Příprava pro CNC řezání.
Příprava pro CNC řezání.
Dobrý den,
jsem úplný začátečník ve vypalování, mám gravírku Ortur Master 2 Pro. Program Laser GRBL. Chtěl bych vypálit například přepážku do trupu – obdélník 30x50 v rozích zářezy pro nosník 3x3 , uprostřed kruhový otvor průměr 15 pro táhlo. V jakém programu tu přepážku nakreslit ? Jak to udělat aby „seděly „ rozměry vypalované přepážky ( aby nebyla ani větší a ani menší ) ? Děkuji Vám za pomoc, Mirek
jsem úplný začátečník ve vypalování, mám gravírku Ortur Master 2 Pro. Program Laser GRBL. Chtěl bych vypálit například přepážku do trupu – obdélník 30x50 v rozích zářezy pro nosník 3x3 , uprostřed kruhový otvor průměr 15 pro táhlo. V jakém programu tu přepážku nakreslit ? Jak to udělat aby „seděly „ rozměry vypalované přepážky ( aby nebyla ani větší a ani menší ) ? Děkuji Vám za pomoc, Mirek
Hrom do vrtule !!
Re: Příprava pro vypalování.
Kiwira píše:Dobrý den,
Mirku, opět poradím první a podstatnou věc... Pořídit LightBurn. Takovou jednoduchou přepážku nakreslíš přímo v něm během dvou minut. Ten laserGLBR je fakt na kočku...
-
Stanley-cz
Kiwira píše:Dobrý den,
Jak píše Blesk. v LB je to opravdu jednoduchý..
https://youtu.be/ppTbVIG660A
Je to jen ukázka dělaná na rychlo..
Děkuji za rady, už jsem si licenční klíč objednal. To video na youtube mě hodně pomůže - děkuji moc. Mirek
P.S. Budu dělat stavebnice pro modelářský kroužek - nový školní rok už je za dveřmi.
P.S. Budu dělat stavebnice pro modelářský kroužek - nový školní rok už je za dveřmi.
Hrom do vrtule !!
Sice pozdě, ale přeci .
Najít a použít vhodný SW pro sejmutí videa z obrazovky mi chvíli zabralo.
To samé pak na Youtube.
Jednoduše to bohužel nejde.
Je potřeba malovat,malovat a malovat.
Jenom připomínám- málokterý papírový plánek „sedí“.
Respektive zatím jsem žádný, který by seděl ještě nepotkal.
Takže pokud něco připravuji do výroby, kreslím vše od začátku znovu.
Podklady jsou pouze informační orientační.
Používám CorelDraw.
Proti ostatním programům, které jsem testoval je rychlejší a kvalitnější.
Školní verze je za „hubičku“ . Ale pokud jde o komerci , je dobré si koupit plnou verzi.
Stačí SE což je cca 5000 Kč. Po bazarech (aukro ) se dají občas koupit starší plné verze v částkách kolem 1000 Kč. Já používám verzi X3. (cca 10 let starou)
Pro představu jsem zvolil z nějakého plánu nějakou přepážku, tu jsem „jenom přemaloval“ .
Takže je do výroby nepoužitelná. Je vytržená z „kontextu“ .
Přidal jsem základní vylehčení (aby se na videu něco dělo, samotná přepážka by byla příliš rychlá)
Šlo mi o to, aby jste si udělali představu jak to v Corelu funguje.
Netuším co Váš laser bere za formáty dat. Já řežu přímo z Corelu. Žádné G kody a další nesmysly.
Čím méně má křivka bodů tím lépe.
I když se z videa může zdát, že je to „fofr“ , tak jen proto, že se jedná o prosté překreslení.
Ve skutečnosti to trvá mnohem dále (aby to sedělo).
Je potřeba dodělat přídavky na broušení, můstky, přídavky pro řezání.
(Pro představu každý matriál má trochu jiný přídavek pro řezání . Po létech i přes léta.)
Video neumím zpomalit (za což se omlouvám).
Přidal bych komentář , ale u PC nepoužívám mikrofon ani reproduktory.
Nic méně z videa je to více méně viditelné.
(zpomalte si přehrávání na minimum)
Šířku obrysu a barvu jsem použil proto, aby to bylo na videu viditelné.
Jinak používám „vlasovou“ tloušťku čáry černé barvy.
Přeji hezký den
rh
[youtu_be]https://youtu.be/SCgUu9NvEuE[/youtu_be]
Najít a použít vhodný SW pro sejmutí videa z obrazovky mi chvíli zabralo.
