Základy 3D tisku letadla

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zpráva
Autor
tondas2

Základy 3D tisku letadla

#1 Příspěvek od tondas2 »

Kolegové vůbec nerozumím 3D tisku, vnuk si pořídil tiskárnu a mě láká vyzkoušet nějaké letadlo vyrobené touto metodou.
Je mi jasné že data na model budu muset někde zaplatit.
Jen mi řekněte kde jsou ke koupi nějaké opravdu ověřené, dále jaký materiál použít, dále jestli to je možné na normální tiskárně nebo je nutná nějaká speciální. Čím potom jednotlivé díly lepite.
Děkuji za radu.
dudaj

Re: Vysvětlení

#2 Příspěvek od dudaj »

https://3dlabprint.com/product-category ... airplanes/

něco si vyber a nastuduj. Kluci mají videa a vše na nich vysvětlí.

Tisknout můžeš na čemkoli, ale celé je to složitější. prostě naučit se toho budeš muset dost.

Je to stejné jako s plaváním, dokud nevlezeš do vody, nic se nenaučíš. Jakmile se něco naučíš, zjistíš, že toho vlastně nevíš mnohem víc, než ses původně domníval :lol: .
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Základy 3D tisku letadla

#3 Příspěvek od TomasC »

Souhlas, 3D lab: https://3dlabprint.com/product-category ... airplanes/

Já tisknu z PLA LW a to v barvě bílé. https://3dlabprint.com/shop/polylight-1 ... a-natural/
Tiskárna to zvládne vpodstatě jakákoliv, která se dnes koupí.
Lepím sekunďákem. Zkoušel jsem i lepidlo na plastikové modely Revell a taky v pohodě.

Mám Zero a doporučuji: https://3dlabprint.com/shop/a6m2zero/ a to z toho důvodu, že je celé bílé a tak je to málo práce. Koblihy a motorový kryt je hned. Taky je Zero palubní stihačka a tak má dost plochy a velkou VOP. Tedy se s ní dobře létá.

Přejmenoval jsem vlákno, aby to nevypadalo, jako "dostavit se k podání vysvětlení".
Libor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Libor »

https://3dlabprint.com/shop/piperj3cub/ je dokonce zadara. Vytisknul jsem z doporučeného https://3dlabprint.com/shop/polylight-1 ... ow-lw-pla/ v podstatě bez problémů a létá to taky bez problémů.
Libor
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
zdzd

#6 Příspěvek od zdzd »

Za mě, pokud se bavíme o 3Dlabprint, tak Zero létá perfektně, ale Hurricane je na tom líp - má řízenou i směrovku.

Zato s Piperem jsem se nějak nesžil. S malým plynem se jen tak nějak plácá a je to o ničem. Ale pokud se to trochu více osolí, tak je nevyzpytatelný a nepříjemný. Pro začátečníka možná ano, ale užít si s ním nějaké létání to tedy nic moc. Buď je nedomrlý, nebo nepříjemný.

JInak materiály od 3Dlabprint jsou na letadla asi to nejlepší co je k dispozici.
zdzd

#7 Příspěvek od zdzd »

Libor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Libor »

zdzd píše: ned 05.04.2026 23:06 s Piperem jsem se nějak nesžil. S malým plynem se jen tak nějak plácá a je to o ničem. Ale pokud se to trochu více osolí, tak je nevyzpytatelný a nepříjemný. Pro začátečníka možná ano, ale užít si s ním nějaké létání to tedy nic moc. Buď je nedomrlý, nebo nepříjemný.
Ten Piper je v doporučeném setupu přemotorovaný. Když se s ním létá jako s Piperem, tak to létá hezky. Když se plyn osolí, tak se letadlo jakoby "uzamkne", jako kdyby křidélka přestala fungovat, proud vzduchu a moment od vrtule to letadlo přemůže. Ale to znám i u jiných Piperů.
zdzd píše: ned 05.04.2026 23:06 Pro začátečníka možná ano
To bych takto nehodnotil vzhledem k odolnosti konstrukce vůči běžným provozním příhodám. Je to subtilní záležitost a i když je upevnění křídla vtipně vyřešeno, celkem banální příhody dělají na letadle špatně opravitelná poškození. Je to hezké, vytiskne a slepí to kdokoli (ohnutí drátu táhel ke kormidlům do Z je maxima potřebné technické zručnosti), bude mít snadno hotové letadlo, ale provozně to je náročné. Už jen převézt to bez úhony v autě :)
Libor
Jiri

