Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
johny107

Re: Nejlepší základ pro stavbu "težké" hexacoptéry

#136 Příspěvek od johny107 »

Trinom, myslim si ze nemas pravdu s tym kovovym ramom, vzhladom k tomu ze hlinik je tazky tak zaroven aj krehky a velmi lahko sa dokaze zlomit, uz to mam vyskusane a nemienim sa k nemu vracat..
Od vtedy,jak som pricuchol ku karbonu,vzhladom k tomu ze je pevny,velmi lahky a pruzny dokaze dost odolavat narazom..oproti hliniku.
A zase cim je kopter aj lahsi, aj skody su mensie..Celkovo skody dokazes stlmit lamacimi plastovymi srobami..Je to velka vyhoda, su relativne lacne.
A celkovo letovy prejav je lepsi, dynamickejsi, dlhsie si zalietam a viac unesie..
Ja ked s kopterou craschnem,v podstate nic sa mu nestane,len vymenim tie plastove sroby a letim dalej..Ked craschnem nie takto zabezpecenym copterom, skody mozno cakat aj na inych castiach ramu..
Tiez sa k tym skladacim kopteram moc nepriklanam,su tam uplne ine naroky na kablovanie a celkove opotrebovanie kablov a problem s rozmiestnenim elektroniky celkovo..
Radsej ho odnesem v ruke,nemam poziadavky pchat ho do batohu..
Trinom

#137 Příspěvek od Trinom »

Vzhledem k tomu, že jsem s tricopterem crashnul dost škaredě a mám ho hliníkovýho, tak vím, že ten hliník je neskutečnej nezmar. Krom jednoho ohnutýho ramena to rám nijak neodskákal. Časem se začaly promačkávat šrouby držící sklapěcí ramena do cuprextitu (mám tam U profily), ale jinak pohoda. Proto chci opět hliník. Co jsem měl možnost pracovat s profily z uhlíkových vláken, tak byly mnohem křehčí.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Duffs

#138 Příspěvek od Duffs »

Serus, podla ecalcu mi vychádza letovy čas vo vise 11,7min, pri 4500g plne naloženej koptere ( 2x 4s 5A, kamera a gimbal), motory chcem použit T motory MT2814-11 KV710 . A vrtule 13x4 . Je to dobre kombo či by ste tam dali dačo ine?
Rozpätie od motara ku motoru bude 82cm, a carbonove trubly budu mat 22mm
edit : s MN3110-17 700KV http://www.multirotor.co/product_info.php?products_id=143
to je ešte o dačo lepšie tak zoberiem tie.
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
johny107

#139 Příspěvek od johny107 »

Trinom píše:Vzhledem k tomu, že jsem s tricopterem crashnul dost škaredě a mám ho hliníkovýho, tak vím, že ten hliník je neskutečnej nezmar. Krom jednoho ohnutýho ramena to rám nijak neodskákal. Časem se začaly promačkávat šrouby držící sklapěcí ramena do cuprextitu (mám tam U profily), ale jinak pohoda. Proto chci opět hliník. Co jsem měl možnost pracovat s profily z uhlíkových vláken, tak byly mnohem křehčí.

Mal som aj ja hlinikovy ram zlozeny stred cuprexid a profily hlinikove..
Hned na samom zaciatku sa ukazalo,ze najvacsi problem bol aj pri najmensom pade,ze sa ramena lamali v mieste kde vychadzali zo stredoveho ramu presne v bode kde bol alu profil prevrtany.
No v podstate je to aj logicke ..ze sa tym profil aj velmi oslabil s tou dierou a naslednou pakou..

Preto som oba coptery odvtedy prerobil, teda stredove dosky a to tak,ze alu profil bol ku dps uchyteny iba jednym kovovym srobom a v mieste kde vychadzal z DPS tak tam som profili neprevrtaval ale pouzil 2 sroby medzi profilom na stiahnutie a zafixovanie ramena proti pohybu a na sroby som dal este 4m vzduchovu kadicku ako tlmiaci material..Cize ked aj bol riadny crach,ten hlinik sa aj ohol pri jednom poriadnom ale nebolo to take ze som troska padol a profil v cudu zlomeny ked som ho mal na zaciatku prevrtany..
Teraz mam karbon profily,, su krehke to je pravda, a zasadita vec je do neho najradsej nevrtat vobec obzvlast v tom bode ako som popisoval..Tam teraz pouzivam plastove sroby,cize ked aj padnem,max sa zlomi ten plastovy srob,vymenim a letim dal..
Neviem co mas za DPS sam som mal padov az az,profilov doma dolamanych ze neobtiahnes rukou a nikdy sa mi ta diera v DPS nijak nezvacsila..Mam 1,5mm hrugu DPS a uplne v pohode.
Duffs

#140 Příspěvek od Duffs »

Duffs píše:Serus, podla ecalcu mi vychádza letovy čas vo vise 11,7min, pri 4500g plne naloženej koptere ( 2x 4s 5A, kamera a gimbal), motory chcem použit T motory MT2814-11 KV710 . A vrtule 13x4 . Je to dobre kombo či by ste tam dali dačo ine?
Rozpätie od motara ku motoru bude 82cm, a carbonove trubly budu mat 22mm
edit : s MN3110-17 700KV http://www.multirotor.co/product_info.php?products_id=143
to je ešte o dačo lepšie tak zoberiem tie.