To samé pak na Youtube.
Jednoduše to bohužel nejde.
Je potřeba malovat,malovat a malovat.
Jenom připomínám- málokterý papírový plánek „sedí“.
Respektive zatím jsem žádný, který by seděl ještě nepotkal.
Takže pokud něco připravuji do výroby, kreslím vše od začátku znovu.
Podklady jsou pouze informační orientační.
Používám CorelDraw.
Proti ostatním programům, které jsem testoval je rychlejší a kvalitnější.
Školní verze je za „hubičku“ . Ale pokud jde o komerci , je dobré si koupit plnou verzi.
Stačí SE což je cca 5000 Kč. Po bazarech (aukro ) se dají občas koupit starší plné verze v částkách kolem 1000 Kč. Já používám verzi X3. (cca 10 let starou)
Pro představu jsem zvolil z nějakého plánu nějakou přepážku, tu jsem „jenom přemaloval“ .
Takže je do výroby nepoužitelná. Je vytržená z „kontextu“ .
Přidal jsem základní vylehčení (aby se na videu něco dělo, samotná přepážka by byla příliš rychlá)
Šlo mi o to, aby jste si udělali představu jak to v Corelu funguje.
Netuším co Váš laser bere za formáty dat. Já řežu přímo z Corelu. Žádné G kody a další nesmysly.
Čím méně má křivka bodů tím lépe.
I když se z videa může zdát, že je to „fofr“ , tak jen proto, že se jedná o prosté překreslení.
Ve skutečnosti to trvá mnohem dále (aby to sedělo).
Je potřeba dodělat přídavky na broušení, můstky, přídavky pro řezání.
(Pro představu každý matriál má trochu jiný přídavek pro řezání . Po létech i přes léta.)
Video neumím zpomalit (za což se omlouvám).
Přidal bych komentář , ale u PC nepoužívám mikrofon ani reproduktory.
Nic méně z videa je to více méně viditelné.
(zpomalte si přehrávání na minimum)
Šířku obrysu a barvu jsem použil proto, aby to bylo na videu viditelné.
Jinak používám „vlasovou“ tloušťku čáry černé barvy.
Přeji hezký den
rh
[youtu_be]https://youtu.be/SCgUu9NvEuE[/youtu_be]
Hiesbok píše:... Já řežu přímo z Corelu. Žádné G kody a další nesmysly...
Tohle mě zaujalo. Co je za elektroniku a program u CNC laseru?
Kreslím také v Corelu (12 a X6), ale exportuji do *.plt a to pak na NC frézce zpracuji v XpertMill (StepFour), ten pak posílá step/dir do driverů.
Neumím si to představit bez nějakého mezičlánku. V něčem musím dát korekce (ven, dovnitř, bez), rychlosti, směry, pořadí...
jyrry.webnode.cz
Re: Příprava pro CNC řezání.
Používám poloprofesionální lasery od firmy gcc.
https://www.gccworld.com/product/laser-engraver-supremacy/spirit
Laser se chová a nastavuje jako kterákoliv jiná tiskárna nainstalovaná do windows.
Tisknu přímo z Corelu jako kdybych tiskl na tiskárnu.
Výhoda je obrovská rychost zpracování dat. A hlavně jejich oprava a úprava.
Nevýhodou je cena. (dnes tak 0,5-0,7 mil Kč v základu)
Ale použitý GCC laser se dá sehnat už od 100 000 a řídící elektronika laseru s ovladači pro windows stojí jako náhradní díl cca 13 000 Kč bez dph.
Takže cesta by tu byla.
Úspora času při kreslení a obrábění je enormní.
Dá se vyhrát s nastavením tak, že mašina umí neuvěřitelné věci.
Ale opět to není "zadarmo". Člověk se tomu musí věnovat a vše si prakticky ošahat.
Informace ve stylu, dnes si koupím laser a zítra budu řezat díly je celkem nekorektní.
Chce to tak půl roku každodenního učení, než se dosáhne rozumného výsledku.
přeji hezký den
rh
tady ještě ovladač laseru pro windows, stačí si ho pro představu nainstalovat a projít si to
https://www.gccworld.com/download.php?act=view&id=7
https://www.gccworld.com/product/laser-engraver-supremacy/spirit
Laser se chová a nastavuje jako kterákoliv jiná tiskárna nainstalovaná do windows.