#9 Příspěvek od Jiri »

Jako první tíštěné letadlo doporučuji Eclipson A, ve verzi bez podvozku je ke stažení zcela zdarma. Z větší části LW-PLA, na čumák a koncové oblouky doporučuji PolyAir. Na první vyzkoušení ideální, létá velmi dobře, minimální spotřeba materiálu.Z hlediska stavby ni modely od Eclipsonu přijdou snažší, než od 3DLab (větší přesahy lepených částí, snažší sestavování.). Pokud bych to srovnal třeba se zde zmíněným Piperem, tak tam třeba spoj střední části trupu správně usadit je vysloveně horor. Srovnání mám, Eclipsona jsem tiskl 2x, trup Pipera 3x.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
zdzd

#10 Příspěvek od zdzd »

Libor píše: pon 06.04.2026 8:01 Ten Piper je v doporučeném setupu přemotorovaný. Když se s ním létá jako s Piperem, tak to létá hezky. Když se plyn osolí, tak se letadlo jakoby "uzamkne", jako kdyby křidélka přestala fungovat, proud vzduchu a moment od vrtule to letadlo přemůže. Ale to znám i u jiných Piperů.

To bych takto nehodnotil vzhledem k odolnosti konstrukce vůči běžným provozním příhodám. Je to subtilní záležitost a i když je upevnění křídla vtipně vyřešeno, celkem banální příhody dělají na letadle špatně opravitelná poškození. Je to hezké, vytiskne a slepí to kdokoli (ohnutí drátu táhel ke kormidlům do Z je maxima potřebné technické zručnosti), bude mít snadno hotové letadlo, ale provozně to je náročné. Už jen převézt to bez úhony v autě :)
Tady už proběhlo pár informací na téma Piper 3Dlabprint:

viewtopic.php?t=92177&start=23
Zenair

#11 Příspěvek od Zenair »

Za sebe bych se také jako k prvnímu tištěnému éru přiklonil k Eclipsonu A. Otestuj si tisk některé z menších částí napřed nanečisto a třeba ve více variantách s pozměněným nastavením. Nicméně doporučené parametry tisku bývají odzkoušené, s těmi je třeba začít.
Jakou tiskárnu vnuk pořídil? Je pravděpodobné, že získáš od někoho tady odladěné tiskové profily...
Určitě využij 3Dlabprint materiály - PLA LW a PolyAir. Jsou vyzkoušené a velmi dobré.
Držím palce :)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od warhawk »

Já jsem také jeden z těch, který jako první éro tisknul eclipson A. Jenže bych jej naopak nedoporučil. Sice jsem vytisknul celou kostru a mám jej tady na dokončení, ale nejspíš půjde do popelnice (nikdo jej nechce ani grátis). Celá věc je ta, že já nepotřebuji cvičný polovětroň. Prostě to éro je strašně hnusné a pro zkušeného modeláře diskutabilní. Nicméně to beru tak, že je to individuální. Tím se snažím říct to, ať si vybíráš éro, které ti dává smysl, než které se lehce tiskne. Pokud dodržíš postupy a manuál, tak to bude vypadat dobře ať je to cokoliv.
Mysím si tedy, že daleko větší smysl dává si jako zkušenější pilot postavit nějakou tu rouru, která se přecijen staví klasickou stavbou poněkud hůře.

