Po vypnutí TX se rozběhne motor na částečný výkon
-
vladivostok
Po vypnutí TX se rozběhne motor na částečný výkon
Zdravím, mám menší problém s pohonem EasyStaru II.
Sestava: Regulátor FOXY R-25B, přijímač Spektrum AR6210, vysílač Spektrum DX6i.
Po zabudování motoru, propojení elektroniky jsem chtěl zkusit rozběhnout motor. Nastavil plyn na minimum, zapnul TX a nic. Tak jsem pátral v návodu a nastavil THRO CUT jako aktivní. Pak se mi podařilo motor pomocí tlačítka vypnutí motoru nahodit. Vytrimoval jsem ho tak, aby při plynu na minimum byl motor vypnutý o jeden krok trimu navíc pro jistotu. Párkrát zkusil přidat plyn, paráda, spokojenost. Vypnul jsem TX, chtěl model odložit a motor se spustil, asi tak ani ne na 1/5 výkonu. A teď už si nevím rady co s tím.
Děkuji předem za odpověď.
Po zabudování motoru, propojení elektroniky jsem chtěl zkusit rozběhnout motor. Nastavil plyn na minimum, zapnul TX a nic. Tak jsem pátral v návodu a nastavil THRO CUT jako aktivní. Pak se mi podařilo motor pomocí tlačítka vypnutí motoru nahodit. Vytrimoval jsem ho tak, aby při plynu na minimum byl motor vypnutý o jeden krok trimu navíc pro jistotu. Párkrát zkusil přidat plyn, paráda, spokojenost. Vypnul jsem TX, chtěl model odložit a motor se spustil, asi tak ani ne na 1/5 výkonu. A teď už si nevím rady co s tím.
Děkuji předem za odpověď.
Re: Po vypnutí TX se rozběhne motor na částečný výkon
vladivostok píše:Zdravím, mám menší problém s pohonem EasyStaru II.
Výše zmíněný problém bude v tom, že přijímač má zřejmě nastaveno fail-safe a kanál plynu v tom nastavení není zcela stažený. Po vypnutí vysílačky přejde přijímač do fail-safe režimu a na kanálu plynu se tím objeví dříve zapamatovaný signál plynu, který způsobí rozběhnutí motoru.
Změnit nastavení fail-safe by mělo jít novým spárováním přijímače s tím, že fail-safe pozice kanálu plynu by se měla nastavit na pozici odpovídající nastavení kniplu plynu na vysílačce v okamžiku párování.
- cholerik
- Kontaktovat uživatele:
ahoj,
znovu to zpáruj:
všechno vypni
do zdířky přijímače bat/bind strč párovací propojku
připoj baterii, přijímač rychle bliká
ujisti se se, že plyn je stažený
drž párovací páčku nahoru (dlouhá vpravo dole) a zapni rádio
Po pár sekundách přijímač přestane blikat a rozsvítí se trvale, pusť tu dlouhu páčku
odpoj pohonnou baterii, vytáhni propojku a OK
Pak si ještě nastav dráhu plynu, řekneš regulátoru, kde je plný plyn:
zapni rádio, nastav plný plyn,
pak připoj pohonnou baterku. Jakmile regulátor hvízdne, stáhni plyn na nulu.Zapípá znovu a OK
Pro jistotu to dělej bez vrtule.
I když prstů máš deset, tak nějakej zbyde:)
aŤ to lítá
znovu to zpáruj:
všechno vypni
do zdířky přijímače bat/bind strč párovací propojku
připoj baterii, přijímač rychle bliká
ujisti se se, že plyn je stažený
drž párovací páčku nahoru (dlouhá vpravo dole) a zapni rádio
Po pár sekundách přijímač přestane blikat a rozsvítí se trvale, pusť tu dlouhu páčku
odpoj pohonnou baterii, vytáhni propojku a OK
Pak si ještě nastav dráhu plynu, řekneš regulátoru, kde je plný plyn:
zapni rádio, nastav plný plyn,
pak připoj pohonnou baterku. Jakmile regulátor hvízdne, stáhni plyn na nulu.Zapípá znovu a OK
Pro jistotu to dělej bez vrtule.
