám, má max 1,5kW. Já tam mám 6kW.
Tohle bude něco podobného, ne v takovém extrému.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Doktor »

Já osobně už mam cca ověřeno co si můžu v dané aplikaci použití konkrétně u oběžky dovolit. Pro bezpečnou zátěž motoru je nejdůležitější jeho hmotnost (hmota) která absorbuje vznikající teplo. A jelikož jsou dnes motory vyráběny po technické stránce celkem unifikovaně a z daných materiálů, tak tu vůbec nezáleží na značce a ceně motoru. Tepelná zátěž musí samozřejmě vycházet z délky chodu motoru při té zátěži. Takže u akrobata si nemůžu dovolit to samé co u "hotlinera". Samozřejmě to ještě souvisí s výkonovým poměrem daného pohonu vůči modelu který také ovlivní zatížení pohonu.
Já sám pro sebe určuju zatížení motorů asi tak:
Pro akrobata je bezpečná hranice ztrátového příkonu který je schopen motor vytopit cca taková, kdy se jeho hodnota ve W (Wztr.) = hmotnosti motoru v gramech.
U něčeho co létá víc na rychlosti a jsou tam menší pauzy v motorování mezi třeba průletama na rychlosti bych volil hodnotu Wztr. = 1,5x hmotnost motoru.
Tam kde je vyžadován maximální impulsivní výkon v řádu několika s je bezpečná hranice cca Wztr. = 2x hmotnost motoru.
Jako hranu u oběžek vidim Wztr. = 2,5x hmotnost motoru. Tady už fakt musí člověk vědět co dělá a při práci s plynem na to neustále myslet.
Cokoli nad tím už začíná smrdět (doslova) průserem.

Abych mohl ale zjistit tu bezpečnou příkonovou ztrátu, tak musim znát výkonovou charakteristiku motoru, tedy jeho účinnost. Motorové dyno si asi nikdo domů kvůli měření čínských 30$ oběžek kupovat nebude. A tady patří veliké dík pánům z DC jako jsou Helmut Schenk, Christian Persson, Gerd Giese a Kenneth Myers, kteří mají na svědomí pro nás modeláře naprosto neocenitelný program velmi povedeného matematického modelu elektromotoru a vůbec celé sestavy pohonu. Samozřejmě že je to "jen" matematický model a vůči realitě tam asi budou nějaké odchylky, ale nebudou nijak zásadního charakteru který by mohl nás modeláře nějak ohrozit.
Já díky DC zjistil že je teoreticky možné krátkodobě zatížit čínskou 186g oběžku za 30$ příkonem 1 a 3/4kW. Praxe ukázala že to skutečně možné je. V podstatě je možné si teoreticky připravit jakýkoli pohon před uvedením do praxe. Musí tomu ale předcházet jediné. Hodit ten motor na stand a vzít do ruky ampérmetr, voltmetr a otáčkoměr. Pak už jenom měřit a měřit. Když je naměřeno, tak nakrmit program číslama a výsledek je na světě. Pak už cca vím co si k motoru můžu dovolit a za co mi asi poděkuje smradem. :wink:
Zba
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Zba »

Tak nakonec vše dopadlo úplně jinak. 3548 nevedou v Evropě, takže ten vypadl z úvah, tento nemají nikde skladem http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11182 a na zlatý jsem nakonec po zdejších reakcích zanevřel. Tak jsem vzali dvakrát Nakovu volbu, akorát s nižšími otáčkami = http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... earch=3548
pepin

#88 Příspěvek od pepin »

Jirko, pokud necháš DOKTORA ŽÍT budu hodně rád, často mi přez SZ poradil a vždy to fungovalo , hooodně by mi tu chyběl :wink:V rámci fora je myslím škoda, že asi více lidí se kuli ruzným Malíkum snaží řešit dotazy raději právě přez SZ.
Zba
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od Zba »

Tak dnes po dlouhých měsících konečně dorazil
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... TM%2035-48
Může někdo doporučit vhodnou aeronaut sklopnou vrtuli pro 3s 2200mAh. Až časem bude 4S, to samozřejmě seženu jinou vrtuli. Něco jsme našel zde http://www.bungymania.com/imageshome/in ... .php?id=73 ale není to úplně totožný motor. Díky
BambiSpP
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od BambiSpP »

Já tam lítal 13/6,5 tu jsem měl doma ale skusil bych 12/8
Futaba T8FG/ABSOLUTION/Rytmus mini VH model/Excel 2000+Asp 7,5/Easy star II
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“