Nová sestava FPV

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

Nová sestava FPV

#1 Příspěvek od blesk »

Ahoj,

Kdysi v dobách dřevních jsem měl FPV na samokřídle a chodilo to na 2,4GHz, pak byl přechod na 5,8GHz, to jsem teď vyhrabal. Nicméně analog je analog...

Lital jsem ještě s půjčeným DJI Air2 a Mini2, ten digital je prostě o něčem jiném.

Chci se do toho znova ponořit, ale v nějaké light verzi, určitě ne s Antena trackerem, head tracker taky nepotřebuji, ale ten můžu mít případně externě 😁, je někde v krabičce schovaný. Představa? Lítání kolem hlavy, určitě ne na desítky kilometrů, nebo v nějaké zastavěné oblasti.

1. Varianta: samokřídlo, na pankáče bez FC.
1+ var. Samokřídlo, ale s nějakou deskou, když už, tak ať to umí RTH a OSD.
2. Varianta: menší FPV dron.

Mechanicky a elektro si udělám, s tím problém nemám, ale jakmile dojde na Arduino, nebo nějaké složité komfigurování jsem v pasti. S BetaFlight jsem taky bojoval 😁

Nějaké doporučení? Něco má třeba rotorama, ale co vybrat...
Libor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová sestava FPV

#2 Příspěvek od Libor »

Budeš si muset vybrat, který systém:

Walksnail Avatar HD
DJI FPV
HD Zero
Ruby FPV

http://kolmanl.info/index.php?show=show ... 0720073739

Já bych z více důvodů doporučil DJI, ale to se jistě rozvine košatá debata stejně jako v jiném vlákně o tom, který vysílač pořídit :-) Můj argument pro DJI uživatelská přívětivost a kvalita obrazu - hodnoceno z hlediska filmaře.
Naposledy upravil(a) Libor dne úte 04.11.2025 12:56, celkem upraveno 1 x.
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Libor »

Proč samokřídlo? Jaké výhody od toho očekáváš?

Za mě je z více důvodů vhodný ocasník. Ukázka zkoušení koncepcí:
http://kolmanl.info/index.php?show=razor_fpv
http://kolmanl.info/index.php?show=TS_FPV1
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Libor »

FC: doporučil bych Matek Wing
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Libor »

systém pro FC: INAV

Do koptery by asi taky šel dát INAV, konzervativně v kopteře provozuji Betaflight.

odkazy na zdroje:
https://www.kolmanl.info/index.php?show=drc_inav
https://www.kolmanl.info/index.php?show=DRC_BF
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Libor »

Libor píše: stř 13.08.2025 0:03 Budeš si muset vybrat, který systém:
Zkusil jsem dotaz AI:
Snímek obrazovky 2025-08-13 163712.png
Libor
dudaj

#7 Příspěvek od dudaj »

Vycházej z předpokladu, že po čase je vždy vše trochu jinak.
Dřív jsem si říkal, že mne budou bavit rychlé průlety kolem chalupy, a dnes mne víc zajímá head tracker a kdybych se nebál, že o to přijdu, tak bych létal i dál.
A nejen lítání, ale i lodička s plaváním kolem kachen.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Libor »

To je pravda. Myslím si, že dnes není problém s dosahem obrazu ani rádia. Nalétám během jednoho letu typicky 15 - 20 km, ale není to tak, že letím 10 km pryč a pak zase zpátky, ale letím třeba nějaký trojúhelník, občas si zakroužím. Když se podívám na záznamy, tak jsem maximálně 1.5 až 2 km od sebe. V rovině by to asi bylo jiné, ale já létám hlavně v kopcích. Na to ztrácení a hledání ale ta vzdálenost od sebe nemá moc vliv, je jedno jestli to padne kilometr nebo pět kilometrů daleko, člověk je odkázaný na zaznamenané souřadnice, na zaznamenaný obraz a to dohledání v poli, v lese vyjde nastejno. A je třeba seznámit se předem s terénem a během letu navigovat, nespoléhat jen na šipku v brýlích. co ukazuje zpátky. :lol:
Technicky mi to dnes přijde uživatelsky celkem přívětivé a není třeba laborovat, když to člověk řádně udělá, tak to bez problémů na tyhle běžné vzdálenosti chodí. Když člověk letí, ví kam a kudy, sleduje rychlost a vítr a spotřebovanou kapacitu, tak nemusí padat.

