Mohutnost SOP u vetrone

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZIPP »

to woro : myslím, že výraz spirálovitá stabilita znamená v češtině stranová dynamická stabilita, kde se řeší problematika spirálovitého pohybu, který bývá často nestabilní a nazývá se tzv. spirálová divergence, která vzníká při větších úhlech náběhu. v tom případě přechází letoun pomalu do ostré zatáčky - spirály. A vzepětí křídla má vliv na statickou příčnou stabilitu stejně jako šíp křídla. :wink: Toť můj názor. Ale výraz spirálovitá stabilita se asi v češtině nepoužívá...toť můj názor :wink:
Dále se v aerodynamice vyskytuje výraz spirálová konvergence.
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
woro
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od woro »

ZIPP píše:to woro : myslím, že výraz spirálovitá stabilita znamená v češtině stranová dynamická stabilita, kde se řeší problematika spirálovitého pohybu, který bývá často nestabilní a nazývá se tzv. spirálová divergence, která vzníká při větších úhlech náběhu. v tom případě přechází letoun pomalu do ostré zatáčky - spirály. A vzepětí křídla má vliv na statickou příčnou stabilitu stejně jako šíp křídla. :wink: Toť můj názor. Ale výraz spirálovitá stabilita se asi v češtině nepoužívá...toť můj názor :wink:
Teď jsem přece jenom vytáhl tu hroznou bichli a odíval jsem se, jak to je vlastně s tou spirálovou stabilitou - a jak to tak vypadá, jde asi o nepříliš oficiální výraz. Je to jedna z úrovní dynamické stranové stability při spirálovitém pohybu, jak píšeš. Takže jestli namáš nic proti, shrnul bych to asi takhle:
1. Jde o dynamickou stranovou stabilitu.
2. Řeší se spirálovitý pohyb, který je často nestabilní.
3. Spirálová stabilita je výraz sice existující, ale málo používaný a pravděpodobně nepříliš oficiální.
Shodneme se? :wink:
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZIPP »

woro píše:
ZIPP píše:to woro : myslím, že výraz spirálovitá stabilita znamená v češtině stranová dynamická stabilita, kde se řeší problematika spirálovitého pohybu, který bývá často nestabilní a nazývá se tzv. spirálová divergence, která vzníká při větších úhlech náběhu. v tom případě přechází letoun pomalu do ostré zatáčky - spirály. A vzepětí křídla má vliv na statickou příčnou stabilitu stejně jako šíp křídla. :wink: Toť můj názor. Ale výraz spirálovitá stabilita se asi v češtině nepoužívá...toť můj názor :wink:
Teď jsem přece jenom vytáhl tu hroznou bichli a odíval jsem se, jak to je vlastně s tou spirálovou stabilitou - a jak to tak vypadá, jde asi o nepříliš oficiální výraz. Je to jedna z úrovní dynamické stranové stability při spirálovitém pohybu, jak píšeš. Takže jestli namáš nic proti, shrnul bych to asi takhle:
1. Jde o dynamickou stranovou stabilitu.
2. Řeší se spirálovitý pohyb, který je často nestabilní.
3. Spirálová stabilita je výraz sice existující, ale málo používaný a pravděpodobně nepříliš oficiální.
Shodneme se? :wink:

souhlasím.... :wink:
valajda
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od valajda »

O programu Sailplane Calc jsem nevěděl. škoda, že není v SI jednotkách, ale převést svoje rozměry na anglosaské (americké) není zas takový problém.

Narazil jsem na toto vlákno při řešení velikosti motýla na 1500mm větroň. sehnal jsem teď laminátový trup z házedla, vzepětí mám 2°. Navržená velikost V-OP sedí ve většině parametrů. Řízené křidélky, chtěl bych to mít i na svah, takže trochu živější na výchylky.

V té "spirální stabilitě", Dihedral sizing a Dihedral angle jsem ale mimo.

Obrázek

Třeba ta položka Dihedral sizing znamená něco ve smyslu stability okolo podélné osy, čím vyšší tím ostřejší na křidélka a zaráží mě, že při 2° vzepětí by to mělo být na křidélka tupé.

