Jak zprůchodnit trysku ventilu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Linj

Jak zprůchodnit trysku ventilu

#1 Příspěvek od Linj »

Dobré ráno,
nebude mít někdo nápad/radu, jakým způsobem obnovit neprůchodnou trysku - viz foto?
Jedná se o trysku s velmi malým průsvitem (umožňuje průtok vzduchu 0,035l/min). Vstupní médium je vzduch z kompresoru (bezolejový a s aktivním sušením na výstupu) o tlaku 4 Bar. Mechanické vyčištění je v podstatě nemožné, profouknutí ani odsávání neúčinné, zbývá asi jen chemická cesta, pokud vůbec něco do trysky navzlíná, napadá mně ještě ultrazvuk.
Díky za Vaše reakce.
Přílohy
IMG_E2458.JPG
MPml

Re: Jak zprůchodnit trysku ventilu

#2 Příspěvek od MPml »

Linj píše: čtv 21.08.2025 7:47 Dobré ráno,
nebude mít někdo nápad/radu, jakým způsobem obnovit neprůchodnou trysku - viz foto?
Jedná se o trysku s velmi malým průsvitem (umožňuje průtok vzduchu 0,035l/min). Vstupní médium je vzduch z kompresoru (bezolejový a s aktivním sušením na výstupu) o tlaku 4 Bar. Mechanické vyčištění je v podstatě nemožné, profouknutí ani odsávání neúčinné, zbývá asi jen chemická cesta, pokud vůbec něco do trysky navzlíná, napadá mně ještě ultrazvuk.
Díky za Vaše reakce.
Chtělo by to vědět co je to "malá díra". Kouzelné slovíčko průměr. Malé díry (třeba 0.2 nebo i míň) se normálně čistí v ultrazvuku, pokud je drát k dispozici, tak se to dá normálně opatrně vyčistit strunou - pouze se musí opatrně zabrousit konec do kolma - NE zkoušet nějakým uštípnutým drátem - to je sázka na jistotu.
Linj

#3 Příspěvek od Linj »

Tryska má průměr desetiny mm, otvor vidím pouze se silnou lupou. Bohužel nemám, jak to změřit.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od warhawk »

Zkusil bych opravdu ultrazvukovou čističku. Se smíšeným úspěchem používám nějakou obyčejnou z Aldi, starou 15 let. Možná ji má někdo v okolí. Já bych ti svou půjčil, ale mám to daleko.
Zřejmě by dávalo smysl vyzkoušet různé čistící medium (například destilku a pak izopropylalkohol). K tomu je však povolanější MPjet. Rovněž nevím, jaká je cena zařízení. Pokud to bereš tak, že když se to nepovede, půjde to do popelnice, tak možná i kapka silného rozpouštědla na tu trysku může pomoct (aceton?).

Pokud teď Milan (MPjet) nedostal infarkt, tak řekne proč je to blbý nápad.
:lol:
MPml

#5 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 21.08.2025 10:57 Zkusil bych opravdu ultrazvukovou čističku. Se smíšeným úspěchem používám nějakou obyčejnou z Aldi, starou 15 let. Možná ji má někdo v okolí. Já bych ti svou půjčil, ale mám to daleko.
Zřejmě by dávalo smysl vyzkoušet různé čistící medium (například destilku a pak izopropylalkohol). K tomu je však povolanější MPjet. Rovněž nevím, jaká je cena zařízení. Pokud to bereš tak, že když se to nepovede, půjde to do popelnice, tak možná i kapka silného rozpouštědla na tu trysku může pomoct (aceton?).

Těžky radit, když člověk netuší jaký je průměr té díry a z čeho může být ta úsada (tj. čím by to šlo rozpustit - si pomoct) a co to má dělat.. Prostě obecně se to meje v ultrazvuku a v čističi na bázi vody (musí se vybrat vhodný typ aby nenapadal mosaz), pokud je ta díra dostatečně velká (třeba 0.2) tak se dá opatrně pročistit drátem s rovným čelem. Pokud jde o nějakou měřící trysku (rozměr díry - průtok) kde je geometrie a rozměr důležitý, tak se to pak musí vždy změřit - aby byla jistota že je to čistý a hlavně nepoškozený.
Měří se to vzduchem, typicky na Solexu, nebo rotametrovým Sometem, nebo Aeropanem či něčím jiným.
Solex i vysokotlaký Somety u nás jsou v provozu, mj. třeba karburátory na motory jsou kontrolovaný a předseřizovaný na jak na Solexech (jedničky) tak Sometech (classic). Trysky (jen seriový) pro řadu zákazníků děláme, jsou v řadě věcí třeba v analyzátorech částic nebo i měřících stanicích. Plnicí ventily (https://mpjet.com/shop/cs/700-palivove-filtry-a-ventily )jsou mj. u nás taky kontrolovaný na Solexu.
https://www.atal.cz/emission-measurement-devices
Princip "vodního" Solexu.
https://www.theengineerspost.com/pneuma ... ors-types/
MPml

#6 Příspěvek od MPml »

warhawk píše: čtv 21.08.2025 10:57 Zkusil bych opravdu ultrazvukovou čističku. Se smíšeným úspěchem používám nějakou obyčejnou z Aldi, starou 15 let. Možná ji má někdo v okolí. Já bych ti svou půjčil, ale mám to daleko.

IPA a nebo aceton (obecně hořlaviny) v ultrazvuku se nesmí používat (riziko exploze) - pokud je to nutný (nejde to obejit čistidlem na vodní bázi) tak se to musí obejít pytlíkem a dodržet (skutečně) všechny zásady elementární bezpečnosti - měl by to dělat jen ten kdo tomu skutečně rozumí a i v adekvátním prostoru.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od warhawk »

To je dobrá poznámka. Aceton bych do ultrazvuku necpal, to jsem myslel jen na uvolnění toho svinstva.
IPA do ultrazvuku občas dám, ale jen pro velmi specifické použití, případně to obcházím sáčkem, jak říkáš.

Ještě bych k tématu doplnil, že se dají koupit čistící "drátky" např. na airbrush nebo 3d tiskárny. Nejmenší jsem však našel pouze 0.15mm. Dle fotky usuzuji, že je to podstatně menší.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“