Nejlepší zdroj světla

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
tuareg

Nejlepší zdroj světla

#1 Příspěvek od tuareg »

Nikdo nic nehází, tak sem hodím tu dlouho avizovanou diskuzi o nejlepším zdroji světla. 8) Nejlepší současný LED reflektor jsem porovnal se standardní sodíkovou výbojkou: 300W LED přijde finančně na 8000 korun, stejnou práci odvede 400W sodíkovka když se 3 krát vymění= tudíž asi 1500 korun. Další nevýhoda LEDek spočívá ve vzácných surovinách: selen, galium,indium= vzácné suroviny. Na Wikině jsou v současnosti uvedeny ještě nějaké AlN,diamantová a nitrid boru, o těch jsem nic nenašel.Ještě čekáme na ty s tím jódem. Co myslíte, podaří se vyrábět LEDky v masovém měřítku, nebo se na výbojky zatím nic nechytá (ještě jsou také jiné výbojky než sodíkovka, které se hodí pro levnou výrobu) ??
romi59

Re: Nejlepší zdroj světla

#2 Příspěvek od romi59 »

Slunce....
leon_cz

#3 Příspěvek od leon_cz »

romi59 píše:Slunce....

Leda by se změnilo v supernovu :D Spíš bych tipoval kvasar :wink:
f4u

#4 Příspěvek od f4u »

Nejlepší zdroj světla je slunce, to nic nenahradí. Umělého světla je už dost a myslím, že bysme se s tím už mohli krotit. Nejen, že to negativně ovlivňuje zdraví ale i nejen moje občasné noční aktivity pod oblohou když už je jasno a to je zase vzácnost oproti přemíře umělýho světla :cry:
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51
tuareg

#5 Příspěvek od tuareg »

Jasněže jsem taky motorkář, takže jsem si taky všiml, že v místní zeměpisné šířce mašina 6 měsíců v roce jenom stojí a čeká na sluníčko. Z toho důvodu se zajímám o tu Afriku. Tam řešit osvětlení ani topení nebo dokonce-a to je vůbec nejlepší- drahou stavbu bydlení - opravdu nemusí. :lol: Jenže zas bohužel řeší jiné věci, a to debilním způsobem. Například JAR, jediná civilizovaná země: začali mít problém s potravinami, a místo aby začli přemýšlet jak nějaké vypěstovat, sehnali si kvéry a začli po sobě střílet, respektive zejména po bílých farmářích. Musím si ale sehnat informace někde jinde, zatim nevím kde - od lidí kteří tam žijí nebo co se vrátili odjinud než z Hurghady. :lol:
varok

#6 Příspěvek od varok »

Ale spotřebou elektřiny to nebude asi vyhrávat výbojka. Nebo ano?
tuareg

#7 Příspěvek od tuareg »

Nó, je to zhruba podobný. Výbojka žere těch 400W a vyrobí 55 000 lumenů. Ten LED reflektor vyrobí asi 48 000 a žere 300W. Je tedy trochu lepší. 8)
Wormsnake

#8 Příspěvek od Wormsnake »

Tedy sháníš svícení na motorku nebo je to obecná diskuze?
NazaM F550-Rozebraná, RCT800-Padená rozbitá
Vektor XXL, EasyGlider,Taranis
HB-D8T Brushless
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

tuareg píše:Jasněže jsem taky motorkář, takže jsem si taky všiml, že v místní zeměpisné šířce mašina 6 měsíců v roce jenom stojí a čeká na sluníčko. Z toho důvodu se zajímám o tu Afriku. Tam řešit osvětlení ani topení

Máš docela špatný informace. To bys nevěřil, jaká kosa dokáže být v květnu ve vnitrozemí Maroka. V noci, když je jasno je tam běžně jen pár stupínků nad nulou a občas dokonce i mrzne.
A světla tam je skoro celej rok jen 11-13 hodin denně a soumrak a rozbřesk jak známe my, tam není skoro žádnej. Zamysli se proč to tak je. :wink:
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od JirkaA »

Touaregu to máš nějak krátkou sezonu.. S oteplováním se prodlužuje, poslední roky jsem se svezl od začátku března někdy do začátku listopadu (když nepočítám tuto zimu, kdy jsem se projel 130 km na Silvestra pro rohlíky)..
OK2WY
tuareg

#11 Příspěvek od tuareg »

JirkaA:
Jó, pro ty účely prodloužení sezony jsem dělal pokusy s vlastnoručně vyrobeným elektricky vyhřívaným oblečením. Ne že by to nefungovalo, ale nebylo to spolehlivé. Kupodivu přímo s drátem problém nebyl, ale nepřišel jsem na žádný způsob napojení slabého drátu jak mezi sebou tak na silnější vodiče. Vždycky to nejdřív začlo pálit, pak se to přepálilo úplně. :twisted: Dneska už to oblečení má prý vymakaný nějaká firma, prý je to spolehlivé. Jenom nevím, co by na to říkal alternátor. Mám obavy že na tohle musí mít člověk velké BMW, né čopříka. :lol:

Celeron: věřím. Země je kulatá. :lol: četl jsem že Zikmund a Hanzelka když jeli přes poušť tak v noci oblékali kožíšek. To se strašně blbě zjišťuje, kupříkladu jsem si zobrazil teploty v Sabhá, to je uprostřed pouště v Libyi,tam to jde pod nulu jenom v zimě. :P

wormsnake: ne na motorku dávat sodíkovku nebudu, tedy obecně :lol:
myslel jsem z hlediska snadné výroby
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od HavelAircraft »

Tuareg je to hrozně zajímavá myšlenka. Nikdy mě to nenapadlo takhle řešit ale máš pravdu.
Hlavně většina led zdrojů 50W má stejnou svítivost jako 50W výbojka orsam. Která stojí 300kč.
Jen mi nejde na rozum že led má energetický štítek A++ a sodíková výbojka má štítek G
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jyrry »

HavelAircraft píše:... mi nejde na rozum že led má energetický štítek A++ a sodíková výbojka má štítek G

No, na světlech bych to ještě pochroupnul, ale oni to dávají i na topení...
A ty reklamní bláboly že "s elektrickým topením od XYZ firmy ušetříte XXX% za elektriku oproti jiným topením na elektriku"... :roll:
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

jyrry píše:A ty reklamní bláboly že "s elektrickým topením od XYZ firmy ušetříte XXX% za elektriku oproti jiným topením na elektriku"... :roll:

To víš, jsou odporový topnice, který vyzáří 100% příkonu a pak jiný od horších výrobců, který vyzáří jen 85,62% příkonu. :mrgreen:
Taky jsem už mockrát slyšel, že topný kabel od výrobce XXX má mnohem větší "topnou účinnost" než kabel od výrobce YYY. Problém ovšem je, že výrobce YYY žádný topný kabely nevyrábí, jen přeznačuje topné kabely výrobce XXX. :wink:
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od HavelAircraft »

Mě to docela štve.
Já jsem do dílny za velký peníze nakoupil led žárovky 50W
Životnost je taková že už dvě odešli těsně po záruce. Tak 500hodin svítily.
To jsem si mohl koupit sodíkové výbojky kdy za jednu žárovku bych měl všechny světla v dílně.
Tehdy mě sodíkové výbojky nenapadly. Právě z důvodu prohlížení parametrů energetických štítků.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“