Poradíte mi, jak to napravit, nebo se tím nemám vzrušovat? Případně nakoukněte do http://users.fsid.cvut.cz/~valasja5/modely/geodetika/geodetika.xls

Díky za radu
vrabec1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od vrabec1 »

tak sa pridám s konkrétnou odpoveďou na tvoju otázku:

mohutnosť Asop by sa mala pohybovať medzi 0,019-0,032 a mohutnosť Avop by mala byť od 0,33 -0,75 pre motýľa by to malo byť o čosi viac 0,41-0,85 a pre T môžeš voliť hodnoty na dolnej hranici.(je mimo úplav krídla aj zošikmenie a zníženie dyn. tlaku je tam menšie a teda aj plocha Vop môže byť o čosi menšia ako pre X tail.
čo som kontroloval existujúce F3X brusy tak sa mohutnosti pohybovali na dolnej hranici uvedeného aj pre Asop a pre Avop +-0,4. vyššie hodnoty sú vhodnejšie pre školské a začiatočnícke modely.

hodnoty ktoré si uviedol sú priveľké. Naozaj ti sop vyjde strašne obludná. hodnoty čo som uviedol sú overené funkčné. ak sa do toho zmestíš tak ti to bude určite lietať v pohode.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od valajda »

taky si myslím, že bych si mohl dovolit ještě menší, ale zarážely mě ty stability a hodnoty, který jsem nikdy nepočítal. Vždycky maximálně mohutnost VOP a SOP. S tou tedy půjdu ještě dolů a na zbylé parametry se tedy asi vykašlu, když to funguje jinde ;)
vrabec1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od vrabec1 »

so stabilitou si hlavu nelám sú vetrone čo majú aj 0 vzopätie krídla a stabilita by vyšla úplne divo a lietajú v pohode len sú citlivejšie na riadenie. a takisto špirálne nestabilný model je v pohode pretože prechod do špirály je pozvoľný a teda nie nebezpečný. ak by si robil volňáska tak tam by sa tým musel zaoberať.
ono stabilitu spočítať je dosť problém a ono tie náhradné vzťahy sú tak zjednodušené že to naozaj ani veľmi nestojí zato sa tým trápiť.
pokiaľ však sa zmestíš s mohutnosťami do uvedených hodnôt a dáš tam nejaké rozumné vzopätie (podľa toho či máš krídelka alebo nie) tak to bude lietať k tvojej úplnej spokojnosti. len nezabudni poriadne spočítať polohu NB a ťažiska.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od valajda »

vzepětí mám 2°, křidélka ovládané. Akrobat to není, tak ať to trochu létá samo. Těžiště dodržím :wink:
vrabec1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od vrabec1 »

vzopätie môže byť,(ja zvyknem dávať okolo 2,5-3°) ešte si skontroluj veľkosť a plochu krídelok aby si sa nedočkal prekvapenia ako pred časom ja. - plocha krídelka by mala byť 8-10%plochy krídla a hĺbka okolo 25%.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od valajda »

Křídelka mám asi trochu předimenzovaná, 22% plochy křídla, šířku mají konstantní 30mm. Křídlo má hloubky 160-120-80. Budou stačit menší výchylky, když jsou větší, nebo ještě jiný zádrhel?
vrabec1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od vrabec1 »

budú stačiť menšie výchylky len s tým že sú väčšie a aj ťažšie tak budú viac zaťažovať servá hlavne ak tam budeš mať nejaké veľmi malinké. môže ale nemusí byť problém akurát pri strmšom dlhšom zostupe s flatrom. to vyskúšaš až keď bude vo vzduchu. inak ak hlbka krídelka klapky presiahne 28-30% zvyčajne sa už účinnosť veľmi nezvyšuje zato podstatne rastú sily do riadenia.
valajda
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od valajda »

díky za rady, víc jak 30% budu mít jen na konci křídla, ale spoléhám na to, že nebudu muset dávat velké výchylky. Serva tam budu mít Vigory 1,5kg tahu a kovové převody, tak v tomhle snad problém nebude :)
romko1

#28 Příspěvek od romko1 »

Tu na fore som sa docital o potrebe zvacsenia SOP na lietku EasyStar...
2 ZIPP: prosim Ta aky mas nato nazor? (vzhladom na spirolovu stabilitu)
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
woro
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od woro »

Do pr-háje lidi, čtěte pečlivě - Roll Controll se týče ovládání klonění směrovkou! Stačí uvažovat hlavou a dojdete k tomu, že vzepětí nemůže mít a nemá vliv na účinnost křidélek.

Ad Easy Star - sice nejsem ZIPP, ale odpovím ti - neřeš to. ES má dostatečné vzepětí a poddimenzovanou SOP, navíc je dost líný, takže není čeho se bát. A do tak úzké zatáčky, aby se projevila divergence, ho stejně s tak malou výškovkou a těžištěm vepředu nenatáhneš ani kdyby ses rozkrájel.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od ZIPP »

romko1 píše:Tu na fore som sa docital o potrebe zvacsenia SOP na lietku EasyStar...
2 ZIPP: prosim Ta aky mas nato nazor? (vzhladom na spirolovu stabilitu)

woro to napsal jasně a stručně...nemám k tomu co dál dodat... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Větroně“