ELRS+INAV+ADSB přijímač

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

ELRS+INAV+ADSB přijímač

#1 Příspěvek od graup15 »

Protože ELRS má dvě hlavní myšlenky. Za prvé vysoká citlivost LoRa protokolu a přijímačů. A druhá díky poněkud vyššímu výkonu i long range létání.
No a s tím se pojí i rozumná míra zodpovědnosti.( nazval bych to selský rozum.)...
V Inav je možné si nastavit warning a alarm podle ADSB přijímače.... neboli tvl něco se sem řítí uhni rychle pryč ...:-) :-)
Tak mi zajímá, máte s tím vubec někdo zkušennost?
Chápu, že ADSB malinký přijímač s možností výstupu do UART stojí nad 200 dolarů..(ale spíš něco okolo 400 dolarů), ale přidaná hodnota pro FPV je jasná.
Díky za reakce..
LittleFalco

Re: ELRS+INAV+ADSB přijímač

#2 Příspěvek od LittleFalco »

graup15 píše: ned 15.03.2026 10:10 přidaná hodnota pro FPV je jasná.
ADS-B Out (tzn. vysílám ADS-B data=jsem viděn) mají jako povinnou výbavu všechna letadla nad 5,7 tuny (menší pouze pokud chtějí létat vysoko). Těch takto nízko moc nepotkáš, do 1% celkového provozu - mám na mysli prostor mimo CTR a TMA řízených letišť do kterých stejně nesmíš. Takže kdo se v tvém "zájmovém prostoru" převážně pohybuje - vojáci a malá letadla: Cessny, Pipery, Zliny, větroně, UL, paraglidisté či rogalisté. Malá letadla - 90%, spíše více, má z důvodu ceny "pouze" odpovídač. Nemají vybavení pro ADS-B, nebo mají "pouze" ADS-B In (data pouze přijímám, tzn vidím ale nejsem viděn). Větroně a padáčkáři mají v lepším případě to samé - ADSB-In, tam se kromě ceny zařízení řeší i proudožrouty kvůli kapacitě baterky takže se používají jiné systémy (viz níže).
Takže ten bazmek za 400,- USD bude sice dokonale funkční ale s kolizním provozem moc nepomůže. V USA je situace jiná. Ne že by majitelé malých letadel byli bohatší, jen mají k dispozici jiný servis než my v Evropě. EASA už roky reší ADS-L - levnou obdobu ADS-B pro malé letectví. Věřím že se neflákají - bohužel zatím je to bez hmatatelného výsledku.

Pro tvůj účel by se podle mého názoru více hodil OGN nebo Flarm - kompatibilní systémy který používají větroně a padáčkáři, protože to bude tvůj nejčastější kolizní provoz. Oboje vysílá i přijímá na 868, ale novější OGN moduly používají LoRa a hlavně OGN je open source - se dá ubastlit doma za pár korun. Napájení 3,3/5V, výstup je v NMEA větách. Když to bude jen ve smrštovačce tak by se to do pampelišky mohlo vejít.
Zpátky doma, v kopcích :-)
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od TomasC »

Souhlasím, ADS-B je samostatně tak trochu k ničemu. Dlouho jsem to studoval a zjistil jsem, že i některé Kryštofy nejsou běžně vidět a to pokládám za vážný problém.

Sice jsem do povolení Svazu modelářů protlačil, že "upozorňovací aplikace" nahradí pozorovatele, ale dostali jsme na to takové požadavky, která žádná současná aplikace nesplňuje a na vývoj není kapacita.

Kód: Vybrat vše

Aplikace musí disponovat funkcí příjmu a zpracování dat o pohybu vrtulníků integrovaného záchranného systému (IZS).
V případě detekce pohybu vrtulníku IZS musí aplikace neprodleně aktivovat akustickou a vizuální výstrahu formou upozornění.
Aplikace musí disponovat funkcí příjmu a zpracování dat o výskytu provozu ze zdrojů FLARM, OGN a ADS-B.
V případě detekce pilotovaného provozu musí aplikace neprodleně aktivovat akustickou a vizuální výstrahu formou upozornění.
Uživatel aplikace je povinen při jejím používání zajistit, aby notifikační funkcionalita aplikace nebyla ve vztahu k dálkově řídícímu pilotovi žádným způsobem omezena či narušena.
Kdyby se do toho chtěl někdo pustit, tak data Kryštofů mám z Ministerstva zdravotnictví slíbená. Tedy minulý ministr. :-) Tak snad...
Libor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Libor »

Když se podívám na ty různé možnosti
- ADS-B
- ADS-B In
- ADS-L
- OGN
- Flarm
a mám zadání, že neřeším svoji viditelnost, ale jen viditelnost okolního provozu pro mne, tak jsem skeptický. 90% provozu, který se okolo mě vyskytuje, je elektronicky neviditelný. A když poslouchám stesky pilotů, jak nevidí provoz okolo sebe a sedí v letadlech různě komfortně těmito systémy vybavených, tak mi připadá, že nejsem se svým pozorováním mimo.
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

Kdybych to měl formulovat jinak: I kdyby to pokrývalo varováním přes 50% provozu, tak stejně hrozí ten zbytek a jediné kloudné řešení je ten spotter a defenzivní létání.
Libor
RC_FB

#6 Příspěvek od RC_FB »

Pokud je to formulované tak, že to může být i jiný prostředek než appka v telefonu (=pozemní přijímač s pípákem a scanner s jedním kanálem na air-air trvale a druhým projíždějícím celé letecké pásmo), tak si to pár lidí dokáže vyřešit. Ale použitelnost je fakt omezená, protože hadraplánisti ani naprostá většina UL dodnes neměla potřebu se majákově zviditelňovat.

Že ani Kryštof není vždycky vidět je bohužel smutný fakt.
A když si PČR jednou za čas vyžádá spolupráci mixéru při "dopravně-bezpečnotní akci", tak chvílemi nejsou vidět ani na Flightradaru, natož aby byli vidět jinak.

Každopádně scanner nebo aspoň dualband projíždějící letecké spektrum je užitečná věc, minimálně jednou mne to zachránilo od toho, abych byl večer ve zprávách-sice kvůli cizí letecké nekázni (minimální výšky přece nic neznamenají), ale aspoň jsem o ní věděl dopředu.
Taranis XD9+ na OTX 2.2.2
Django F5J-100
Křesi
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Křesi »

TomasC píše: ned 15.03.2026 17:57 Souhlasím, ADS-B je samostatně tak trochu k ničemu. Dlouho jsem to studoval a zjistil jsem, že i některé Kryštofy nejsou běžně vidět a to pokládám za vážný problém.

Sice jsem do povolení Svazu modelářů protlačil, že "upozorňovací aplikace" nahradí pozorovatele, ale dostali jsme na to takové požadavky, která žádná současná aplikace nesplňuje a na vývoj není kapacita.

Kód: Vybrat vše

Aplikace musí disponovat funkcí příjmu a zpracování dat o pohybu vrtulníků integrovaného záchranného systému (IZS).
V případě detekce pohybu vrtulníku IZS musí aplikace neprodleně aktivovat akustickou a vizuální výstrahu formou upozornění.
Aplikace musí disponovat funkcí příjmu a zpracování dat o výskytu provozu ze zdrojů FLARM, OGN a ADS-B.
V případě detekce pilotovaného provozu musí aplikace neprodleně aktivovat akustickou a vizuální výstrahu formou upozornění.
Uživatel aplikace je povinen při jejím používání zajistit, aby notifikační funkcionalita aplikace nebyla ve vztahu k dálkově řídícímu pilotovi žádným způsobem omezena či narušena.
Kdyby se do toho chtěl někdo pustit, tak data Kryštofů mám z Ministerstva zdravotnictví slíbená. Tedy minulý ministr. :-) Tak snad...
Já na zjištění co se mi motá kolem hlavy používám apku "SkySafe"...Ale Kryštofa v Plzni vídám jen když letí na nemocnici...pak už není vidět...A třeba policejní vrtule tady v Plzni když je nějaký zápas není vidět vůbec...což je divný a nerozumím tomu. Ta apka je pro velký piloty a měli by vidět co mají v cestě...
historickemodely.cz
Historie modelářství
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od TomasC »

Já používám SafeSky. https://play.google.com/store/apps/deta ... afesky.fis Viděl jsem i Kryštofa, ale ne vždy. Je to docela pomoc, protože tuším, odkud něco očekávat s větší pravděpodobností..
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JirkaA »

nesplnitelný requirement bez lokálního přijímače na všechny požadované systémy.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“