létání v mrazu

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
Eragon
Kontaktovat uživatele:

létání v mrazu

#1 Příspěvek od Eragon »

Díval jsem se na windguru a prý má být v nejbližších dnech slabý vítr, ale má být až -5. Mám strach, aby mi v modelu nepřestalo něco fungovat. Navíc lítám s větroněm, který samozřejmě lítá několik minut bez motoru, takže se bojím o baterky (lipol), které by mohly zmrznout (a tím pádem i většina vybavení, protože moje baterky fungují jako topení). Celé je to ještě zhoršené tím, že v letu na letadlo jakoby fouká vítr, který teplotu ještě snižuje. (mám dost velký větrací otvory)
Sky lady (mig 480 race) - visí na zdi
Easy fly (Dualsky XM3530) - visí na zdi
Extra 330 (BM 3130) - létá
PicooZ (malej) - čeká na novou zadní vrtulku
Osprey X - 28 G (Dualsky XM3530) - čeká na 3. zálet (a snad už úspěšný)
m2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od m2 »

Lietal som celú minulú zimu s LiPol, aj v mraze, dokonca som raz po pristátí odstraňoval ľad z nábežky. Nemal by nastať problém.
lubosse

#3 Příspěvek od lubosse »

Ja som pri lietani v zime zalepil vetracie otvory
lepiacou paskou. Lietal som do -10 a v pohode.
Baterky som pouzival aj lipol a daval som ich do
modelu zohriate z vrecka. Mam bezne vybavenie
vysielac Hitec Flash 4x a prijimac co bol k vysielacke.
serva HS55. Najvacsi problem som mal s omrzajucimi
prstami. V rukaviciach som nemal taky cit pri pilotazi.
Motor som nevypinal aj keby som mohol, vzdy som ho
nechal tocit aspon na 1/4 plynu.

:D
dusi
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od dusi »

Kamoš, ktorý vonku lietal so shockom, sa sťažoval, že mu zamrzajú servá, po príchode domov sa všetko chová v teple normálne. A že lipolky rapidne strácajú energiu.

My čo lietame s bedničkovými trupmi sme podobné problémy nezaznamenali, aj keď NiMH baterie lietame o 20% času menej, ako bežne v lete.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od PeePoTN »

chlapi jak ide o omrzajuce prsty tak som to vyriesil.Kupil som si pirotechnicke rukavice ale daju sa kupit aj ine.Su tenke ale aj dost teple. jediny problem by bol keby ste si kupili velke rukavice :D
blesk
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od blesk »

no tak já jsem lítal s třímetrovkou větroně při asi -3°C asi dvacet minut,nic nezamrzlo(bohu dík :-) ) jediné co bylo že mi zamrzaly prsty,na baterky mám normálně 4minuty plného kvaltu,tam jsem mněl jen 3minuty a 30sec. (Sanny 1700mAh) dneska jsem byl venku s lipolama a nic moc,kapacity v čudu...
Lindbergh
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lindbergh »

Já taky dneska ráno lítal se Super Zoomem...Tam je li-polka pěkně venku ofukovaná větrem (bylo -3) a kapacita byla v háji... Měl jsem ji však předtím delší dobu venku ztuhlou...Pak jsem ji došťouchal pěkně v teple, cestou na letiště ji nechal u topení auta a pak jela super. Kolegové mají na zimu ušité pěkné "kožíšky" šité na míru na tu či onu li-polku. Než stačí přes ochranu vychladnout, mají buď to dolítáno, nebo se li-polka zahřeje "prací" :D
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!
PeePoTN
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od PeePoTN »

v obchode s pracovnymi odevmi v Trencine (arlam) sa daju kupit tenke bud pyrotechnicke alebo bavlnene rukavice s protismikovou upravou, pouzitim ktorych nieje obmedzeny cit v ovladani.este sa daju zakupit aj pletenne rukavice-tenke, ktore celkom obtiahnu prsty, cize niesu volne okolo prstov.ceny rukavic sa pohybuju od 18 do 50SK.
maťo

#9 Příspěvek od maťo »

raz som lietal v zime okolo -2C s pentou ....a tá nešla veď lazy bee aj tak skončila
letieť vodorovne nieje také ľahké ako sa zdá

šimo -cvičný hornoplochextra 3D,Blade 3D,breeze 3D, blink blink V3placka,mustang, sun rider, canary, samokridlo arkhawk,hlg micro,air blastermini discuslazy beeplameniak
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Nakadah »

Lital sem dneska v Beskydech s Wildhawkem. Bylo asi tak -3°C a vitr mohl mit 3-5m/s odhadem. Takze sem si obcas hral na postolku :D

Letadlo fungovalo v pohode a s rukavicemi (fleesove) se dalo taky pekne ridit. Nak
dusi
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od dusi »

PeePoTN píše:v obchode s pracovnymi odevmi v Trencine (arlam) sa daju kupit tenke bud pyrotechnicke .

Díky ta tip, už tam posielam kolegu, vyskúšame.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
los_carlos

#12 Příspěvek od los_carlos »

Dnes jsem lítal v tenkých pletených (elastických) rukavicích a v pohodě. Jen se mi v nich hůře nahmatávají pomocné páčky (brzdy a tak).
georg
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od georg »

Já dnes lítal s motorákem, čim větší kosa tim větší výkon :D . Ale k věci rukavice jsem měl, cit nic moc, ale de to uřídit, jinak celý letadlo mi namrzlo tak jsem ho ani umýt celý nemohl, takže jsem ho šuroval až večír. Jinak dobrý polítání, chece to mít výdrž v tomhle mraze. Ta náběžka byla docela hustě namrzlá :D .
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
LV
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od LV »

Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Vigo »

georg píše:Já dnes lítal s motorákem, čim větší kosa tim větší výkon :D

Jj u spalováku je to částečně pravda. Studenější vzduch má vyšší obsah kyslíku a stoupne výkon. Hodně pomáhá taky vzdušná vlhkost. Na karburátorových autech bez elektroniky je to cítit třeba při jízdě podzimní mlhou potom to jede jako blázen.

U mrazu jsou sice mechanické odpory ze začátku větší, ale se zahřátím motoru klesnou. :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“