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
Libor
dudaj

#9 Příspěvek od dudaj »

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Loni jsem to nacpal do Akromastra a první pokusy. Za mne jedině s head trackingem. Sice moc hlavou nehýbu, ale pokud se model nakloní a já potřebuji vidět jinam, tak je to přirozené. Je to bez stabilizace jen na rychlo na dvě serva.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Libor »

Já si kameru otáčím doleva doprava přepínačem na vysílači.
Libor
blesk
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od blesk »

Díky za podněty, ikdyž ne úplně jednoznačné 😁😁 zatím asi co se týká kvality vítězí DJI.

Lítat desítky km taky neplánuji. Na řízení mám buď Tandem od FrSky, tam by ta 2,4GHz jištěna 900MHz mohla fungovat, nebo ELRS, stejně plánuju to malého koupit nějakého malého radiomastra, asi Pocket.

Jak jsem psal, HT bych si udělal externě, kolega tak litá. Na samokřídle jsem měl natáčení kamery na směrovkovém kniplu a neměl jsem s tím problém, sklon jsem si mohl nastavit otočným potenciometrem.
dudaj

#12 Příspěvek od dudaj »

Kluci nahrazovat pohyb hlavy a rozhlížení kniplama je fakt naprostá pitomost.
To nemluvím ani o tom, že za relativně pár korun jsou tříosé se stabilizací.
A ty systémy jsou integrovány do brýlí už běžně.
Lze to dát na blok s videovysílačem a přehazovat na modelech dle libosti.
Libor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Libor »

dudaj píše: pon 18.08.2025 10:09 To nemluvím ani o tom, že za relativně pár korun jsou tříosé se stabilizací.
Já bych stabilizátor pro kameru, přes kterou řídím letadlo, nechtěl. V obrazu z kamery vnímám náklon a podélný sklon, to by stabilizovaný gimbal zrušil.
Libor
Libor
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Libor »

dudaj píše: pon 18.08.2025 10:09 Kluci nahrazovat pohyb hlavy a rozhlížení kniplama je fakt naprostá pitomost.
Pokud chceš tou kamerou pořídit záběr použitelný ve filmečku, tak je kamera s pevnou polohou lepší řešení než head tracker. Head tracker ti přidá k neklidu letadla ještě neklid hlavy. Jsou různé disciplíny FPV. Head tracker se hodí pro létání jako jsi sem dal video s Akromasterem.
Libor
dudaj

#15 Příspěvek od dudaj »

Libor píše: pon 18.08.2025 11:09 Pokud chceš tou kamerou pořídit záběr použitelný ve filmečku, tak je kamera s pevnou polohou lepší řešení než head tracker. Head tracker ti přidá k neklidu letadla ještě neklid hlavy. Jsou různé disciplíny FPV. Head tracker se hodí pro létání jako jsi sem dal video s Akromasterem.

Asi každý mluvíme o něčem jiném. Já mluvím o stabilizaci obrazu z roztřesení.
Hlava se mi neklepe, abych měl problém s neklidem kamery.

A ano FPV je pro lítání. Ne pro natáčení klipů krajiny. Tam používám dron Potensic. Neužiji si let, ale natočím krásné krajiny a přesně jak potřebuji, včetně zastavení letu i ve velkém větru a přiblížení detailu. Ale tyhle videa pochopitelně nebudu dávat na internet.
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“