Tisknu přímo z Corelu jako kdybych tiskl na tiskárnu.
Výhoda je obrovská rychost zpracování dat. A hlavně jejich oprava a úprava.
Nevýhodou je cena. (dnes tak 0,5-0,7 mil Kč v základu)
Ale použitý GCC laser se dá sehnat už od 100 000 a řídící elektronika laseru s ovladači pro windows stojí jako náhradní díl cca 13 000 Kč bez dph.
Takže cesta by tu byla.
Úspora času při kreslení a obrábění je enormní.
Dá se vyhrát s nastavením tak, že mašina umí neuvěřitelné věci.
Ale opět to není "zadarmo". Člověk se tomu musí věnovat a vše si prakticky ošahat.
Informace ve stylu, dnes si koupím laser a zítra budu řezat díly je celkem nekorektní.
Chce to tak půl roku každodenního učení, než se dosáhne rozumného výsledku.
přeji hezký den
rh
tady ještě ovladač laseru pro windows, stačí si ho pro představu nainstalovat a projít si to
https://www.gccworld.com/download.php?act=view&id=7
Hiesbok píše:Používám poloprofesionální lasery od firmy gcc.
https://www.gccworld.com/product/laser-engraver-supremacy/spirit...
...
...
Aha, takže pro 99% modelářů kteří si chtějí občas něco vykrájet na cenově nebrutálním stroječku jsou to informace celkem k ničemu
jyrry.webnode.cz
No já myslím, že nejsou úplně zbytečné.
Je důležité vědět, že něco takového existuje.
Po Evropě , jsou rozšířené po modelářských klubech kde si je pořizují díky dotacím (hodně v Rakousku).
V Anglii jsou běžně ve školách, používají je na pracovní vyučování.
Psal jsem o možnosti nákupu řídící desky jako náhradního dílu, nebo staršího stroje.
Zastoupení GCC v Čechách je ve Studénce, firma Uhal nabízí i stroje firmy Epilog na podobné bázi.
Jsou to rozumní lidé a p. Uhal je praktik.
I když je stroj dražší tak úspora času, materiálu, elektrické energie a zdraví (pokud se vše převede na peníze) je enormní.
Primárně byl příspěvek o Corelu.
Z něj lze jednoduše exportovat vše kam je potřeba a z mého pohledu je to dobrá volba.
Pokud jsem napsal něco nevhodného tak to prosím smažte.
Přeji hezký den
rh
Je důležité vědět, že něco takového existuje.
Po Evropě , jsou rozšířené po modelářských klubech kde si je pořizují díky dotacím (hodně v Rakousku).
V Anglii jsou běžně ve školách, používají je na pracovní vyučování.
Psal jsem o možnosti nákupu řídící desky jako náhradního dílu, nebo staršího stroje.
Zastoupení GCC v Čechách je ve Studénce, firma Uhal nabízí i stroje firmy Epilog na podobné bázi.
Jsou to rozumní lidé a p. Uhal je praktik.
I když je stroj dražší tak úspora času, materiálu, elektrické energie a zdraví (pokud se vše převede na peníze) je enormní.
Z něj lze jednoduše exportovat vše kam je potřeba a z mého pohledu je to dobrá volba.
Pokud jsem napsal něco nevhodného tak to prosím smažte.
Přeji hezký den
rh
Hiesbok píše:...
...
Corel také používám, vyhovuje mi jeho práce s křivkami, oproti různým CADům.
Jen je nutné z něj data dostat nějak rozumně do NC a to buď levně, ale poněkud složitě a zdlouhavě (CAM, MACH a pod.) nebo to tedy nechat na stroji, ovšem na softem lépe vybaveném a za daleko větší peníze. Pro domácí použití, ne sériovou výrobu a vývoj, je na každém, jestli je ochoten investovat nemálo desítek tisíc do stroje, který poběží jen občas; myslím, že málokdo řeže/staví desítky modelů ročně.
jyrry.webnode.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsem to v rychlosti dohledal správně, tak se tiskárna řídí LaserGRBL https://github.com/arkypita/LaserGRBLKiwira píše:Dobrý den,
jsem úplný začátečník ve vypalování, mám gravírku Ortur Master 2 Pro.
Pak na 99% půjde nastavit GRBL výstup přímo pro FUSION 360. Výstup pak přímo na glavirku.
Prošel jsem tuto cestu na frezování a je to velmi schůdné a rychlé.