teoretický offtopic o Minicoradu - rozděleno

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
BKSL

Re: teoretický offtopic o Minicoradu - rozděleno

#46 Příspěvek od BKSL »

Ja som si vplyv hmotnosti na plochu vsimol vtedy ked okolo mojho modelu v tej istej vyske lietali ine motorove vetrone a islu dolu vzdy rychlejsie ako moj model.
Moj model ma 11,6 g/dm2 co je s e-vetronom tazko dosiahnutelne. V zaciatkoch to chcel kamarat vkuse nakladat olovom ze to neleti.
Ono to letelo ale o dost pomalsie ako boli ostatni zvyknuti. Ostatne vetrone svistali okolo ale na zemi boli bez motora rychlejsie.

Profil kridla urcuje na ake rychlosti a tah je kridlo vhodne. Ale zakladne zaklinadlo "hmotnost na plochu" plati stale rovnako pri bezmotorovych vetronoch.
Ja elektro na vetroni beriem ako nutne zlo aby som ho nemusel vytahovat gumicukom.

Ked jeden vetron bude mat 500 gramov a druhy 1 kg ale rovnaku aktivnu plochu, tak ten 1 kg vam z tej istej vysky urcite "padne" skor bez motora.

Ideal je dosiahnut co najmensi celny aero-odpor pri co najvacsom aero-odpore smerom k zemi t.j. maximalne eliminovat gravitaciu :-).
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
semi
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od semi »

V teorii se nevyznám a tak bych potřeboval poradit co mi vlastně tento graf říká (viz obr).
Je to motor sNeu 1107/2Y 3100 ot s přev 5.2:1, vrtule 12,8x13 na 4s 1800mAh. Díky.
Přílohy
Corado_20131008.jpg
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
coro

#48 Příspěvek od coro »

semi píše:V teorii se nevyznám a tak bych potřeboval poradit co mi vlastně tento graf říká (viz obr).
Je to motor sNeu 1107/2Y 3100 ot s přev 5.2:1, vrtule 12,8x13 na 4s 1800mAh. Díky.

No nič, čo by mal?
Je to cca 155g motor (aj s prevodom) na 500W príkonu pri super účinnosti a otáčkach (cca 8000/min) pre tú dosť veľkú vrtuľu, čo sa zmestí do špice..
Zrejme sa trochu vybláznil lebo to zapína cca každú minútu.. 10 min polietal a je vybitá.
Kvallitná baterka lebo moc nepadá napätie, ale je to pod 20C tak zas nemusí byť nič špeciálneho..
semi
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od semi »

coro píše:No nič, čo by mal?
Je to cca 155g motor (aj s prevodom) na 500W príkonu pri super účinnosti a otáčkach (cca 8000/min) pre tú dosť veľkú vrtuľu, čo sa zmestí do špice..
Zrejme sa trochu vybláznil lebo to zapína cca každú minútu.. 10 min polietal a je vybitá.
Kvallitná baterka lebo moc nepadá napätie, ale je to pod 20C tak zas nemusí byť nič špeciálneho..

Baterka je nová Zippy compact 4s 35C 1800 a má teď 16v po letu , ze kterého je graf. Jak se zjistí účinnost z toho grafu? Jde mi o to jestli můžu ještě přitlačit s větší vrtulí (už ne do MC, ale třeba do velkého F5J) .
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
BKSL

#50 Příspěvek od BKSL »

Ucinnost z tohoto grafu nezistis.
Mas tam sice udaj RPM pre konkretnu vrtulu ale pokial nemas tabulku kde prislusne RPM tejto vrtule prisluchaju konkretnemu dodanemu vykonu ineho motora tak nemas tuto tvoju konfiguraciu s cim porovnat.

Bezne sa meria sila tahu pre konkretnu vrtulu, jej RPM a dodany prikon v statickom stave.
Tieto hodnoty sa ale menia pocas samotneho letu vzhladom na iny napor vzduchu v pohybe ako v statickom stave.

