Elektrokolo

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
tondas2

Elektrokolo

#1 Příspěvek od tondas2 »

Vycházím z toho že modeláři vědí všechno, máme chuť si s manželkou koupit elektrokola,co vlastně za parametry je u toho důležité?
Jistě někdo ho provozuje.
Děkuji.
automet

Re: Elektrokolo

#2 Příspěvek od automet »

Mám ho od roku 2018 /model 2017/, zatiaľ ešte nebolo v servise, takže bez poruchy. Doma mením platničky 1 - 2 x ročne, doťahujem všetko momenťákom podľa momentov, mal som rozobraté pedále, čistil som hlavové zloženie.
Čo je dôležité? V prvom rade finančný budget, kde by som sa vyhol rôznym extrémom, ako kolo v cene auta a podobne.
Treba si ujasniť, kde budete jazdiť a koľko plánujete jazdiť, lebo to elektrokolo dokáže kľudne viac namáhať, ako klasický "bio bajk". Je to ťažšie o 10+ kg a keď vypneš motor tak to chce riadne makať. Niekto nevypína, ale napr. ak chcem so svojou IBA 504 Wh baterkou prejsť 90-100 km trať s tým, že si chcem nechať energiu na návrat do kopcov domov, tak kľudne prvých 20 km dávam za svoje.
Kupoval som v roku 2018 HT model, takže odpružený vpredu a bez pruženia vzadu, nechal som si ho doviezť z ČR a bol to český model. Tým pádom bol dobrý pomer cena/výkon.

Dnes ťa so 625 baterkou každý vysmeje, že je to už zastaralé, pričom 50-100 km výlety sa dajú prevádzkovať aj na starej 504 baterke.
Myslím, že písať tu o brzdách, keďže už iné ako hydrauliky neexistujú a vysokokapacitných baterkách, kde platí to isté je tu zbytočné.
Treba kúpiť to, čo veľkostne sadne. Ja som nechtiac kúpil asi o 2 čísla väčší, takže nedostanem na zem, ale zase si idem ako na koni, je to o zvyku.

Na záver iba napíšem, že sa dajú kúpiť celkom výhodne nové modely, ktoré boli extrémne nadhodnotené v období covidu a po ňom. V zime rozmýšľam niečo kúpiť a pozerám práve na stránke https://www.bike-discount.de/

Jazdia tu na ebajku aj zdzd, určite napíše nejaké rady. Ak sa chceš opýtať na niečo konkrétne, tak napíš. Všeobecne sa ťažko radí, lebo každý chce niečo iné. Na výber je toho ale habadej od výmyslu sveta a v zime to bude ešte brutálnejšie čo sa týka "dobrých cien".
tondas2

#3 Příspěvek od tondas2 »

Rád si přečtu jakoukoliv smysluplnou řadu. Elektrokolo jsem měl půjčené před 9 roky a měl jsem za tím vozík na psa, nyní nazrála doba že dalšímu psovi je přes 7 let už nechce šlapat třeba 25 km na túru. Bohužel už i mě přibývají roky a také se mi tolik nechce šlapat pěšky.
Vím že kolo za 10 tisíc je blbost ale 100 také.
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

automet píše: úte 05.08.2025 20:54 Jazdia tu na ebajku aj zdzd, určite napíše nejaké rady.
To bude nějaký omyl. Ebike nemám a nechci. Považuji je za mor. Chápu to, pokud potřebuje nějaká babka došlapat do obchodu pro zásoby. Ale coby "sportovní" vybavaní je to omyl, který tak akorát umožňuje těm, co by sami nikam dedošlapali, zamořit kdejaký přírodní kout.

U nás, v totálně placatém Lednicko-Valtickém areálu potkáváš kdekoliv mraky rádoby sportujících turistů na elektrikách. Úplný úlet. Pokud se chci pocvičit, šlapu na klasice. Pokud se chci dostat někam daleko, nejedu na kole.
automet

#5 Příspěvek od automet »

zdzd - asi som si ťa s niekým pomýlil.

Áno, o tých ebajkoch čo píšeš je to zčasti pravda. Je toho už požehnane a jazdia na tom ľudia, čo zrejme predtým nikdy na obyčajnom ani nesedeli.

Ja som si ho kúpil ako rehabilitačnú pomôcku po plastike kolena, ale už by som iný nechcel. "Spotím sa ako na klasike", ale zároveň vidím 5 x "viac sveta". Momentálne jazdím na ňom do práce a výhoda je, že neprídem dopotený ako prasa. Z práce domov mi je to už jedno.
jio

#6 Příspěvek od jio »

automet píše: úte 05.08.2025 20:54 ... elektrokolo dokáže kľudne viac namáhať, ako klasický "bio bajk". Je to ťažšie o 10+ kg a keď vypneš motor tak to chce riadne makať.
Dovolím si nesouhlasit. Letos od jara jezdím na ekole s váhou včetně brašny a počítadla rovných 30kg (Haibike Trekking 8, pohon Bosch Performance Line CX Gen.4 Smart System (BDU374Y). Do loňska jsem jezdil na klasickém 28" kole (3x8), které vážilo cca 14kg. A letos bez zapnuté přípomoci mám s tímto ekolem na stejné trati průměrnou rychlost o 2-3km/hod vyšší než loni. I když je kolo těžší a má kolo širší 2,35" gumy, tak jede lehčeji.

Obecně přípomoc používám jen jako vypínač větru (a že na jaře foukalo), popřípadě ji zapínám když se tep blíží maximu podle vzorce 220-věk (je mi 67). Mám k dnešku nalítáno 3749 km a 26273 metrů výškových. Kolo nabíjím po cca 300-500 ujetých km. To, že si nevymýšlím viz příloha.
Screenshot_20250805-211552-332.png
edit: ještě přidám profil dnešní jízdy jako doklad, že ekolo není jen pro babky :-)
Screenshot_20250805-212648-368.png
automet

#7 Příspěvek od automet »

Nemyslím si, že si vymýšľaš, nemáš predsa na to dôvod.
Podľa mňa to ale neplatí u všetkých bicykloch. Stredový motor má vždy nejaký odpor. Ja mám stredový bafang max drive a tam nejaký odpor je.
A za druhé, svoje urobí aj nadšenie z nového bajku, takže makáš viac ako na starom.
Mne to ale nevadí, ak prepnem na jednotku, čo je nejakých 10W tak mi to v podstate vykompenzuje odpor a odber je úplne zanedbateľný. Ak dám 5-ku, čo používam veľmi málo iba na stúpanie, kde už hrozí skoro prevrátenie, tak mi to frčí na 823W a to už je riadna sila.
Chce si to naplánovať cestu a urobiť kvalitný rozpočet, skoro ako pristátie s termickým vetroňom. Zatiaľ sa mi nestalo, že mi to kdesi kľaklo ak nepočítam 2 defekty ešte na novom, keď som nemal príslušnú výbavu, ktorú stále vozím v kapsách na bajku.
A to som už išiel z Bohumína do Čadce cez lesy v PL, kde som aj poblúdil, lebo mobil nedokázal v hustom lese chytiť korektný GPS signál...

Edit: Jio - pokukujem, že v zime alebo na budúci rok zoberiem vo výpredaji tento bajk z tejto stránky https://www.bike-discount.de/en/radon-render-8.0-625-2 . Vždy som si myslel, že najlepší motor aký môže ebajk mať takmer vo všetkých smeroch je Bosch, lenže narazil som na príspevky, že takmer každému časom odpadne kľuka /momentový kľúč mám doma/ ale čo je horšie, uvoľní sa zaisťovacia matica prednej píly /či ako sa tomu nadáva/.
Ja na svojom Leader Fox Altar 29, model 2017 s bafangom mám k dnešnému dňu najazdené asi cez 5 000 km/ prvé dva tri roky som jazdil viac, potom už iba do práce, na zmrzlinu a tak/ a kľuky som nikdy ešte nepriťahoval, rovnako som nemal nikdy zhodené to predné ozubené koleso. Nič nepraská, nič nemá žiadne vôle, motor skoro nepočujem /Bosch je údajne hlučný/, nič nevŕzga. Akurát predstavec som dotiahol na uvedený moment, 1 x som čistil hlavové zloženie, 2x som rozobral pedále, menil som reťaz a asi viac ako 5 x doštičky a 1 x kotúče. Motor som ešte otvorený nemal.

Bojím sa, že po kúpe nového budem nadávať, že má viac porúch ako ten starý. Zase na druhej strane nevidím problém sem-tam skontrolovať predpísaný moment na kľukách, ale čo s tou zaisťovacou maticou neviem... Na žiadne prehliadky nechodím, v servise som dával iba vymeniť utrhnutý špic na kolese...
jio

#8 Příspěvek od jio »

Odpověděl jsi si sám. Máš Bafang. U Bosche žádný odpor nevnímám. Viz obrázek s najetými km a popis v předchozím příspěvku.
To nadšení není z nového kola, Na předchozím kole jsem jezdil také přes 3000 km za rok. Mám za to, že to je spíše o přístupu k cyklistice než o kole. Já si ho pořídil protože jezdím skoro denně (pokud neprší) trasy cca 60 až 80 km a občas už mi při dojezdu (je mi 67) docházely síly, zvlášť když jsem chytil protivítr. Jezdil jsem především po rovinaté Hané. Letos jsem k tomu na elektrokole přidal kopce Nízkého Jeseníku (viz nastoupané metry). A je to o to zajímavější a poznávám místa, které jsem neznal.

To kolo co uvádíš vypadá hezky, měl bych k němu ale 2 poznámky:
1) Je to celopero, jezdíš terény, které jsou pro celopero obvyklé? Zadní čepy vyžadují pravidelnou údržbu, jinak nevydrží věčně. Vím to už podle přední vzduchové vidlice, která vyžaduje každých 50 hodin údržbu a ta není pro každého jednoduše zvládnutelná. A dávat každých 50 hodin kolo do servisu, to se docela prodraží. Já to mám vyřešeno odpruženou sedlovkou.
2) Viděl jsem staršího chlapa cca v mých letech, který na ekolo nastupoval tak, že ho položil na bok, vlezl jedno nohou dovnitř do rámu a pak kolo zvedl a přešlápl na pedál. Mě už také kyčle trošku zlobí a i když zatím nemám problém nohu přehodit přes sedlo, tak vzhledem k tomu, že kolo kupuji na delší dobu, tak mám kolo s nízkým nástupem. A přiznám se, že občas nastupuji jak na ženské kolo. Je to někdy pohodlnější.

