px




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Skracovač / predlžovač PWM signálu
PříspěvekNapsal: ned 09.09.2018 23:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.4.2009
Příspěvky: 1303
Ahojte, chcel by som sa spýtať, či neviete niekto o nejakej elektronickej vychytávke, ktorá by vedela v reálnom čase skrátiť alebo predĺžiť šírku PWM signálu serva. V ľudskej reči niečo, čo spôsobí, že servo sa posunie (podľa nastavenej hodnoty, napr. potenciometrom) viac alebo menej, než je signál z rádia. Na rádiu sa podobná funkcia dá zariadiť ako mix jedného kanálu do druhého v stanovenom pomere, avšak akosi mi došli kanály. Asi sa to dá naprogramovať cez Arduino alebo nejaký iný jednočipák, ale snažím sa ísť cestou najmenšieho odporu a teda najskôr skúšam zistiť, či niekto niečo také už nevyrobil a nepredáva :). Priznám sa totiž, že ani len netuším, ako by sa to mohlo volať. Vopred vďaka za tipy!

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 09.09.2018 23:31 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jaký máš vysílač? To by mohlo jít nastavit mixem stejného kanálu sama do sebe a offset nastavovat potenciometrem, takže další kanál není třeba. Na Gr. to používám třeba pro chcípák motoru, ale místo poťáku jen přepínač.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 1:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.4.2009
Příspěvky: 1303
Je to trošku komplikovanejšie, ja potrebujem ovládať dve funkcie na jednom kanáli s trošku upraveným posunom "serva". Ako príklad uvediem ovládanie smerovky a zadného kolieska na jednom kanáli, každé však na samostatnom serve, pričom by som potreboval, aby sa páka serva kolieska otáčala menej, ako páka serva smerovky (je to trošku pritiahnuté za vlasy, ale ide o princíp). Proste pre jednu funkciu potrebujem plný rozsah a pre druhú menší, ale v pomere k prvej a nemôžem na to použiť samostatný kanál a ani to namixovať v prijímači (v Duplexe to tuším ide).

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 5:21 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17495
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jameson píše:
... ovládanie smerovky a zadného kolieska na jednom kanáli, každé však na samostatnom serve, pričom by som potreboval, aby sa páka serva kolieska otáčala menej, ako páka serva smerovky ...

Tomu rozumím, co to udělat tak že na druhém servu změníš délku páky? Sice to není plynule laditelné ale ten poměr se změní dle potřeby, jednoduše a bez dalších udělátek.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 7:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pořád jsi nenapsal co máš za soupravu. U Graupnera by to šlo v tom přijímači taky nastavit, ale samozřejmě jen na pevno, bez možnosti ovládání za letu. Akorát musíš mít na přijímači ten kanál navíc. Dá se měnit rozsah i trimovat.


Přílohy:
Výstřižek.PNG
Výstřižek.PNG [ 7.69 KiB | Zobrazeno 639 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 7:26 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5321
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
Jeti to taky umi (pokud dobre chapu pozadavek)

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 7:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jó, to už psal, ale pořád nenapsal co má za rádio. :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 8:36 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3138
Obrázky: 1
- Pokud to nejde v TX (a nechceš to mechanicky ála jyrry), tak
je jasné, že je to úloha pro uP jak vyšitá. Principiálně spočítá
hodinové pulzy v době trvání kanálového pulzu, jejich počet úměrou - dle zadané konstanty
přepočte, a dle nového počtu hodinových impulzů vygeneruje kanálový impulz s novou délkou.
Změna konstanty (její zápis) je jednoduše možná jen "na zemi".
- Na prvního nástřel se zdá, že by to šlo i s 555 zapojenou ve funkci testeru serv.
Časovací potenciometrem by točilo servo 1 řízeného prvku, a potřebné změny délky
by prováděly odporové trimry (+ pevné odpory) sériově-prodlužování a paralelně-zkracování
k časovacímu potenciometru. Posun neutrálu oproti servu řízeného prvku, by řešilo vzájemné
natočení hřídelí potenciometr-servo 1. Druhý prvek by byl spojen se servem 2 řízené testerem.
- Už z popisu je vidět, jak oba způsoby jsou komplikované proti možnosti "jde to nastavením TX".
- A je to o tom, že to dělám jen pro to, abych si "POHRÁL - ZABLBNUL" s nějakou elektronikou.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 11:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.4.2009
Příspěvky: 1303
Ďakujem za odpovede, na rádiu (Futaba) to, samozrejme, nastaviť viem (písal som to hneď v prvom príspevku), ale minuli sa mi už kanály (mám ich len 8), v prijímači to nastaviť neviem (písal som v druhom príspevku), preto som sa pýtal, či niekto na to nevyrobil nejaké "udělátko". Zdá sa však, že nie, nuž, budem musieť zohnať nové rádio, aj tak to už plánujem dlho :)

_________________
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 12:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.5.2006
Příspěvky: 9102
Bydliště: Bratislava dnv SK
Bol nejaký spomaľovač serva - https://hobbyking.com/en_us/turnigy-3-c ... tore=en_us
Ešte existujú delta mixy do modelu - osobne som mal len úplný šmejd a práve to čo potrebuješ Ty t.j. volitelnú "váhu" či pomer mixovania vstupov často nemajú.. navyše by si musel druhý vstup nahradiť nejakým servotesterom.

Ak by ale išlo len o veľkosť výchylky a naozaj len serva a nie nejakého reglu alebo niečoho iného,
vidím to ako nezmysel a treba použiť mechanicky iné napákovanie.. funguje a nebude chodiť ani servom na dorazy pri zapnutí.
Dokonca aj páky na servo s meniteľnou dĺžkou som kdesi videl, len neviem či to bolo použiteľné.
Prípadne existujú digitálne servá kde by sa dalo asi nastaviť výchylku. Ak je to jednorázovka, tak je asi lepšie kúpiť také servo než začať vyvíjať jednočipák..


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 12:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17495
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
guchar píše:
.... se zdá, že by to šlo i s 555 zapojenou ve funkci testeru serv.
Časovací potenciometrem by točilo servo 1 řízeného prvku, a potřebné změny délky
by prováděly odporové trimry (+ pevné odpory) ...

8O 8O 8O
To je doufám jako pondělní vtípek... :roll:

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 12:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Coro, on ale nepotřebuje sloučit dva kanály, ale naopak jeden kanál rozdělit do dvou, a u jednoho mít možnost nastavit jiný rozsah výchylek, a taky trimovat střed. Jestli to ale nějaký přijímač Futaba umí, nevím. Pokud ne, tak pak asi jedině na Y-kabel vřadit do jedné větve nějaký obvod s procesorem, který by to obsloužil. Jestli se něco takového prodává taky nevím. Přijímače HoTT a Duplex to umí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 13:01 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2047
Bydliště: Zavar, SK
Neviem, či som správne pochopil zadanie, ale Arduino s dvoma poťákmi: jedným sa nastaví posun nuly, druhým pomer voči pôvodnému signálu...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 13:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9104
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Jó, tak nějak bych si to taky představoval.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 10.09.2018 13:56 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.2.2007
Příspěvky: 308
Bydliště: Velké Opatovice
Mě napadá jako nejjednodušší programovatelné servo. Není potřeba vkládat nějaké udělátko, které je potencionálním zdrojem poruch a cenově to bude srovnatelné.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Tom75 a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz