Rada při vyřizování stavebního povolení

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Vidlák

Rada při vyřizování stavebního povolení

#1 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,
páni kolegové , chci se nejdříve zeptat tady na fóru. Mnozí jste asi byli účastníci (tím myslím vedle bydlející sousedé) při vyřizování stavebního povolení a mám dotaz, musí mi dát stavební úřad možnost nahlédnut, mě jako sousedovi do podkladů , které byly potřebné k vydání stavebního povolení pro stavebníka na vedlejším pozemku?
Dík za každou odpověď.
hozyy

Re: Rada

#2 Příspěvek od hozyy »

mevím jak dnes, ale mě před 14ti lety museli sousedi podepsat plány domku.
dratek

#3 Příspěvek od dratek »

Určitě ano a také by soused měl mít tvůj souhlas jinak by úřad neměl povolení vydat kdyby k tomu byly nějaké závažné důvody z tvé strany jako je třeba příliš vysoká stavba, stínění, blízkost hranic k tvému pozemku....(pokud to ovšem není tlačenka) 8O
STROHUR
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od STROHUR »

Strýc prodal zahradu po dědovi sousedící s mým domem . Než stavební úřad vydal stavební povolení byl jsem seznámen s návrhem zástavby a jedna kopie mi zůstala . Poté jsem byl ještě obeslán stavebním úřadem. Toto bylo vloni.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od DAF »

Ano, kdysi se k tomu soused musel vyjadřovat. Přistavoval jsem verandu a ten nejvzdálenější soused (naše pozemky se dotýkají rohem, který na to ani pořádně neviděl, byl nejzvědavější. Ale doba se změnila, přesněji zákony, takže soused už není účastníkem řízení. Ale myslím, že tady to jsou je babské rady. Lepší by bylo se zeptat přímo u kováře, tady bych to nebral ani jako kováříčky (tedy pokud by tu nebyl někdo přímo z daného odboru, byť na jiném úřadě).
Soused dělal zásadní rekonstrukci domu (zůstaly jen 4 zdi a kdyby to šlo, zboural by i je) a nikdo se mě na nic neptal.
Hitec Aurora 9X
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Rada při vyřizování stavebního povolení

#6 Příspěvek od TomasC »

Nejsem si jist, že se zde nemotají dvě věci. Vydání rozhodnutí o umístění stavby a stavební povolení.
Ještě nedávno to bylo takto:
Soused se může může účastnit procesu rozhodnutí o umístění stavby.
Proces vydání stavebního povolení je už bez souseda.
Vidlák

#7 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím,
díky za odpovědi. Já to upřesním, povolení pro stavbu bylo již bylo vydané, a jde mi o to, jestli mám možnost na stavebním úřadě k nahlédnutí do potřebných dokladů, které musel dodat stavebník pro vydání stavebního povolení.
Díky
honzakral
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od honzakral »

Vidlák

#9 Příspěvek od Vidlák »

Zdravím, díky.
guchar

#10 Příspěvek od guchar »

_ Majitelé vedlejších pozemku jsou účastníky řízení o vydání stavebního povolení
Přijde jim proto rozhodnutí s uvedeným termínem na možnost odvolání. Dokumentace je k nahlédnutí na úřadě
_ Lepší varianta je když vás s plány navštíví přímo žadatel, a je uvěřitelné, že tytéž podá i na Stavebním úřadu
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

našel jsem toto:

§ 109

Účastníkem stavebního řízení je

a) stavebník,

b) vlastník stavby, na níž má být provedena změna, není-li stavebníkem,

c) vlastník pozemku, na kterém má být stavba prováděna, není-li stavebníkem, může-li být jeho vlastnické právo k pozemku prováděním stavby přímo dotčeno,

d) vlastník stavby na pozemku, na kterém má být stavba prováděna, a ten, kdo má k tomuto pozemku nebo stavbě právo odpovídající věcnému břemenu, mohou-li být jejich práva prováděním stavby přímo dotčena,

e) vlastník sousedního pozemku nebo stavby na něm, může-li být jeho vlastnické právo prováděním stavby přímo dotčeno,

f) ten, kdo má k sousednímu pozemku nebo stavbě na něm právo odpovídající věcnému břemenu, může-li být toto právo prováděním stavby přímo dotčeno.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

Vidlák píše:Zdravím,
díky za odpovědi. Já to upřesním, povolení pro stavbu bylo již bylo vydané, a jde mi o to, jestli mám možnost na stavebním úřadě k nahlédnutí do potřebných dokladů, které musel dodat stavebník pro vydání stavebního povolení.
Díky

Osobně se domnívám, že pokud je vydané stavební povolení a ty jsi nebyl účastníkem uvedeným v rozhodnutí, tak tě do spisu nenechají nahlédnout.
Bildy

#13 Příspěvek od Bildy »

TomasC píše:

Osobně se domnívám, že pokud je vydané stavební povolení a ty jsi nebyl účastníkem uvedeným v rozhodnutí, tak tě do spisu nenechají nahlédnout.

a pokud bylo vydané stavební povolení, tak se obtížně dosahují změny, které by sis přál. To mělo proběhnout před tím. (s tím mám ukrutnou zkušenost). Tak dlouho to soused na úřadě těsně před vydáním měnil, že jsem musel co týden na poštu pro doporučený dopisy se změnama. Až jsem 1 dopis nevyzvedl a v termínu se neohradil a oni mu to vydali. Myslím, že tohle byl úmysl, že to někdy nestihnu. I když schválili v rámci povolení totální hovězinu, která je proti zákonům, tak musím ještě nějaký čas mlčet, páč to jsou sousedovi kamarádi a já výhledově potřebuji kolaudaci. Hned jak jí dostanu, tak mu přitopím pod kotlem a ještě víc na stavebním úřadě....jasné nedodržení zákona bude pro ně dost nepříjemná věc.
dratek

#14 Příspěvek od dratek »

Tady je pánové vidět jak v jednom státě a možná i v jednom kraji jsou různé přístupy na stavebních úřadech k vysvětlování si stavebního zákona.Předloni syn přestavoval dům beze změny půdorysu jen přistavil patro a musel mít takřka vše jak na stavbu nového domu na zelené louce i souhlas sousedů.Původně jsme měli informaci jen o ohlašovací povinnosti. Kolega DAF ač vzdělaný člověk by neměl psát o něčem co nemá vyzkoušené. Kolegovi vidlákovi bych doporučil požádat o možnost nahlédnout do spisů a plánů pokud má nějaké závažné podezření na nějakou možnost narušení jeho žití a to jak jsem psal na začátku z důvodu třeba vysoké stavby,blízkost stavby k jeho hranicím ....I již vydané stavební povolení se dá zrušit nebo přinejmenším pozastavit,je důležité k tomu mít pádné důvody a informace od právníka.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od DAF »

Co nemám vyzkoušené? Popsal jsem jen své zkušenosti (že soused přestavuje jsme zjistili ve chvíli, kdy tam naběhli zedníci a barák mu rozbourali, žádné mé vyjádření nikdo nepožadoval a obsílku, že se vede nějaké správní řízení jsem nedostal). A mimochodem, výklad zákona je jazykový, soudní, vědecký a regionální (byť o té poslední variantě se nikde nedočteš). Takže poupravím, soused nemusí být účastníkem řízení.
Hitec Aurora 9X
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“