Poznámka k odpadávající klice. U mě se to nestalo a důvod je ten, že klika je jiná než ta u které se to stávalo. O hlučnosti Bosch oproti Bafangu bych si dovolil polemizovat, ale každý má uši asi citlivé na jiný zvuk. Kromě toho u Bosche nevidím diskuze typu jak vyřešit nějaké čidlo protože to sice ukazuje rychlost, ale netáhne apod. Mimo to, bych se dnes díval po kole s motorem 5. generace, ale to je už o ceně. Motor 5. generace je tišší, lehčí a výkonnější. Proto je to kolo co odkazuješ také docela levné. Je to už výprodej.
Přílohy
IMG_20250510_164919015_HDR.jpg
automet

#9 Příspěvek od automet »

Terény moc nejazdím, ale horské kamenité rozbité cesty sem-tam áno. Netrvám na celopére, ale ak už budem kupovať nový ebajk chcem aby bol o level vyššie. V podstate ak by som kupoval HT-čko, tak oproti terajšiemu by bol rozdiel iba v integrovanej baterke /ja ju ešte mám založenú na ráme/. Ináč mám pocit, že by mi to nič neprinieslo, keďže môj terajší bajk je v 100% stave čo sa týka funkčnosti. Na terajšom kole som nemal s pohonom ani so žiadnym čidlom zatiaľ žiadny problém. Čo sa týka vzduchovej vidlice, tak tú mám aj teraz, nejaký suntour s olejovou patronou, ktorá sa dá uzamykať z riadítok. Uzamknutie som nikdy nepoužil a okrem toho, že jej 2-3 x ročne strieknem čistého silikónu na tie odhalené nohy, kvôli tým stieracím gumkám som na ňu ešte nesiahol a zatiaľ nebadám nijaké zhoršenie ani vôľu v nej.
Přílohy
Altar.JPG
jio

#10 Příspěvek od jio »

Pokud je dosavadní kolo 100% funkční a nijak neomezuje použití, tak nevidím důvod kupovat nové. Tedy mimo případ, že by staré mělo další využití v rodině a chtěl by sis udělat radost. :-)
Vývoj pohonů i vybavení jde velmi rychle. Kdo ví, co bude za rok nebo dva (viz třeba automatické řazení nebo automatické uzamykání vidlice podle terénu) a za jaké ceny to bude. Kovidový boom s koly zmizel a vysoké ceny už zůstávají jen u specialit.
automet

#11 Příspěvek od automet »

Trafil si sa presne s tou "radosťou". Bicykel nemá využitie v rodine, lebo je strašne veľký, tak pre 2m chlapa. Mám sedlo najnižšie ako sa dá a aj tak nedostanem oboma nohami na zem /iba riadne natiahnutými špičkami/ :-)))
predať mi ho je ľúto, lebo by som zaň nedostal asi nič.
jio

#12 Příspěvek od jio »

Tak udělat si radost, to je pádný důvod. To doporučuje 11 cyklistů z 10. :-)
Jinak jak jsem psal o automatickém řazení a odemykání vidlice, tak zde jsou odkazy:
https://youtu.be/hzS1x2Id3ek?si=uaf-BLXzvdCaeD3_
https://youtu.be/1hJ5ZPILvFo?si=aFRjU95ChS5YtUN1
automet

#13 Příspěvek od automet »

To radenie sa mi nepáči, radí mu to aj v plnej záťaži a na to som priam alergický. Keď počujem, ako radia v kopci niektorí ebajkeristi, tak si vravím, keby ten bicykel dokázal fackovať.....
Za 8 sezón som nikdy nepreradil v záťaži, aby to hentak búchalo ako vo videu. Treba myslieť dopredu, a vždy pred preradením hore alebo dole na možno pol sekundy prestanem pedálovať /reťaz ešte dobieha/ a bez záťaže to tam dám a pedálujem ďalej. Preradenie nie je počuť. Už to robím automaticky bez rozmýšľania. Asi aj preto som reťaz menil po asi 4000 km a to skôr preventívne, keďže mierka mi ešte neprepadávala ani na 75%.
jio

#14 Příspěvek od jio »

Je to obojí horká novinka a chce to čas než to doladí. Je to jen tip pro to zda koupit nové ekolo teď nebo když ho nepotřebuji počkat až stávající doslouží. Mě se to už ale snad týkat nebude, já už to mám doufám nafurt ...
automet

#15 Příspěvek od automet »

Ja som mierne hotový z toho DJI pohonu, ale dať 10 - 15 tis. eur za bicykel by som nedal...
https://www.akumo.cz/clanek/260/dji-avinox/
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“