Zde jsem začínál já:
https://timelesswings.com/

viewtopic.php?p=1569807#p1569807

edit: Jo a ještě bych rád řekl, že jsem na P1S tisknul rovnou ten G-code, takže jsem neřešil nic jiného. Tento autor to má docela zmáknuto.
tondas2

#13 Příspěvek od tondas2 »

warhawk píše: pon 06.04.2026 19:59 Já jsem také jeden z těch, který jako první éro tisknul eclipson A. Jenže bych jej naopak nedoporučil. Sice jsem vytisknul celou kostru a mám jej tady na dokončení, ale nejspíš půjde do popelnice (nikdo jej nechce ani grátis). Celá věc je ta, že já nepotřebuji cvičný polovětroň. Prostě to éro je strašně hnusné a pro zkušeného modeláře diskutabilní. Nicméně to beru tak, že je to individuální. Tím se snažím říct to, ať si vybíráš éro, které ti dává smysl, než které se lehce tiskne. Pokud dodržíš postupy a manuál, tak to bude vypadat dobře ať je to cokoliv.
Mysím si tedy, že daleko větší smysl dává si jako zkušenější pilot postavit nějakou tu rouru, která se přecijen staví klasickou stavbou poněkud hůře.

Zde jsem začínál já:
https://timelesswings.com/

viewtopic.php?p=1569807#p1569807

edit: Jo a ještě bych rád řekl, že jsem na P1S tisknul rovnou ten G-code, takže jsem neřešil nic jiného. Tento autor to má docela zmáknuto.
Jak to ero vypadá?
Máte foto?
Troll

#14 Příspěvek od Troll »

Jaký druh letadla vlastně chceš zkusit? Vetroně s motorem, nebo bez, kabinový hornoplošník, akrobata, dopravák nebo tryskáče ? Nebo něco jiného zajimavého co se klasicky obtížně staví ? Letadla z tisku jsou obvykle trochu těžší než klasická stavba, ale zase nejdou postavit zkroucené a tak letí hned napoprvé bez nejakého velkého klikání. Já osobně bych doporučil data z Planeprint.com. Jejich letadla létají dobře ale hlavně je k tomu nejlepší návod na tisk ( přímo tiskové profily pro tiskárnu) a nejlepší návod na stavbu co znám včetně doporučeného vybavení. Vyber si nejaké letadlo z poslední doby, tisk a hlavně návrhy letadel se velice a rychle zlepšují, takže staré návrhy modelů jsou provozně, pevnostně i stavebně zřetelně horší než ty nejnovější. Typ tiskárny taky není zanedbatelná věc, ne na každé jde všechno snadno a bez potíží. Na letadla je nejvhodnější uzavřená komora a systém ,kdy podložka neběhá, jenom se posouvá pomaličku dolů podle toho jak přibývají vrstvy. Tiskové materiály taky nakupuji u 3dlabprint.Kromě zdrojů co už zmiňovali kolegové, existuje i dost dat ke stažení zdarma nebo jenom za nevelké peníze třeba na Cults3d nebo Thingiverse. Pár letadel jsem zkusil i z techto zdrojů a létalo to něco docela slušně a něco dokonce i překvapivě dobře. Hlavně doporučuji nezkoušet jako první letadlo různé vysoce pokročilé stíhačky jako NGAD a podobné futuristické kreace. I originál je navržen jako aerodynamicky nestabilní. To je pak bez přijímače se stabilizací prakticky nelétatelné.
Jiri

#15 Příspěvek od Jiri »

Na které se ptáš? Pokud jde o Eclipson, na stránkách má nejen fota, ale i videa, foto ti můžu poslat i svoje. Já ho opravdu používám jako skladný polovětroň, mám na něm sklopku a kvůli přepravě i demontovatelnou VOP, vzhledově mne to neuráží.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Odpovědět

Zpět na „CNC dílna“