I když prstů máš deset, tak nějakej zbyde:)
aŤ to lítá
- cholerik
- Kontaktovat uživatele:
tím zpárováním vyřešíš i problém s fail safe, co ti posal Drondys
-
vladivostok
Děkuji, perfektní, funguje to, jak má. Ten postup spárování jsem věděl, ale nenapadlo mě, že bych ho musel dělat znovu, protože jsem to pároval ještě rozložené na stole. Zjistil jsem, že to tlačítko pro vypnutí motoru na TX funguje jen při držení, když ho pustím zase se rozběhne. Dá se to nastavit aby se kliklo pro vypnutí a zase znovu stlačením zapnulo? Třeba o tom nastavení dráhy plynu jsem slyšel poprvé, v návodech jsem to nenašel.
Je v tom pípání regulátoru nějaký systém, nějaká tabulka pípanců a co znamenají?
Je v tom pípání regulátoru nějaký systém, nějaká tabulka pípanců a co znamenají?
- cholerik
- Kontaktovat uživatele:
myslím, žeTro Cut nenastavíš, je tam kvůli odpojení motoru nebo zhasnutí spalováku
Ale třeba se pletu, nepoužívám to
stran pípání
http://www.pelikandaniel.com/dld/FOXY_E ... _143mm.pdf
v googlu druhý odkaz:)
Pokud ti to ale chodí a nevíš, co přesně děláš, tak se v tom nevrtej. Snad jen nastavení brzdy.
Je tam popsaná i kalibrace plynu
Ale třeba se pletu, nepoužívám to
stran pípání
http://www.pelikandaniel.com/dld/FOXY_E ... _143mm.pdf
v googlu druhý odkaz:)
Pokud ti to ale chodí a nevíš, co přesně děláš, tak se v tom nevrtej. Snad jen nastavení brzdy.
Je tam popsaná i kalibrace plynu
vladivostok píše:Třeba o tom nastavení dráhy plynu jsem slyšel poprvé, v návodech jsem to nenašel. Je v tom pípání regulátoru nějaký systém, nějaká tabulka pípanců a co znamenají?
Nastavení rozsahu plynu i pípání regulátoru je popsáno v jeho návodu viz tento odkaz. Je to multi jazyčný návod a česká verze popisu je tam na str. 9 až 16. Popis nastavení rozsahu plynu je v sekci První zapnutí regulátoru a automatická kalibrace plynu a popis významu tónů oznamovacího pípání je v sekci Normální postup při zapínání (obojí na str. 14).
-
vladivostok
Aha, už to vidím i v mém tištěném návodu. Je to až po nastavení pomocí TX, tak abych se přiznal jsem myslel, že tam už mnoho nenajdu, když jsem to nastavil pomocí karty, moje chyba.
Takže díky, a jako úplný začátečník se určitě ještě ozvu.
Takže díky, a jako úplný začátečník se určitě ještě ozvu.
- cholerik
- Kontaktovat uživatele:
v pohodě, ať ti to lítá
Jen faktická připomínka:
doplň si v profilu bydliště.
Určitě najdeš někde v okolí parťáka
M
Jen faktická připomínka:
doplň si v profilu bydliště.
Určitě najdeš někde v okolí parťáka
M
- danidani
- Kontaktovat uživatele:
vladivostok píše:Zjistil jsem, že to tlačítko pro vypnutí motoru na TX funguje jen při držení, když ho pustím zase se rozběhne. Dá se to nastavit aby se kliklo pro vypnutí a zase znovu stlačením zapnulo?
Dělá se to tak, že místo tlačítka dáš do vysílačky dvoupolohový páčkový spínač (třeba tento). Je to celkem častá úprava pro DX6i, je to tu na fóru i popsáno. Přijdeš ale o záruku.
