veka1 píše:Az opet postavim do letoveho stavu jedno z mych zakovskych upoutanych letadel co jsem nacmaral na balicak v roce 1973 a , bylo pohanene detonakem ( viz prilozene vzpominkove fotky), pak poridim cerstve palivo z pujdu s nim letat.
Pozn. model letal jeste v roce 1981 na velkem buzeraku kosicke VVLS SNP , tj. dnesni TUKE.veka1
Tak to je zase můj téměř komplet smrkový akrobat, pořád je funkčný, já ho opatruji jako relikvii.

Jde o to, že jsem ho celý vyrobil ze smrkové desky, ktorou mi dal o prázdninách děda, původně ze starých smrkových vrat. Já jsem měl tehdy jen 3 plátky 3mm balzy, ze které jsem stvořil ˇžebra a úzký tuhý potah náběžné části křídla. Vše ostatní je vyrobeno z té desky, kterou mě děda naučil rozřezat podélně na tři tenké pláty (rámovou stolařskou pilkou), pak ty tenké destičky ji vyhladit hoblíkem na tloušťku cca 8mm. Jedna vyšla tenčí, ti jsem použil na výškovku, z druhé jsem zas tou pilkou nařezal lišty pro nosníky křídla a odtokovku (Zas každou ohobloval nahladko), a z třetí nejsilnější vyrobil trup. Taky mi dal děda špalík nějakého tvrdého dřeva, ze kterého jsem si vyhobloval špalíky motorového lože, které jsem slepil epoxidem s deskou trupu, a z boků to pokryl překližkou vyrobenou z bukové dýhy. Vlastně pak doma jsem tam doplnil ještě 3 věci z balzy, a sice maketu kabinky, vyhnutou klapku směrovky a později ještě vztlakové klapky, taky z balzy. Koncovky křídel jsou z 3mm truhlářské překližky. Model je potažen mikelantou, která je vypnuta zředěným kanagomem (napínák jsem s sebou k dědovi nevzal, ale kanagomu 3 tuby). Takže potah je napnutý jako buben. Rozpětí křídla je cca 700mm, výškavky 400mm. Model je pochopitelně trochu těžký, ale jednoduché obraty léta dobře.
Motor v modelu byl původně sovětský žhavík MD-2,5 Meteor (ale s ním nikdy neletěl)
, pak tam byl taky sovětský CSTKAM-2,5, když se ten vyběhal (jeho životnost nevybočovala z toho, co bylo u sovětských motorů zvykem)
, a nakonec lítal s motorem MVVS2,5 DFR s mnou zhotoveným amatérským 1/-vlnovým laďákem (magic muflerem). Na fotce modelu s motorem ale ještě ten výfuk není, a ani nádrž.
Zřejmě teď každý pochopí, proč tento model mající téměř 50 let stále opatruji a nehodlám se ho zbavit.