Reklama

 





Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 164  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:19 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2011
Příspěvky: 18
Ještě se naposledy vrátím k poťákům - zkrácená dráha na 60 st je dost nestandardní záležitost. Použití běžných sériových potenciometrů s sebou nese několik problémů - životnost - desítky tisíc cyklů, mechanické provedení - uchycení, tvar hřídelky, rozměry a nakonec dráha. 200 hodnot na kanál může stačit, proč ne, ale proč z TG9X udělat hračku, když to není nutné. S kvalitním modulem (JETI, FRSky...) se rádio vyrovná dražším soupravám. Ty MURATA poty co mám mají 1milon cyklů a jsou určeny právě, mimo jiné, pro RC soupravy. Uvidíme, plošáček mám nachystaný, zkusím vyrobit prototyp, proměřit charakteristiku a stabilitu a podle výsledků by mohla být k dispozici náhrada za vadný poťák, případně upgrade pro "fajnšmekry". Nedělám to proto abych za každou cenu tunil levné rádio z číny, ale proto že, mě zkrátka baví opensource, openhardware a rád posouvám hranice o kousek dál. Pokud by to někomu pomohlo a udělalo radost pak je to bonus navíc.


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
skiner píše:

Odporově ano, ale průměr osičky je 6 mm, a to je příliš.
Potenciometry v T9X mají průměr osičky 3.5 mm.

Níže je obrázek co tady v minulosti dával dokken když změřil ten irigo potenciometr co měl rozebraný.

Obrázek


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
RadekZ píše:
Ještě se naposledy vrátím k poťákům - zkrácená dráha na 60 st je dost nestandardní záležitost. Použití běžných sériových potenciometrů s sebou nese několik problémů - životnost - desítky tisíc cyklů, mechanické provedení - uchycení, tvar hřídelky, rozměry a nakonec dráha. 200 hodnot na kanál může stačit, proč ne, ale proč z TG9X udělat hračku, když to není nutné. S kvalitním modulem (JETI, FRSky...) se rádio vyrovná dražším soupravám. Ty MURATA poty co mám mají 1milon cyklů a jsou určeny právě, mimo jiné, pro RC soupravy. Uvidíme, plošáček mám nachystaný, zkusím vyrobit prototyp, proměřit charakteristiku a stabilitu a podle výsledků by mohla být k dispozici náhrada za vadný poťák, případně upgrade pro "fajnšmekry". Nedělám to proto abych za každou cenu tunil levné rádio z číny, ale proto že, mě zkrátka baví opensource, openhardware a rád posouvám hranice o kousek dál. Pokud by to někomu pomohlo a udělalo radost pak je to bonus navíc.

OK pokud už se někdo rozhodne měnit potenciometry pak by bylo dobré za něco lepšího a toto by mohla být asi nejlepší varianta. Tak udělej prototyp, vyzkoušej ho s T9X a dej vědět jak to dopadlo. Ostatním navrhuji počkat na ten prototyp a pak se uvidí.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Napájení přijímače 2S nic? :)
Furt sa tu budete škubat kvůli poťákom? :D

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:54 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.4.2005
Příspěvky: 673
Bydliště: Louny
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... st10425143
sorry, to jsou li-fe-pol


Naposledy upravil dokken dne pát 13.05.2011 11:55, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:55 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
neriskoval by som RiMr-re

velmi velky rozdiel napatia. Neverim ze by to v kazdom pripade dopdlo dobre.

Ale samozrejme ide to - s malou upravou - medzikusom.

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.4.2005
Příspěvky: 673
Bydliště: Louny
zenerka?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 11:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.11.2010
Příspěvky: 658
Bydliště: Poprad
dokken píše:
zenerka?

srandista :) - pri takom odbere?
skor stabilizator, plosak 1*1 cm 2-3gramy

_________________
http://bobo.matej.name


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 12:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Ale mohlo by to dopadnout?
Mě jde o to, jestli to už někdo, třeba omylem :) nezkoušel :)
Jeden přijímač "napájený" 3S doma mám, pochopitelně nefunkční, jeden šikula pozapojoval všechno na všechno a pak se divil :)
Ale 2S ještě asi nikdo nevyzkušoval...
Mám doma 2S serva, tak mě to láká...

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 12:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
RiMr píše:
Napájení přijímače 2S nic? :)

Jen zběžně jsem okouknul osmikanálový přijímač Turnigy a je tam na vstupu napájení lineární stabilizátor s výstupním napětím 3.3V popsaný

6206A
1027/33


a na vstupu je u něj připojen SMD kondenzátor 22 mikro na 16V. Mrkni do svého přijímače jestli to tam máš stejné.

Hledal jsem popis k 6206A a našel jsem viz tento odkaz. Podle toho popisu má maximální vstupní napětí 9V.

Při zapojení přímo na 2S bude stabilizátor víc topit, ale snad by to měl vydržet. V přijímači je dost místa takže by možná stálo za úvahu přerušit přívod + a zapojit tam několik obyčejných diod do série pro snížení napětí cca o 2 až 3V a pak už by provozování na 2S nemusel být žádný problém. Pokud máš doma nějaké obyčejné diody tak si to vyzkoušej přeměřit kolik jich bude potřeba ke snížení o cca 2 až 3V.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 13:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2010
Příspěvky: 1047
Bydliště: Hlohovec - Slovensko
Ten stabilizator 6206A ma max. vstupne napatie 6V, neviem ci sa to oplati riskovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 13:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.2.2010
Příspěvky: 12370
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
skiner píše:
Ten stabilizator 6206A ma max. vstupne napatie 6V, neviem ci sa to oplati riskovat.

Jaké má vstupní napětí ten konkrétní kus co tam skutečně je to není jisté, protože ten co je v tom popisu co jsem na něj uvedl odkaz se dělá taky ve verzi 6206A a má maximální vstupní napětí 9V, ale s tím riskováním je to pravda a proto jsem navrhl mezi přívod + a vstup stabilizátoru zapojit několik obyčejných diod do série ke snížení napětí cca o 2 až 3V, a to pak už by měl být takto upravený přijímač v pohodě použitelný přímo pro napájení z 2S. Pokud by to chtěl mít volitelné tak je tam dost místa a dal by se tam dát i nějaký mikrospínač, kterým by se ty diody daly vyzkratovat. Nebo vyměnit tam jiný stabilizátor co 2S určitě vydrží, ale zas bude víc topit.


Naposledy upravil Drondys dne pát 13.05.2011 13:29, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 13:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.6.2008
Příspěvky: 7403
Bydliště: Praha 9 Vinoř
Obrázky: 64
Až budu doma, rozloupnu ten tříkanál, nafotím a kouknete na to, jo? :)

_________________
________________________________
Modeláři sobě http://www.ok-rimr.com


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 13:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2010
Příspěvky: 1047
Bydliště: Hlohovec - Slovensko
Ja osobne by som to asi riesil nejakym externym obvodom, kde by bol trebarz stabilizator na 5V, ktory by isto zvladol aj trojclanok.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát 13.05.2011 13:44 
Nováček serveru
Nováček serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 3.3.2011
Příspěvky: 47
Externy obvod ale obmedzi napatie aj pre serva. Skor interny obvod, trebars vymenit ten stabilizator za iny alebo pre neho zaradit este jeden, napr low drop na 5V

_________________
[color=blue]TGY 9x + RadioClone + FrSky telemetry [/color]
[color=green]lietajuci izolacny material[/color]
[b][url]http://rcairfoam.creathinq.com/?lang=sk[/url][/b]


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2456 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 164  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz