Trim z Hitec Aurory

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
mior
Kontaktovat uživatele:

Trim z Hitec Aurory

#1 Příspěvek od mior »

Zdravím,

nemá niekto pozostatky z Hitec Aurory?

Potreboval by som plošák s tlačítkami trimov.

Ďakujem!

00421 903 807917
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Trim z Hitec Aurory

#2 Příspěvek od warhawk »

Ahoj, tento clovek na ebay rozprodava Auroru (uz mu to tam visi snad rok).
Pokud mas zajem, mohu to preposlat na Slovensko v pripade, ze by to sam nechtel poslat tam (ale nebude to jen tak rychle a posta je tu nesmyslne draha).

https://ebay.us/m/YxVMUj

Prozradis, co se stalo s tou puvodni deskou? :lol:
mior
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od mior »

Áno, ďakujem, toto som videl. Cena je dosť vysoká.

S doskou sa nestalo nič, len jedno tlačítko trimu (výškovky) mi blbne.

Asi bude jednoduchšie ho vyletovať a vymeniť...
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

mior píše: stř 14.01.2026 9:05 Áno, ďakujem, toto som videl. Cena je dosť vysoká.

S doskou sa nestalo nič, len jedno tlačítko trimu (výškovky) mi blbne.

Asi bude jednoduchšie ho vyletovať a vymeniť...
V tom případě bych to neřešil a vyletoval jej. Doporuřuji však neobjednávat levné mikrospínače z číny, ale v tomto případě zvolit něco lepšího. Třeba Würth Elektronik. Je třeba také zvolit vhodnou přítlačnou sílu. Já bych ti to vyměnil, tlačítka tu mám, ale poštou to dost prodražíme.

Zdraví, Jirka
mior
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mior »

Vďaka za ponuku a aj tip na tlačítka.
Ak by sa mi nedarilo, ozvem sa.
tondas2

#6 Příspěvek od tondas2 »

Přidám se do tohoto vlákna,když to vyletovat tak risknout klasickou pájkou?
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od warhawk »

tondas2 píše: pát 16.01.2026 19:16 Přidám se do tohoto vlákna,když to vyletovat tak risknout klasickou pájkou?
Definuj "klasickou pájku". Předpokládám, že myslíš páječku (nástroj). Pájka je "cín".
(ale jsem z Ostravy, říkali jsme vždycky pájka a cín, takže ti rozumím a nepotřebuji k tomu ani tituly).

Pokud myslíš transformátorovou páječku s okem, tak tu bych nedoporučil. Nejen, že přepaluje cín, ale také dělá dost velké elektromagnetické pole, které může poškodit součástky. Dnešní PN přechody v integrovaných obvodech jsou podstatně menší (a náchylnější), než to bylo před třiceti léty.
Chce to tedy páječku resistorovou, ideálně regulovatelnou. Protože běžnému smrtelníkovi půjde ten mikrospínač vypájet hůře, tak doporučuji malými ostrými štípačkami ucvakat po jednom nožičky a následně vždy zahřívat nožku jednu zadruhou a pinzetou vytáhnout.
Pro klasické pájení olovnatou pájkou (cínem), nastav 330°C a použij tavidlo "kalafunu". Po zapájení opláchni isopropylem, ale třeba jen vatovou tyčinkou do ucha tak, aby znečištěný isopropyl nenavzlínal do tlačítka.

Doporučuji si to vyzkoušet na nějakém vraku třeba ze šroťáku (tranzistorák tiskárna apod).

Hodně štěstí.
tondas2

#8 Příspěvek od tondas2 »

Děkuji za pochopení,ano vím že pájka a páječka je rozdíl.
Měl jsem na mysli klasickou trafo pistolovou páječku.
Kdysi jsem se v elektronice trošku hrabal, ale je již no skoro k 50 rokům, proto tento dotaz.
Raději to sverim někomu s odpovídajícím vybavením. Potřebuji též vyměnit jeden mikrospínač u Hitecu Optic.
S pozdravem Tonda
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od warhawk »

tondas2 píše: sob 17.01.2026 9:18 Děkuji za pochopení,ano vím že pájka a páječka je rozdíl.
Měl jsem na mysli klasickou trafo pistolovou páječku.
Kdysi jsem se v elektronice trošku hrabal, ale je již no skoro k 50 rokům, proto tento dotaz.
Raději to sverim někomu s odpovídajícím vybavením. Potřebuji též vyměnit jeden mikrospínač u Hitecu Optic.
S pozdravem Tonda
Jezdím příležitostně do ČR do Dobrušky v Orlických Horách. Pokud nikoho neseženeš, ozvi se. Vyměním ti to. Bohužel to v mém případě trochu zdlouhavé, budu tam někdy koncem února.

