Čím barvit LW-PLA?
Čím barvit LW-PLA?
Pokud lze využít přímo nativních barev filamentu, je samozřejmě nejjednodušší nebarvit, případně vytvářet kombinace dílů z různých barev.. Ale pokud z libovolného důvodu je třeba barvit (např. odlišení dolní/horní plocha, nutnost přebroušení nějakého povrchu/spoje...), co byste doporučili?
Na LW-PLA díky jeho pórovitosti drží z barev prakticky vše, s možností určitého nasáknutí do materiálu, s výjimkou spojů, které už jsou nasáknuté kyanoakrylátem. LW-PLA se ale z principu používá pro minimalizaci váhy, tj. barva by neměla díl příliš hmotnostně degradovat.
Na LW-PLA díky jeho pórovitosti drží z barev prakticky vše, s možností určitého nasáknutí do materiálu, s výjimkou spojů, které už jsou nasáknuté kyanoakrylátem. LW-PLA se ale z principu používá pro minimalizaci váhy, tj. barva by neměla díl příliš hmotnostně degradovat.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Re: Čím barvit LW-PLA?
Já na to dávám PU akrylátové barvy z Hornbachu.
Výtisky modelů letadel z PLA vychází velice lehké a povrchově tvrdé. Takže záleží jaký povrch z toho člověk chce dostat a co obětovat za váhu.
První věcí je důkladné obroušení. Pak stačí první sytící vrstva z plniče, nebo přímo z akrylátů.
Už dlouho používám co zmínil zdzd.
Pochopitelně stačí nastříkat nebo já radši nanesu válečkem jednu vrstvu, ale ta je sice lehká a pohledově postačí - pořád to vypadá lépe než samotný tisk.
Ale pokud mi na tom záleží, dělám další dvě a postupně přebrousím 120 smirglem.
Ony ty další vrstvy už tolik na hmotnosti nepřidají, protože se něco obrousí. Každopádně o hmotnosti rozhoduje docela krycí schopnost barev.
Počítám , že lehčí vyjdou lehce nastříkané acetony. Ale otázkou je, jestli cca 5% hmotnosti modelu vůbec řešit.
Váleček je pohodlnej, akryláty takto zpracovat lze v dílně bez poškozování zdraví a docela dost časem vyschnou.
Myslím že daleko víc těžknou modely prosycením vteřiňákem. To mě těžkne přímo pod rukama
.
S LW materiály už není taková honička s hmotností jako byla s PLA. Konkurují v pohodě celobalsovým.
První věcí je důkladné obroušení. Pak stačí první sytící vrstva z plniče, nebo přímo z akrylátů.
Už dlouho používám co zmínil zdzd.
Pochopitelně stačí nastříkat nebo já radši nanesu válečkem jednu vrstvu, ale ta je sice lehká a pohledově postačí - pořád to vypadá lépe než samotný tisk.
Ale pokud mi na tom záleží, dělám další dvě a postupně přebrousím 120 smirglem.
Ony ty další vrstvy už tolik na hmotnosti nepřidají, protože se něco obrousí. Každopádně o hmotnosti rozhoduje docela krycí schopnost barev.
Počítám , že lehčí vyjdou lehce nastříkané acetony. Ale otázkou je, jestli cca 5% hmotnosti modelu vůbec řešit.
Váleček je pohodlnej, akryláty takto zpracovat lze v dílně bez poškozování zdraví a docela dost časem vyschnou.
Myslím že daleko víc těžknou modely prosycením vteřiňákem. To mě těžkne přímo pod rukama
S LW materiály už není taková honička s hmotností jako byla s PLA. Konkurují v pohodě celobalsovým.
zdzd píše:Já na to dávám PU akrylátové barvy z Hornbachu.
Jaké to má obchodní označení? Spray, nebo váleček?
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Jsou to pixly. Voďáky. Je na tobě jak to budeš nanášet.
https://www.hornbach.cz/shop/Mix-PU-Akr ... rtikl.html
ten jejich eshop je zmatečnej, na prodejně mají klasický výběr barev v plechovkách
https://www.hornbach.cz/shop/Mix-PU-Akr ... rtikl.html
ten jejich eshop je zmatečnej, na prodejně mají klasický výběr barev v plechovkách
A na počkání namíchají cokoliv si najdeš ve vzorníku.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Nemaj u toho míchání na odstín nějaký minimální množství? Třeba u konkurenčního Axapuru je to 0,7 kg.
To nevím, nezjišťoval jsem. Nechával jsem si namíchat 750 ml pixly.
Jiri píše:.......
Nazdar....
Tak som teraz odskúšal niekoľko farieb......
Akrylový lak Motip, RAL....
Tónovacie farby HET a ešte neakú, neviem akú značku,
PU akryl farba z Hornbachu
a najlepšie výsledky boli s RC Styro Colors od pelikána...
Skúšal som na LW PLA, to som opatlal sekunďákom a nechal zaschnúť.
Potom natrel -nastriekal farbou
A po zaschnutí znova opatlal sekunďákom.....
Čiže nasimuloval som lepenie, farbenie a prípadné lepenie.....
Tónovačky prekryli aj miesta so sekunďákom, prekryli slušne, ale na miestach kde bol sekunďák sa farba dala za mokra zotrieť....
Sprej Motip prekryl povrch dobre, ale pori opetovnom lepení - patlaní sekunďákom sa farba roztiekla...
RC styro krylo perfektne aj miesta opatlané sekunďákom.... po opetovnom lepení - patlaní povrch OK....
R
Roztečená červená je Motip
Hornbach farby pri pretieraní povrchu so sekunďákom trochu horšie kryli tam, kde bol na spodu sekunďák.....
Farba sa sekunďákom neroztiekla...
Skúšal som, čo som doma našiel....
Naposledy upravil(a) lubo1 dne sob 26.03.2022 14:15, celkem upraveno 5 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Celeron píše:Nemaj u toho míchání na odstín nějaký minimální množství? Třeba u konkurenčního Axapuru je to 0,7 kg.
Minimum je 350 ml.
Odtiene sú zo vzorkovníka RAL Clasic... ale niesu tam neonové odtiene.
lubo1 píše:Zajtra po zaschnutí znova opatlám sekkunďákom.... - dám vedieť...
Skúšal som, čo som doma našiel....
Hrůza, děs
dudaj píše:
Hrůza, děs
To sú kusy na vyhodenie... takže len test farby. Natierané starým tvrdým štetcom..
lubo1 píše:To sú kusy na vyhodenie... takže len test farby. Natierané starým tvrdým štetcom..
A v čem teda spočíval ten test ?