Jeti přijímače, přidání EPC konektoru
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Jeti přijímače, přidání EPC konektoru
Po neblahé zkušenosti s totálkou kvůli přechodovýmu odporu v napájecím JR konektoru (viz vlákno Problém s elektropohonem) chci moje přijímače Jeti předělat na napájení přes EPC konektor, jako je u Jeti Rex12, Jeti R14 a R18. Je použit šestikolíkový konektor Multiplex (MPX), co se často používá třeba na připojení serv v křídle s více servy.
Přijímače jsem po odjištění zámku vysunul z krabičky. Do krabičky jsem poblíž antén vyvrtal dva otvory 2 mm na protažení káblu průřezu 0,5 mm se silikon izolací. V přijímači jsem kábly připájel přímo na rozvodný šíny servokonektorů.
Ale mám s tím problém, nikde na Jeti přijímačích jsem nenašel, jak je zapojenej konektor MPX. Nemohl by se prosím někdo, co EPC používá kouknout na jeho zapojení?
Na Jetiboxech je napsaný + a - na bocích MPX konektoru ale není jasné, který piny jsou kde propojený. A problém číslo 2. MPX je symetrickej, takže se dá snadno otočit. Jak Jeti řeší ochranu proti přepólování?
Přijímače jsem po odjištění zámku vysunul z krabičky. Do krabičky jsem poblíž antén vyvrtal dva otvory 2 mm na protažení káblu průřezu 0,5 mm se silikon izolací. V přijímači jsem kábly připájel přímo na rozvodný šíny servokonektorů.
Ale mám s tím problém, nikde na Jeti přijímačích jsem nenašel, jak je zapojenej konektor MPX. Nemohl by se prosím někdo, co EPC používá kouknout na jeho zapojení?
Na Jetiboxech je napsaný + a - na bocích MPX konektoru ale není jasné, který piny jsou kde propojený. A problém číslo 2. MPX je symetrickej, takže se dá snadno otočit. Jak Jeti řeší ochranu proti přepólování?
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jeti přijímače, přidání EPC konektoru
Pokud se bavíme o MPX tak ten se nedá dát obráceně.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Aha, teď jsem kouknul na křídelní připojení mýho Funraye a oni jsou opravdu klíčovaný jako máš na fotce. Já tu ale mám dva páry, který mají stejný hluboký výřezy. Matně si vzpomínám, že to byl nějaký levný PRC alternativ z plastovýho bláta, co se muselo dávat bacha při pájení. Ty originály MPX byly mnohem více tepelně odolný a taky taky násobně drahý.
Díky!
Díky!
Premeraj ohmetrom,ktore piny su prepojene. Punktum.
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
ty čínský shity ve vlastním zájmu švihni co nejdřív do koše. Tohle tvrzení mám podloženo měřením u bývalého zaměstnavatele. Zákazník si vymyslel tyto konektory v aplikaci, kde jsem se tomu jako HW designer zuřivě bránil. Udělal jsem tedy porovnání originálu a těch běžných čín, co měl tenkrát Pelikán a kdekdo na shopech. Po 100 cyklech zasunutí a vysunutí měly ty čínské kopie O DVA ŘÁDY vyšší přechodový odpor, než v počátečním stavu. Originální MPXy se lišily jen o pár procent.Celeron píše: pát 27.06.2025 11:53 Aha, teď jsem kouknul na křídelní připojení mýho Funraye a oni jsou opravdu klíčovaný jako máš na fotce. Já tu ale mám dva páry, který mají stejný hluboký výřezy. Matně si vzpomínám, že to byl nějaký levný PRC alternativ z plastovýho bláta, co se muselo dávat bacha při pájení. Ty originály MPX byly mnohem více tepelně odolný a taky taky násobně drahý.
Díky!
OK2WY
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Jako co mám oměřit ohmetrem? Žádnej přijímač ani Powerbox s EPC konektorem nemám a ani nevím o nikom poblíž, co by ho měl.
A na tom Funreyovi MPX nebyl součástí stavebnice a zapojení jsem si udělal svoje.
Takže jaký punktum???
to JirkaA: Vím, že je to šmejd, nikde je nemám, jen byly v šupleti. Tomu přechoďáku bych věřil, kdyť ani nejsou žlutý, tedy možná zlacený. Když jsem je pájel, tak se okolo pinu roztekly. A domníval jsem se, že originál MPX jsou stejný a dají se taky otočit.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
jo to zapojení MPXu na baterku je jednoduchý, tři piny paralelně na obou pólech, polarita dle popisu na konektoru. Třeba z tohoto je to vidět

OK2WY
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Dík za tu polaritu. A propo, PRCácký šmejdy se ještě v obchodech vyskytujou? Ono pokud nebudou mít jinou barvu a nebo ty symetrický výřezy, jako mám doma, se to asi dost blbě pozná, co? Na tom originále MPX jsou vyznačený + a - ? Na těch mých polarita není ale je tam nápis Amass. Kuchat MPX z křídla Funraye, abych se podíval na originál, se mi zrovna moc nechce.
Teď koukám do TME a je to nějaký divný. Amass je výrobce kvalitních konektorů, mimo jiný XT, MR a MT, co se běžně používají v modelařině a zrovna šmejdy to nejsou. Tak nevím...
Teď koukám do TME a je to nějaký divný. Amass je výrobce kvalitních konektorů, mimo jiný XT, MR a MT, co se běžně používají v modelařině a zrovna šmejdy to nejsou. Tak nevím...
Když jsem na takové věci narazil, tak jsem nechal přijímač na pokoji.Celeron píše: pát 27.06.2025 11:03 Do krabičky jsem poblíž antén vyvrtal dva otvory 2 mm na protažení káblu průřezu 0,5 mm se silikon izolací. V přijímači jsem kábly připájel přímo na rozvodný šíny servokonektorů.
Udělal jsem lištu s konektory a pro serva a ocásky do RX. Napájení na tu lištu. Serva do konektorů, ocásky do RX. Pokud byly třeba prodlužky, ta šly coby ocásek z lišty a na fest, servo se do nich píchlo až tam, kde bylo.