Pokud pájíš občas i modelařinu, tak příjemným doplňkem je například USB-C páječka Pinecil. Teď už jsou prý dokonce i nějaké lepší alternativy, co fungují s hroty od JBC. Mám jednu pracovně-osobní, když potřebuji pájet na cestách (v externích laboratořích nikdy neví člověk, co čekat, takže mám malý lab na kolečkách).
Je to poměrně levná záležitost a funguje to, díky digitální regulaci, velmi dobře a to i například na pájení konektorů (s příslušným hrotem).

Zdraví, Jirka
prikrylm

#10 Příspěvek od prikrylm »

warhawk píše: pát 16.01.2026 20:27 Pokud myslíš transformátorovou páječku s okem, tak tu bych nedoporučil.
Obezřetnost je samozřejmě na místě, na druhou stranu pokud vyměňuju spínače, navíc na samostatné desce, tak nějaké "ohrožování" P-N přechodů nehrozí, takže bych se trafopáky (trafopáječky? :) ) v tomto případě nebál. Teplota se reguluje "střídou" a "odborným" pohledem na stav cínu (pájky).

Jinak má wahawk pravdu, rozumnější je použití něčeho "regulovaného".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od warhawk »

Ja si hlavne myslim, ze tam nepujde vyndat tu konektorovou desku. Pokud je to u Optica stejne, jako napriklad u futab co jsem rozdelaval, tak je tam takova zvlastni krimpovaci lista s plastovkym domkem, ktera je pak trvale zapajena.
Jinak s trafopajeckou jsem se napajel dost. To bylo ale v dobe, kdy mel operak jeste 3x3mm kremik a ne 0.5x0.5mm (napriklad).
Ted je hlavne uzitecna na vypalovani der to polystyrenu a EPP :D
pepin

#12 Příspěvek od pepin »

prikrylm píše: sob 17.01.2026 12:10

Jinak má wahawk pravdu, rozumnější je použití něčeho "regulovaného".

Občas to na trafopajku použivám když mi přijde zbytečný zapinat pidipájku.
Přílohy
77EB730F-D658-462C-9D27-77ED52A45719.png
mior
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mior »

warhawk píše: sob 17.01.2026 9:38 ...
Pokud pájíš občas i modelařinu, tak příjemným doplňkem je například USB-C páječka Pinecil. ....
Toto ma zaujalo!
V návode píšu výkon 88W. To stačí - samozrejme - ale zároveň píšu, že stačí napájať nabíjačkou na mobil.

Ak rátam výkon (príkon) 88W pri napätí 5V, to je cca 17 Ampérov! To neviem aká nabíjačka dá, a ani powerbanka nie

A ešte či ten prúd to USB-C znesie.

Ale na druhú stranu warhawk ju používa a jemu verím, že to funguje a tak sa pýtam - kde je v mojej úvahe chyba?
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od warhawk »

Tvá úvaha je chybná. USB-C PD (Power Delivery), už není jen klasických 5V. Konec konců se s tím nabíjejí dnes skoro všechny notebooky.
Dnešní moderní adapter, která je shopen dodat třeba 65 nebo 100W má nastavitelné výstupní napětí. Po připojení zařízení se adapter domluví na výstupním napětí. Nejnovější standard zvládá až 240W. (48V, 5A). Ani dnešní mobily se už nenabíjejí z 5V, zvláště když máš rychlé nabíjení.
Rovněž mám powerbanku ugreen, která dá až 160W přes type C rozhraní.
Je ovšem důležité říct, že to musí být Type-C konektor na obou stranách (tedy nikoliv třeba USB-A na USB-C kabel).
Za předpokladu použítí kvalitních kabelů a konektorů (to je největší zdroj problémů) to docela funguje.

Pinecil také umožňuje napájení přes jack, třeba z 3s LiPol.

PS: Měj na paměti, že dnes už je asi lepší varianta, než Pinecil. Někde jsem to četl na Reddit.
mior
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od mior »

Ďakujem za vysvetlenie.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“