Stratér 12V + Žhavení 2V

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hladas94
Kontaktovat uživatele:

Stratér 12V + Žhavení 2V

#1 Příspěvek od hladas94 »

Zdravím všechny modeláře,

Uvažuju o startéru.
Ten je na 12V, když (power panel si nemůžu dovolit) chci, aby mi to chodilo i se žhavením, co bych měl udělat?
Uvažuji o Pb baterii nejspíš 12V.

Mám to srazit odporem?
Existuje nějaká jiná finta?
Existuje startér na 2V?

Děkuji za případné odpovědi
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jakub_czakovice »

Startér na 2V opravdu neexistuje...Tak nějak by nebylo kde brát výkon pro fungování. Na 2V fungují maximálně motorky vibračního vyzvánění v Mobilních telefonech. Nejednoduší řešení je buď žhavící koncovka s 1 článkem SC, a nebo žhavící kolíček propojený kablíkama s 1 článkem SC. Kolíček se článkem SC vyjde na cca 200,- Kč. Pro žhavení pohodlně stačí 1 článek ale doporučuji spolehlivý a tvrdý zdroj (na tužkovky raději zapomeň, i když i to jsem viděl).
když jsem hrával minigolf měli jsme heslo: "tak ať to padá" :-)
zdzd

#3 Příspěvek od zdzd »

Startér na 2V opravdu neexistuje.

Napětí na žhavení musíš srazit.

Neber na to žádný powerpanel - jsou to obvykle stabilizátory proudu a z principu nefungují optimálně.

Pokud srazit, tak stabilizátorem napětí - třeba zde, na str. 2. http://www.rcmania.cz/2002/RCModely/RC1997-06.pdf

A nejjednodušeji to jde samostatným žhavítkem s jedním článkem NiCd: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=61
Naposledy upravil(a) zdzd dne úte 15.01.2008 22:38, celkem upraveno 1 x.
zdzd

#4 Příspěvek od zdzd »

jakub_czakovice píše:Startér na 2V opravdu neexistuje...

:lol: :lol: :lol: Opsali jsme si z hlavy. Byl jsi rychlejší.
msob

#5 Příspěvek od msob »

kup si tohleto
http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&ipp=12&lang=cz&cur=CZK&gcat=XN251&inc=detail&gesid=GES07800065

a máš po problému.

Používám k plné spokojenosti - lepší než celý powerpanel :D
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
daneza
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od daneza »

Tenhle měnič od firmy GES používám už dlouho, nemá chybu.
jogi24

#7 Příspěvek od jogi24 »

Nechcem nejako velmi rypat,ale za taku cenu,pokial si aspon trochu zdatny elektrikar urobis cca 3Ks. Toto iste zapojenie som pouzil na PWM regulaciu motora na velky laminatovy cln,cca 100A. Ide to celkom dobre.
Viem dodat takmer vsetky hodnoty suciastok,okrem R1 ale ten nieje problem zistit.
Vita_1

#8 Příspěvek od Vita_1 »

Prave v tomhle pripade bych pouzil powerpanel. Staci uplne jednoduchej za cenu kolem 500,-KC. Pro starter potrebujes 12V akumulator. Z nej Ti powerpanel obslouzi starter, zhaveni a pripadne i cerpadlo.
Napeti ani proud na svicce nemusi byt stabilizovane. Je zbytecne a nebezpecne kdyz chytne preplaveny motor. Je z toho rana pres prsty a dokaze to ohnout i ojnici (videl jsem na vlastni oci)
zdzd

#9 Příspěvek od zdzd »

Vita_1 píše:Prave v tomhle pripade bych pouzil powerpanel. Staci uplne jednoduchej za cenu kolem 500,-KC. Pro starter potrebujes 12V akumulator. Z nej Ti powerpanel obslouzi starter, zhaveni a pripadne i cerpadlo.
Napeti ani proud na svicce nemusi byt stabilizovane. Je zbytecne a nebezpecne kdyz chytne preplaveny motor. Je z toho rana pres prsty a dokaze to ohnout i ojnici (videl jsem na vlastni oci)

Powerpanel ne. Vysvětleno už x-krát. Nejvýhodnější je stabilizace napětí nebo jeden tvrdý NiCd článek o dostatečné kapacitě.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“