Jehlové pilníky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

Jehlové pilníky

#1 Příspěvek od kocispavel »

Zdravím,

jaké a jakou značku jehlových pilníků používáte?
Používal jsem broušení železa i dřeva ( balzy i překližky ) klasické ryté jehlové pilníky - noname i značkové - a s postupem času jsem přešel z rytých na diamantové, také od noname po ty lepší. Ovšem ani jedny moc nevydrží. Diamantové jsou sedřené nebo se zalepují. I když je používám občasně.
A kupovat co čtvrtletí nové je taky opruz.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Díky za rady.
Pavel
LV
Kontaktovat uživatele:

Re: Jehlové pilníky

#2 Příspěvek od LV »

Kupujem tu. Diamantové aj klasické. Brúsim nimi denne uhlíkové aj sklené kompozity. Spokojnosť.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
VTjr

#3 Příspěvek od VTjr »

ZSSR a Rusko zvlášť, síce dnes nie je v kurze, ale ja som si kedysi pred 30-35rokmi kúpil v Moskve dve sady ihlových pilníkov a musím skonštatovať, že boli (dodnes sú) omnoho lepšie než boli tie staré NAREX-ácke. :)
Jednak boli trochu s hrubším zubom a boli výrazne tvrdšie. Nevýhodou bola len ich vyššia krehkosť, takže u niektorých sa mi za tie roky podarilo zlomiť tenkú špičku. Druhá sada bola/je ešte lepšia, ta obsahovala 6 oceľových kalených pilníkov rôzneho tvaru a k tomu 6 rovnakých tvarov ale diamantových. :wink: Ten diamantový prach na nich dodnes drží, ale je pravdou, že si ich dosť šetrím. Na hrubšie roboty používam bežne dostupné diamantové pilníky na nechty, tých mi nie je ľúto.
Keďže som sa doposiaľ nedostal do situácie, že by mi tie stré sovietske nestačili, tak porovnať s dnes predávanými špičkovými to nedokážem. Ale viem to porovnať s bežnými lacnými sadami, ktoré bývajú kade tade v predaji a ktorých pár som aj zakúpil do firmy. A to je jednoducho čínský shit, mizerný tvar, slabá tvrdosť a nedokonalý zub. Tak tie kupovať neodporúčam.
Asi toľko z mojej strany. Je to len spísaná skúsenosť, zakladateľovi vlákna som tým asi moc neporadil, za čo sa ospravedlňujem. :oops:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od STROHUR »

V práci jsem podědil po němcích tato https://allegro.cz/nabidka/pferd-265k100h2-12598011409
jsou sice hrubší než narex ale nezanášejí se a netupí se . Nové Narexy jsou už dávno tupé a tyto stále ok.
sharkmouth

#5 Příspěvek od sharkmouth »

Na hrubší práce takové ty běžné Ajax, nebo jak se jmenují, na jemné Vallorbe https://eshop.advantage-fl.cz/eshop/ruc ... y-jehlove/ Tak trochu jiná liga, no... :wink:
VTjr

#6 Příspěvek od VTjr »

STROHUR píše:V práci jsem podědil po němcích tato https://allegro.cz/nabidka/pferd-265k100h2-12598011409
jsou sice hrubší než narex ale nezanášejí se a netupí se . Nové Narexy jsou už dávno tupé a tyto stále ok.

Kdysi se prodávaly od NAREXu 2 druhy, jedny jemné bez rukojetí a pak větší a hrubší s takovýmiy plastovými ručkami, tzv. zámečnické/klíčařské. A ty z odkazu jsou jim dost podobné, jen mají dřevěné rukojeti. Ale je pravda, že NAREXácké, jak jedny tak i druhé se dost rychle tupily. já mám jak i zbytky té jemné sady ta i celou tu sadu těch s rukojeťmi, ale všechno je dost tupé, ty sovětské i po tolika letech berou mnohem lépe. Někdo si řekne, že dát skoro tisícovky korun za sadu pilníků je příliš, ale pokud jsou fakt dobré, tak je to dobrá investice. Totiž výhodou těch hrubších ruských pilníků bylo i to, že se s nimi dala pižlat i překližka, či dokonce balza, co s těmi jemnými NAREXáckymi jen stěží.
sharkmouth píše:Na hrubší práce takové ty běžné Ajax, nebo jak se jmenují, na jemné Vallorbe https://eshop.advantage-fl.cz/eshop/ruc ... y-jehlove/ Tak trochu jiná liga, no... :wink:

Tak tohle je už fakt jiný level. 8O Dát 3-4 stovky za jehlový pilník, to si každý rozmyslí. :roll: Pokud ovšem kvalita odpovídá té ceně, tak proč ne. :wink:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
varok

#7 Příspěvek od varok »

Já jsem nedávno koupil nějakou levnou sadu 6 pilníků, protože staré co jsem měl po tatíkovi už jsou tupé. Je to zn. Topex, nevím jestli to je čína, nejspíše ano. Uvidíme kolik to vydrží, berou pěkně.
sharkmouth

#8 Příspěvek od sharkmouth »

VTjr píše:
Tak tohle je už fakt jiný level. 8O Dát 3-4 stovky za jehlový pilník, to si každý rozmyslí. :roll: Pokud ovšem kvalita odpovídá té ceně, tak proč ne. :wink:

Dělá se s nimi dobře... :wink: Akorát si musíš zvyknout, a netlačit jako u nějakého obyč pilníčku. Stejnou zkušenost mám s listy do lupínkovky Vallorbe. Řezání s nimi je prostě zábava, a hledáš si nový a nový materiál, ze kterého bys mohl něco vyřezat, ačkoli to vůbec nepotřebuješ :wink: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“