-
vladivostok
Ani se nedivím, že se to často takto upravuje, protože to byla první věc, která mě napadla - proč to soudruhům nefunguje na stálé vypnutí a zapnutí? Nebo by se to mohlo dát nastavit SW při aktivaci tlačítka. Ten páčkový je jasná volba, ale právě zase ta záruka. Ale dotaz - když bych ho vyměnil za páčkový, což se mi může lehce stát, nebude mít stejnou funkci to, že stáhnu na kniplu plyn na nulu? Nebo je to tak, že tlačítko odpojí motor nějak totálně, kdežto knipl jen stáhne výkon natolik, že motor přestane běžet, ale stále ním něco teče, nějaký zbytkový proud?
Ještě k nastavení (vytrimování) plynu. Udělal jsem to tak, že jsem šel s plynem dolů po krocích trimu, na nějakém kroku vypnul (u mě na druhém krouku pod středem), tak jsem pro jistotu udělal ještě jeden krok dolů. Dělá se to tak? Nebo nějak jinak, abych měl zastavený motor na nulové poloze trimu? Je mi jasné, že když tohoto budu chtít dosáhnout u kormidel, no tak to ytrimuju mechanicky, ale tady nevím. V nastavení regulátoru nic takového není.
Ještě k jeho nastavení, mám to takto:
Brzda - Mid Brake - tam si myslím, že je to celkem jedno, záleží na vkusu, jestli dotáčí nebo stojí na fleku
Baterie - LiPo - tam není co řešit
PCO - 3,0V/čl. (60%) - zlatá střední
Timing - 22° - mám 14-pól od AXI 2212/20
SBEC - 5V - ale to se mě netýká, já mám BEC
Governor - vypnuto - já mám vztlak na křídle a ne na rotoru
Smysl ot. - doprava (trefil jsem se vodiči k motoru)
Způsob rozběhu - měkký (30%) - říkal jsem si pro tento motor OK
Ochrana LiPo - omezení výkonu motoru - snad to usliším, abych šel na přistání a vyměnil akku, říkal jsem si, že jako začátečníka by mě tvrdé vypnutí mohlo rozhodit, snad později to tak nastavím, až si to zkusím o vlastní vůli
Nastavuji pomocí karty, je to pohodlnější, než to pípat
Ještě k nastavení (vytrimování) plynu. Udělal jsem to tak, že jsem šel s plynem dolů po krocích trimu, na nějakém kroku vypnul (u mě na druhém krouku pod středem), tak jsem pro jistotu udělal ještě jeden krok dolů. Dělá se to tak? Nebo nějak jinak, abych měl zastavený motor na nulové poloze trimu? Je mi jasné, že když tohoto budu chtít dosáhnout u kormidel, no tak to ytrimuju mechanicky, ale tady nevím. V nastavení regulátoru nic takového není.
Ještě k jeho nastavení, mám to takto:
Brzda - Mid Brake - tam si myslím, že je to celkem jedno, záleží na vkusu, jestli dotáčí nebo stojí na fleku
Baterie - LiPo - tam není co řešit
PCO - 3,0V/čl. (60%) - zlatá střední
Timing - 22° - mám 14-pól od AXI 2212/20
SBEC - 5V - ale to se mě netýká, já mám BEC
Governor - vypnuto - já mám vztlak na křídle a ne na rotoru
Smysl ot. - doprava (trefil jsem se vodiči k motoru)
Způsob rozběhu - měkký (30%) - říkal jsem si pro tento motor OK
Ochrana LiPo - omezení výkonu motoru - snad to usliším, abych šel na přistání a vyměnil akku, říkal jsem si, že jako začátečníka by mě tvrdé vypnutí mohlo rozhodit, snad později to tak nastavím, až si to zkusím o vlastní vůli
Nastavuji pomocí karty, je to pohodlnější, než to pípat
- danidani
- Kontaktovat uživatele:
vladivostok píše:Ale dotaz - když bych ho vyměnil za páčkový, což se mi může lehce stát, nebude mít stejnou funkci to, že stáhnu na kniplu plyn na nulu? Nebo je to tak, že tlačítko odpojí motor nějak totálně, kdežto knipl jen stáhne výkon natolik, že motor přestane běžet, ale stále ním něco teče, nějaký zbytkový proud?
