Zavesenie klapky alebo kridelka
- pilothanter
- Kontaktovat uživatele:
Zavesenie klapky alebo kridelka
Idem robit 2,4m kridlo 3dielne a riesim zavesenie klapky. Kridlo bude ps+balza1mm. Uz som pozeral aj zavesenie pod potahom ale neviem ci to bude stacit. Model bude nieco mezdi F3B a F3F. Pozeral so aj ako to robi Drela
no ale to je ako u kompozitov. Tak poradte.
no ale to je ako u kompozitov. Tak poradte.
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Tím řešením co používá Drela jsi myslel ten kus tkaniny? To by podle mě mělo držet parádně, navíc po celé délce a napořád. Ještě mě napadá zavěšení silikonem - mají to tak řešené modely od ArtHobby a prý to drží fantasticky. Obojí by mělo být perfektní právě pro kombinaci polystyren/balza nebo dýha. A pověsit to nahoru nebo dolů? Kupodivu se většina výkonných modelů dělá se spodním zavěšením, snad kvůli plynulejšímu obtékání při výchylkách dolů (není tam ostrá hrana ale prostor, kde se nejspíš může vytvořit zaoblený vír a dotvořit plynulý tvar profilu). Nevím, asi bych to okopíroval. Klapky ale jednoznačně pověs za spodek, jinak budeš muset mít 90° díru ve spodní straně.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
- pilothanter
- Kontaktovat uživatele:
pilothanter píše:Klapku na spodnej strane a kridelko na vrchnej, len sa mi jedna ci to vydrzi. A este aka latka sa na to pouziva. Ci pouzit sklo pod potah.
Pokud trváš na té tkanině, tak kdysi dávno, když jsme dělali upoutance, tam jsme použili nastříhané pásky stuhy, mašle, pentle nebo jak se tomu dnes vlastně říká. Podle mě by to šlo použít i dnes, pevnost to má dobrou.
Ale podle mě dnešní plastové panty jsou asi nejvhosnější, nehledě na jednoduchost montáže a jejich funkčnost.
http://www.miki-rcletani.wbs.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/
http://marekrc.rajce.idnes.cz/
niečo ako stuha sa používa aj teraz... keď som rozbil jéčko, tak tam bolo v krídielkách niečo nepresýtené, široké asi 2cm....
mne sa osvedžil kevlar, jemne narežeš, rozhýbaním vylámeš epoxid a jejda sto bodový pant.... slúži ako aj mechanicky tak aj pevnostne
mne sa osvedžil kevlar, jemne narežeš, rozhýbaním vylámeš epoxid a jejda sto bodový pant.... slúži ako aj mechanicky tak aj pevnostne
Naposledy upravil(a) helbo dne úte 26.02.2008 22:36, celkem upraveno 1 x.
... urobíme tak, aby bolo dobré ...
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
To byl nejspíš kevlar padesátka nebo odpovídající sklo, podívej se sem. To je ten Drelův způsob, je to lepší takhle roztáhnout než to nařezávat a vydrolovat z toho pryskyřici. Už jsem měl tu čest to zkoušet a funguje to výborně - jen bych možná doporučil použít nějakou měkčí pryskyřici (nějakou na lepení), já jsem použil moc tlustou tkaninu a musel jsem to trochu "rozchodit". Jinak by to mělo fungovat i bez rozhýbávání. Pokud vím, u celokompozitů se to dělá tak, že se prostě zevnitř nařízne spodní potah a trochu se to rozhýbe aby se rozlámaly kousky pryskyřice v místě pantu, ne?helbo píše:niečo ako stuha sa používa aj teraz... keď som rozbil jéčko, tak tam bolo v krídielkách niečo nepresýtené, široké asi 2cm....
U F1A a A1 se někdy dělaly závěsy směrovky z mnoha proužků tkaniny, které vedly z levé strany stabilizátoru na pravou stranu kormidla a naopak, vždy jeden doleva a jeden doprava. To se ničím neprosycovalo a u Lněničkova Kosa jsem dokonce v nouzi kamarádovi uzmul bavlněný padáček, který se chystal použít do rakety, a z něj to nastříhal. Na Stylusovi mám něco podobného, jen jsem použil mikalentu a semtam jsem ji proložil trochou skla.