Vaaa dneska dofrčali motory. Na stranke ich mali uvedene ako BK ale prišli mi uplne prvé zo všetkých komponentov čo mam objedné. :D
tomashr

#141 Příspěvek od tomashr »

johny107 píše:Mal som aj ja hlinikovy ram zlozeny stred cuprexid a profily hlinikove..
Hned na samom zaciatku sa ukazalo,ze najvacsi problem bol aj pri najmensom pade,ze sa ramena lamali v mieste kde vychadzali zo stredoveho ramu presne v bode kde bol alu profil prevrtany.
No v podstate je to aj logicke ..ze sa tym profil aj velmi oslabil s tou dierou a naslednou pakou..

On je hlavně pojem "hliník" trochu blbost, ramena z čistého Al asi má málokdo. Je to nějaká slitina a ty se mohou vlastnostmi zásadně lišit. V podstatě buď je to levnější varianta nějaké AlMgSi - to má obchodní názvy jako hydronal atd., to je měkčí, ohebnější, atd. Tento materiál je primálně určen k sváření. Pak to přechází do tvrdších variant až nakonec skončíš u duralu - AlMgSiCu (podstatná je ta měď), který je vyloženě pružný a tvrdý.
Asi si každý domyslí, že mechanicky se to při pádu bude chovat jinak - dural vydrží víc, ale cenou za to je, že se jednak namáhání přenese dále a hlavně při větší ráně praskne. Ty "levnější hliníky" se budou ohýbat, což je sice otrava při menší ráně, ale při větší je to spíš výhoda.
A jinak se občas narazí i na slitinu, která je vyloženě sračková (blátivá), tak se ulomí rovnou - to je ale malér nekvalitního materiálu, nelze to brát jako obecnou vadu Al ramen.

Jinak ty třídy Al materiálů jsou stručně na http://cs.wikipedia.org/wiki/Dural .
Torm

#142 Příspěvek od Torm »

V tom, co koupíte v hrobymarketech moc mědi není, o hořčíku nemluvě, počítám, že na to nemají ani ustálenou normu, protože z několika zakoupených kusů se každý chová jinak. Ale k hliníku je to blízko v tom, že je to lehké, relativně měkké (tedy i ohýbatelné) a maže se to :) Zavity doporučuju nedořezávat dokončovacím závitníkem, při obrábění mazat petrolejem. Křehkým bych ten materiál nenazval rozhodně. Profil 15x15x2 snese bez významné ztráty pevnosti odvrtání v bočních stěnách odlehčovacím děrami 12mm v rozteči 20 mm.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
tomashr

#143 Příspěvek od tomashr »

Já bych tedy řekl, že hořčík je ve většině masově prodávanách Al slitin...
Naopak měď se opravdu najde až v těch lepších (a dražších), obvykle se pak mluví o duralu. Navíc se přirozeně nepřidává do slitin, které se mají svářet, ono to sice jde, ale dost složitě.

Osobně si taky myslím, že ty běžně dostupné měkčí a ohebnější Al slitiny jsou na ramena copteru dost vhodné, pokud s tím má někdo větší problémy, tak bych v tom viděl spíš nějaký "superšmejd". Při zátěži by se měly ohnout, pokud se jeví jao křehké a rovnou se ulomí tak je to špatně.
Torm

#144 Příspěvek od Torm »

Hořčík v hliníku zlepšuje třískovou obrobitelnost, což je zrovna u hrobyšopových profilů dost problém, kov hodně maže a vymačkává se. Z toho usuzuji na nízký podíl Mg.
Q500 Multiwii 2.3 tištěný rám, Q666 Multiwii 2.2, Q750 Naza flash V2
TGY 9X, OSD, FPV
Duffs

#145 Příspěvek od Duffs »

Zdravím,
táto téma je mŕtva a tak žiadam ľudí aby sa pochválili nejakou svojou beštiou. Hľadám inšpiráciu :D 4s heavi liftík mi už nestačí a plánujem postaviť niečo s 6S-kovími motormi o hmotnosti 6kg/6,5kg. Potrebujem nejaké typy na motory (najlepšie čínske nejaké overené z HK/Rctimer a im podobné).
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“