Po vypnutí TX se rozběhne motor na částečný výkon

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Po vypnutí TX se rozběhne motor na částečný výkon

#31 Příspěvek od Drondys »

Juris píše:Jistě, pokaždé se letí jinak, takže moje nastavení času je výsledný kompromis po několika letech,podle toho,jak byla baterka vybitá.Ono to chce taky mít na to cit.

Zdaleka ne každý na to má ten cit. Zejména u lidí co začínají to bývá dost problém a pak třeba zbytečně častěji kupují lipolky.

Juris píše:Zatím se mi nestalo,že bych baterku zničil. To spíše pojdou stářím :-)

Záleží jak kdo a jak kdy. Nikdo není úplně stejný. Až na výjimky většinou nikdo nezničí lipolku hned a jde tedy spíš o to jestli bude v tom kterém modelu při lepším zacházení příslušná lipolka provozovatelná třeba dvakrát nebo i víckrát déle než při horším zacházení. Pokud pak pro daný model točí třeba i několika lipolek tak to pro někoho může být i finančně zajímavá úspora.

Měření odebraného množství mAh se používá obvykle u středních a větších modelů. Dost oblíbené je to třeba i u multikopter.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Juris »

Jasně,to je pravda.Jak jsem již psal,je dobré mít nejlépe kleštinový ampérmert a změřit odběr na plný plyn.Z toho pak vydedukuju,kolik minut si nastavím na stopkách s rezervou.Já jsem žádný neměl,tak jsem postupoval cestou zkoušek.Základ úspěchu je nastavenej a hlavně funkční regl,kterej odstavuje a pak vypne,ale dá ještě po stažení plynu a opětovným přidání,trošku na nouzový dotažení.Mám na mysli regle známých značek,JETI,RAY,TURNIGY.Pokud nemám žádný měřidlo,tak zkusím 5 minut letět,a pak se podívám na nabíječ,kolik dobil.Já myslím,že člověk by musel být zcela tupej,aby ohýbal kniplík od plynu a čekal,že to ještě pojede.Mám ale takovou zkušenost,dostal jsem Scouta po krešu,je v něm noname regl,mám k němu 3 nový 2200 mAh z jinýho éra,nevím teda kolik to je Kulombů,motor bere 20 A tak hrubým odhadem bych řekl,že 10 min by to mohlo dát.Tak jsem dal stopky na 9 min a je to akorát strop.Regl nevaruje,hned vypíná.Nabíjím tak 1900-2000.
Taky je pravda,že k éru je potřeba mít více baterek,už jen proto,aby člověk nemusel po 10ti minutách letu hodinu nabíjet a taky hlavně,že by jednu za chvíli odrovnal.No a co je taky důležitý pro lipolku v letadle je chlazení a odvod teplýho vzduchu z modelu.
vladivostok

#33 Příspěvek od vladivostok »

Jojo, LiPolky mám dvě - 2200mAh, ale říkám si, že ještě jednu či dvě dokoupím. Protože ještě nemůžu do vzduchu - čekám ještě na jeden díl, tak mudruju a dělám povrchovku. Hlavně ale sbírám informace.

Berete někdo ssebou, když jdete létat, olověný akku a nabíječku, abyste si dobu létání prodloužili?
PH

#34 Příspěvek od PH »

Podle mě je celkem zbytečné se tahat s olověným akumulátorem a nabíječkou při rekreačním létání. Já používám u elektrovětroňů maximálně dvě baterie a mnohdy nevylétám ani jednu :wink: . Záleží na stylu létání a samozřejmě termice a zkušenostech. Nabíječka a akumulátor se používá zejména při závodech. Pokud se chceš s tím tahat, tak proč ne, ale podle mě je to zbytečné :oops: .
Když je termika, lítaj i vrata od stodoly. PH
vladivostok

#35 Příspěvek od vladivostok »

No ještě když vezmu v úvahu, že třeba ještě jednu či dvě baterie dokoupím, tak je to asi opravdu zbytečné.
Děláte si někdo poznámky, třeba nějakou tabulku o počtech cyklů baterií, jejich vybíjení a nabíjení, apod.?
Drondys

#36 Příspěvek od Drondys »

vladivostok píše:Děláte si někdo poznámky, třeba nějakou tabulku o počtech cyklů baterií, jejich vybíjení a nabíjení, apod.?

Někdo ano a někdo ne. Jedna z možností je nalepit si na lipolky třeba nějakou nálepku s jednoduchou tabulkou, ve které se postupně odškrtávají políčka podobně jako to dělá Howking viz tento odkaz na obrázek.