Pocas letu by mal odber este stupnut lebo vrtula musi za seba "upratat" este viac castic vzduchu ako v statickom stave.
Naposledy upravil(a) BKSL dne ned 03.11.2013 10:48, celkem upraveno 1 x.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
coro

#51 Příspěvek od coro »

Aha, pardon, nenapadlo ma že napätie nie je naprázdno a nie je teda ani zďaleka vybitá.
Účinnosť z toho nezistíš nijak, tú môže viac-menej úspešne odhadnúť nejaký výpočtový program ako DriveCalc (http://www.drivecalc.de) , ten sa orientuje hlavne podľa otáčok a prúdu, hlavne keď mu dáš merania motora s rôznymi vrtuľami - ale pre tak veľké stúpanie vrtule tam bude asi nezmyselný statický ťah, elektrické parametre ale počítať idú dosť dobre takže teplo vznikajúce v motore tým určíš a dá sa podľa toho pridať alebo ubrať na vrtuli.
Tak známy motor by mohol byť aj v databáze, teoreticky by pri tak kvalitnej značke mali byť jednotlivé kusy rovnaké, ale lepšie je merať svoj kus a so svojím reglom lebo tam rozdiel byť môže.
Keby si chcel zaťažovať motor až koľko zvláda, najlepšie je nalepiť si naň teplomer a orientovať sa poľa neho. Chladenie bude asi pri každom namontovaní/modeli iné tak budeš vedieť koľko môžeš ísť vo svojom konkrétnom.. Nejakú teplotu to v tom Tvojom grafe meria, ale podľa malého nárastu si niesom istý či to je teplota motora (ak ano tak fakt klobúk dole, málo tepla = malé straty). Parametre výrobcu sú v tabuľkách skorej opatrné, píše 300W s 600W max ale je tam aj 12V max takže aj tak si nad, ale pritom tam má 60tis rpm čo sa pri 3100KV neprekročí na 4s lipo (niekde to opravili tuším na 18V)...
Reálnu účinnosť ako komplet zistíš len z merania stúpania variom, (v porovnaní s príkonom čo je triviálne napätie krát prúd), to ale zas zahrnie aj vrtuľu kde môže byť rozdiel čo všetko ostatné urobí zanedbateľným. Ono to je pri takýchto modeloch navyše aj o "PitchSpeed" čiže rýchlosti, to asi vieš keď máš stúpanie vyššie než priemer, ale ako si "sadne" vrtuľa do vzduchu by sa ukázalo práve na tom variu.
No, ale mám pocit že si dovoľujem prliš teoretizovať už aj na to že to je teoretické okienko, a najrozumnejšie bude skúsiť to s tým variom a teplomerom. Ale zvýšenie priemeru vrtule môže mať dosť výrazný efekt tak opatrne..
...Dosť blbá a neurčitá rada, keď myslím na cenu kvalitných vrtulí ale lepšiu nemám.
BKSL

#52 Příspěvek od BKSL »

semi zaklad je nepouzivat motor za maximalny udany prud pri normalnej teplote.
Tam ide cisto o to ze drot znesie nejaky prud ale ak das viac tak potom sa uz prepali ako obycajna poistka.
Samozrejme motor musi mat normalnu teplotu a nie 200C v case dodania max prudu.

Ucinnost uz bude sice vo hviezdach ale aspon neznicis motor po elektrickej stranke 8) .

Testovat by si mal jemnym zvacsovanim rozmerov pouzitej vrtule pokial nedosiahnes max dovoleny prud pocas letu pri max RPM ake ti system dovoluje.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Milan Nes »

BKSL ... ano presne takto narazi teorie od stolu s praxi ....

a tvoje rada na postup s RFM kama je uplne mimo ... vis vubec co by takoveto testovani stalo penez ???

hlavne tady to funguje trochu jinak ... standardni rezim je zde nekolik vterin provozu ...
ono to ani jinak pri 40 m/s nejde :-d

a definice maximalne udavaneho proudu je velmi ... kuprikladu rcek Axik ma max proud udavany
hodnotou pro 15s .... ta se ale standardne prekracuje o skoro 2 nasobek a motor vydrzi i nekolik sezon zavodniho litani ... vlastnorucne ozkouseno

NEU motory taktez ... mega take bezne skoro 2 nasobek ... opet z me vlastni zkusenosti ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
BKSL

#54 Příspěvek od BKSL »

Kupit si 6 ks parov vrtul po 90 CZK nie je podla mna az taky naklad na finestellung.

Vyrobca ti neda do papierov ze pustaj si jeho motor na dvojnasobnych prudoch a ked bude mat motor dobru okolitu teplotu tak asi vydrzi. To by asi isiel vyrobca proti sebe. A ucinnost je uz potom tiez niekde mimo v oblasti tychto prudov vid. cely tento topic.

Keby ste do tych vasich modelov museli nalievat drahy benzin do motorov za peniaze mozno by sa vam otvorili oci ze kolko vas co stalo. Takto date bateriu na nabijacku a neriesite nic. Tie obrovske straty nevnimate lebo vas relativne nic nestoja.
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od lakotamm »

Táto diskusia má "veľkú" praktickú hodnotu. :lol:

BKSL vidno že si neskúšal preťažovať žiadny motor. :) Maximálne udávané prúdy sú v prípade Axi, hyperion, neu, kira atď len smiešne čísla. A zrovna ten neu má pri tom zaťažení na grafe vyššiu účinnosť ako spomínaný nepreťažovaný SK3 turnigy.

