První stavba - potažení VOP a SOP

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
MadMack

První stavba - potažení VOP a SOP

#1 Příspěvek od MadMack »

Zdravím vážení,
prosím o jednu radu.

Stavím svůj první konstrukční model a to podle plánku z RC Revue. VOP bude nalepena na trupu, SOP nalepena na VOP.

A jde mi o to, jestli můžu VOP a SOP cele potáhnout a pak slepit ( folie na folii ) a nebo jestli styčné plochy mezi SOP, VOP a trupem mají zůstat "balzové".

Díky všem a pěkný večer, M.
Wild Hawk -> protoze se rozbil, udelal jsem z nej parnik -> protoze se potopil, jdu zase litat!!!
PEO
Kontaktovat uživatele:

Re: První stavba - potažení VOP a SOP

#2 Příspěvek od PEO »

Sám jsi našel odpověď - styčné plochy po odřezání folie musí být balsové :wink:
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
MadMack

#3 Příspěvek od MadMack »

V koutku duše jsem si to myslel, ale raději jsem se zeptal :-)
Děkuji!
Wild Hawk -> protoze se rozbil, udelal jsem z nej parnik -> protoze se potopil, jdu zase litat!!!
REX

#4 Příspěvek od REX »

Jaký éro stavíš?
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
MadMack

#5 Příspěvek od MadMack »

Jedná se o model Adam 400 dle tohoto plánku http://www.rcrevue.cz/objednejte-si/pla ... 00%5B69%5D

Vzhledem k tomu, že jsem zatím lítal jen s EPP, tak při stavbě objevuji všechna kouzla práce s balsou :-)
Ale už teď vidím asi 20 věcí, které jsem neudělal úplně dobře a tak jsem zvědav, jestli to vůbec poletí - když ne, postavím další verzi a někdy to poletí :-D
REX

#6 Příspěvek od REX »

Tak držím palce ať se dílo podaří :wink:
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Troll

#7 Příspěvek od Troll »

Já bych na to nedával fólii, ale potáhnul bych to papírem. Alespň se zase naučíš něco dalšího nového- klasického. :) . Nemůžu si pomoci, ale takhle malá balsová klasika by měla být skutečná klasika s papírem. A taky to bude létat líp. Bude to mít lepší vlastnosti na malých rychlostech, a tohle je zjevně éro na rekreaci, mělo by umět létat i pomalu.
petan64

#8 Příspěvek od petan64 »

Lólie vytvoří hladký povrch, který není pro malé modely právě ideální. Při této velikosti bude skutečně lepší potah papírem, nebo netkanou textilií (Vlies). Jde hlavně o drsnější povrch, který zabezpečí stabilní turbulentní mezní vrstvu a tím umožní pomalý a bezpečný let i v kritických režimech. Letadlo bude hodnější. Papír i Vlies je nutno po potažení nalakovat. Papír také zpevní konstrukci, proto je nutné nalakovaný potah nechat vyzrát několik dnů v šabloně, jinak se může celá kostra pokroutit... :)
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
MadMack

#9 Příspěvek od MadMack »

Za příspěvky o potahu děkuji.
Pro folii jsem se rozhodl proto, ze mam velký zdravotní problém při práci s cimkoli, co smrdí. Proto jsem zavrhnul potah čímkoli, co je potřeba lakovat.
Ale za postřehy děkuji.
petan64

#10 Příspěvek od petan64 »

OK, tohle chápu. V tom případě doporučuji použít co nejlehčí fólii, například Solarfilm Lite. Pokud bude fólie i na křídle a budou potíže se stabilitou, bude nutné doplnit na křídlo turbulátor(y). Obvykle stačí asi 4mm široký samolepící pásek tloušťky několik desetin mm na horní straně křídla, cca 5-7mm za náběžnou hranou.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
veka1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od veka1 »

MadMack píše:Za příspěvky o potahu děkuji.
Pro folii jsem se rozhodl proto, ze mam velký zdravotní problém při práci s cimkoli, co smrdí. Proto jsem zavrhnul potah čímkoli, co je potřeba lakovat.
Ale za postřehy děkuji.

Je pravdou, že malé modely je lepší potáhnout klasickými materiály,ale... Jarda Kroufek má občas i celkem dobré nápady, nebo štěstí.

V případě Adama jsou tím "nápadem" dvě lišty před pásnicí hlavního nosníku na horním obrysu křídla a relativně malý poloměr náběžné hrany.
Tím vytvořil konstrukci, přirozeně podporující turbulentní charakter obtékání i v případě, že křídlo bude potažené hladkou folí.
Tento fakt ve spojení s obdélnikovým půdorysem křídla, by měl modelu zabezpečit "školní letový projev" a nezáludné chování i v kritických fázích letu.

veka1
MadMack

#12 Příspěvek od MadMack »

Asi to bude znít divně, ale hlavním cílem mého snažení je zkusit si postavit model podle plánku.
Jeho letové vlastnosti nejsou tím nejdůležitějším. Už teď zpětně vidím tak 5 věcí, které jsem měl udělat jinak a byly by lepší. Ale to nevadí. Letadlo dokončím, uvidím jak ( a jestli vůbec ) poletí a případně ten stejný model postavím ještě jednou a lépe a třeba to bude lepší :-)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od veka1 »

MadMack píše:Asi to bude znít divně, ale hlavním cílem mého snažení je zkusit si postavit model podle plánku.
Jeho letové vlastnosti nejsou tím nejdůležitějším. Už teď zpětně vidím tak 5 věcí, které jsem měl udělat jinak a byly by lepší. Ale to nevadí. Letadlo dokončím, uvidím jak ( a jestli vůbec ) poletí a případně ten stejný model postavím ještě jednou a lépe a třeba to bude lepší :-)

.. jasně,to je v pohodě. O té "aerodynamicko- konstrukční vychytávce" jsem napsal i proto, že forum kromě zakladatele vlákna čtou i další potencionální zájemci o informace. Možná se jim to bude hodit.

Před časem jsem se pokusil sepsat a nafotit na jednoduchém školním modelu klasickou stavbu:
http://www.vekamodel.cz/montazni-navody ... bni-navod/
http://www.vekamodel.cz/montazni-navody ... bni-navod/
http://www.vekamodel.cz/montazni-navody ... ve-rizeni/

Je fakt ,že potahování folii ( pro tebe důležité) tam popsáno, není, ale něco o něm lze najít např tu:
http://www.vekamodel.cz/potahovani-mode ... jak-na-to/

veka1
MadMack

#14 Příspěvek od MadMack »

Za odkazy děkuji, určitě si je projdu.

Potáhování už jsem zahájil a zatím dobrý - ale zatím jsem dělal jen rovné plochy, u křídla bude hůř :-)

Ještě mě napadla jedna věc. Současný model má rozpětí 1metr. Kdybych chtěl tentýž model postavit s rozpětím 1,5 nebo 2metry, stačilo by původní plán zvětšit na 1.5 nebo 2násobek?
Samozřejmě bych použil jiný silnější materiál ( nebylo by to celé z 2mm balsy ) a některé věci více dimenzoval. Jde mi spíše o celkovou koncepci a těžiště - jestli i po dvojnásobném zvětšení by to letělo :-)

Děkuji, M.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od juraj.jurej »

To sa tak obecne nedá povedať. Väčšie modely potrebujú väčšiu pevnosť a pri ích stavbe sa využívajú iné technické postupy (konštrukcie), ako u takéhoto jednoduchého modelu. Ale tak 1,2 násobok kludne.
FrSky Tandem X20
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“