Některé sofistikovanější nabíječky mají tzv. BID chipy, které uchovávají nejrůznější ifnormace o aku viz tento odkaz na popis k tomu. K takové nabíječce se dá dokoupit libovolný počet těchto BID chipů, které se oboustrannou páskou přilepí na bateriový pack a nabíječka v nich uchovává informace o nabíjecích parametrech, počty nabíjecích cyklů, datum uvedení baterie do provozu apod.

Někdo kdo zvládá bastlení elektroniky i když třeba nemá takovou nabíječku, která umí pracovat s BID chipy tak si může udělat třeba nějaké externí udělátko s mikročipem a LCD a ke každé lipolce pak přilepit podobný chip v podobě jednoduché přepisovatelné paměti kupříkladu 24C01 (kus vyjde na pár Kč), ve které mohou být uloženy nejrůznější informace o době nákupu, počtu cyklů a případně se to dá i zkombinovat s udělátkem, které v modelu průběžně měří spotřebované množství mAh a kromě posílání na telemetrii ukládá aktuální hodnotu i na tu paměť.

Je to jen o tom jak moc se tomu kdo chce věnovat. Řada lidí to považuje spíš za obtěžující a zbytečné činnosti a pokud vůbec vedou nějaké záznamy tak spíš jen naprosto jednoduché např. v podobě té zmíněné tabulky nalepené na lipolce a najde se jistě i řada těch co to prostě neřeší vůbec a používají aku dokud se jim zdá být jeho výkon v příslušném modelu přijatelný a jakmile už není tak ho dají jinam nebo zlikvidují a pořídí si nový aniž by jakkoli sledovali nějaký vývoj počtu cyklů apod.

Takže to samozřejmě neber jako žádné dogma, ale jen informaci o různých možnostech.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Juris »

Jj,takto si baterky eviduje kolega,ale nemyslím si,že by to nějak ovlivnilo jejich životnost.Ale je to každýho věc,někoho to třeba baví.
Nevím,jaký éro máš a kde hodláš poletovat.Většinou se na lítání jede autem a ta nabíječka se uveze.Ale jak jsem říkal,je lepší více baterek.
Drondys

#38 Příspěvek od Drondys »

Juris píše:Jj,takto si baterky eviduje kolega,ale nemyslím si,že by to nějak ovlivnilo jejich životnost...

Ta evidence může nepřímo ovlivnit životnost následně používaných lipolek v tom smyslu, že by měla být jakousi formou zpětné vazby. Pokud evidence vykazuje opakovaně u více lipolek nízké počty cyklů řekněme třeba pod 100 a i když po nich není aku úplně nefunkční tak už třeba není z hlediska potřebného výkonu použitelný v tom kterém modelu, tak stojí za to výrazněji zrevidovat jednak to nakolik jsou příslušné lipolky z hlediska parametrů vůbec vhodné pro ten konkrétní model a taktéž i to jak se s nimi zacházelo zejména co se týče opakovaného hlubšího vybíjení přes 80% kapacity apod.
vladivostok

#39 Příspěvek od vladivostok »

Mám EasyStar II motorizoval jsem ho AXI 2212/20 s reg. FOXY 25A BEC, akumulátor RAY G3 3S 2,2Ah.

Tu evidenci si udělám v Excelu, těch pár minut mě nezabije.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Juris »

Tak ať se daří,kolego.
vladivostok

#41 Příspěvek od vladivostok »

Díky,
zítra mi má přijít zbývající díl, tak o víkendu to doufám pošlu nahoru.
Dám pak vědět.

A ještě jednou díky za odpovědi a názory.
Marena
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Marena »

vladivostok píše:Děláte si někdo poznámky, třeba nějakou tabulku o počtech cyklů baterií, jejich vybíjení a nabíjení, apod.?

Pouzivam aplikaci pro mobil s androidem. Eviduje modely, baterky a informace k tomu. U baterek muzes sledovat pocty cyklu, data od posledniho nabiti, pak zobrazuje ruzne grafy spotrebovane energie za minutu, Ccka,letovy cas za tyden atd.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od juraj.jurej »

vladivostok píše:Jojo, LiPolky mám dvě - 2200mAh, ale říkám si, že ještě jednu či dvě dokoupím. Protože ještě nemůžu do vzduchu - čekám ještě na jeden díl, tak mudruju a dělám povrchovku. Hlavně ale sbírám informace.

Berete někdo ssebou, když jdete létat, olověný akku a nabíječku, abyste si dobu létání prodloužili?

Nič nedokupuj a lietaj. Keď si zoberieš tie dve bat. 2200mAh na lietanie aj tak tu druhú ani nepoužiješ a donesieš ju domu nabitú. Ja na jedno nabitie lietam asi tak 2x 30min a mám toho dosť. Dobíjam tak 1700mAh. Hlavne choď už lietať a veľa otázok si zodpovieš sám a nebudeš vymýšľať.
FrSky Tandem X20
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“