Mám ti ukázať vinutie ktoré prežilo 600°C a stále funguje? Na motore samozrejme. Lepidlo sa topí pri 200°C.

Ja považujem za bezpečnú hodnotu 100°C. Nie pri číne samozrejme. Inrunner má ešte 1 strop - otáčky cca 60k.

V prípade RFMiek sa bavíme o vyšších číslach.

EDIT: už som ti niečo povedal k tej "účinnosti".
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
BKSL

#56 Příspěvek od BKSL »

Porovnaval si motory rovnakej kategorie in.out. a hmotnosti ?
A tieto vase pretazovacky maju spolocnu jednu vec a to ze su kratkodobe a s neistym vysledkom :D .
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
coro

#57 Příspěvek od coro »

BKSL píše:Kupit si 6 ks parov vrtul po 90 CZK nie je podla mna az taky naklad na finestellung.
...
Takto date bateriu na nabijacku a neriesite nic. Tie obrovske straty nevnimate lebo vas relativne nic nestoja.

RFM nenájdeš za pár korun a iné sa buď nerobia v potrebných rozmeroch, alebo by odhodili listy na pol plyne.. :(

No a účinnosť, tú naopak pri elektro riešiš ako podstatnú vec, a to aj kvoli tomu že 100g motorček by pri 500W príkonu jednoducho nevydržal teplotu po menej sekundách ako je potrebné, keby sa tam topilo 200W ako pri bežnej obežke..
Nechladí ho pretekajúce palivo. :).. vieš akú smiešnu má reálnu účinnosť ten spaľovák?!?
coro

#58 Příspěvek od coro »

semi píše:...Jde mi o to jestli můžu ještě přitlačit s větší vrtulí (už ne do MC, ale třeba do velkého F5J) .

To na MC asi nezistíš, lebo rýchlosť letu bude mať efekt na otáčkach vrtule. Aj keď je to možno malý rozdiel v otáčkach, pri 20 miliohmoch a 16V to, nadnesene povedané, každá otočka za sekundu môže meniť aj dosť výrazne. Ani statický test moc neukáže, pri 12,8/13" to už asi na stole len mieša vzduch, a ani za letu keď MC poletí 25m/s jednoducho nemôže byť s rovnakou vrtuľou rovnaký odber ak to väčší model spomalí možno na polovicu.
Ja si osobne myslím že rozdiel je často už len v pilotovi, niekto to nechá stúpať trochu pod uhlom a iný to ťahá kolmo, a hneď je to TROCHU inak (pri menšom pomere výkonu k hmotnosti aj viac než trochu).
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od lakotamm »

BKSL píše:Porovnaval si motory rovnakej kategorie in.out. a hmotnosti ?
A tieto vase pretazovacky maju spolocnu jednu vec a to ze su kratkodobe a s neistym vysledkom :D .

Porovnával a nie raz. :wink: Inrunnery majú vyššiu účinnosť ale nižšiu váhu (a tepelnú kapacitu). Outrunnery majú nižšiu účinnosť, väčšiu váhu, lepšie chladenie a jednoduchú (žiadnu) údržbu. Ale fakt neviem kam chceš týmto smerovať - pripadá mi to ako krok bokom. :roll:

To isté môžeme povedať o tvojom Corade a kukurici. :lol:

Ak nechceš nosiť gumicuk so sebou, kúp si F3K - má malé plošné zaťaže a budeš spokojný. Tam ti motor netreba. A ani kukurica ti nebude robiť problém - pristaneš do ruky. :wink:
PS: a až raz dôjdeš na súťaž a bude fučať pochopíš ako sa točí a prečo majú ťažšie modely výhodu. Potom môžeme pokecať. :)
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
BKSL

#60 Příspěvek od BKSL »

Myslel som ten motor neu ci je zhodny s tym SK3 hmotnostne a typovo, co si im porovnaval ucinnost.

Asi prerobim ten moj Fling na motor t.j. + nejakych 120 gramov naviac. To by som sa mal dostat na nejakych 18 g/dm2.
MC je zatial v nedohladne tak skusim aspon mojho Flinga :) . Inak doporucujem ako model, pohodove lietanie. Kamarat urobil okolo 3:20 na jedno vytiahnutie prilozenym gumicukom.

A vrtule na pokusy:http://www.bighobby.cz/www-bighobby-cz/eshop/12-1-VRTULE/39-2-Sklopne-vrtule/0/row
RC glider Fling
MiniCorado
Daidalos 230
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“