Fun Challenge 250

Informace, plánky i stavební vlákna k modelům které mají vzletovou hmotnost nižší než 250g.
Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

Fun Challenge 250

#1 Příspěvek od Jan Kubica »

Z balzy a VectorBoardu jsem si postavil model práškovacího letadla Ayres Thrush (říkám mu Drozd, což je překlad). S modelem si neskutečně užívám, plánek a popis lze najít na http://www.rcex.cz/?p=6351 . Na manušické soutěžičce si model vyzkoušeli i dva další piloti - podlétávali jsme ohradník, kupodivu to šlo.

Dále, už na jaře jsem na základě Coupe des Barons "vymyslel" pravidla Fun Challenge (sledujte odkazy v odkazu, případně přikládám i sem) a teď sonduji, zda by byl zájem. Setkání bych uspořádal o Vánočních svátcích někde v Liberci či přilehlém okolí a asi jen pro "250" (nejspíše na školním nebo fotbalovém hřišti).

Modely třídy "250" smí mít ovládanou pouze směrovku, výškovku a motor, musí být schopny odstartovat ze země a opět přistát a protože se hodnotí i statika, měly by vypadat přinejmenším zajímavě.
Dík, Honza

manu2_210927.jpg

manu1_210927.jpg
Přílohy
FC2021_pravidla_210403.pdf
(379.55 KiB) Staženo 248 x
REX

Re: Fun Challenge 250

#2 Příspěvek od REX »

To je dobrý nápad, netvrdím tím ale, že se zúčastním, i když kdybych s sebou vzal všechny piloty z rodiny, jsme 3 a máme 4 vhodná letadla která splňují pravidla :) jo a ještě stínový SeaFury z EPP by šel snadno upravit, vytvořit podvozek a soutěžit může také ;)
Dvě z nich jsou ovšem méně vhodná, depronový Bristol Scout a Fokker E.III budou blbě schazovat bomby...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Jan Kubica »

Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne. Já jen hledal nějakou alternativu k termice na dobu, když žádná termika není :-). Hlavní inspirací mi byl pohár baronů - viz (až na ten konec :-)).
[youtu_be]https://youtu.be/O7rgdr_y8Ng[/youtu_be]

Odhoz jsem "zkoušel" s veteránem "pickem" od Sigu (Herr Engineering). "Bombou" je špulka z kousku trubičky a dvou překližkových čel, držák je tyčka zalepená do kříže, který se upevní pod poutací gumu. Na špulce je ještě navinutý kousek krepového papíru, aby se to lépe hledalo v trávě. Zajímavé je, že jsem se k cíli trefoval spíše při odhozu půlpřemetem než půlvýkrutem, ale to je určitě rukama.

H.
Přílohy
pitts1_210321.jpg
pitts1_210324.jpg
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jan Kubica »

Ahoj piloti,

Fun Challenge 250 bude v neděli 23. června 2024 na letišti AK Staňkov (přibližně mezi Domažlicemi a Plzní). V sobotu 22.6. bude na stejném letišti soutěž F5L (ERES).

Modely musí být lehčí než 250 g, schopné startu a přistání ze země, řízené smí být směrovka, výškovka a motor (a případně odhoz, pokud to někdo chce).

Další informace budou následovat.

Díky,
Honza
Matyas

#5 Příspěvek od Matyas »

Dobrý den,
jak je možné na Fun Challenge 250 přihlásit?
Díky Matyáš
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jan Kubica »

Dobrý den, Matyáši,

v polovině května sem pověsím pozvánku a otevřu přihlašování na Fun Challenge na Stoupáku (pokud neznáte, je to (elektro)větroňářský modelářský web www.stoupak.cz, na kterém lze zakládat akce a otevírat na ně přihlášky - viz https://kalendar.sorgair.com/).

Dík, Honza
Matyas

#7 Příspěvek od Matyas »

Paráda, díky za odpověď.
Jan Kubica
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jan Kubica »

Ahoj všem,

na FC250, které se bude konat v neděli 23. června ve Staňkově (po sobotní soutěži F5L/ERES) je možné se přihlásit na https://kalendar.sorgair.com/views/?v=C ... AIL&ID=365

Oproti předběžným pravidlům jsem udělal jednu změnu - stoupavost se bude měřit jen do 90 m (ne do 120) v čase do 30 sekund, aby bylo možné použít výškoměry nastavené pro ERESky.

Dále předpokládám, že vedle statického hodnocení poletíme následující úlohy:
- průlety brankou (limbo)
- počet přemetů za 1 minutu
- přistání přes překážku
- stoupání do 90 m
- závody okolo pylonů

Modely by měly připomínat skutečné letadlo, podmínkou je pohon elektromotorem, hmotnost do 250 g, ovládání pouze směrovkou, výškovkou a motorem, a případně také "kolečka" pro start a přistání.

Případné dotazy rád zodpovím.
Honza
Odpovědět

Zpět na „Letadla do 250g“