"Zbytkový" proud do motoru nejde, ale na servo monitoru to tlačítko (páčka) posune signál do "úplné" nuly, kdežto knipl jen na předposlední čárku.
Hlavní rozdíl páčky a kniplu je ale v tom, že když vypneš motor páčkou a náhodou si brnkneš do kniplu (přenášení zapnutého modelu, předletová příprava atp.) neroztočí se ti motor a nedojdeš škody nebo úrazu.
vladivostok píše:Ještě k nastavení (vytrimování) plynu. Udělal jsem to tak, že jsem šel s plynem dolů po krocích trimu, na nějakém kroku vypnul (u mě na druhém krouku pod středem), tak jsem pro jistotu udělal ještě jeden krok dolů. Dělá se to tak? Nebo nějak jinak, abych měl zastavený motor na nulové poloze trimu? Je mi jasné, že když tohoto budu chtít dosáhnout u kormidel, no tak to ytrimuju mechanicky, ale tady nevím. V nastavení regulátoru nic takového není.
Trim do nuly (na střed), a pak kalibrovat rozsah plynu dle návodu k regulátoru.
vladivostok píše:PCO - 3,0V/čl. (60%) - zlatá střední
Vyšší hodnota je laskavější k bateriím. Druhým kritériem je tvrdost baterií. Měkké baterii rychleji poklesne napětí k těm 3.0 V, takže měkké baterie potřebují nižší limit. Nejlepší je ale podle mne lítat na čas, abys po letu dobíjel cca 60-70 % kapacity (v Ah).
vladivostok píše:Ochrana LiPo - omezení výkonu motoru - snad to uslyším, abych šel na přistání a vyměnil akku, říkal jsem si, že jako začátečníka by mě tvrdé vypnutí mohlo rozhodit, snad později to tak nastavím, až si to zkusím o vlastní vůli
Pokud budeš lítat na čas, netřeba řešit.
Naposledy upravil(a) danidani dne úte 13.08.2013 14:33, celkem upraveno 1 x.
vladivostok píše: Vypnul jsem TX, chtěl model odložit a motor se spustil, asi tak ani ne na 1/5 výkonu.
Předně, nevypínej vysílač pokud máš pod proudem éro! Nejdřív odpoj baterku v modelu, pak vypni vysílač.
Plyn nijak netrimuj, na vysílači dej trim do středové poloh a podle toho inicializuj regulátor.
Pokud z nějakého důvodu nechceš mít plynulé otáčky motoru ale jen vypnuto/zapnuto tak prostě na přijímači zapoj regulátor do takového kanálu, kde už na vysílači máš přepínače - takže pro klapky nebo podvozek.
-
vladivostok
Díky za tipy a odpovědi.
S plynulým plynem jsem spokojenej, 0 nebo 100% výkonu nechci.
S plynulým plynem jsem spokojenej, 0 nebo 100% výkonu nechci.
-
vladivostok
Tak jsem nastavil ten trim na nulu a s tím inicioval regulátor - je to perfektní, díky.
To létání na čas si asi musím otestovat - kdy vlastně dosáhnu těch třeba 60% kapacity a budu nabíjet.
Takže lítat, měřit čas, zkusit přistát a změřit kapacitu?
To létání na čas si asi musím otestovat - kdy vlastně dosáhnu těch třeba 60% kapacity a budu nabíjet.
Takže lítat, měřit čas, zkusit přistát a změřit kapacitu?