Jakou látku použít? Pokud použiješ Drelovu metodu, určitě sklo nebo kevlar - jiné tkaniny mají příliš krátká vlákna a prosycení pryskyřicí jim vadí - časem se unaví. To jsem se naučil na S4B sklopce - několikrát jsem spravoval panty, takže jsem se nakonec naštval a pověsil jsem to na odstřižek hedvábí prosycený pětiminuťákem. No a přišel Šampón Šampónovič, oblíbenec mojí sestry, jé co to je? a jak to funguje? Když jsem mu to ukázal, samozřejmě si s tím hrál tak dlouho než zjistil, že se to sklápí na opačnou stranu než to drží ta gumička. Urvalo se to a moje oblíbené esčtyřibéčko doteď leží na skříni a čeká na podpálení, protože další vrstva by zvětšila mezeru mezi sklopeným uchem a středem natolik, že by se mi vytrhla očka od západky rozklápění
Můžeš ale místo tkaniny pod potah zkusit silikonové panty, tady je to hezky popsáno (anglicky).
no neni to tak jak si myslíš na tých kompozitoch, je to pásik niečoho čo neni ani sklo a je to dosť husté a takmer ani nepresýtené... je to pod vnútornou vrstvou skla.... rezpektíve medzi tkaninou a balzou.... teda na kompozite.... myslím, že sa tomu originál nadáva odtrhová tkanina a dá sa to aj kúpiť zvlášť
... urobíme tak, aby bolo dobré ...
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Jj, na odtrhovou tkaninu jsem zapomněl.helbo píše:no neni to tak jak si myslíš na tých kompozitoch, je to pásik niečoho čo neni ani sklo a je to dosť husté a takmer ani nepresýtené... je to pod vnútornou vrstvou skla.... rezpektíve medzi tkaninou a balzou.... teda na kompozite.... myslím, že sa tomu originál nadáva odtrhová tkanina a dá sa to aj kúpiť zvlášť
- pilothanter
- Kontaktovat uživatele:
- bolekkrutor
- Kontaktovat uživatele:
na závěsy u kompozitů,se jak už tu bylo řečeno,používá odtrhová tkanina,tato primárně slouží jako pomocný materiál při vakuování,v zásadě je to polyesterová tkanina,která je ale impregnována něčím,co zabrání přilepení k epoxi,polyesteru...odtud "odtrhová" tkanina
impregnace zároveň zaručí rozhýbání pantu,jelikož vlákno díky impregnaci není prosycené ,nehrozí při jeho rozhábávání zlomení,poškození
skelná tkanina,jak tu taky padlo,by se nejspíš zlomila při rozhýbávání,kevlar to sice snese,ale odtrhovka je odtrhovka:) jen bych v místech nalepení na potah pro jistotu nadělal do ní dírky,pro spolehlivější přilepení,dobře jde propalovat hrotem pájky...ještě bych doporučil vzít odtrhovku s "barevným proužkem" jednak je to jedna z kvalitnějších,a jednak proužky usnadní orientaci při proškrabávání potahu
impregnace zároveň zaručí rozhýbání pantu,jelikož vlákno díky impregnaci není prosycené ,nehrozí při jeho rozhábávání zlomení,poškození
skelná tkanina,jak tu taky padlo,by se nejspíš zlomila při rozhýbávání,kevlar to sice snese,ale odtrhovka je odtrhovka:) jen bych v místech nalepení na potah pro jistotu nadělal do ní dírky,pro spolehlivější přilepení,dobře jde propalovat hrotem pájky...ještě bych doporučil vzít odtrhovku s "barevným proužkem" jednak je to jedna z kvalitnějších,a jednak proužky usnadní orientaci při proškrabávání potahu
- pilothanter
- Kontaktovat uživatele:
- pilothanter
- Kontaktovat uživatele:
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Drela to dělá trochu jiným způsobem, u jeho metody trik spočívá v orientaci vláken. Navíc to prosycuje jenom tak, aby to drželo pohromadě, většinu pryskyřice odsává hajzlpapírem. Pak to lepí tak, že vzniklý polotovar prosytí nějakým obyčejným lepidlem, u nás by posloužil třeba kanagom. Mám to ozkoušené, funguje to výborně. Ten monofil bych tam určitě nedával, řekl bych že by to nemusel vydržet.pilothanter píše:Drela to robi aj zo skla a nezlomi sa.